Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki zapiekane z ricotta


Składniki • kilogram ziemniakow • 100 gr wedzonego boczku lub specku • 100 gr ricotty • pol szklanki mleka • sol, pieprz • galazka rozmarynu • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic, pokroic w pol cm plasterki. Wedzony boczek pokroic w gruba kostke. 2. Zaroodporna forme wysmarowac oliwa, ulozyc warstwe ziemniakow, posypac boczkiem i rozmarynem. Ricotte zmieszac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, calosc wylac na ziemniaki. 3. Zapiekac w 180 stopniach 15 minut. Przed podaniem posypac grubomielonym pieprzem, ewentualnie dosolic.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pucharek budyniowy z truskawkami


SKŁADNIKI: - 1/2 litra mleka - 1 opakowanie kremowego budyniu czekoladowego (na 1/2 mleka 1/2 opakowania) - 50 g wiórków czekoladowych - 20 dag smietanki - 30 dag truskawek - listki melisy do dekoracji WYKONANIE: 1. Wlej zimne mleko do wysokiego, wąskiego naczynia. Wsyp proszek budyniowy, wymieszaj mikserem. Potem miksuj na najwyższych obrotach przez 1- 2 minuty. Delikatnie połącz z wiórkami czekoladowymi(jedną łużkę zostaw do dekoracji). 2. Budyń rozlej do 6 wysokich szklanek. Ubij śmietanę i nałóż na budyń. Wstaw szklanki do lodówki.3. Umyj truskawki, osusz, usuń szypułki. Pokrój w plasterki. Tuż przed podaniem ułoż owoce na warstwie śmietany. Posyp wiórkami czekoladowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z serem i boczkiem


Składniki: 8 jaj, 10 dkg startego sera, 4 cienkie plastry wędzonego boczku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 czubate łyżki masła, 6 szczypt gałki muszkatałowej, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
       
Wymieszaj jaja ze śmietaną, gałką muszkatałową oraz solą i pieprzem. Przyrumień boczek na nieprzywierającej patelni, odstaw. Patelnię wytrzyj z tłuszczu. Rozpuść masł i jajka. Mieszaj szpatułką na dużym ogniu, dodaj ser, wymieszaj i przykryj. Poczekaj, aż omlet się zetnie, odwróć na drugą stronę i smaż ok. 2 min. Udekoruj chrupkim boczkiem. Podawaj ciepły z dodatkiem zielonej sałaty lub warzyw gotowanych na parze czy smażonych.