Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po indyjsku


Składniki Przepis 1 kg ziemniaków
6 łyżek oleju
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżka mieszanki curry
pieprz papryka Obrać, wypłukać i zagotować ziemniaki na wolnym ogniu w osolonej wodzie, lub na parze. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Na dużej patelni podgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i smażyć ok. 2 min. Dodać ostudzone już i pokrojone ziemniaki, wymieszać z curry i drobno posiekanym czosnkiem. Całość podsmażać na patelni przez parę minut, stale mieszając. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki. Zapiekać w piekarniku ok. 20 min. Można podawać je udekorowane koperkiem. Serwować na ciepło lub zimno z potrawami z rusztu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jajecznica z chrupiącymi szprotami


1/4 kg świeżych szprotek
2 dymki pokrajane w 2 cm kawałki lub 1/2
pęczka szczypiorku grubo posiekanego
1/2 łyżeczki glutasoli lub przyprawy "Jarzynki" (Vegety)
1/2 łyżeczki soli
olej do głębokiego smażenia
2 łyżki smalcu
1 /2 łyżeczki imbiru
1 średnia cebula pokrajana w krążki
3 łyżki wytrawnego białego wina (dowolnie)

1. Rybki sprawić, wypłukać i dokładnie osuszyć.
2. W miseczce ubijać jaja przez 10 sek., dodać dymkę i dalej ubijać przez 5 sek., odstawić.
3. Na patelnię z mocno nagrzanym olejeni włożyć szproty i smażyć przez 3-4 min., aż będ? chrupi?ce, osączyć z oleju.
4. Smalec rozgrzać na patelni, dodać imbir i cebulę, smażyć przez 30 sek., mieszając. Wyjąć cebulę łyżką cedzakową.
5. Wlać jaja, dokładnie rozprowadzić na patelni.
6. Usmażone rybki ułożyć na jaja, posypać solą, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.
7. Gdy jaja się zetną wlać białe wino, lekko zamieszać i smażyć jeszcze przez 30 sek. (Czynność tę wykonać nawet, gdy nie dodaje się wina).
8. Podawać na gor?cym talerzach z bułeczkami MAN-TDU - lub z białym pieczywem
Proporcje dla 3-4 osób

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż z kurczakiem i brzoskwiniami


Składniki: - 4 filety z kurczaka - puszka brzoskwiń - 4 woreczki ryżu - kubek smietany 18% - lyzka octu - sól, pieprz, curry  Sposób wykonania: 1). Filety pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i obficie posypać curry. Usmażyć na oleju na złoto. 2). Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. 3). Przygotować sos: smietanę wymieszać z sokiem z brzoskwiń i dodać do tego ocet. 4). Jak już filety będą podsmażone i miękkie wlać do nich sos. Podgotować ok 5 min. Dodać brzoskwinie. 5). Po kolejnych 5 minutach zdjąć brytfannę z ognia i dodać ugotowany na sypko ryż. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.