Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z twarogiem


Składniki • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki oleju • 15 dkg twarogu • 1/4 szklanki mleka lub śmietany • sól, kminek, szczypiorek, majeranek, inne zioła świeże lub suszone Etapy przygotowania 1. Ziemniaki umyć na każdym zrobić wzdłuż nacięcie. Piec 30-40 min. w średnio nagrzanym piekarniku. 2. Twaróg utrzeć z mlekiem lub śmietaną oraz ziołami, posolić. Całe upieczone ziemniaki podawać przybrane masą twarogową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Melba brzoskwiniowa


(dla dziecka od 9 . miesiąca) Składniki:
* 1 dojrzała brzoskwinia
* 25g świeżych lub mrożonych malin
* 15ml (1 łyżka) cukru pudru
* 115g jogurtu naturalnego Przygotowanie:
Z brzoskwini usunąć pestkę i skórkę. Pokroić owoc na plasterki. Wrzucić do rondla, dodać maliny i łyżkę stołową wody.
Następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10min., aż owoce staną się miekkie.
Przetrzeć przez sito, usuwając drobne pestki malin.
Odstawić owoce, by ostygły, a następnie wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem.

Przepisy kulinarne - losowy

Poledwica wolowa w ciescie francuskim


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
1 kg poledwicy wolowej,
50 g masla,
sol, pieprz.
Ciasto francuskie:
250 g maki,
250 g masla,
125 ml wody,
1/4 lyzeczki soli.

1. Przygotowac ciasto francuskie: make wymieszac z sola. Wlac zimna wode, zagniesc dosc scisle, elastyczne ciaso, uformowac kule, wstawic do lodowki na
30 min. Rozwalkowac na kwadratowy placek o boku 25 cm. Warstwa ciasta na
brzegach powinna byc 3 razy ciensza niz w srodku. Na srodku placka ulozyc
posiekane, ozziebione maslo, po czym brzegi ciasta zalozyc do wewnatrz jak
koperte i odstawic na 15 min do lodowki. Ochlodzone ciasto ulozyc na oposzonej maka stolnicy, rozwalkowac na prostokat, zlozyc go na 3 czesci i rozwalkowac do pierwotnych rozmiarow. Ponownie zlozyc na 3 czesci i odstawic na 15
min do lodowki. Te czynnosc powtarzac 3 razy, po czym rozwalkowac ciasto na
prostokat grubosci 4 mm.
2. Poledwice umyc, osuszyc, oczyscic z loju i zyl. Na patelni rozgrzac maslo i
na duzym ogniu obsmazyc mieso ze wszystkich stron. Posypac sola i pieprzem.
Odstawic na kilka minut do ostygniecia.
3. Rozwalkowane ciasto posmarowac roztrzepanym zoltkiem, polozyc poledwice i
zawinac dosc luzno. Posmarowac zewnatrz zoltkiem, wstawic do goracego pieca
na 35-40 min.
4. Przed podaniem pokroic ostrym nozem na dosc grube plastry, by sie ciasto nie
rozkruszylo. Osobno podac sos maderowy lub bearnenski.