Dzisiaj jest Środa 19 wrze¶nia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki zapiekane z ricotta


Składniki • kilogram ziemniakow • 100 gr wedzonego boczku lub specku • 100 gr ricotty • pol szklanki mleka • sol, pieprz • galazka rozmarynu • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic, pokroic w pol cm plasterki. Wedzony boczek pokroic w gruba kostke. 2. Zaroodporna forme wysmarowac oliwa, ulozyc warstwe ziemniakow, posypac boczkiem i rozmarynem. Ricotte zmieszac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, calosc wylac na ziemniaki. 3. Zapiekac w 180 stopniach 15 minut. Przed podaniem posypac grubomielonym pieprzem, ewentualnie dosolic.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos musztardowo-miętowy


3 dag masła lub margaryny,
3 dag m±ki,
1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny,
1 saszetka mięty ekspresowej,
1 łyżka łagodnej musztardy,
1 żółtko,
sól.

Miętę zaparzyć w 1/4 szklanki wrz?tku. Wywar z warzyw
połaczyć z naparem mięty. Z tłuszczu i m±ki zrobić biał?
zasmażkę, rozprowadzić niewielk± ilo¶ci? ostudzonego
wywaru, dodać musztardę i wymieszać. Poł?czyć z reszt?
wywaru, posolić do smaku, zamieszać i zagotować. Po
zdjęciu z ognia zaprawić sos żółtkiem. Podawać ciepły.

Przepisy kulinarne - losowy

Galaretkowe serduszka


SKŁADNIKI: - galaretka wi¶niowa lub truskawkowa - gor±ca woda - płask± blachę - foremka- serduszko - bita ¶mietana w sprayu Wykonanie: 1. Zrób galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Wylej na płask± blachę. 3. Poczekaj aż się zsi±dzie. 4. Wycinaj serduszka foremk±. 5. Możesz ozdobić serduszka bit± ¶mietan± w sprayu.