Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zwijane bułeczki z owocami


Składniki: Na ciasto: 400 g mąki 60 g drożdży 200 ml mleka 4 żółtka 40 g cukru pudru 1 białko 60 g masła szczypta soli 1 cukier waniliowy 3 łyżki rumu Na nadzienie: 10 jabłek 5 świeżych brzoskwiń dowolne owoce kandyzowane 1 cukier waniliowy Na lukier: 200 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka rumu Na polewę czekoladową: 200 g czekolady 100 g masła Sposób przyrządzania: 1. Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, rozprowadzić mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić w cieple do wyrośnięcia. 2. Trzy żółtka ubić z trzema łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do niej 1/2 łyżki cukru i cukier waniliowy. 3. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać go z resztą mąki, żółtkami, ubitą pianą, szczyptą soli i rumem. Ciasto wyrabiać łyżką lub ręką i gdy wszystkie składniki połączą się, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać do chwili gdy pulchne ciasto zacznie odchodzić od łyżki i od dłoni. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. 4. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki, posypać cukrem waniliowym. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować najpierw na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokroić na prostokąty. Na połowie z nich kłaść 2-3 plasterki jabłka, ćwiartkę brzoskwini i owoce kandyzowane, a następnie przykryć drugim “pustym” plackiem, zlepić brzegi i uformować owalne bułeczki. Bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia a na-
stępnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż się zezłocą. Zdejmować z blachy zaraz po wyjęciu z piekarnika. 7. Przygotować lukier ucierając sok z cytryny razem z cukrem pudrem i rumem. Lukier rozprowadzić od razu na gorących bułeczkach. 8. Przygotować polewę. Czekoladę i masło rozgrzać w garnuszku z odrobiną wody i rozetrzeć na krem. Polewą dekorować wystudzone i polukrowane bułeczki. Najpiękniej wyglądają gdy są podawane przekrojone na pół.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kolteciki mielone z indyka


Składniki: mięso mielone z indyka 800 g ( ok. 1023 kcal) ogórek konserwowy 3 szt( 45 kcal) marchewka 200 gram ( 48 kcal) groszek 100 gram ( 94 kcal ) masło roślinne, np. Delma do kanapek 1 łyżka (ok. 40 kcal) przyprawy (ziarenka smaku,  pieprz, oregano, zioła prowansalskie)
Przygotowanie: 1. Ugotować marchewkę i groszek ( pokrojone w kosteczki ) 2. Pokroić na kostki ogórki konserwowe 3. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem , pokrojone ogórki konserwowe , przyprawy i dobrze całość wymieszać . 4. Z wymieszanego mięsa formujemy kotleciki (na grubość ok. 2,5 cm) i posypujemy je oregano 5. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką Delmy 6. Wkładamy na rozgrzaną patelnię kotleciki (na mały ogień ) 7. Po ok. 4 minutach na patelnię dolewamy ok. 1/3 szklanki wody i niech się nam to dusi. Kotlety smażymy - dusimy po obu stronach. Gdy woda wyparuje to dolewmy nowej aż nam się usmażą. Kaloryczność 1 kotleta ok. 105 kcal

Przepisy kulinarne - losowy

Smażona wołowina


450g steku, pokrojonego w małe kawałki
1 cebula, obrana i pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku, rozgniecione
100g marchewki, startej na patyczki
150g pieczarek, pociętych na ćwiartki
100ml Sosu Sojowego Kikkoman
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
½ łyżeczki papryki

Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć wołowinę w 2-3 turach po 2-3 minuty, aż zbr?zowieje. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię włożyć cebulę, czosnek i marchewkę i smażyć je przez ok. 6-7 minut. Dodać pieczarki, smażyć 2-3 minuty, po czym posypać całość papryką. Wlać Sos Sojowy Kikkoman, dodać wołowinę i mieszać na ogniu przez 1-2 minuty, aż wszystko będzie bardzo gor?ce.
Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.