Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z cieciorką


400 g ugotowanej cieciorki
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki pasty z tamaryndowca
6 łyżek wody
1 łyżeczka mielonego chili
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli dekoracja:
pomidor
?wieże zielone chili
li?cie kolendry Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Poł?czyć w miseczce pastę z tamaryndowca z wod?. Dodać mielone chili, cukier, sól, dokładnie wymieszać. Dodać do cieciorki. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki, wymieszać, doprawić solą.
Udekorować pomidorami, chili i kolendr?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Austriackie kartacze


Składniki Przepis 60 dag mielonej jagnięciny lub chudej wieprzowiny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 30 dag pieczarek (jak najmniejszych), sól, pieprz, oregano, tarta bułka, Pieczarki dokładnie umyć, odci?ć ogonki. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć z drobno posiekanymi ogonkami pieczarek i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, poddusić do miękkości na najmniejszym ogniu (ok. 15 min), wystudzić, wymieszać dokładnie z mięsem. Dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Masa musi mieć postać dość gęstego ciasta, jeśli jest za miękka - zagę?cić tart? bułeczką.
Wzi?ć pieczarkę, z masy mięsnej uformować placuszek o grubości ok. 10 mm i średnicy dwa razy większej od średnicy kapelusza pieczarki. Położyć pieczarkę na placuszku i opakować ją dookoła mas? mięsną, formując kartacz w kształcie spłaszczonej kulki. W ten sposób post?pić ze wszystkimi pieczarkami. Kartacze można usmażyć na rumiano na oleju, ugotować we wrz?cym rosole z kostki (ok. 15 min) lub (zalecane) upiec na blasze w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C do wyraĽnego zrumienienia. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem (można polać stopionym masłem lub dowolnym ciemnym sosem - grzybowy, pieczeniowy)) ziemniakami z wody, pieczywem lub kasz? perłową.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek ziemniaczany


SKŁADNIKI: * 0,5 kg ziemniaków, * 80 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, * sól, * pieprz, * majeranek SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Z boczku wytopić skwarki. Zdjąć skwarki, dodać do ziemniaków, wymieszać z pieprzem i majerankiem, doprawić solą. 3. Na patelnię z tłuszczem wyłożyć masę ziemniaczaną. Smażyć, aż się przyrumieni od spodu. 4. Przełożyć na talerz i zsunąć na patelnię, by placek przyrumienił się z drugiej strony.