Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki po indyjsku


Składniki Przepis 1 kg ziemniaków
6 łyżek oleju
2 cebule
5 z±bków czosnku
1 łyżka mieszanki curry
pieprz papryka Obrać, wypłukać i zagotować ziemniaki na wolnym ogniu w osolonej wodzie, lub na parze. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Na dużej patelni podgrzać olej, dodać posiekan± cebulkę i smażyć ok. 2 min. Dodać ostudzone już i pokrojone ziemniaki, wymieszać z curry i drobno posiekanym czosnkiem. Cało¶ć podsmażać na patelni przez parę minut, stale mieszaj±c. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki. Zapiekać w piekarniku ok. 20 min. Można podawać je udekorowane koperkiem. Serwować na ciepło lub zimno z potrawami z rusztu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Francuska Zupa Cebulowa


Składniki Przepis 1 kg cebuli (im więcej tym lepiej dla smaku)
pół kostki masła
1 litr bulionu warzywnego
łyżka m±ki
pieprz do smaku
sól

ser żółty
grzanki z chleba do garnka na rozgrzane mało wrzucić pokrojon± na talarki cebulę.

dusić na wolnym ogniu.
kiedy już zmniejszy swoj± objęto¶ć, będzie do¶ć uduszona, wsypać łyżkę m±ki i wymieszać.
wlać bulion warzywny. dobrze wymieszać i gotować jeszcze 15-20 minut na wolnym ogniu.

podawanie:

opcja I
w miseczkach z grzankami z chleba pokrojonymi w kostkę

opcja II
z grzankami z serem (grzanki w ręku - do przegryzania)


opcja III (wykwintna)
zupę wlewamy do miseczek żaroodpornych, wkładamy do nich na wierzch grzanki z chleba, posypujemy obficie startym żółtym serem, i zapiekamy aż ser się lekko przyrumieni.

Przepisy kulinarne - losowy

Kapu¶niak z fasol±


Składniki: 25 dkg kolorowej fasoli, 30 dkg kiszonej kapusty, 20 dkg wędzonego boczku lub mała golonka, 2 nieduże marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, listek laurowy, majeranek, czosnek, cz±ber, cebula, sól, pieprz. Sposób wykonania: Fasolkę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła, w do¶ć dużym garnku. Oczyszczone warzywa pokroić w plasterki , seler w słupki, cebulę w piórka. Po godzinie gotowania dodać do fasoli boczek, kiszon± kapustę, warzywa, listek, sól i pieprz. Gotować do miękko¶ci fasoli. Pod koniec gotowania dodać roztarty z sol± czosnek, cz±ber i majeranek. Podawać z pieczywem.