Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po toskańsku


Składniki • pol kilo ziemniakow • 1 cukinia sredniej wielkosci • 1 marchew • 1 cebula • kilka pomidorkow koktailowych • galazka rozmarynu • sol, pieprz • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic. Cebule pokroic w kostke, cukinie i marchew w plasterki. 2. Na oliwie podsmazyc cebule i marchew okolo 5 minut. 3. Dodac ziemniaki i cukinie, smazyc dalsze 5 minut czesto mieszajac. Dodac listki rozmarynu, doprawic sola i pieprzem. Zdjac z ognia, dodac pomidory i calosc wymieszac.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zrazy wołowe a la Zagłoba


50 dag wołowiny bez kości,
tłuszcz,
2 dag mąki,
10 dag kiełbasy białej,
4 dag chrzanu,
1 dag tartego razowego chleba,
łyżka śmietany,
10 dag cebuli,
3 dag ketchupu,
sól, pieprz

Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wod? na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 min. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, ?mietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwi?zać nitką, posypać przyprawami i m?ką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebul?, skropić wod? i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz pozostał? m?kę wymieszaną z mał? ilości? zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kasz?.

Przepisy kulinarne - losowy

Kisiel waniliowy


Przygotowanie: 30 minut

Trudność: łatwy


Składniki

• 1,25 kg truskawek • 125-150 g całych malin • 1 l wody • skórka z 3-4 cytryn (skorki obrane • 150 g cukru • kisiel w proszku • ew: śmietana, laska wanilii, cukier
Etapy przygotowania

1. Truskawki umyć, wyszypułkować i 1/4 ich część odstawić na bok. Pozostałe truskawki zagotować w wodzie i następnie wylać na gęstą ścierkę, aby sok spłynął do garnka. Po przestygnięciu mocno wycisnąć i do soku dolać tyle wody, aby objętość była 1,25 l. 2. Do tak powstałego soku dodać skórkę z cytryn, cukier i zagotować. Wsypać kisiel mieszając cały czas trzepaczką, doprowadzić do wrzenia i 20 minut pozostawić pod przykryciem (nie gotować). 3. Skórki z cytryn wyciągnąć. Pozostawioną część truskawek i maliny wsypać do kisielu, zagotować i 1-2 minuty pogotować. 4. Ewentualnie można dosmakować cukrem. W miseczkach pozostawić do ostygnięcia. W Niemczech podawany jest kisiel najczęściej z bitą śmietaną waniliową: 0,25 l bitej śmietany miesza się z pół laski utartej wanilii.Smacznego!