Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser z patelni


Składniki Przepis -żółty ser w ilości proporcjonalnej do liczby czekających głodomorów :)
-jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-ulubione przyprawy
-tłuszcz do smażenia Ser (np.gouda lub salami) pokroić na grube plastry. Bułkę tart? wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami (polecam zioła prowansalskie i ostr? paprykę- moji faworyci :)). Każdy plaster starannie panierować najpierw w jajku, a póĽniej w bułce tartej. Panierka musi szczelnie okrywać cały serek, bo w przeciwnym razie może on nieestetycznie wyciec nam na patelni...
Ser smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zajadać jeszcze ciepłe, kiedy ser tak faaaajnie się ci?gnie :)
Można podawać z frytkami i sosem tatarskim (tak podobno robi? Czesi, którzy bardzo lubi? to niepozorne danko), ale z surówką, pieczywem czy nawet samo w sobie też smakuje nieziemsko ;)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krewetki w sezamie


Produkty: - 1,3 kg nieoczyszczonych krewetek
- 1 jajko
- 50 g ziarna sezamu
- pieprz czarny mielony
- sól
- olej roślinny dla frytury
- 1 cytryna
- zielenina Wykonanie: Krewetki rozmrozić na powietrzu (rozmrozić częściowo, aby nie zepsuć ich zewnętrznego wyglądu), oczyścić z pancerzy. Oczyszczone krewetki zamoczyć w rozmąconym z solą i pieprzem jajku, nabić na szaszłykowe patyczki, posypać sezamem i smażyć we fryturze.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Udekorować plastrami cytryny i zieleniną.

Przepisy kulinarne - losowy

Raki po litewsku


30 dag raków,
200 ml śmietany,
3 dag masła lub margaryny
2 żółtka,
5 dag tartego chrzanu,
5 dag orzechów włoskich bez łupin,
zielenina,
sól, pieprz

Raki wyszorować szczoteczką pod bież?c? wod? trzymając ręką za korpus. Następnie wyci?gnąć z ogona środkową płetwę razem z czarna kiszeczka, włożyć do wrz?cej, osolonej wody z dodatkiem zieleniny, gotować około 15 min. pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć mięso z kleszczy i szyjek. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Naczynia jednoporcjowe żaroodporne wysmarować masłem, włożyć raki, orzechy i chrzan, zalać ?mietaną wymieszaną z żółtkami i posiekaną zieleniną oraz przyprawami, zapiec.