Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser z patelni


Składniki Przepis -żółty ser w ilości proporcjonalnej do liczby czekających głodomorów :)
-jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-ulubione przyprawy
-tłuszcz do smażenia Ser (np.gouda lub salami) pokroić na grube plastry. Bułkę tart? wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami (polecam zioła prowansalskie i ostr? paprykę- moji faworyci :)). Każdy plaster starannie panierować najpierw w jajku, a póĽniej w bułce tartej. Panierka musi szczelnie okrywać cały serek, bo w przeciwnym razie może on nieestetycznie wyciec nam na patelni...
Ser smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zajadać jeszcze ciepłe, kiedy ser tak faaaajnie się ci?gnie :)
Można podawać z frytkami i sosem tatarskim (tak podobno robi? Czesi, którzy bardzo lubi? to niepozorne danko), ale z surówką, pieczywem czy nawet samo w sobie też smakuje nieziemsko ;)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Słodkie warzywa


SKŁADNIKI: 3 pęczki młodej marchewki, 80 dag młodych ziemniaków, 3 pęczki młodej cebuli, 4 łyżki oliwy, pół szklanki nasion ze słonecznika, pół szklanki rodzynek, 2 szklanki bulionu z warzyw, sól i pieprz, pęczek koperku WYKONANIE: Umyć i obrać warzywa: marchewkę, ziemniaki, cebulkę. Marchew i cebulkę pokroić na talarki, ziemniaki na ćwiartki. Włożyć do dużego garnka, dodać oliwy, zalać wywarem z jarzyn i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec dodać nasion słonecznika, rodzynki. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek i posypać pokrojonym koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z makaronem ryżowym


- 1 główka sałaty rzymskiej lub lodowej (lub 12 małych posmarowanych wod? arkuszy papieru ryżowego)
- 1/2 ogórka wężowego
- 2-3 marchewki
- 1 owoc karamboli (pokrojony na cieniutkie gwiazdki)
- 1 szklanka makaronu ryżowego

Praktycznie do każdego posiłku podaje się w Wietnamie półmisek surówki z warzyw, owoców, kiełków, często listków świeżych ziół
Na dużym półmisku poukładaj najpierw pojedyncze li?cie sałaty (lub arkusze papieru ryżowego). Ogórka obierz, przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka (najlepiej łyżeczką). Połówki pokrój w cienkie plasterki. Marchewki obierz i pokrój w cieniutkie paseczki. Ogórka i marchewki ułóż na sałacie, udekoruj gwiazdkami karamboli. Makaron ryżowy przełóż do miski z ciepł? wod? (powinien być całkowicie przykryty). Odstaw na 20 minut, aby napęczniał, przełóż na sitko i os?cz. W oddzielnym naczyniu zagotuj wodę, wrzuć makaron, szybko porozdzielaj pałeczkami i gotuj 3 sekundy (makaron powinien być miękki, ale wci?ż sprężysty). Dokładnie os?cz z wody i ułóż na półmisku z sałatką.