Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po toskańsku


Składniki • pol kilo ziemniakow • 1 cukinia sredniej wielkosci • 1 marchew • 1 cebula • kilka pomidorkow koktailowych • galazka rozmarynu • sol, pieprz • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic. Cebule pokroic w kostke, cukinie i marchew w plasterki. 2. Na oliwie podsmazyc cebule i marchew okolo 5 minut. 3. Dodac ziemniaki i cukinie, smazyc dalsze 5 minut czesto mieszajac. Dodac listki rozmarynu, doprawic sola i pieprzem. Zdjac z ognia, dodac pomidory i calosc wymieszac.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mak wigilijny


Składniki:
- 1/2 kg maku
- 200 g cukru (niepełna szklanka)
- 300 g miodu (niepełna szklanka)
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka masła
- kilka kropel olejku migdałowego
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów laskowych
- 100-150 g smażonej skórki pomarańczowej (2-3 czubate łyżki)
- 250 ml śmietany kremówki lub słodkiej śmietanki Sposób przyrządzania: Mak zalewamy wrzątkiem co najmniej na 2 godziny (można to zrobić poprzedniego wieczoru). Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na drobne paski. Orzechy włoskie i laskowe siekamy.
Skórkę pomarańczową (można kupić gotową, jeśli nie mamy własnej) kroimy w drobną kostkę. Mak odcedzamy na gęstym sicie, odlewamy pół szklanki mleczka makowego (czyli wody pozostałej po moczeniu maku) i trzykrotnie mielemy mak przez maszynkę. Jeżeli użyjemy specjalnego sitka do maku, możemy go zemleć tylko raz. W dużym garnku zagotowujemy mleczko makowe z cukrem, dodajemy miód, masło, bakalie, cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy i dalej gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 minut. Dodajemy mak, olejek migdałowy i dokładnie mieszamy. Studzimy, układamy na półmisku i dekorujemy połówkami orzechów włoskich i obranych migdałów. Gotowy, ostudzony mak możemy włożyć do pudełka i zamrozić. Wyjmujemy go z zamrażarki dzień przed Wigilią i rozmrażamy w chłodnym miejscu. Jako dodatek możemy podać bitą śmietanę lub słodką śmietankę.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto bananowe


(dla dziecka od 10 . miesiąca) Składniki:
* 1 kg bananów
* szklanka płatków owsianych
* kilka łyżeczek mąki pszennej razowej
* łyżka miodu
* 4 łyżki ziaren słonecznika
* 4 łyżki rodzynek
* łyżka oleju Przygotowanie:
Banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blasze pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.
SMACZNEGO!