Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po toskańsku


Składniki • pol kilo ziemniakow • 1 cukinia sredniej wielkosci • 1 marchew • 1 cebula • kilka pomidorkow koktailowych • galazka rozmarynu • sol, pieprz • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic. Cebule pokroic w kostke, cukinie i marchew w plasterki. 2. Na oliwie podsmazyc cebule i marchew okolo 5 minut. 3. Dodac ziemniaki i cukinie, smazyc dalsze 5 minut czesto mieszajac. Dodac listki rozmarynu, doprawic sola i pieprzem. Zdjac z ognia, dodac pomidory i calosc wymieszac.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pikantny chłodnik na upalne dni


SKŁADNIKI: * 1 l kefiru, * 0, 5 szkl. gęstej śmietany, * pęczek szczypiorku, * pęczek koperku, * pęczek czerwonych rzodkiewek, * 1 młoda cebulka, * 1 mały ogórek, * 2 czerwone buraki, * 2 jajka ugotowane na twardo, * ewentualnie kawałek zimnej pieczeni cielęcej. WYKONANIE: Kefir i śmietanę wlewamy do emaliowanego garnka, który stawiamy w zimnej wodzie lub w lodowce. Szczypior i koper drobno siekamy, rzodkiewki kroimy na cienkie talarki, cebulę ucieramy na nylonowej tarce, a ogórek kroimy w drobna kostkę. Wszystko wsypujemy do kefiru. Na nylonowej tarce ucieramy na miazgę buraczki i sokiem (wyciśniętym przez gazę lub lniana ściereczkę) zabarwiamy kefir na różowy kolor. Jeśli jest to możliwe, dodajemy do chłodnika kawałek zimnej pieczeni cielęcej pokrojonej z drobną kostkę. Chłodnik powinien naciągać aromatami nie krócej niż godzinę. Dwa jaja na twardo dzielimy na ćwiartki lub ósemki i dodajemy do chłodnika już na talerzach (albo w filiżankach).

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka Łakoma


1 główka sałaty
4 plastry surowej szynki
250 g świeżych fig
100 g łagodnego sera żółtego
sos winagrette

Sałatę umyć, osączyć, polać sosem, wymieszać i ułożyć w salaterce. Dekorować paskami szynki, talarkami fig i wiórkami sera. Podawać zaraz po przyrz?dzeniu.