Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zwijane bułeczki z owocami


Składniki: Na ciasto: 400 g mąki 60 g drożdży 200 ml mleka 4 żółtka 40 g cukru pudru 1 białko 60 g masła szczypta soli 1 cukier waniliowy 3 łyżki rumu Na nadzienie: 10 jabłek 5 świeżych brzoskwiń dowolne owoce kandyzowane 1 cukier waniliowy Na lukier: 200 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka rumu Na polewę czekoladową: 200 g czekolady 100 g masła Sposób przyrządzania: 1. Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, rozprowadzić mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić w cieple do wyrośnięcia. 2. Trzy żółtka ubić z trzema łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do niej 1/2 łyżki cukru i cukier waniliowy. 3. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać go z resztą mąki, żółtkami, ubitą pianą, szczyptą soli i rumem. Ciasto wyrabiać łyżką lub ręką i gdy wszystkie składniki połączą się, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać do chwili gdy pulchne ciasto zacznie odchodzić od łyżki i od dłoni. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. 4. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki, posypać cukrem waniliowym. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować najpierw na placek o grubości ok. 1 cm, a następnie pokroić na prostokąty. Na połowie z nich kłaść 2-3 plasterki jabłka, ćwiartkę brzoskwini i owoce kandyzowane, a następnie przykryć drugim “pustym” plackiem, zlepić brzegi i uformować owalne bułeczki. Bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia a na-
stępnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec aż się zezłocą. Zdejmować z blachy zaraz po wyjęciu z piekarnika. 7. Przygotować lukier ucierając sok z cytryny razem z cukrem pudrem i rumem. Lukier rozprowadzić od razu na gorących bułeczkach. 8. Przygotować polewę. Czekoladę i masło rozgrzać w garnuszku z odrobiną wody i rozetrzeć na krem. Polewą dekorować wystudzone i polukrowane bułeczki. Najpiękniej wyglądają gdy są podawane przekrojone na pół.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ogórki małosolne 2


Skladniki:
1. ogorki, takie male, zadne szklarniowe i olbrzymy
2. koper, a wlasciwie moga byc same kwiatostany
3. kawalek chrzanu
4. czosnek
5. liscie porzeczki, najlepiej czarnej
6. sol: jedna lyzka stolowa na litr wody
7. woda
ogorki umyc, wszystkie skladniki do sloja, zalac solanka i czaekac. Mozna zaczac jesc juz od drugiego dnia. Im pozniej tym beda bardziej slone.

Przepisy kulinarne - losowy

Czorba jarzynowa


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg dojrzalych pomidorow,
1 cebula,
1 kartofel,
1 cukinia,
1 marchew,
75 g wyluskanego zielonego groszku,
100 g swiezego bobu,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
4 lyzki oliwy,
1 peczek siekanej swiezej kolendry lub pietruszki,
1 lyzeczka mielonej ostrej papryki,
szczypta harissy,
szczypta mielonego cynamonu,
sol, pieprz,
1 peczek swiezej kolendry lub pietruszki do przybrania.

1. Kartofel, marchew oraz cukinie umyc, obrac i pokroic w drobna kostke.
2. Cebule obrac i drobno posiekac, podsmazyc wraz z mielona ostra papryka, harissa i cynamonem na rozgrzanej w glebokim rondlu oliwie przez 15 min. Osolic, doprawic pieprzem, zalac 250 ml wody, dodac marchew, kartofel, cukinie,
bob, zielony groszek, drobno posiekana kolendre oraz koncentrat pomidorowy.
Gotowac na malym ogniu 30 min.
3. Pomidory zalac wrzatkiem i gotowac 15 min, nastepnie przetrzec przez sito i
dodac do zupy. Dolac 2 l wody, zagotowac, po czym gotowac, jeszcze 15 min.
4. Podac bardzo goraca, posypana listkami swiezej kolendry.