Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Złota zapiekanka


1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina

Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cynaderki cielece z watrobkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
4 cynaderki cielece,
12 watrobek kurzych,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
250 ml porto,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 lyzki armagnacu (winiaku),
sol, pieprz,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki do przybrania.

1. Cynaderki oczyscic z blon i tluszczu, przekroic wzdluz na pol, po czym wyciac i usunac bialy srodek. Reszte podzielic na czastki, oplukac w zimnej
biezacej wodzie i osuszyc.
2. Watrobki kurze wraz z podzielonymi na czastki cynaderkami obsmazac 5 min na
polowie rozgrzanego masla, nie dopuszczajac do ich zbrazowienia. Pod koniec
osolic, doprawic pieprzem, zalac armagnacem, nastepnie zdjac z patelni, osaczyc i odstawic w cieple miejsce.
3. Reszte masla rozetrzec starannie z maka. Z patelni usunac pozostaly ze smazenia tluszcz, po czym zalac ja porto i winem. Wstawic na ogien i odparowac
do 1/3 pierwotnej objetosci. Dodawac stopniowo maslo roztarte z maka, caly
czas ubijajac sos. Zdjac z ognia.
4. Cynaderki ulozyc na ogrzanym talerzu, zalac sosem, posypac zielona pietruszka i podawac.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto Sheperds


Składniki
1 łyżka oleju do smażenia
1 duża cebula posiekana
450 g mięsa mielonego
1 marchewka posiekana
300 ml bulionu wołowego
3 łyżki Sosu Worcestershire L&P
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy od Taco i mięsa mielonego Casa Fiesta

Puree ziemniaczane:
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na krążki
1 łyżka mleka
3 łyżki Sosu Worcestershire L&P
Przygotowanie
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć cebulę i mięso z przyprawą Taco. Dodać bulion, marchewkę, sos, przecier pomidorowy i gotować przez 20 minut. W tym czasie ugotować ziemniaki. Z ziemniaków, mleka i sosu worcestershire przygotować puree.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso z sosem polać puree ziemniaczanym. Zapiec w piekarniku do uzyskania br?zowego koloru.

Podawanie
Podawać posypane tartym serem.