Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy


Składniki:
- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- ?mietana.

Jak przyrz?dzić?
Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać ?mietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Z?bki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka selerowa z czosnkiem


Produkty: 3 słoiczki selera
puszka fasolki czerwonej
250 g sera żółtego
1-2 ząbki czosnku
majonez
sól
pieprz Wykonanie: Seler odsączyć, włożyć do naczynia, dodać fasolkę, ser przetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Dodać majonez, czosnek przecisnąć przez praskę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć do lodówki na godzinę, żeby sałatka się przegryzła.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasteczka słoneczka


Produkty: 30dkg krupczatki 20dkg masła 3 surowe żółtka   30dkg marmolady porzeczkowej 2 białka wanilia 20dkg cukru pudru   Wykonanie: Przesianą mąkę przesiekać  nożem z masłem, dodać żółtka, szybko zagnieść,
odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 10 min. W tym czasie
sporządzić lukier: utrzeć w misce białka z cukrem na białą gęsta masę, dodać
wanilie (ekstrakt). Ciasto cienko rozwałkować - na 1/3 cm, wykrawać krążki
kieliszkiem 3-4 cm, każdy posmarować lukrem przy pomocy noża, ułożyć na
blaszce (nie smarować) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Kiedy
lukier jest kremowo - bezowy, są gotowe, nie przepiec. Zdejmować natychmiast
nożem, póki gorące, wyłożyć na stolnice. Kiedy ostygną smarować po
wewnętrznej stronie marmoladą.