Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki zapiekane z ricotta


Składniki • kilogram ziemniakow • 100 gr wedzonego boczku lub specku • 100 gr ricotty • pol szklanki mleka • sol, pieprz • galazka rozmarynu • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic, pokroic w pol cm plasterki. Wedzony boczek pokroic w gruba kostke. 2. Zaroodporna forme wysmarowac oliwa, ulozyc warstwe ziemniakow, posypac boczkiem i rozmarynem. Ricotte zmieszac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, calosc wylac na ziemniaki. 3. Zapiekac w 180 stopniach 15 minut. Przed podaniem posypac grubomielonym pieprzem, ewentualnie dosolic.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

pasta serowo-śmietanowa


Produkty: - 30 dag tłustego twarogu
- 10 dag bryndzy owczej
- 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka kminku
- słodka papryka
- sól
- pieprz do smaku Wykonanie: Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem osącz. Twaróg utrzyj z bryndzą i śmietaną, przypraw do smaku i połącz z kminkiem. Podawaj do wiejskiego, razowego chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem.

Przepisy kulinarne - losowy

Jabłka w cieście


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 6 jabłek (najlepsze będą szare renety lub antonówki)
- 2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
- cukier puder do posypania
Ciasto półfrancuskie:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 5 łyżek gęstej śmietany
- całe jajko
- 2 żółtka

Sposób przyrządzania:

Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć. Uformowaną kulę owiń w ścierkę i włóż na noc do lodówki lub na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra i wykrawaj kwadraty (10x10 cm). Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda i włóż do środka po pół łyżeczki dżemu.
Na środku kwadratów układaj połówki jabłek i zlepiaj je w koperty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmij, gdy są złote i oprócz cukrem pudrem.