Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zwijane bułeczki z owocami


Składniki: Na ciasto: 400 g mąki 60 g drożdży 200 ml mleka 4 żółtka 40 g cukru pudru 1 białko 60 g masła szczypta soli 1 cukier waniliowy 3 łyżki rumu Na nadzienie: 10 jabłek 5 świeżych brzoskwiń dowolne owoce kandyzowane 1 cukier waniliowy Na lukier: 200 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka rumu Na polewę czekoladową: 200 g czekolady 100 g masła Sposób przyrządzania: 1. Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, rozprowadzić mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić w cieple do wyrośnięcia. 2. Trzy żółtka ubić z trzema łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do niej 1/2 łyżki cukru i cukier waniliowy. 3. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać go z resztą mąki, żółtkami, ubitą pianą, szczyptą soli i rumem. Ciasto wyrabiać łyżką lub ręką i gdy wszystkie składniki połączą się, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać do chwili gdy pulchne ciasto zacznie odchodzić od łyżki i od dłoni. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. 4. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki, posypać cukrem waniliowym. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować najpierw na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokroić na prostokąty. Na połowie z nich kłaść 2-3 plasterki jabłka, ćwiartkę brzoskwini i owoce kandyzowane, a następnie przykryć drugim “pustym” plackiem, zlepić brzegi i uformować owalne bułeczki. Bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia a na-
stępnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż się zezłocą. Zdejmować z blachy zaraz po wyjęciu z piekarnika. 7. Przygotować lukier ucierając sok z cytryny razem z cukrem pudrem i rumem. Lukier rozprowadzić od razu na gorących bułeczkach. 8. Przygotować polewę. Czekoladę i masło rozgrzać w garnuszku z odrobiną wody i rozetrzeć na krem. Polewą dekorować wystudzone i polukrowane bułeczki. Najpiękniej wyglądają gdy są podawane przekrojone na pół.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak pieczony z serem mozarella


Produkty: 1 kurczak
2 łyżki masła
½ szklanki soku z granatu
10 dkg sera mozarella
sól, pieprz
Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni, upiec kurczaka często polewając stopionym masłem wymieszanym z sokiem z granatów. Ser mozarella pokroić w słupki. Miękkiego kurczaka wyjąć, za pomocą szczypiec podzielić na porcje, polać resztą masła z sokiem, obsypac słupkami z sera i zapiekać jeszcze przez kilka minut.