Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki po toskańsku


Składniki • pol kilo ziemniakow • 1 cukinia sredniej wielkosci • 1 marchew • 1 cebula • kilka pomidorkow koktailowych • galazka rozmarynu • sol, pieprz • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic. Cebule pokroic w kostke, cukinie i marchew w plasterki. 2. Na oliwie podsmazyc cebule i marchew okolo 5 minut. 3. Dodac ziemniaki i cukinie, smazyc dalsze 5 minut czesto mieszajac. Dodac listki rozmarynu, doprawic sola i pieprzem. Zdjac z ognia, dodac pomidory i calosc wymieszac.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z czekolad± i masłem orzechowym


Składniki: Ciasto:
1,5 szklanki pokruszonych herbatników,
1/4 szklanki cukru,
3 łyżki masła orzechowego,
1 łyżka stopionego masła,
1 łyżeczka cynamonu. Ser:
200 g gorzkiej czekolady,
1 kg miękkiego białego sera smietankowego,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
1/4 szklanki mleka,
1/4 szklanki m±ki,
2/3 szklanki masła orzechowego,
1 łyżka ekstraktu migdałowego lub waniliowego. Wykonanie:
Ciasto:
Wysmarować tortownicę masłem. W ¶rednim naczyniu wymieszać pokruszone herbatniki, cukier, masło orzechowe, masło i cynamon. Przygotowan± mas? wyłożyć dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Masa serowa:
Rozpuscić czekoladę i ostudzić. Ubić ser i cukier na gładk± masę. Dalej ubijaj±c, dodawać jajka i makę na zmianę z mlekiem (ważne!). Przełożyć 1/3 masy do miski i dodać masło orzechowe. Do drugiej 1/3 dodać czekoladę, a do ostatniej porcji sera ekstrakt. Kolejno porcjami nakładać mieszane ciasto na przygotowany spód. Piec 55 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wstawić na ok. 6 godzin do lodówki.  

Przepisy kulinarne - losowy

Likier pomarańczowy


400 ml wody,
50 dag cukru,
500 ml spirytusu,
50 dag pomarańcz,
10 dag skórek pomarańczowych

Skórkę drobno pokroić, zalać spirytusem w butelce, zakorkować i pozostawić na 5 dni. Pomarańcze umyć, sparzyć wrz?c? wod?, osuszyć, zetrzeć wierzchni? warstwę skórki na tarce. Wodę zagotować z cukrem i start? skórk±, wystudzić, poł?czyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Zakorkować butelki i pozostawić na 48 godzin. Następnie przelać przez lejek z wata do innej butelki, zakorkować i pozostawić na 2-3 miesi?ce.