Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy


Składniki:
- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- ?mietana.

Jak przyrz?dzić?
Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać ?mietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Z?bki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody z sosem cassis


Składniki: 50 dag mrożonych czarnych porzeczek
1 szklanki cukru
1 szklanki smietany kremówki
1-2 łyżki likieru cassis
400 ml lodów
opakowanie polewy czekoladowej Wykonanie: Porzeczki opłukać na sicie, dokładnie osączyć. Kilka łyżek odłożyć, pozostałe owoce włożyć do rondla o grubym dnie, posypać cukrem i smażyć przez 5 minut, mieszając. Ostudzić, zmiksować z likierem. Śmietanę ubić, odłożyć 4 łyżki, pozostałą wymieszać z masą porzeczkową. Sos wstawić pod przykryciem do lodówki. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodać odłożone porzeczki i wymieszać tak, by całe owoce obtoczone zostały czekoladą. Następnie wyjąc je widelcem na pergamin do całkowitego zastygnięcia. Lody nałożyć do pucharków, polać sosem, posypać porzeczkami w czekoladzie. Każda porcję ozdobić bita śmietaną, polać resztą polewy.


Przepisy kulinarne - losowy

Pikantny kurczak


250 g piersi z kurczaka
150 g Makaronu Mie
2 łyżki Sosu Sojowego
1 łyżka Sosu śliwkowego
2 łyżki Sosu Sambal Oelek
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
kawałek pora do przybrania
olej do smażenia


Przygotować makaron w/g instrukcji na opakowaniu, mięso pokroić na

Wrzucić mięso na rozgrzany olej i obsmażyć na złoty kolor, zdjąć z
patelni. Dodać troszkę oleju wrzucić makaron, dodać sos sojowy i smażyc
3-4 minuty. wyłożyc na talerz. Na patelnie wlać sos śliwkowy i sambal
oelek poczekać aż zacznie bulgotać, wrzucić mięso i parokrotnie
przemieszać. Położyć na makaronie.