Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Złota zapiekanka


1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina

Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bażant z grzybami i kasztanami


Składniki 2 mrożone bażanty 100 ml koniaku, 3 dag masła, sól, pieprz. Dodatki: 60 dag leśnych grzybów mrożonych, 1/2 kg mrożonych całych jadalnych kasztanów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 posiekane szalotki, 5 dag masła, 1 posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz Sposób wykonania Rozmrozić bażanty, osolić i opieprzyć zewnątrz i wewnątrz, obłożyć plasterkami słoniny, a przed tym dobrze posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 240 st. C. Podczas pieczenia trzykrotnie odwracać. Grzyby dobrze umyć bieżaca zimną woda i osączyć. Szalotki z czosnkiem przesmazyć na maśle 2 minuty w głębokiej patelni, dodać grzyby i dusić 10 minut. Dodać natkę, szczypiorek, sól, zamieszać i dusić jeszcze 4 minuty. Kasztany zanurzyć na kilka minut we wrzacej wodzie, osaczyć i odstawić w cieple. Sos z pieczenia rozprowadzić 100 ml wody, gotować 2 minuty, dodać koniak i gotować jeszcze 2 minuty. Sciagnąć tłuszcz, dodać masło, ubić trzepaczką i przelać do sosjerki. Z bażantów zdjąć słoninę, wyporcjować ptaki i podawać.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z makaronem i parówkami


Składniki 3/4 paczki makaronu (swiderki, kolanka lub podobne) 1 słoik ogórków kiszonych 50-70 dag parówki 1 słoik papryki konserwowej lub taka ilość pomidorów (sparzonych i obranych) 6-7 ugotowanych jaj
 
sos: 1 łyżka octu 2 łyżki oliwy pieprz, papryka słodka, sól 1/3 szklanki przegotowanej wody 1 łyżeczka bulionu 1 słoik majonezu Wykonanie Makaron gotujemy tak by był średnio miękki. Ogórki kroimy w 3 cm słupki, pomidory lub paprykę w duża kostkę. Parówki również w duża kostkę (cienką w grube krążki), a jajka w paski (6 czastek). Wszystkie składniki na sos dokładnie rozrabiamy, dodajemy do pokrojonych produktów i delikatnie  mieszamy.