Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy


Składniki:
- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- ?mietana.

Jak przyrz?dzić?
Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać ?mietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Z?bki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik wiśniowy


Składniki • 1 kg wiśni • 2,5 l wody • pól szklanki śmietany 18 % • pół kisielu wiśniowego     Etapy przygotowania 1. Wydrylowane wiśnie gotować w wodzie z cukrem przez 5 minut. Dodać rozrobiony kisiel. 2. Po zagotowaniu odstawić, ostudzić, dodac śmietanę. Można podawać z dobrym makaronem lub drobnymi kluskami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pstrąg z sosem cytrynowo-czosnkowym


Składniki

• Pstragi patroszone lub filety z pstr?ga • Cytryny • Czosnek • Sól, pieprz • M?ka kukurydziana (może być zwykła też) • Olej słonecznikowy • Łyżka posiekanej natki pietruszki
Etapy przygotowania

1. Rybę można zrobić na grilu (bez mąki). W wersji domowej przyrz?dzamy następująco - rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w m?ce i smażymy na złoty kolor. 2. Wyciskamy sok z cytryny (1 cytryna na 2 pstr?gi), dodajemy czosnek wyci?nięty - ilość w/g uznania (ja dodaje 2 ząbki na 1 cytrynę), pietruszkę, sół i pieprz. Mieszamy. Sos podajemy do stołu - każdy polewa swoją rybę.