Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po indyjsku


Składniki Przepis 1 kg ziemniaków
6 łyżek oleju
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżka mieszanki curry
pieprz papryka Obrać, wypłukać i zagotować ziemniaki na wolnym ogniu w osolonej wodzie, lub na parze. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Na dużej patelni podgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i smażyć ok. 2 min. Dodać ostudzone już i pokrojone ziemniaki, wymieszać z curry i drobno posiekanym czosnkiem. Całość podsmażać na patelni przez parę minut, stale mieszając. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki. Zapiekać w piekarniku ok. 20 min. Można podawać je udekorowane koperkiem. Serwować na ciepło lub zimno z potrawami z rusztu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczeń cielęca z cytryną


Składniki 80 dag cielęciny 2 łyżki śmietany 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki masła 20 dag małych cebulek 1 łyżeczka cukru Marynata: 100 ml wytrawnego białego wina 1/2 szklanki oliwy lub oleju 1 cytryna 1 łyżka tymianku sól, pieprz  Sposób wykonania Cytrynę umyć, obrać, wycisnąć sok, skórkę zachować. Olej, wino i sok z cytryny wymieszać, dodać tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso opłukać, włożyć do miski, polać marynatą, wstawić na 2 godziny do lodówki. Cielęcinę osaczyć, obwiązać nicią. Marynatę zachować. Masło stopić na patelni, włożyć mięso, zrumienić. Śmietanę wymieszać z papryką. Mięso przełożyć do brytfanny, z wierzchu posmarować śmietaną. Wlać marynatę, dodać szczyptę tymianku i soli. Piec ok. 40 min w temp. 200 st. C. Cebulki obrać. Skórkę z cytryny pokroić w paski. Cebulki i skórkę zalać w rondelku niewielką ilością wody, osolić, gotować na małym ogniu. Gdy woda prawie całkowicie odparuje, oprószyć cukrem, gotować jeszcze 4 minuty. Szkliste cebulki wraz ze skórką dodać do cielęciny, piec  jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Pieczeń podawać z cebulkami i sosem. 


Przepisy kulinarne - losowy

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.