Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zwijane bułeczki z owocami


Składniki: Na ciasto: 400 g mąki 60 g drożdży 200 ml mleka 4 żółtka 40 g cukru pudru 1 białko 60 g masła szczypta soli 1 cukier waniliowy 3 łyżki rumu Na nadzienie: 10 jabłek 5 świeżych brzoskwiń dowolne owoce kandyzowane 1 cukier waniliowy Na lukier: 200 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka rumu Na polewę czekoladową: 200 g czekolady 100 g masła Sposób przyrządzania: 1. Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, rozprowadzić mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić w cieple do wyrośnięcia. 2. Trzy żółtka ubić z trzema łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do niej 1/2 łyżki cukru i cukier waniliowy. 3. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać go z resztą mąki, żółtkami, ubitą pianą, szczyptą soli i rumem. Ciasto wyrabiać łyżką lub ręką i gdy wszystkie składniki połączą się, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać do chwili gdy pulchne ciasto zacznie odchodzić od łyżki i od dłoni. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. 4. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki, posypać cukrem waniliowym. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować najpierw na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokroić na prostokąty. Na połowie z nich kłaść 2-3 plasterki jabłka, ćwiartkę brzoskwini i owoce kandyzowane, a następnie przykryć drugim “pustym” plackiem, zlepić brzegi i uformować owalne bułeczki. Bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia a na-
stępnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż się zezłocą. Zdejmować z blachy zaraz po wyjęciu z piekarnika. 7. Przygotować lukier ucierając sok z cytryny razem z cukrem pudrem i rumem. Lukier rozprowadzić od razu na gorących bułeczkach. 8. Przygotować polewę. Czekoladę i masło rozgrzać w garnuszku z odrobiną wody i rozetrzeć na krem. Polewą dekorować wystudzone i polukrowane bułeczki. Najpiękniej wyglądają gdy są podawane przekrojone na pół.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Warzywne roladki


Składniki: - 1/4 opakowania mrożonego ciasta francuskiego - 50 g marchwi - 1/4 pora - 30 g kiełków sojowych - 1/2 cebuli - czosnek - 1/2 bialka - sól
Przygotowanie: Marchew i por obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obać i posiekać. Zeszklić, dodac zmiażdżony czosnek, warzywa, kiełki, sól, podlać wodą i dusic ok. 5 minut. Ciasto francuskie rozwałkować na kwadrat. Na jego środku położyc warzywa, białkiem posmarowac brzegi ciasta i zawinąć je w rulon. Włożyc do piekarnika na papierze pergaminowym aż ciasto zrobi sie rumiane i chrupiące.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z rybą wędzoną i pastą pomidorową


20 dag sielawek (certy) wędzonych
3 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżeczka musztardy
2 łyżeczki posiekanego koperku
sproszkowana papryka
sól

Z ryb zdjąć skórę, odfiletować je, obrać z ości i podzielić na cz?stki. Pastę pomidorową rozetrzeć z musztard? i szczypt? papryki na jednolit? masę. Ułożyć warstwę ryby na całej powierzchni każdej kromki, docisnąć nożem, wyrównać, pokryć z wierzchu przygotowaną mas? pomidorową. Jeżeli ryba jest mało słona, lekko posolić. Kanapki oprószyć koperkiem.