Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki zapiekane z ricotta


Składniki • kilogram ziemniakow • 100 gr wedzonego boczku lub specku • 100 gr ricotty • pol szklanki mleka • sol, pieprz • galazka rozmarynu • oliwa Etapy przygotowania 1. Ziemniaki ugotowac w mundurkach, przestudzic, pokroic w pol cm plasterki. Wedzony boczek pokroic w gruba kostke. 2. Zaroodporna forme wysmarowac oliwa, ulozyc warstwe ziemniakow, posypac boczkiem i rozmarynem. Ricotte zmieszac z mlekiem, doprawic sola i pieprzem, calosc wylac na ziemniaki. 3. Zapiekac w 180 stopniach 15 minut. Przed podaniem posypac grubomielonym pieprzem, ewentualnie dosolic.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z młodego bobu


SKŁADNIKI: * 800 g bobu i zielonej fasolki * 100 g surowego boczku * 3 ząbki czosnku * 5 karczochów * 1/2 główki sałaty * 100 g kaszanki * 1 łyżka mąki * 2 łyżki oliwy * pęczek zielonej pietruszki * pęczek kopru włoskiego * pęczek mięty * sól * pieprz SPOSÓB WYKONANIA: W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony w kostkę surowy boczek, drobno posiekany czosnek, drobno skrojoną zieloną cebulkę, posiekana pietruszkę oraz bób i zieloną fasolkę. Po chwili wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Po 10 minutach dodać pociętą w paski sałatę oraz karczochy – uprzednio należy je obrać z wierzchnich liści, pozbawić stwardniałych końcówek, pokroić na kawałki i namoczyć w wodzie z cytryną. Posiekać i dorzucić miętę i włoski koper (fenkuł). Dodać pokrojoną na kawałki kaszankę. Podgrzewać 5 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka dla dwojga


Składniki 6-8 cienkich, słonych naleśników 4 średnie cebule 50 dag pieczarek 20 dag szynki 25 dag żółtego sera 2 parówki / lub kiełbaski pół zielonego ogórka papryka czerwona dwa pomidory 1/4 szklanki tłuszczu vegeta papryka chili magii fix meksykański lub inny sos wg. uznania (ja wybieram tu sos pomidorowo-śmietanowy) Sposób wykonania Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmięknie. Paprykę i ogórek pokroić w plasterki, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć. Naleśniki nafaszerować (zmieszanymi razem i doprawionymi): pieczarkami, cebulą i kiełbasą, układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.   Paprykę z ogórkami i pokrojone w plastry pomidory przekładać z naleśnikami. Wszystko zalać przygotowanym wg przepisu lub gotowym sosem. Zapiec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Posypać startym żółtym serem i dopiec.