Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki gotowane w łupinach


Składniki • 1 kg ziemniaków • sól Etapy przygotowania Dokładnie umyte ziemniaki gotować na parze (posolić wodę w garnku) 30-40 min. lub w szybkowarze. Obrać gdy sa jeszcze gor±ce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Triffle deser angielski


 1 szklanka pokruszonych biszkoptów
- 2 łyżki słodkiego wina
- sherry lub likieru wi?niowego
- 1/3 szklanki ¶mietany kremówki
- 3 szklanki mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1 szklanka truskawek (pokrojonych w plasterki)
- 3 łyżki br?zowego cukru


Budyń ugotuj w 3 szklankach mleka. Pozostaw, aby ostygł (przykryj foli?, inaczej na powierzchni utworzy się kożuch). Biszkopty wsyp do żaroodpornych foremek, skrop alkoholem. W piekarniku rozgrzej tylko grill. br>Ubij ?mietanę, poł?cz z ostudzonym budyniem i truskawkami. Mas? napełnij foremki, posyp po wierzchu cukrem. Zapiekaj 5 minut, aż utworzy się karmel. Deser wstaw do lodówki, podawaj po schłodzeniu.
Anglicy często przyrz?dzaj± triffle z dodatkiem kremu lemon curd

Przepisy kulinarne - losowy

Kremówki francuskie


I CIASTO:
1 szklanka m±ki
1/2 kostki masła
szczypta soli
II CIASTO:
1 szklanka m±ki
1-2 żółtka
?mietana
szczypta soli
KREM:
1/2 kostki masła
3/4 litra mleka
3-5 jaj
3/4 szklanki cukru
5 czubatych łyżek m±ki ziemniaczanej
Każde ciasto wyrobić osobno, rozwałkować. Na ciasto II nałożyć I i zwin±ć w rulon. Przekroić na 2 placki i rozwałkować na 2 blachy. Piec w gor?cym piekarniku ok. 15 minut.
Krem-jajka ubić z cukrem, dodać m?kę i ok. 1/3 porcji mleka. Zalać reszt? gor±cego mleka, zagotować. Wystudzić. Dodać masło.
Ciasto przełożyć kremem.