Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki gotowane w łupinach


Składniki • 1 kg ziemniaków • sól Etapy przygotowania Dokładnie umyte ziemniaki gotować na parze (posolić wodę w garnku) 30-40 min. lub w szybkowarze. Obrać gdy sa jeszcze gorące.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z nadzieniem z tuńczyka


Składniki: Naleśniki:mąka, 4 jajka,woda  gazowana-ciasto ma być rzadkie-naleśniki cienkie Farsz: puszka tuńczyka w sosie własnym,kukurydza z puszki,świeża papryka czerwona,odrobina majonezu,żeby farsz się nie rozsypywał


Przepisy kulinarne - losowy

Konfitura wiśniowa na czerwonym winie


Składniki:1 kg wiśni,
1 kg cukru,
0.5 szkl. czerwonego,
wytrawnego wina,
3 łyżeczki żelatyny.

 
Sposób przyrządzenia:        Owoce dokładnie przebrać, umyć i usunąć pestki. Połowę owoców starannie rozmiksować. Wymieszać w misce mus wiśniowy z całymi wiśniami oraz cukrem, zalać czerwonym winem. Odstawić (najlepiej na całą noc), pod przykryciem, aby owoce dobrze "przeszły" alkoholem. Włożyć zawartość miski do dużego, płaskiego garnka, zagotować na dużym ogniu, stale mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i nie przerywając mieszania gotować masę wiśniową przez około minutę. Zdjąć garnek z ognia, usunąć tworzącą się na powierzchni konfitury pianę. Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody, połączyć z gorącą konfiturą. Dokładnie wymieszać. Zlać konfiturę do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Natychmiast szczelnie zamknąć.