Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser z patelni


Składniki Przepis -żółty ser w ilości proporcjonalnej do liczby czekających głodomorów :)
-jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-ulubione przyprawy
-tłuszcz do smażenia Ser (np.gouda lub salami) pokroić na grube plastry. Bułkę tart? wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami (polecam zioła prowansalskie i ostr? paprykę- moji faworyci :)). Każdy plaster starannie panierować najpierw w jajku, a póĽniej w bułce tartej. Panierka musi szczelnie okrywać cały serek, bo w przeciwnym razie może on nieestetycznie wyciec nam na patelni...
Ser smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zajadać jeszcze ciepłe, kiedy ser tak faaaajnie się ci?gnie :)
Można podawać z frytkami i sosem tatarskim (tak podobno robi? Czesi, którzy bardzo lubi? to niepozorne danko), ale z surówką, pieczywem czy nawet samo w sobie też smakuje nieziemsko ;)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Budyń Brzoskwiniowo Morelowy


Składniki : 2 szklanki brzoskwiń, 5 dag moreli suszonych, garść rodzynek Wykonanie : Podane w przepisie składniki zmiksować w blenderze do konsystencji kremu. Wlać do miseczek deserowych i udekorować morelami oraz rodzynkami. Podawać schłodzone.

Przepisy kulinarne - losowy

Najszybszy torcik z truskawkami


35 dag gotowych bezów 1 szklanka śmietanki kremówki, cukier waniliowy, 1 dag żelatyny, 50 dag truskawek, 15 dag cukru.
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilka dorodnych. Równych owoców do dekoracji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpu?ci. ?mietanę ochłodzić, dodać połowę cukru, oraz cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki, przesypując je cukrem. Przybrać bit? ?mietaną, a wierzch przybrać całymi, odłożonymi owcami.