Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki gotowane w łupinach


Składniki • 1 kg ziemniaków • sól Etapy przygotowania Dokładnie umyte ziemniaki gotować na parze (posolić wodę w garnku) 30-40 min. lub w szybkowarze. Obrać gdy sa jeszcze gorące.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka szapmańska


Przygotowanie: 30 min

Trudność: łatwe


Składniki

• - 1 grejpfrut • - 1 pomarańcza • - 1 mandarynka • - 4 łyżki szampana na pucharek (wina musującego) • - 2 płaskie łyżki cukru • - cynamon
Etapy przygotowania

1. Owoce obrać, podzielić na cząstki i pozbawić błonek. Cząsteczki mandarynek można zostawić w skórkach, jeśli są cienkie i miękkie. 2. Owoce rozłożyć do pucharków, posypać cukrem i cynamonem, i zalać szampanem. Odstawić na kwadrans. 3. Pucharki można ozdobić karmelem zrobionym ze zrumienionego na patelni cukru rozpuszczonego w odrobinie wody. Taki karmel wylewa się na papier do pieczenia, starając się utworzyć esy-floresy. 4. A potem zastygniętym dekoruje się owoce. Ale to dla pracusiów, leniwce mogą się z powodzeniem obejść bez karmelu sałatka i tak jest doskonała.

Przepisy kulinarne - losowy

Pomidory grill’owane z tymiankiem i parmezanem


Składniki:
• 4 średnie pomidory (po około 20dag)
• 4 gał?zki tymianku
• mały kawałeczek świeżego parmezanu
• odrobina oliwy z oliwek
• ewentualnie:
• sól
• świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Pomidory umyć. Spodnie czę?ci posmarować oliwą i ułożyć na tacce do pieczenia warzyw na grill'u. Na górze pomidora naci?ć niezbyt głęboki krzyż, który pod wpływem ciepła zacznie się powiększać. W rozkrojonego pomidora włożyć gał?zkę tymianku i posypać dużymi wiórkami parmezanu, przygotowanymi za pomoc? noża-łopatki do serów, lub ewentualnie tartym parmezanem. Grill'ować do momentu, aż pomidor będzie miękki, a ser się rozpu?ci. Podawać z solą i świeżo mielonym pieprzem, choć nie jest to konieczne.