Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki z twarogiem


Składniki • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki oleju • 15 dkg twarogu • 1/4 szklanki mleka lub ¶mietany • sól, kminek, szczypiorek, majeranek, inne zioła ¶wieże lub suszone Etapy przygotowania 1. Ziemniaki umyć na każdym zrobić wzdłuż nacięcie. Piec 30-40 min. w ¶rednio nagrzanym piekarniku. 2. Twaróg utrzeć z mlekiem lub ¶mietan± oraz ziołami, posolić. Całe upieczone ziemniaki podawać przybrane mas± twarogow±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Czerwona pomarańcza


3/4 szkl. soku ze ¶wieżych pomarańczy
łyżka soku z cytryny
łyżka soku z granatu
1/4 cytryny
kostki lodu Wysok± szklankę napełnić do połowy kostkami lodu. Wlać wszystkie soki i dokładnie wymieszać. Ozdobić ćwiartkami cytryny.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z mas± jabłkow±


3 łyżki miodu
3 szkl. m±ki
1 łyżka cukru
15 dag masła
1 jajko
2 łyżki kwa¶nej ¶mietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 ½ galaretki wi?niowej
1 łyżka cukru
3 łyżki wody masa z kaszy manny:
½ l mleka
1 kostka masła
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
10 dag wiórków koksowych polewa:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody Ciasto: miód i masło rozpu?cić. Przestudzone dodać do m±ki i reszty składników. Wyrobić, podzielić na 3 placki, jeden cieńszy pokruszyć do jabłek. Piec w temp. 200-120 st. C przez 20 min.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w plastry, smażyć na małym ogniu. Dodać wodę, cukier i sypk± galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Pokruszyć 1 placek do zimnej masy jabłkowej i wymieszać.
Masa z kaszy manny: mleko zagotować, dodać cukier, kaszę i wiórki, chwilę gotować. Masło ucierać, dodaj±c stopniowo ostudzon± masę.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać, lekko zagotować.
Na kruchym placu ułożyć masę jabłkow±, masę z kaszy, kruchy placek i polać polew±.