Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser z patelni


Składniki Przepis -żółty ser w ilości proporcjonalnej do liczby czekających głodomorów :)
-jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-ulubione przyprawy
-tłuszcz do smażenia Ser (np.gouda lub salami) pokroić na grube plastry. Bułkę tart? wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami (polecam zioła prowansalskie i ostr? paprykę- moji faworyci :)). Każdy plaster starannie panierować najpierw w jajku, a póĽniej w bułce tartej. Panierka musi szczelnie okrywać cały serek, bo w przeciwnym razie może on nieestetycznie wyciec nam na patelni...
Ser smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zajadać jeszcze ciepłe, kiedy ser tak faaaajnie się ci?gnie :)
Można podawać z frytkami i sosem tatarskim (tak podobno robi? Czesi, którzy bardzo lubi? to niepozorne danko), ale z surówką, pieczywem czy nawet samo w sobie też smakuje nieziemsko ;)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Egzotyczny dżem


1 i 1/2 kg dużych cytryn
1/2 kg truskawek (porzeczek, malin, jagód)
kł?cze imbiru
gał?zka świeżego tymianku
1 opakowanie dżemixu
1 kg cukru Cytryny starannie umyć, obrać, zdjąć biał? osłonkę, pokroić na plastry, przełożyć do rondla. Pokrojone skórki zalać wod?, dodać obrany i pokrojony imbir oraz tymianek. Gotować pod przykryciem 15 min. Wywar przecedzić i ostudzić. Do rondla z cytrynami dodać 2 szkl. wywaru i cukier, gotować na wolnym ogniu 10 min. Zdjąć, wsypać dżemfix, dokładnie wymieszać. Do masy dodać truskawki, gotować kolejne 15 min.  Gor?cy dżem przełożyć do słoików, zamknąć.

Przepisy kulinarne - losowy

Pomazanka


Składniki Przepis 10 serkow topionych
5 zabkow czosnku Rozgniec serek widelocem i dodaj wycisniety przez pres czosnek ale jesli nielubisz ostre to daj mniej czosku.


Dobre na party jako przekaska.