Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki i fasolka zapiekane z serem


W zaroodpornym naczyniu ulozyc warstwami plastry surowych ziemniakow, starty zolty ser plus sol pieprz, zielona fasolka, znow ziemniaki, ser na wierzchu, zapiec az kartofle miekkie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wodka bakaliowa


Zestaw na 2 litry wodki.
150 g swiezych fig,
150 g rodzynkow dobrego gatunku,
500 g chleba swietojanskiego,
500 g swiezych daktyli,
300 g cukru,
1 lyzeczka soku z cytryny,
800 ml spirytusu o mocy 95ż,
1 l wody.

1. Wszystkie surowce pokroic na drobne plasterki lub rozdrobnic na kawalki,
wlozyc do gasiorka lub sloja, dodac lyzeczke soku z cytryny i zalac 800 ml
spirytusu o mocy 95ż. Gasiorek dobrze zakorkowac i odstawic do maceracji na
3-4 tygodnie, czesto mieszajac jego zawartosc.
2. Po skonczonej maceracji zlac nalew, zagotowac wode z cukrem, dodac ja do
nalewu. Dobrze wymieszac.
3. Odstawic wodke na 6 miesiecy do dojrzewania, po czym przefiltrowac ja i rozlac do butelek.
4. Dla wzbogacenia smaku mozna dodac do nalewu 250-500 ml slodkiego wina dobrego gatunku oraz skorki pomaranczowe i cytrynowe w cukrze. Smak wodki moga
rowniez poprawic suszone figi i daktyle.

Przepisy kulinarne - losowy

Garnek z rumem


WYKONANIE: Zaczynamy robić rumtopf na wiosnę. Kiedy pojawiają się pierwsze owoce czyli truskawki. Kroimy oczyszczone i umyte truskawki na drobne kawałki, wrzucamy na dno naczynia i zalewamy 38-40 % rumem tak aby poziom rumu był wyższy od poziomu owoców. Robimy to samo przez całe lato w takich odstępach czasu w jakich pojawiają się kolejne „drobne” owoce. Dobór owoców jest dowolny ale ważne aby były one raczej słodkie. Każdą kolejną partię owoców zalewamy nowym rumem, zawsze powyżej poziomu owoców. Najważniejsze to, aby stężenie alkoholu nie spadło. Nowa partia owoców musi być zawsze zalewana nowym rumem, nie może być tutaj oszczędności, bo rumtopf może się zepsuć! Kiedy już ukończymy napełnianie naczynia należy całość zalać jeszcze rumem, aż po brzegi i odstawić.