Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Złota zapiekanka


1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina

Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczony pstrąg w sosie orzechowym


Produkty: - 4 pstrągi (po 40 dag) wypatroszone i oskrobane
- pęczek tymianku
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- sól
- pieprz
- oliwa

Sos:
- 1 łyżka chrzanu
- 25 dag śmietany (22-proc.)
- garść grubo pokrojonych orzechów laskowych
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Oraz:
- 1 pęczek rukoli
- 50 dag ziemniaków (nieobranych umytych pokrojonych w cienkie plasterki)
- oliwa
- sól
- pieprz
- sok z cytryny Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 240°C Ziemniaki ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, skrop oliwą, posól, popieprz, upiecz na złoty kolor (15 minut). Pstrągi umyj, osusz, ponacinaj skórkę w odstępach co 1-2 cm. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plasterki cytryny, piecz 12-15 minut w tej samej temperaturze. W tym czasie zrób sos: wymieszaj chrzan ze śmietaną i orzechami, przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Ryby podawaj z sosem, ziemniakami oraz rukolą skropioną sokiem cytrynowym i oliwą.

Przepisy kulinarne - losowy

Meksykańskie mango ze śmietaną


2-3 dojrzałe mango
100 g cukru
1 laska cynamonu
250 ml wody
250 ml śmietany
kilka kropli aromatu waniliowego 50 g cukru i cynamon gotować w wodzie ok. 15 min., aż powstanie lekki syrop. Owoce pokroić w plastry i gotować w syropie 5 min. Wyjąć cynamon, dodać aromat. Przez 1h schłodzić w lodówce i ozdobić ?mietaną ubit? z reszt? cukru.