Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser z patelni


Składniki Przepis -żółty ser w ilości proporcjonalnej do liczby czekających głodomorów :)
-jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-ulubione przyprawy
-tłuszcz do smażenia Ser (np.gouda lub salami) pokroić na grube plastry. Bułkę tart? wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami (polecam zioła prowansalskie i ostr? paprykę- moji faworyci :)). Każdy plaster starannie panierować najpierw w jajku, a póĽniej w bułce tartej. Panierka musi szczelnie okrywać cały serek, bo w przeciwnym razie może on nieestetycznie wyciec nam na patelni...
Ser smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zajadać jeszcze ciepłe, kiedy ser tak faaaajnie się ci?gnie :)
Można podawać z frytkami i sosem tatarskim (tak podobno robi? Czesi, którzy bardzo lubi? to niepozorne danko), ale z surówką, pieczywem czy nawet samo w sobie też smakuje nieziemsko ;)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

PIEPRZ


Zarówno pieprz czarny, jak i biały pochodzą z tej samej rośliny, tylko sposób suszenia i preparowania jest inny. Ojczyzną pieprzu są Indie wschodnie. Znali go już starożytni Grecy i Rzymianie, a w Europie także od dawien dawna był ceniony jako przyprawa. Biały pieprz natomiast - nieco łagodniejszy - jest do wielu potraw wprost niezbędny, podnosi bardzo smak jaj, szczególnie faszerowanych, jest doskonały do zup oraz wszystkich dań, które przyprawia się imbirem. Zastosowanie pieprzu czarnego jest na ogół wszystkim dobrze znane, chociaż szafuje się nim zanadto, wskutek czego traci dużo ze swoich walorów. Drugim błędem w stosowaniu pieprzu jest mielenie go w większych ilościach na zapas lub kupowanie zmielonego. Rozdrobniony, szczególnie zbyt drobno, bardzo szybko wietrzeje, najlepiej więc przechowywać pieprz ziarnisty w szczelnie zamykanym słoiczku szklanym lub porcelanowym i mleć bezpośrednio przed użyciem. Grubiej mielony prosto z młynka jest najsmaczniejszy i najzdrowszy. Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich potraw, marynat i sosów. Wiele sałatek i jarzyn dopiero dzięki odrobinie pieprzu zyskuje pełnię smaku (szpinak, zielona fasola, sałatka z pomidorów, mizeria). Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań typu risotto, do potraw z białego i żółtego sera oraz - w zastępstwie białego pieprzu - do jaj. Nie nadaje się tylko do potraw słodkich, chociaż i tu jest wyjątek, gdyż pieprz wchodzi w skład tzw. mieszanki piernikowej. Dodatek pieprzu sprzyja trawieniu, działa też lekko moczopędnie, jest jednak absolutnie niewskazany przy wszelkich dietach i dla osób ze skłonnościami do podrażnień przewodu pokarmowego.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z kamczackich krabów


SKŁADNIKI: - 1 pomidor - 1 świeży ogórek - 1/2 melona - 1 jajko - 2 świeże truskawki (niekoniecznie) - 30 dag krabów kamczackich SOS KOKTAJLOWY: - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki ketchupu - sól - pieprz - ew. odrobina koniaku i sosu worcester DEKORACJA: - sałata (najlepiej kolorowa) - pestki granatu Sposób przyrządzania: 1. Pomidora natnij na krzyż, zalej najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą i obierz ze skórki. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 2. SOS KOKTAJLOWY: wymieszaj majonez z ketchupem i koniakiem, przypraw do smaku. 3. Filiżanki wyłóż natłuszczoną folią aluminiową. 4. Układaj w nich kolejno: najpierw pokrojone kraby, następnie posiekane jajko, potem pokrojony w kostkę miąższ melona i ogórka (ew. wymieszany z truskawkami), a na koniec pokrojonego w kostkę pomidora (sam miąższ, bez pestek). 5. Każdą warstwę polewaj sosem koktajlowym. Filiżanki z sałatką włóż do lodówki na 30 minut. 6. Następnie wyjmij sałatki z filiżanek, usuń folię. 7. Porcje ozdób sałatą i pestkami granatu. 8. Możesz podawać na plasterkach ogórka, z koperkiem i malinowym sosem winegret.