Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka ogórkowa z wędzonym kurczakiem


Składniki 1/2 wędzonego kurczaka lub 3 wędzone udka 2 średnie świeże ogórki 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, bazylia, tymianek, szałwia Sposób przygotowania Mięso obrać z kości i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsaczyć, ogórki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem i solą, odstawić na 15 minut po czym odlać zgromadzony płyn. Posiekane zioła ( moga być suszone) wymieszać z majonezem i jogurtem. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Włozyć na 15 minut do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Drink waniliowy


1/4 ginu
3/4 Tymbaku "Wanilia"
syrop Grenadina
kostki lodu Do wypełnionej lodem szklanki wlać składniki i wymieszać.