Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki gotowane w łupinach


Składniki • 1 kg ziemniaków • sól Etapy przygotowania Dokładnie umyte ziemniaki gotować na parze (posolić wodę w garnku) 30-40 min. lub w szybkowarze. Obrać gdy sa jeszcze gorące.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Strucla z orzechami


Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej,
15 dkg cukru,
12 dkg masła,
2 jaja,
1 żółtko,
0.25 l mleka,
0.5 paczki cukru waniliowego,
4 dkg drożdży,
szczypta soli. Nadzienie z orzechów włoskich: 15 dkg łuskanych orzechów włoskich,
10 dkg cukru,
0.5 szkl. kwaśnej śmietany,
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
5 dkg rodzynek,
1 płaska łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej. Sposób przyrządzenia:
       
Przygotować ciasto. Po wyrośnięciu uformować z niego prostokąt za pomocą wałka do ciasta. Powierzchnię ciasta posmarować równomiernie przygotowanym nadzieniem, po czym założyć niewielką krawędź ciasta z jej krótszych boków do środka, a dłuższy jeden z boków zwinąć, tak by uzyskać zgrabny rulon. Przed włożeniem do pieca strucle można posmarować rozmąconym jajem lub wodą z cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Sposób wykonania nadzienia: Orzechy zemleć w maszynce do mielenia mięsa wraz ze skórką pomarańczową lub bardzo drobno posiekać, połączyć z cukrem, kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszać dodając pod koniec opłukane i osączone z wody rodzynki.

Przepisy kulinarne - losowy

Smazone mostki jagniece


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1 kg zeberek z mostkow jagniecych,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 sredni seler,
1 por,
1 cebula,
60 g sklarowanego masla,
1 jajo,
maka i tarta bulka do panierowania,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac, pokroic wzdluz zeber na kawalki (w kazdym powinny byc 2-3 zebra). Jarzyny umyc, oczyscic, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic obrana
cebule.
2. Wlozyc do garnka mostki, dodac jarzyny i cebule, zalac niewielka iloscia
wrzatku, gotowac 20 min. W polowie gotowania osolic.
3. Mieso wyjac z wywaru, osuszyc, oproszyc pieprzem, po czym panierowac.
4. Rozgrzac na patelni maslo, smazyc mostki do zrumienienia po 2-3 min z kazdej
strony. Podawac z kartoflami, zielona salata lub sosem tatarskim.