Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki po indyjsku


Składniki Przepis 1 kg ziemniaków
6 łyżek oleju
2 cebule
5 z±bków czosnku
1 łyżka mieszanki curry
pieprz papryka Obrać, wypłukać i zagotować ziemniaki na wolnym ogniu w osolonej wodzie, lub na parze. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Na dużej patelni podgrzać olej, dodać posiekan± cebulkę i smażyć ok. 2 min. Dodać ostudzone już i pokrojone ziemniaki, wymieszać z curry i drobno posiekanym czosnkiem. Cało¶ć podsmażać na patelni przez parę minut, stale mieszaj±c. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki. Zapiekać w piekarniku ok. 20 min. Można podawać je udekorowane koperkiem. Serwować na ciepło lub zimno z potrawami z rusztu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem do ciasta


Składniki 1/3 kostki masła, 1/4 szkl. cukru pudru, 1 żółtko, 1/4 serka waniliowego ( małe opakowanie), 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania Wymieszać składniki mikserem na małych obrotach. Udekorować ciasto.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek gruszkowy


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 1 kg słodkich i soczystych gruszek
- szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 25 dag m±ki kukurydzianej
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do wysmarowania formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Sposób przyrz±dzania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Orzechy i gruszki (mog± być ze skórk± i pestkami) przepu¶ć przez maszynkę, po czym wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami i wyłóż do formy. Piecz mniej więcej godzinę.