Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki i fasolka zapiekane z serem


W zaroodpornym naczyniu ulozyc warstwami plastry surowych ziemniakow, starty zolty ser plus sol pieprz, zielona fasolka, znow ziemniaki, ser na wierzchu, zapiec az kartofle miekkie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka ze śmietaną


SKLADNIKI: 2 opakowania bitej śmietany 1 czekolada 2 łyżeczki żelatyny owoce z puszki 2 różne galaretki 10 dag rodzynek cukier waniliowy ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. 2. Owoce, galaretkę i czekoladę pokroić w kostkę. 3. Do przygotowanej bitej śmietany dodać cukier waniliowy. 4. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić i powoli wlewać do bitej śmietany. Całość chwilę ubijać. 5. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.


Przepisy kulinarne - losowy

Zrazy wołowe duszone z grzybami


Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)
3-4 dag suszonych grzybów
20 dag cebuli
3 łyżki sosu sojowego
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
sól
pieprz
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
Wykonanie: Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na plastry, zbić tłuczkiem, oprószyć lekko pieprzem. Cebulę obrać, opłukać. Jedną cebulę posiekać jak najdrobniej, wymieszać z pietruszką, posolić. Gdy nieco zmięknie, nakładać równomiernie na plastry mięsa, zwinąć w ścisłe rulony. Przygotowane mięso lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać 3 łyżkami wrzącej wody i połową sosu sojowego, dodać resztę cebuli pokrajanej w piórka. Przykryć, dusić na małym ogniu. Grzyby umyć, osączyć, pokrajać w paski, włożyć do duszącego się mięsa, w miarę potrzeby podlewając wodą. Do miękkiego mięsa dodać śmietankę wymieszaną z resztą sosu sojowego i dusić jeszcze chwilę. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzaną salaterkę i polać wytworzonym sosem. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt. na porcję) lub z kaszą gryczaną (1 łyżka na porcję) i z surówką z kwaszonej kapusty.