Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki gotowane w łupinach


Składniki • 1 kg ziemniaków • sól Etapy przygotowania Dokładnie umyte ziemniaki gotować na parze (posolić wodę w garnku) 30-40 min. lub w szybkowarze. Obrać gdy sa jeszcze gor±ce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pulpety z dorsza po amerykańsku


Składniki Przepis 50 dag filetów z dorsz bez skóry, 60 dag ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, Tłuszcz do głębokiego smażenia. Filety umyć i osuszyć. Zmielić wraz z ziemniakami w maszynce do mięsa. Wymieszać ze stopionym masłem i roztrzepanymi jajkami. Wyrobić na gładk± masę. Z masy formować pulpety wielko¶ci orzecha włoskiego. S mażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać z frytkami , polane ketchupem lub innym zimnym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pulpety cielece w sosie grzybowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
450 g chudej cieleciny,
200 g szynki wedzonej,
100 g pieczarek,
50 g swiezych prawdziwkow,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1 jajo,
1 lyzka maki,
25 g czerstwej bulki,
150 ml mleka,
100 ml sosu z pieczeni,
125 ml smietany,
6 lyzek masla,
1 lyzka soku z cytryny,
sol, pieprz.

1. Bulke namoczyc w mleku (ok. 10 min). Wyjac i odcisnac. Mieso oczyscic, oplukac, osuszyc i pokroic w kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac i zasmazyc
na 1 lyzce masla na jasnozloty kolor. Czosnek obrac. Pieczarki oczyscic i
dokladnie umyc.
2. Wszystkie te skladniki przepuscic przez maszynke, wbic jajo, dodac sol i
pieprz, po czym starannie wyrobic. Formowac niewielkie pulpeciki, ktore nastepnie obsmazac z obu stron na 3 lyzkach masla na zloto. Usmazone, odstawic
w cieple miejsce.
3. Prawdziwki oczyscic, umyc, oddzielic i odrzucic trzonki. Kapelusze pokroic w
cienkie paski. Szynke pokroic w cienkie paski.
4. Pokrojone grzyby smazyc 10 min na 2 lyzkach masla w glebokim rondlu. Dodac
szynke i smazyc jeszcze 5 min.
5. Sos z pieczeni wymieszac ze smietana, dodac sok z cytryny, wymieszac ponownie, po czym polaczyc z grzybami i szynka. Zagotowac.
6. Dodac usmazone pulpeciki i podgrzac je pod przykryciem. Podawac z kartoflami
puree, ogorkami malosolnymi i salata.