Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zwijane bułeczki z owocami


Składniki: Na ciasto: 400 g mąki 60 g drożdży 200 ml mleka 4 żółtka 40 g cukru pudru 1 białko 60 g masła szczypta soli 1 cukier waniliowy 3 łyżki rumu Na nadzienie: 10 jabłek 5 świeżych brzoskwiń dowolne owoce kandyzowane 1 cukier waniliowy Na lukier: 200 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka rumu Na polewę czekoladową: 200 g czekolady 100 g masła Sposób przyrządzania: 1. Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, rozprowadzić mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić w cieple do wyrośnięcia. 2. Trzy żółtka ubić z trzema łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do niej 1/2 łyżki cukru i cukier waniliowy. 3. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać go z resztą mąki, żółtkami, ubitą pianą, szczyptą soli i rumem. Ciasto wyrabiać łyżką lub ręką i gdy wszystkie składniki połączą się, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać do chwili gdy pulchne ciasto zacznie odchodzić od łyżki i od dłoni. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. 4. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki, posypać cukrem waniliowym. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować najpierw na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokroić na prostokąty. Na połowie z nich kłaść 2-3 plasterki jabłka, ćwiartkę brzoskwini i owoce kandyzowane, a następnie przykryć drugim “pustym” plackiem, zlepić brzegi i uformować owalne bułeczki. Bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia a na-
stępnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż się zezłocą. Zdejmować z blachy zaraz po wyjęciu z piekarnika. 7. Przygotować lukier ucierając sok z cytryny razem z cukrem pudrem i rumem. Lukier rozprowadzić od razu na gorących bułeczkach. 8. Przygotować polewę. Czekoladę i masło rozgrzać w garnuszku z odrobiną wody i rozetrzeć na krem. Polewą dekorować wystudzone i polukrowane bułeczki. Najpiękniej wyglądają gdy są podawane przekrojone na pół.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Aromatyczne "frytki" cebulowe


1/2 kg cebuli
2 łyżki mąki
jajko
1 łyżeczka przyprawy do zup
olej
sól
Cebule obrać, pokroić w pierścienie i osuszyć na lnianej ściereczce. Z mąki, jajka, łyżki oleju, przyprawy do zup i wody przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany, lekko posolić. Pierścienie cebul zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Zrumienione krążki wyjmować łyżką cedzakową i osączać na bibule.

Przepisy kulinarne - losowy

Tiramisu


Składniki • 4 żółtka • 4 czubate łyżki cukru • 30 dag serca mascarpone lub zwykłego tłustego sera (m. kwaśniego) • 20 dag biszkoptów • 2 szklanki mocnej, gorzkiej kawy • 2 łyżki kakao • 2 łyżki alkoholu najlepiej rumu Etapy przygotowania 1. Żółtka utrzeć z cukrem, muszą one zmienić się w jedwabisty krem. Do żółtek dodać serek i delikatnie wymieszać. 2. Do kawy dodać alkohol i zanurzać w niej biszkopty 3. Mokre biszkopty układać jedną warstwą w naczyniu, na nie wyłożyć masę serową. Na tę masę nałożyć znów nasączone kawą biszkopty, zaś na nie kolejną warstwę sera. 4. Całość posypać kakao. Wstawić na 2 godziny do lodówki.