Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki po toskańsku


Składniki • pol kilo ziemniakow • 1 cukinia sredniej wielkosci • 1 marchew • 1 cebula • kilka pomidorkow koktailowych • galazka rozmarynu • sol, pieprz • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic. Cebule pokroic w kostke, cukinie i marchew w plasterki. 2. Na oliwie podsmazyc cebule i marchew okolo 5 minut. 3. Dodac ziemniaki i cukinie, smazyc dalsze 5 minut czesto mieszajac. Dodac listki rozmarynu, doprawic sola i pieprzem. Zdjac z ognia, dodac pomidory i calosc wymieszac.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Alzacka sałatka z buraków


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g burakow,
100 g serdelkow,
1 cebula dymka,
4 lyzki posiekanych ziol: majeranek, kminek, czosnek, gozdziki.
Sos winegret z musztarda:
6 lyzek oliwy,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzka musztardy.

1. Male buraki jednakowej wielkosci wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda,
zalac zimna woda, ugotowac pod przykryciem. Gdy beda miekkie odcedzic i jeszcze cieple obrac ze skorki. Ostudzic, pokroic na plasterki.
2. Z serdelkow zdjac skorke. Posiekac na plasterki. Cebulke obrac, umyc, posiekac. Ziola umyc, drobno posiekac.
3. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie musztarde z sola i pieprzem, dodac sok
cytrynowy, stale mieszajac dolac oliwe.
4. Buraki wymieszac z posiekana cebula, zalac sosem i wstawic na 1 godz do lodowki.
5. Przed podaniem dodac do burakow pokrojone serdelki, wymieszac, posypac ziolami.

Przepisy kulinarne - losowy

Karmelowe pierożki z orzechami


SKŁADNIKI: - 5 łyżek cukru - 80 g suszonych pomidorów - 2 łyżki orzeszków ziemnych - 1 łyżka migdałów w płatkach - 1 łyżka orzechów laskowych - 200 g mielonego białego sera - 2 z±bki czosnku - 4 jaja - 1 łyżka masła - 1 pęczek ¶wieżej bazylii - 250 g m±ki pszennej - 1 rozm±cone jajo - 6 pomidorków koktajlowych - 250 ml słodkiej ¶mietanki 30 proc. - sól, pieprz - oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. W garnku przyrumieniamy cukier na złoty karmel, dodajemy wodę. 2. Do miski wsypujemy m±kę, 2 jaja i ostudzony karmel; wyrabiamy ciasto. 3. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i kroimy w szerokie paski (ok. 6 – 8 cm). 4. Siekamy orzechy laskowe i ziemne, dodajemy migdały, wrzucamy do mielonego sera, dodaj±c posiekan± bazylię, 1 żółtko i posiekany czosnek; solimy, pieprzymy, wszystko mieszamy. 5. Każdy pasek ciasta smarujemy rozm±conym jajem. 6. Z farszu formujemy kulki i kładziemy na pasku co 6 cm, na to nakładamy drugi pasek. 7. Usuwamy dłoni± nadmiar powietrza wokół kulek farszu, brzegi ¶ciskamy i wycinamy trójk±ty ravioli. 8. Gotujemy w osolonym wrz±tku z dodatkiem oliwy przez 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię. 9. Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory siekamy, wrzucamy razem na patelnię. Dolewamy olej z pomidorów, dodajemy ¶mietankę, sól, pieprz i masło, redukujemy sos stale mieszaj±c. 10. Ugotowane ravioli odcedzamy i przerzucamy do sosu, dodajemy posiekan± bazylię; podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.