Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki z cieciork±


400 g ugotowanej cieciorki
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki pasty z tamaryndowca
6 łyżek wody
1 łyżeczka mielonego chili
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli dekoracja:
pomidor
?wieże zielone chili
li?cie kolendry Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Poł?czyć w miseczce pastę z tamaryndowca z wod?. Dodać mielone chili, cukier, sól, dokładnie wymieszać. Dodać do cieciorki. Dodać posiekan± cebulę i ziemniaki, wymieszać, doprawić sol±.
Udekorować pomidorami, chili i kolendr?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Miodowa baklawa


90 dag mrożonego ciasta francuskiego
15 dag orzechów włoskich
15 dag orzechów laskowych
10 dag pistacji
10 dag cukru pudru
łyżeczka cynamonu
15 dag masła
1/3 szkl. miodu
1/2 szkl. soku pomarańczowego
1/2 szkl. soku cytrynowego Wysmarować formę o wymiarach 25 X 30 cm masłem. Ciasto rozmrozić i podzielić na 6 czę?ci. Rozwałkować, wyłożyć 1 z nich formę. Posypać 1/5 posiekanych orzechów 2 rodzajów, 1/5 cukru wymieszanego z cynamonem i 2 łyżkami startego na wiórki masła. W ten sam sposób nakładać kolejne warstwy ciasta, bakalii i masła. Piec 45 min. w temp. 200 stopni C. Ciasto pokroić na porcje. Podgrzać miód z sokami, polać ciasto. Pozostawić na 1h , by nasi?kło syropem.

Przepisy kulinarne - losowy

La Cassata alla Siciliiana


2 spody tortowe
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 dag gorzkiej czekolady
5 dag pistacji
15 dag kandyzowanych owoców
5 łyżeczek żelatyny
1/2 l ¶mietany kremówki
75 dag sera ricotta
4 łyżki likieru maraschino Jeden z biszkoptów pokroić promieni?cie na 8 porcji. Miskę o ¶rednicy 26 cm wyłożyć foli?. Poukładać w niej kawałki biszkoptu, tak, aby ciasno przylegały do siebie. Ugotować syrop z cukru i połowy szkl. wody. Ubić połowę ¶mietany. Ricottę utrzeć mikserem, dodaj±c zimny syrop i likier. Poł?czyć z rozpuszczon± żelatyn±, dodać posiekane owoce, czekoladę i pistacje. Wstawić do lodówki.