Przepisy kulinarne - Przek±ski
Ziemniaki po toskańsku
Składniki • pol kilo ziemniakow • 1 cukinia sredniej wielkosci • 1 marchew • 1 cebula • kilka pomidorkow koktailowych • galazka rozmarynu • sol, pieprz • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic. Cebule pokroic w kostke, cukinie i marchew w plasterki. 2. Na oliwie podsmazyc cebule i marchew okolo 5 minut. 3. Dodac ziemniaki i cukinie, smazyc dalsze 5 minut czesto mieszajac. Dodac listki rozmarynu, doprawic sola i pieprzem. Zdjac z ognia, dodac pomidory i calosc wymieszac.
Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny
Sernik z czekolad± i masłem orzechowym
Składniki: Ciasto:
1,5 szklanki pokruszonych herbatników,
1/4 szklanki cukru,
3 łyżki masła orzechowego,
1 łyżka stopionego masła,
1 łyżeczka cynamonu. Ser:
200 g gorzkiej czekolady,
1 kg miękkiego białego sera smietankowego,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
1/4 szklanki mleka,
1/4 szklanki m±ki,
2/3 szklanki masła orzechowego,
1 łyżka ekstraktu migdałowego lub waniliowego. Wykonanie:
Ciasto:
Wysmarować tortownicę masłem. W ¶rednim naczyniu wymieszać pokruszone herbatniki, cukier, masło orzechowe, masło i cynamon. Przygotowan± mas? wyłożyć dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Masa serowa:
Rozpuscić czekoladę i ostudzić. Ubić ser i cukier na gładk± masę. Dalej ubijaj±c, dodawać jajka i makę na zmianę z mlekiem (ważne!). Przełożyć 1/3 masy do miski i dodać masło orzechowe. Do drugiej 1/3 dodać czekoladę, a do ostatniej porcji sera ekstrakt. Kolejno porcjami nakładać mieszane ciasto na przygotowany spód. Piec 55 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wstawić na ok. 6 godzin do lodówki.