Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy


Składniki:
- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- ?mietana.

Jak przyrz?dzić?
Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać ?mietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Z?bki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Marchewkowa zupa z mleczkiem kokosowym


Składniki • 1/2 peczka cebulki ze szcypiorkiem • 1 kg mlodej marchewki • 2 lyzki oleju • sok z 1 cytryny • 500 ml bulionu warzywnego • 200 ml mleczka kokosowego z puszki • curry • sól, pieprz cayenne • kilka galazekposiekanej natki pietruszki lub kolendry ( do dekoracji) Etapy przygotowania 1. 1. Cebulke oczyscic, umyc, osuszyc i pokroic w prazki. Marchewke oczyscic, umyc, pokroic w plastry.
2. W duzym naczyniu rozgrzac olej, dodac cebulke i zeszklic na malym ogniu. Dodac marchewke, chwile dusic, stale mieszajac. Wlac sok z cytryny i bulion. Zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac okolo 15 minut.
3. Warzywa zmiksowac w bulionie, dodac kleczko kokosowe i zagotowac. Zupe doprawic curry, sola i pieprzem. Wlac do miseczek i posypac natka tuz przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Boczniaki w złocistej panierce


Składniki: - 1,5 kilograma grzybow boczniaków - około litr mleka - jajka, bułka tarta i mąka do panierki - sól - pieprz - przyprawy w zależności od upodobań - olej do smażenia Przygotowanie: Boczniaki należyumyć, nastepnie na godzine przed rozpoczęciem dopraiwania i panierowania wymoczyć (przez godzinę) w mleku. W zasadzie przygotowuje się je na podobnej zasadzie jak tradycyjne kotlety schabowe, tyle ze z wykorzystaniem boczniaków zamiast mięsa, co zmiejsza kaloryczność potrawy.