Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Złota zapiekanka


1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina

Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasteczka imbirowe z migdałami


Produkty: - 10 łyżek masła
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 7/8 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. całych migdałów Wykonanie: Zmieszać masło (musi być miękkie) z cukrem, dodając kolejno żółtka. Dodać przesianą mąkę, imbir, skórkę cytrynową i zmielone migdały. Całość wyrobić na ciasto. Rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość 3-4 mm i wycinać okrągłe ciasteczka, ozdabiając je cały- mi migdałami (bez skórki, żeby ją zdjąć, trzeba sparzyć migdały wrzątkiem). Ciasteczka ułożyć na blasze tak, by się nie dotykały i odstawić w chłodne miejsce (np. na okno) na 2 godz. Piec w gorącym piekarniku (180 st. C), aż się zezłocą (ok. 10 min).

Przepisy kulinarne - losowy

Bramboraky


Składniki : 800 g ziemniaków 4 łyżki mleka 200 g mąki 250 g wędzonki 4 ząbki czosnku 2 jajka sól 2 łyżeczki majeranku pieprz smalec do smażenia liście sałaty i natka pietruszki do przybrania. Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżką, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky.