Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Złota zapiekanka


1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina

Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z ziemniaków na ostro


1/4 szklanki oliwy z oliwek Gaea,
200 g suchej ostrej kiełbasy pokrojonej,
1 kg zimniaków obranych i pokrojonych w plastry,
1 cebula posiekana,
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
1 szklanka czarnych oliwek Gaea.

Przygotowanie
Rozgrzać oliwę w naczyniu do pieczenia. Wrzucić salami, ziemniaki, cebulę, pokrojone oliwki i pieprz. Dusić na wolnym ogniu aż uzyska złot? barwę.
Piec w piekarniku na średnim ogniu przez około 1 godzinę ( po około 30 minutach wszystko przemieszać) aż ziemniaki zbr?zowieją i staną się chrupi?ce.

Przepisy kulinarne - losowy

Amerykańskie steki wołowe


Składniki •  4 ziemniaki
  
•  2 lyzki oleju
  
•  4 steki wolowe (15- 20 dag)
  
•  40 dag twarozku
  
•  po 1/2 peczka szczypiorku i koperku
  
•  sol
  
•  pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki umyc, owinac folia posmarowana olejem, piec 40 min. na grillu.
    
2.  Steki umyc, wlozyc na 1 godz. do jednej z podanych nizej marynat. Grillowac 3-5 min. z obu stron, oproszyc sola i pieprzem.
    
3.  Serek wymieszac z posiekanymi ziolami, doprawic sola i pieprzem. Ziemniaki odwinac z folii, naciac, napelnic doprawionym serkiem. Podawac do stekow.
    
4.  MARYNATA Z CZERWONEGO WINA. 250 ml czerwonego wina wymieszac z 2 lyzkami oleju, pokrojona czerwona cebula, czosnkiem, ziarnami pieprzu i plasterkami marchewki. Doprawic do smaku.
    
5.  MARYNATA WARZYWNA 200 ml bialego octu winnego wymieszac z woda, olejem, pokrojonym korzeniem pietruszki, selerem i marchwia. Dodac ziarna jalowca, pieprzu, ziele angielskie i lisc laurowy.
    
6.  MARYNATA PIWNA 250 ml jasnego piwa polaczyc z odrobina oleju. Dodac laski cynamonu, gozdziki, lisc laurowy i marynowane cebulki.