Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy


Składniki:
- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- ?mietana.

Jak przyrz?dzić?
Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać ?mietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Z?bki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ROLADKI Z DAKTYLAMI


Składniki 1/2 pęczka natki pietruszki, 10 dag twarogu, 8 suszonych daktyli z pestkami, 8 sznycli z indyka, 8 plasterków szynki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 duże cebule, 800 ml rosołu drobiowego       Etapy przygotowania 1. z daktyli usunąć pestkę tak, dy w owocu powstała dziurka. Twaróg rozrobić z posiekaną natką, przyprawić solą i pieprzem. Wypełnić dziurę po pestce. 2. Mięso rozbić, przyprawić, na każdy sznycel dać plaster szynki i daktyl. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. 3. Rozgrzać olej, podsmażyć roladki na złoty kolor. Wyjąć je. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, podlać rosołem. Włożyć roladki i dusić ok. 20 min. 4. Ponownie wyjąć roladki, sos zagęścić, doprawić do smaku. Podawać z zieloną sałatą i pomidorami!

Przepisy kulinarne - losowy

budyń dla bobasa


Składniki 150 gram mleka 1 żółtko 1 łyżeczka mąki ziemiaczanej Wykonanie Mleko zagotować. Odlać 50 g mleka i ostudzić. Do ostudzonego mleka dodajemy makę i żółtko, mieszamy dokładnie. Pozostasłe mleko gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy wymieszane mleko żółtko i makę. Gotujemy aż zgęstnie. Cały czas mieszając