Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki zapiekane z ricotta


Składniki • kilogram ziemniakow • 100 gr wedzonego boczku lub specku • 100 gr ricotty • pol szklanki mleka • sol, pieprz • galazka rozmarynu • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic, pokroic w pol cm plasterki. Wedzony boczek pokroic w gruba kostke. 2. Zaroodporna forme wysmarowac oliwa, ulozyc warstwe ziemniakow, posypac boczkiem i rozmarynem. Ricotte zmieszac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, calosc wylac na ziemniaki. 3. Zapiekac w 180 stopniach 15 minut. Przed podaniem posypac grubomielonym pieprzem, ewentualnie dosolic.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Baklawa


- 1 cytryna
- 15 dag orzechów włoskich lub laskowych
- 10 dag migdałów
- 5 dag pistacji
- 20 dag cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 45 dag ciasta Fillo
- 15 dag sklarowanego masła
- 12 dag miodu.

Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyci?nij sok. Wymieszaj pokrojone orzechy, migdały, pistacje, skórkę cytrynową, 4 łyżki cukru i cynamon. Natłu?ć prostokątną formę, rozgrzej piekarnik do 200°C. Płaty ciasta Fillo przykrój do wielkości formy. Wszystkie płaty posmaruj stopionym masłem z obu stron. Połowę ułóż w formie jeden na drugim, posyp mieszaniną bakalii i przykryj pozostałymi płatami. Teraz ponacinaj ciasto ostrym nożem w romby lub trójkąty, prowadz?c ostrze od góry do samego dołu. Przed każdym nacięciem umyj nóż (ciasto nacina się po to, aby po upieczeniu dało się je pokroić na porcje). Posmaruj po wierzchu stopionym masłem, wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut w temp. 200°C. Ugotuj gęsty syrop z miodu, cukru i 150 ml wody. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, ostudĽ. Baklawę wyjmij z piekarnika, po 5 minutach skrop syropem. Podawaj, gdy ostygnie.

Przepisy kulinarne - losowy

Czereśnie z kremem migdałowym


SKŁADNIKI: - 60 dkg czereśni lub wiśni - 1 1/2 szkl soku z czerwonej porzeczki - 3/4 kubeczka śmietany kremówki - 1/2 torebki cukru waniliowego - 4 łyżki soku z cytryny - 3 łyżki cukru - 2 jajka - 1- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 laska cynamonu - 6 dkg siekanych migdałów - melisa cytrynowa do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Opłukać czereśnie (wiśnie osączyć), kilka odłożyć do dekoracji resztę wydrylować, zagotować sok z porzeczek, wsypać czereśnie, dodać laskę wanilii, łyżkę cukru i sok z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody, zagotować, wyporcjować do pucharków, zostawić do zastygnięcia. Migdały podsmażyć na złoty kolor na suchej patelni, wystudzić, połączyć z jajkami utartymi z resztą cukru. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Krem wyłożyć na czereśnie, udekorować melisą i czereśniami.