Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki po indyjsku


Składniki Przepis 1 kg ziemniaków
6 łyżek oleju
2 cebule
5 z±bków czosnku
1 łyżka mieszanki curry
pieprz papryka Obrać, wypłukać i zagotować ziemniaki na wolnym ogniu w osolonej wodzie, lub na parze. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Na dużej patelni podgrzać olej, dodać posiekan± cebulkę i smażyć ok. 2 min. Dodać ostudzone już i pokrojone ziemniaki, wymieszać z curry i drobno posiekanym czosnkiem. Cało¶ć podsmażać na patelni przez parę minut, stale mieszaj±c. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki. Zapiekać w piekarniku ok. 20 min. Można podawać je udekorowane koperkiem. Serwować na ciepło lub zimno z potrawami z rusztu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zrazy baranie duszone z groszkiem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500-600 g baraniny z lopatki lub udzca,
500 g zielonego groszku,
3 lyzki masla,
2 lyzki maki,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 seler,
1 lyzka pokrojonego koperku,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic, wyciac nadmiar tluszczu, pokroic mieso w poprzek wlokien w plastry szerokosci ok. 1 cm. Kazdy kawalek (powinno ich byc
4 lub 8) pobic lekko tluczkiem zwilzonym zimna woda, uformowac okragle zrazy. Osolic, oproszyc pieprzem, obtoczyc w mace.
2. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w slupki, a cebule w plasterki. Groszek oplukac, przelozyc do garnka, zalac osolonym wrzatkiem, dodac cukier, 1 lyzke
masla. Ugotowac na miekko, odcedzic.
3. Rozgrzac na patelni 2 lyzki masla, dodac mieso, smazyc do zrumienienia po
3-4 min z kazdej strony. Przelozyc do naczynia. Na pozostalym ze smazenia
tluszczu obrumienic cebule. Mieso podlac niewielka iloscia rosolu, dodac cebule, jarzyny. Dusic, od czasu do czasu dolewajac troche rosolu, ok. 50 min.
Wlozyc groszek, zamieszac, dusic jeszcze 10 min. Obsypac drobno pokrojonym
koperkiem i podawac z ryzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z sosem mięsno- pomidorowym


Składniki
 
40- 50 dag mielonej wieprzowiny puszka pomidorów bez skórki pół ¶wieżej papryki marchewka cebula olej 1/2- 3/4 szklanki rosołu z kostki sól, pieprz bazylia, oregano, szczypta tymianku parmezan  Sposób wykonania Mięso podsmażyc na oleju na mocno rozgrzanej patelni razem z sol± i pieprzem. Przełożyć do osobnego naczynia i podsmażyć pokrojon± cebulę. Dodać do niej pomidory z puszki wraz z sokiem, start± na grubych oczkach marchewkę i pokrojon± w kostkę paprykę. Dodać podsmażone mięso i dusić wszystko około 15 minut, podlewaj±c wywarem. Doprawić sos sol±, pieprzem, ostr± papryk± i ziołami. Podawać z makaronem. Każd± porcję można posypać drobno startym parmezanem.