Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy


Składniki:
- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- ?mietana.

Jak przyrz?dzić?
Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać ?mietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Z?bki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krupnik po polsku


Składniki • 0,5 kg mięsa wołowego na rosół • włoszczyzna • kilka suszonych grzybków • sól • 20 dag kaszy perłowej • 0,5 łyżki masła • siekana natka pietruszki Etapy przygotowania 1. Mięso umyć w zimnej wodzie. Włożyć do garnka, dodać włoszczyznę i suszone grzybki. Zalać 1,5 litra zimnej wody. Ugotować rosół. 2. W osobnym garnku ugotować kaszę. Gdy będzie już miękka dodać 0,5 łyżki masła i dobrze rozmieszać. Zalać rosołem, wymieszać i zagotować. Posolić do smaku. 3. Mięso z rosołu pokroić na kawałki, rozłożyć na talersze. Zalać rosołem z kaszą, posypać posiekana natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowany śledź z cytryną


SKŁADNIKI: - 4 oczyszczone śledzie - 4 listki laurowe - sól - 1 pokrojona w plastry cytryna - 4 łyżki masła - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego - świeże pieczywo SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Śledzie natrzeć od środka solą i pieprzem. Włożyć także listek laurowy. Plastry cytryny ułożyć na 4 oddzielnych foliach aluminiowych, na nie ułożyć śledzie. Masło połączyć z pietruszką i pieprzem cytrynowym, każdą rybę obficie wysmarować powstałym ziołowym masłem. Folie zawinąć. Piec na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 15- 20 minut. Tuż przed podaniem folię odwinąć.