Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po indyjsku


Składniki Przepis 1 kg ziemniaków
6 łyżek oleju
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżka mieszanki curry
pieprz papryka Obrać, wypłukać i zagotować ziemniaki na wolnym ogniu w osolonej wodzie, lub na parze. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Na dużej patelni podgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i smażyć ok. 2 min. Dodać ostudzone już i pokrojone ziemniaki, wymieszać z curry i drobno posiekanym czosnkiem. Całość podsmażać na patelni przez parę minut, stale mieszając. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki. Zapiekać w piekarniku ok. 20 min. Można podawać je udekorowane koperkiem. Serwować na ciepło lub zimno z potrawami z rusztu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Suflet cytrynowy


Produkty: 2 cytryny
2 dkg bułki tartej
4 żółtka
1 dkg masła i bułka tarta do półmiska
14 dkg cukru
4 białka (piana)
Wykonanie: Ogniotrwały półmisek posmarować masłem. Cytrynę opłukać w ciepłej wodzie, nakłuć gęsto a płytko, aby nie pokłuć owocu tylko żółtą i białą skórkę, włożyć do zimnej wody i ugotować odlewając kilka razy wodę. Ugotowane, zupełnie miękkie cytryny przetrzeć usuwając pestki. Ubić białka na pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodając przetarte cytryny. Na utartą masę wyłożyć pianę, przesypać bułką tartą i lekko wymieszać. Masę wyłożyć łyżką na półmisek ogniotrwały spiętrzając ją: ustawić na blasze i wsunąć do silnie ogrzanego piekarnika (220 stopni), upiec (ok. 25 min.). Podawać wprost z pieca, bo szybko opada. Podawać z sosem waniliowym.  

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza z jajami, jarzynami i żółtym serem


Składniki ciasto: 40 dag (2 szklanki) mąki, 1/2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy, 4 dag drożdży, 2/3 szklanki wody, szczypta soli, tłuszcz do blachy dodatki: 13 łyżek przecieru pomidorowego, 2-3 ugotowane jaja, 2-3 pomidory, 15-20 dag oczyszczonej cukini lub kabaczka, 1-2 strąki papryki świeżej lub konserwowej, pęczek natki pietruszki lub koperku, 10-20 dag żółtego sera, sól, pieprz inne przyprawy według uznania Sposób wykonania Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie (może być pół na pół z mlekiem) i połączyć z przesianą mąką. Wyrabiać około 10 min. Następnie wlać oliwę i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawać od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Rozwałkować na placek grubości 1 cm i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Zrobić podwyższony brzeg. Przygotować dodatki do pizzy. Warzywa umyć i oczyścić. Jaja obrać i pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w krążki. Cukinię lub kabaczek oczyścić z miąższu, drobno posiekać. Paprykę pozbawić pestek i pokroić w krążki. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, pokryć rozdrobnionymi jajami i jarzynami w dowolnej kolejności. Przyprawić do smaku, posypać tartym żółtym serem. Piec około 30 min w średnio gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Spożywać na gorąco.