Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z twarogiem


Składniki • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki oleju • 15 dkg twarogu • 1/4 szklanki mleka lub śmietany • sól, kminek, szczypiorek, majeranek, inne zioła świeże lub suszone Etapy przygotowania 1. Ziemniaki umyć na każdym zrobić wzdłuż nacięcie. Piec 30-40 min. w średnio nagrzanym piekarniku. 2. Twaróg utrzeć z mlekiem lub śmietaną oraz ziołami, posolić. Całe upieczone ziemniaki podawać przybrane masą twarogową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto brzoskwiniowe na piknik


SKŁADNIKI: • 1 puszka brzoskwiń lub 3 dojrzałe świeże • 100 g masła • 100 g cukru • laska wanilii • 2 jajka • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 g mąki • 3 łyżki mleka • 2 łyżki oleju • masło do formy • płatki migdałowe WYKONANIE: 1. Brzoskwinie odsącz z syropu. Świeże sparz we wrzątku, ściągnij skórkę, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Pokrój połówki w plasterki, złóż z powrotem w całość i lekko od góry naciśnij nożem, żeby powstał wachlarzyk. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka. 2. Masło utrzyj z cukrem i jajkami, zmiksuj z mlekiem i olejem, dodaj wanilię, mąkę z proszkiem i utrzyj gęste, gładkie ciasto. Nałóż do prostokątnej lub okrągłej jednorazowej foremki aluminiowej, wysmarowanej masłem. Na wierzch ułóż wachlarzyki z brzoskwiń za pomocą płaskiego noża. Posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 30- 40 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami marynowanymi


Składniki 1. piers kurczaka 2. słoiczek pieczarek marynowanych 3. kukurydza konserwowa 4. groszek konserwowy 5. 20 dag. sera żółtego 6. majonez  Wykonanie Piers ugotować w wodzie z odrobiną vegety, ostudzić i pokroić na drobne paseczki (wzdłóż włókien). Pieczarki pokroić również w drobne paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki z kukurydza i groszkiem wymieszać w misce i dodać majonez.