Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z twarogiem


Składniki • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki oleju • 15 dkg twarogu • 1/4 szklanki mleka lub śmietany • sól, kminek, szczypiorek, majeranek, inne zioła świeże lub suszone Etapy przygotowania 1. Ziemniaki umyć na każdym zrobić wzdłuż nacięcie. Piec 30-40 min. w średnio nagrzanym piekarniku. 2. Twaróg utrzeć z mlekiem lub śmietaną oraz ziołami, posolić. Całe upieczone ziemniaki podawać przybrane masą twarogową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z wołowiną po wietnamsku


- 1 duży świeży ogórek (może być obrany)
- 1 duża obrana marchewka
- sól
- 25 dag szpinaku
- 2 limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pokruszonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku (przeci?nięty przez praskę)
- kawałek imbiru (obrany i posiekany lub starty)
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 25 dag wołowiny (rostbefu lub polędwicy) pokrojonej w cieniutkie plasterki i podsmażonej na oliwie
- 3 łyżki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
- kolendra
- grubo zmielony pieprz
Olej cebulowy:
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 4 duże posiekane cebulki dymki (razem ze szczypiorkiem)
- 1/4 łyżeczki soli


Przygotuj olej cebulowy: rozgrzej olej do bardzo wysokiej temperatury. Dodaj pokrojone dymki i sól (uważaj, bo po dodaniu soli olej będzie pryskał). Smaż, aż kawałki dymki staną się chrupi?ce i zaczną się robić br?zowe. Wówczas zdejmij z ognia, pozostaw dymki w gor?cym oleju, aż zrobi? się ciemnobr?zowe. Oleju możesz używać do sałatek, gotowanego kurczaka, makaronu, zup i wielu innych potraw wietnamskich. Można go też przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku (do dwóch tygodni).
Przygotuj sałatkę: pokrój ogórka w cienkie plasterki, posól je i przełóż na sitko na 15 minut, aby pu?ciły sok i odciekły. Marchewkę także pokrój w jak najcieńsze plasterki, odłóż. Gdy ogórek pu?ci sok, odci?nij go, mocno naciskając ręką. Jedną limonkę pokrój na cz?stki i odłóż. W małej misce wymieszaj sok z drugiej limonki z sosem rybnym, olejem sezamowym, cukrem, pokruszoną chili, czosnkiem i imbirem. Przygotowanym sosem polej ogórki i marchewki, odstaw na 5 minut, aby smaki się poł?czyły. Szpinak przebierz, oczy?ć i umyj. Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, skrop olejem cebulowym (pozostaw 1-2 łyżki oleju), przełóż na półmisek. Na warstwie szpinaku połóż plasterki marchewki i ogórka razem z sosem, dookoła ułóż mięso. Skrop 1-2 łyżkami pozostałego oleju cebulowego, posyp orzeszkami ziemnymi i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami kolendry i cz?stkami limonki.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka meksykańska 2


SCHAB:30 dkg. pieczonego
OGÓRKI KONSERWOWE:4-5 szt.
RYŻ:25 dkg.
FASOLA:1 puszka (czerwona)
CEBULA:1 średn.
CZOSNEK:3 ząbki
OLEJ:(soja)
PRZYPRAWY:(magi)
PAPRYKA:szczypta
SÓL:
PIEPRZ:
CYTRYNA:

Czas przygotowania : 20 min.
Przepis na 12 osób

Wszystkie składniki pokroić i poł?czyć za sob?.