Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z cieciorką


400 g ugotowanej cieciorki
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki pasty z tamaryndowca
6 łyżek wody
1 łyżeczka mielonego chili
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli dekoracja:
pomidor
?wieże zielone chili
li?cie kolendry Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Poł?czyć w miseczce pastę z tamaryndowca z wod?. Dodać mielone chili, cukier, sól, dokładnie wymieszać. Dodać do cieciorki. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki, wymieszać, doprawić solą.
Udekorować pomidorami, chili i kolendr?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gołąbki nadziewane kaszą i tartymi ziemniakami


Składniki: duża główka białej kapusty 1 kg ziemniaków 5 cebul 2 czerstwe kajzerki łyżka oleju rzepakowego lub oliwy szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz sos: 2 cebule szklanka kwaśnej śmietany łyżeczka oleju szczypta cukru sól Wykonanie: Z kapusty wykroić głąb, po czym włożyć kapustę do wrzącej wody i obgotować. Kolejno zdjąć liście i zmiażdżyć tłuczkiem nerwy liściowe. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnyych otworach (soku nie odciskać ani nie odlewać). Na tarce o większych otworach zetrzeć dwie obrane cebule, pozostałe drobniutko pokroić i usmażyć na tłuszczu. Dodać na moczone i odciśnięte bułki. Kaszę sparzyć i przepuścić przez maszynkę razem z nie wykorzystanymi liśćmi kapusty. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić pieprzem i solą (nadzienie jest dość rzadkie, ale w czasie duszenia płyn zostanie wchłonięty przez kaszę). Farsz nałożyć na liście, zwinąć gołąbki, układać ciasno w garnku, zalać wrzątkiem i dusić na wolnym ogniu lub w piekarniku. Gdy gołąbki będą zupełnie miękkie, przyrządzić sos. Cebule posiekać i przyrumienić mocno na tłuszczu. Zalać śmietaną, posolić i dodać szczyptę cukru. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i zestawić potrawę z ognia. Gołąbki wyłożyć na półmisek i polać sosem.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Mostek cielęcy po francusku


Składniki Przepis 2 kg mostka cielęcego
40 dag mielonej wieprzowiny
2 cebule
40 dag grzybów
1 łyżeczka posiekanej natki
sól, pieprz
2 jajka
1 szklanka bulionu
2 łyżki masła Grzyby oczyścić, opłukać. Cebule obrać, posiekać razem z grzybami. Dodać mielone mięso, natkę, jajka, wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Mostek umyć, osuszyć, wyjąć kości, zrobić kieszeń. Kieszeń  napełnić farszem grzybowym, zaszyć. Masło rozgrzać w brytfannie, zrumienić mostek ze wszystkich stron, podlać połową bulionu (lub wod?). Zmniejszyć ogień, przykryć brytfannę, dusić mięso przez 1 godz. Jeśli trzeba, w trakcie duszenia podlać pozostałym bulionem.