Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z cieciorką


400 g ugotowanej cieciorki
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki pasty z tamaryndowca
6 łyżek wody
1 łyżeczka mielonego chili
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli dekoracja:
pomidor
?wieże zielone chili
li?cie kolendry Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Poł?czyć w miseczce pastę z tamaryndowca z wod?. Dodać mielone chili, cukier, sól, dokładnie wymieszać. Dodać do cieciorki. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki, wymieszać, doprawić solą.
Udekorować pomidorami, chili i kolendr?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sajgonki z wieprzowiną


Nadzienie:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 25 dag poszatkowanej kapusty lub kalarepki pokrojonej w słupki albo kiełków fasolki mung
- 15 grzybów mun (namoczonych i pokrojonych w paseczki)
- 5 dag makaronu sojowego
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- prażona cebulka
Oraz:
- paczka arkuszy papieru ryżowego do zawinięcia sajgonek
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 4 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana papryczka chili

Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapust? (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem i cebulką. Zwilż wod? kolejne arkusze papieru ryżowego. Na każdym układaj porcje nadzienia i zwijaj, formując sajgonki (papier możesz pokroić na kawałki, bo sajgonki powinny być malutkie). Usmaż je w woku w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmij, os?cz na papierowym ręczniku. Bezpośrednio przed podaniem podsmaż sajgonki jeszcze raz, aby były chrupkie. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w niedużej miseczce. Podawaj do sajgonek.

Przepisy kulinarne - losowy

Cappuccino 1


Przepis: Wystarczy zwykle mleko ale najlepsze jest zimne. Nie próbuj robić piany z goracego. Wlej zimne do filizanki i zanusz dysze tuz pod powierzchnią. Delikatnie ruszaj filizanka w góre i w dół. Nie przegrzej, mleko nie moze sie gotowac. W drugiej filizance przygotuj (wczesniej) espresso do ok 3/4 wysokosci. Mleko wlej do kawy tak aby piana wystawala ponad krawędź filizanki. Piana powinna być taka żeby dała się nakładać łyżką. Powinno jej być na okolo 2 cm ponad krawędź filizanki. Najlepiej jeszcze posypać sproszkowaną czekoladą z cynamonem. Co do mocy kawy to tradycyjnie powinna być mocna.