Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Złota zapiekanka


1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina

Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryż meksykański z fasolą


Składniki: 1 i 1/4 szklanki ryżu,
fasola,
1-2 cebule,
1-2 roztarte ząbki czosnku,
pół szklanki oleju,
sól,
chilli,
1-2 suszone papryki,
3/4 litra wody Wykonanie: Wypłukaną fasolę zalać wodą, odstawić na noc, odcedzić, zalać osoloną wodą, gotować do miękkości około 2 godzin, odcedzić, odstawić Suszone strąki papryki zalać wodą, odstawić na 20 min odcedzić, posiekać. Ryż wypłukać, starannie odcedzić. Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć na złoty kolor. Wsypać ryż, ciągle mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 min. Dodać fasolę, posiekana paprykę, chilli, osolić, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 min. Podawać z sałatą.


Przepisy kulinarne - losowy

Mięsne łódeczki


Składniki: 25 dag schabu środkowego 3 kwaskowe jabłka majeranek pół cytryny sól, pieprz, olej
Sposób przyrządzenia: Schab opłukać, oczyścić zbłon, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. By ułatwić sobie krojenie mięsa, po osuszeniu można je zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki, by stwardniało. Mięso oprószyć pieprzem, odstawić na 15 minut. Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do rondelka, podlać odrobiną wody, dusić do momentu, aż zaczną się rozpadać. Plastry mięsa skropić olejem, kłaść na ruszcie grilla, piec po kilka minut z każdej strony, pod koniec pieczenia oprószyć majerankiem, a po zdjęciu z rusztu solą. Przez każdy plaster mięsa przewlec wykałaczkę, tak by wygieło się w łódeczkę. Napełnij podduszonym jabłkiem.