Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser z patelni


Składniki Przepis -żółty ser w ilości proporcjonalnej do liczby czekających głodomorów :)
-jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-ulubione przyprawy
-tłuszcz do smażenia Ser (np.gouda lub salami) pokroić na grube plastry. Bułkę tart? wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami (polecam zioła prowansalskie i ostr? paprykę- moji faworyci :)). Każdy plaster starannie panierować najpierw w jajku, a póĽniej w bułce tartej. Panierka musi szczelnie okrywać cały serek, bo w przeciwnym razie może on nieestetycznie wyciec nam na patelni...
Ser smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zajadać jeszcze ciepłe, kiedy ser tak faaaajnie się ci?gnie :)
Można podawać z frytkami i sosem tatarskim (tak podobno robi? Czesi, którzy bardzo lubi? to niepozorne danko), ale z surówką, pieczywem czy nawet samo w sobie też smakuje nieziemsko ;)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jogurtowy dip


Składniki • 50 dag chudego twarogu • 15 dag jogurtu naturalnego • 1 średnia cebulka • pęczek rzodkiewek • szczypiorek, natka pietruszki, świeża bazylia • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Twarożek wymieszać z jogurtem. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w słupki (w zapałkę). Natkę pietruszki, szczypiorek i bazylię starannie opłukać i drobno posiekać (zostawić kilka gałązek do dekoracji).
2. Rzodkiewkę, cebulkę i zieleninę przełożyć do twarożku. Wszystkie składniki ostrożnie przemieszać. Dip przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować pozostałymi listkami bazyli lub pietruszki, schłodzić.
3. Dip jogurtowy świetnie smakuje jako dodatek do dań głównych, w postaci sosu, np do ziemniaków z pieczonym mięsem.

Przepisy kulinarne - losowy

Jak zachować świeżość pieczywa


Chleb jest dłużej świeży gdy napoczęty bochenek zakryjemy zwilżonym papierem pergaminowym.