Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki i fasolka zapiekane z serem


W zaroodpornym naczyniu ulozyc warstwami plastry surowych ziemniakow, starty zolty ser plus sol pieprz, zielona fasolka, znow ziemniaki, ser na wierzchu, zapiec az kartofle miekkie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szparagi z migdałami na zielono


SKŁADNIKI: • pęczek zielonych szparagów • 25g masła • opakowanie migdałów w listach • sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Szparagi opłukac pod zimną woda z piasku, koniec odłamac ( ok. 2-3 cm od końca) tylko za pomocą rąk, nozykiem zdjąć skórkę jakies 5-7 cm od główki. związać po obraniu w pęczek, można uzyć białej gumki albo biały sznureczek, inne moga zafarbować. 2. Wstawiamy największy gaz w domu (taki od 4 do 6 l) z wodą lekko osoloną i osłodzoną ( 1 łyżeczka soli tylez samo cukru) wody nalać tyle, ile zakryje 3/4 wysokości szparagów, są specjalne garnki do szparagów, ale nie wiele osób je ma, przykryć i czekamy do zagotowania ( ok. 3-4 min) szparagi wkładamy na wrzątek , łówkami do góry i zakrywamy. Zostawiamy je na 10-15 min, do sprawdzenia widelcem czy w obrany trzionek łatwo wchodzi. W tak zwanym międzyczasie topimy masełko na patelni i klarujemy tj. zdejmujemy z niego piankę, dodajemy 1/4do 1/3 opakowania na ok. 3 min przed wyjęciem szparagów migdały i odrobinę soli i pieprzu do smaku. 3. Odcedzamy szparagi, delikatnie bo glówki są mocno miękkie i zeby ich nie stracic. Układamy na tależach, moga byc polożone lub ułozone artystycznie a nasze migdałki nabrały lekko złotego koloru. Polewamy nimi szparagi i tak podajemy gorące.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajka w pomidorach


Składniki 4 duże pomidory 6 jajek 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietanki 3 łyżki startego sera żółtego sól pieprz posiekany koperek lub pietruszka Wykonanie Z pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ. Łyżkę masła wymieszać z drobniutko posiekanym lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i włożyć po troszku do każdego pomiora. Pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 8 - 10 minut. W tym czasie rozgrzać na patelni pozostałe maslo. Jajka wraz ze śmietanką i startym serem ubić w garnuszku i usmażyć jajecznicę. Gorącą wkładać do gorących pomidorków, posypać posiekaną zieleninką. Podawać na gorąco.
 
4 porcje po 240 kcal