Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z cieciorką


400 g ugotowanej cieciorki
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki pasty z tamaryndowca
6 łyżek wody
1 łyżeczka mielonego chili
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli dekoracja:
pomidor
?wieże zielone chili
li?cie kolendry Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Poł?czyć w miseczce pastę z tamaryndowca z wod?. Dodać mielone chili, cukier, sól, dokładnie wymieszać. Dodać do cieciorki. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki, wymieszać, doprawić solą.
Udekorować pomidorami, chili i kolendr?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przekładaniec makowy z kremem karpatka


Składniki na ciasto: 3/4 szk. mąki 1/2 szk. cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag maku na krem: krem do ciasta Karpatka 500 ml mleka kostka masla płatki migdałowe - na wierzch ciasta Sposób wykonania Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz umyty i osączony mak. Wylać ciasto na prostokątną blaszkę. Piec ok 35 min w temp 180 stopni. Wystudzić. Ciasto nasączyć spirytusem lub wódką. Ugotować w między czasie krem karpatkę wg przepisu na opakowaniu.
Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem karpatka (trochę kremu zostawić na przesmarowanie wierzchu ciasta).  Wierzch ciasta smarujemy kremem karpatka i posypujemy upróżonymi płatkami migdałowymi. 


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa krem z warzyw zielonych i białych


SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - por (albo cebula) - szklanka zielonego groszku - szklanka różyczek z brokułu - 1-2 łodygi selera naciowego - 3-4 ziemniaki - 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie) - kawałeczek korzenia imbiru (lub łyżeczka imbiru w proszku) - sól - pieprz - olej do smażenia - 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub tymianku (albo zielonej pietruszki) WYKONANIE: Por, imbir, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w dużym rondlu. Dorzuć groszek, brokuły, pokrojoną łodygę selera, obrane i pokrojone ziemniaki. Wlej trzy szklanki wody (wywaru z warzyw). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj. Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńcz ją. Dopraw solą i pieprzem, ponownie zagotuj. Podawaj z zieleniną i ewentualnie także ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Jeśli nie masz wszystkich warzyw, możesz je zastąpić innymi (np. dorzuć garść liści szpinaku lub szczawiu).