Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Złota zapiekanka


1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina

Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyki serowe w pomidorach


Składniki: 40 dag żółtego sera, 8 małych pomidorów, pól strąka zielonej papryki, 2 cienkie parówki, jajo, łyżka mąki, 8 łyżek tartej bułki, 3 łyżki oleju, 2 szklanki bulionu z kostki, pół szklanki śmietany, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, cukier, pieprz, sól.
Sposób przyrządzania: Ser pokroić w kostki o boku 3 cm, obtoczyć je w mące, rozkłóconym jaju i tartej bułce. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki długości 2— 3 cm. Parówki pokroić na grube plasterki. Składniki nadziewać na przemian na szpadki, zawinąć w folię, aby nie obeschły. Zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy, keczup i śmietanę, wymieszać. Przyprawić pieprzem, cukrem i solą. Podgrzewać mieszając. Olej rozgrzać na patelni, smażyć szaszłyki 4— 5 mm, ciągłe je obracając. 


Przepisy kulinarne - losowy

Bakłażany


Składniki (4 porcje): 3 bakłażany, 1,5 szklanki ugotowanego ryżu, 30 dag pieczonego kurczaka, 4 pomidory, 5 dag żółtego sera, natka, sól, pieprz, czosnek, oregano. Wykonanie: przekroić, wydrążyć, oprószyć solą, odstawić, spłukać wodą. Pomidory pokroić, ryż wymieszać z pokrojonym mięsem, pomidorami, startym serem i natką, czosnkiem, solą i pieprzem, farsz nałożyć do bakłażanów, zapiekać 30 min w ok. 200°C. Przed podaniem posypać oregano.