Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki z twarogiem


Składniki • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki oleju • 15 dkg twarogu • 1/4 szklanki mleka lub ¶mietany • sól, kminek, szczypiorek, majeranek, inne zioła ¶wieże lub suszone Etapy przygotowania 1. Ziemniaki umyć na każdym zrobić wzdłuż nacięcie. Piec 30-40 min. w ¶rednio nagrzanym piekarniku. 2. Twaróg utrzeć z mlekiem lub ¶mietan± oraz ziołami, posolić. Całe upieczone ziemniaki podawać przybrane mas± twarogow±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort capuccino z czere¶niami


Produkty CIASTO:
  
•  125 g miekkiego masla, 100 g cukru, sol,
  
•  2 jajka, 200 g maki pszennej, 1 cukier waniliowy,
  
•  50 g maki ziemniaczanej, 20 g kakao, 3 lyzki likieru migdalowego,
  
•  2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia, 4 lyzki mleka 
   
MASA I DEKORACJA:
  
•  500 g czeresni, 30 g maki ziemniaczanej, 90 g cukru,
  
•  250 ml soku z wisni, 1/2 laski cynamonu,
  
•  skorka z 1/2 cytryny, 16 plaskich lyzeczek zelatyny,
  
•  500 g serka homogenizowanego, 2 cukry waniliowe,
  
•  200 g smietany kremowki, 5 lyzek kawy capuccino w proszku
  
•  kakao i wisnie do dekoracji
   Etapy przygotowania 1.  Maslo utrzec na puch. Powoli wsypywac cukier wymieszany z cukrem waniliowym, stale ucierajac. Nastepnie dodac szczypte soli i kolejno jajka, stale mieszajac.
    
2.  Piekarnik rozgrzac do 180°C. Make pszenna wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodawac do masy na przemian z mlekiem, caly czas mieszajac.
    
3.  Ciasto przelozyc do tortownicy (o srednicy 26 cm) wylozonej pergaminem. Wyrownac powierzchnie i piec ok. 25 min.
    
4.  Ciasto wyjac z formy i wystudzic. Wokol ciasta zapiac obrecz z tortownicy. Placek skropic likierem.
    
5.  Czeresnie umyc i wypestkowac. Make ziemniaczana wymieszac z 4 lyzkami soku z wisni. Pozostaly sok gotowac na wolnym ogniu ok. 2 min. z dodatkiem 2 lyzek cukru, cynamonu i skorki z cytryny.
    
6.  Dodac make ziemniaczana i zagotowac. Usunac laske cynamonu i skorke z cytryny, dodac czeresnie i podgrzac. Mase owocowa wylozyc na ciasto, schlodzic.
    
7.  Zelatyne rozpuscic w malej ilosci zimnej wody. Serek wymieszac z 60 g cukru i cukrem waniliowym. Zelatyne podgrzac i dodac do sera.
    
8.  Smietane ubic z kawa, dodac do masy serowej. Mase wylozyc na tort. Ciasto wstawic na 2 godz. do lodowki.
    
9.  Przed podaniem tort oproszyc kakao i udekorowac wisniami.


Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z cielęciny i pomidorów


Produkty: 600 g mielonej cielęciny,
1 kg pomidorów.
4 cebule,
3 z±bki czosnku,
3 jajka,
olej,
pęczek natki pietruszki,
szczypta oregano,
sól, pieprz,
50 g twardego sera Wykonanie: Umyt± natkę, jak również obran± cebulę i czosnek, drobno posiekać. Dodać te składniki do mięsa, posolić, posypać szczypt± oregano i pieprzem. Na oleju (lub oliwie) podsmażyć farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyj±ć pestki, pokrajać na małe kawałki. Udusić z dodatkiem łyżki oliwy, soli, pieprzu, oregano. Sos odparować. Półmisek do zapiekania posmarować masłem, ułożyć warstwę doprawionego mięsa, na niej warstwę pomidorów; posypać utartym serem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.