Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z twarogiem


Składniki • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki oleju • 15 dkg twarogu • 1/4 szklanki mleka lub śmietany • sól, kminek, szczypiorek, majeranek, inne zioła świeże lub suszone Etapy przygotowania 1. Ziemniaki umyć na każdym zrobić wzdłuż nacięcie. Piec 30-40 min. w średnio nagrzanym piekarniku. 2. Twaróg utrzeć z mlekiem lub śmietaną oraz ziołami, posolić. Całe upieczone ziemniaki podawać przybrane masą twarogową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chaud-froid z kury


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.
1 kura wagi ok. 2,5 kg,
3 cebule naszpikowane 3 gozdzikami,
2 obrane i pokrojone marchwie,
biala czesc 1 pora,
200 ml smietanki,
50 g masla,
50 g maki,
25 g mocnej wodki z winogron (brandy),
25 ml porto,
skorka z 1 pomaranczy pokrojona w "julienne" (cienkie paski),
skorka z 1 cytryny pokrojona w "julienne",
1 bouquet garni,
sol, pieprz,
faszerowane oliwki do przybrania,
2 listki zelatyny rozpuszczonej w wodzie.

1. Kure sprawic. Odciac lapy, skrzydelka i szyje, ktore, wraz z podrobami, zalac woda i zagotowac. Odcedzic, przelac zimna woda i przelozyc do duzego
rondla. Dodac warzywa i bouquet garni. Osolic, doprawic pieprzem i gotowac
30 min. Dodac tuszke kury i gotowac dalej 1 godz. Kure wyjac, odkroic piersi i ludka. Schlodzic je. Reszte wlozyc ponownie do bulionu i gotowac kolejne 30 min. Bulion przecedzic, odparowac do objetosci 500 ml, po czym schlodzic i odtluscic.
2. Z maki i masla sporzadzic biala zasmazke. Ostudzic, nastepnie rozprowadzic
400 ml goracego bulionu. Gotowac 10 min, po czym dodac wodke i porto oraz,
ciagle mieszajac, lyzka po lyzce, smietanke, polowe zelatyny. Sos wymieszac,
gotowac 5 min, po czym schlodzic do granicy ostygniecia. Reszte zalatyny
rozpuscic w pozostalym bulionie.
3. Schlodzone piersi i udka pokryc warstwa sosu, po czym wstawic do lodowki.
Gdy pierwsza warstwa beszamelu skrzepnie, nalozyc nastepna i ponownie
schlodzic w lodowce. Czynnosc te powtarzac az dowyczerpania sosu.
4. Na warstwach zastyglego beszamelu ulozyc oliwki oraz paski skorki z cytryny
i pomaranczy. Pokryc wszystko warstwa bulionu z zelatyna i ponownie schlodzic. Podawac na zimno.

Przepisy kulinarne - losowy

Bułka z pomidorami i oliwkami


SKŁADNIKI: • 10 dkg płatków owsianych • ok. 75 dkg mąki(może być pół żytniej, pół pszennej) • łyżeczka soli, 500 ml wody, • 5 dkg drożdży, 50 ml oleju • łyżka miodu • po 15 czarnych i zielonych oliwek, 5 dkg suszonych pomidorów. WYKONANIE: 1. Do garnka wrzucam płatki owsiane, sól i wodę. Gotuję to wszystko aż zrobi się kleista masa (ok 3 minuty). Studzę płatki, a gdy są letnie wkruszam drożdże i dobrze mieszam. 2. Dodaję olej, miód i większość mąki (trochę zostawiam do wyrobienia ciasta). Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Oliwki i pomidory siekam (niezbyt drobno), dodaję do ciasta i wyrabiam. Dzielę ciasto na dwie części, formuję podłużne bułki, nacinam z wierzchu w kilku miejscach. 4. Przekładam na wyłożoną papierem blachę i odstawiam jeszcze na 20 minut. Nagrzewam piekarnik do 250 stopni. Piekę w dolnej części piekarnika ok 5 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 st. i piekę jeszcze 20 minut.