Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki zapiekane z ricotta


Składniki • kilogram ziemniakow • 100 gr wedzonego boczku lub specku • 100 gr ricotty • pol szklanki mleka • sol, pieprz • galazka rozmarynu • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic, pokroic w pol cm plasterki. Wedzony boczek pokroic w gruba kostke. 2. Zaroodporna forme wysmarowac oliwa, ulozyc warstwe ziemniakow, posypac boczkiem i rozmarynem. Ricotte zmieszac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, calosc wylac na ziemniaki. 3. Zapiekac w 180 stopniach 15 minut. Przed podaniem posypac grubomielonym pieprzem, ewentualnie dosolic.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rolada z cytryn± i bezami


SKŁADNIKI: CIASTO: 8 ŻÓŁTEK 4 BIAŁKA 1/2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO 1/2 SZKLANKI CUKRU 3/4 SZKLANKI MAKI 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA MASA: GOTOWY KREM DO TORTÓW ( LUB DO KARPATKI) 2 ŁYŻKI UTARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ 3 BIAŁKA 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU ŁYZKA SOKU Z CYTRYNY SZCZYPTA SOLI SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: 1. SKLADNIKI CIASTA UBIC NA PUSZYSTA MASE. WYLAC NA PROSTOKATNA FORME WYLOZONA PERGAMINEM, PIEC 20 MINUT W TEMP. 150 C. PO UPIECZENIU PRZENIESC NA SCIERECZKE I ZWINAC W RULON 2. PRZYGOTOWAC KREM, DODAC SKORKE CYTRYNOWA, PRZEŁOZYC NIM ROZWINIETY BISZKOPT PONOWNIE ZWINAC 3. BIALKA UBIC NA SZTYWNO ZE SZCZYPTA SOLI, DODAC CUKIER POLACZONY Z SOKIEM. WYMIESZAC NA GLADKA MASE I OBŁOZYC CIASTO ZAPIEKAC ROLADE 2 GODZ W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMP. 100 C

Przepisy kulinarne - losowy

Likier bernardyński


Składniki: 6 g kolendry, 3 g jałowca, 3 g kminku, 1 g mięty suszonej, 0,5 g (3 ziarnka) pieprzu czarnego, 6 pestek z jabłek, 1 goĽdzik, 0,5 g anyżku, 1,5 g majeranku i 3 g czarnuszki 1 l czystej wódki (najlepiej "Żytniej"). Sposób przyrz±dzania: Składniki zalać wódk±. Słój szczelnie zamkn±ć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać, najlepiej jednak przefiltrować przez bibułę lub też rzadkie płótno, i dodać 300 g cukru. Naczynie postawić w ciepłym miejscu lub na słońcu, by cukier zupełnie się rozpu¶cił. Od czasu do czasu można nim wstrz±sn±ć i następnie przefiltrować jeszcze raz. Pozostawić na 4- 5 tygodni w temperaturze pokojowej. Wówczas już można pić, jednak trunek ma zdecydowanie lepszy smak dopiero po roku lub po 2 latach.