Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser z patelni


Składniki Przepis -żółty ser w ilości proporcjonalnej do liczby czekających głodomorów :)
-jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-ulubione przyprawy
-tłuszcz do smażenia Ser (np.gouda lub salami) pokroić na grube plastry. Bułkę tart? wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami (polecam zioła prowansalskie i ostr? paprykę- moji faworyci :)). Każdy plaster starannie panierować najpierw w jajku, a póĽniej w bułce tartej. Panierka musi szczelnie okrywać cały serek, bo w przeciwnym razie może on nieestetycznie wyciec nam na patelni...
Ser smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zajadać jeszcze ciepłe, kiedy ser tak faaaajnie się ci?gnie :)
Można podawać z frytkami i sosem tatarskim (tak podobno robi? Czesi, którzy bardzo lubi? to niepozorne danko), ale z surówką, pieczywem czy nawet samo w sobie też smakuje nieziemsko ;)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filet z kurczaka z mango


Produkty: 50 dkg piersi z kurczaka
1 marchewka
½ papryki zielonej
½ papryki czerwonej
1 mango
½ szklanki zielonego groszku
oliwa
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, obsączyć, przyprawić „ostro”, skropić sokiem z cytryny, odstawic w chłodne miejsce. Marchewkę obrać, pokroić w plastry, ugotować wraz z groszkiem. Paprykę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie, przyprawić. Mango obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę, chwilę smażyć na oliwie, zmiksować lub rozgnieść na piure, przyprawić.. Kurczaka usmażyć. Podając skomponować kotlet z pozostałymi składnikami.

Przepisy kulinarne - losowy

Trufle czekoladowe z piwem


Składniki: - 25 dag czarnej czekolady - 10 dag masła - 6 łyżek ciemnego piwa - 12 dag cukru pudru - 12 dag mielonych migdałów - 3 dag drobno posiekanych rodzynek - kakao w proszku do posypania Sposób przyrządzania: Rondelek z czekoladą i masłem wstaw do garnka z wodą i podgrzewaj, dopóki czekolada się nie rozpuści. Mieszaj energicznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając, powoli wlewaj piwo, a potem wsypuj cukier puder, migdały i rodzynki. Kiedy masa będzie jednorodna, pozwól jej trochę przestygnąć w temperaturze pokojowej, po czym włóż ją do lodówki, żeby stwardniała (na 2 godziny lub dłużej). Z masy ulep małe kuleczki, obtocz je w kakao. Przechowuj w lodówce do czasu podania.