Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy


Składniki:
- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- ?mietana.

Jak przyrz?dzić?
Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać ?mietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Z?bki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szarlotka żydowska


Składniki Przepis Ciasto
25 dag masła
2 szklanki cukru
8 jajek
4 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany
skórka otarta z cytryny lub olejek cytrynowy
szczypta soli
Nadzienie
około 2 kg jabłek (równej wielkości}
konfitura z róży lub inna ods?czona z syropu,
ewentualnie gęsty dżem Masło z cukrem i jajkami utrzeć do białości, dodać przesianą m?kę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, ?mietanę i skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Duży płaski rondel lub brytfannę dobrze natłu?cić i posypać tart? bułką (ew. wyłożyć natłuszczoną foli? aluminiową). Jabłka obrać i od strony ogonka wykroić specjalną łyżeczką gniazda nasienne. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnić konfitur? z róży Ułożyć jabłka w rondlu tak, aby między nimi była wolna przestrzeń (około 1 cm). Wylać ciasto wokół jabłek i upiec w średnio gor?cym piekarniku. Szarlotkę lekko przestudzić i przełożyć na paterę.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa rybna z pulpetami


Składniki: 1,5 kg ryby (różne rodzaje np karaś, płoć, okoń, mintaj) włoszczyzna ( marchew, por, seler, pietruszka) 2 duże cebule 2 łyżki masła cytryna, natka pietruszki jajko, 2 łyżki tartej bułki, gozdziki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek Wykonanie: Wywar: wszystkie gorsze części ryby (głowa bez oczu, ogon, płetwy)razem z warzywami i przyprawami ugotować na wolnym ogniu do miękkości. Posolić popieprzyć. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle. Pozostałą rybę zemleć. Dodać jajko, odrobinę tartej byłki (2 łyżki), pieprz - dobrze wyrobić, dodać cebulę. Wyrobić jeszcze raz. Wywar przecedzić przez gęste sito, zrobić pulpety wielkości orzecha włoskiego, wrzucić do gotującego wywaru, ugotować. Trwa to ok 5-8 minut. Wyjąć pulpety i sklarować wywar. W tym celu 2 białka ubić, dodać do nich trochę wywaru i wlać do reszty wywaru. Postawić na gaz i doprowadzić powoli do zagotowania. Na wierzchu powstanie biały kożuch. Odcedzić, przefiltrować. Doprawić do smaku Można posypać całość pietruszką.