Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki mozaikowe


Do przygotowania kanapek mozaikowych można wykorzystać resztki potraw mięsnych, wędlin oraz skrawki mięsa, ogórków i jaj, pozostałych podczas przyrz?dzania innych kanapek. Kanapki mozaikowe s? to plastry bulki grubości ok. 0,5 cm, ze środka których usunięto mi?ższ i zast?piono go mas? przyrz?dzoną z różnych składników. Przygotowuje się je z długich bułek pszennych; z jednej bułki można zrobić ok. 36 kanapek, tj. ilość wystarczając? na 6 osób, jeżeli kanapki te mają stanowić jedyną przekąskę. Przy podawaniu w zestawieniu z innymi przekąskami kanapki przygotowane z jednej bułki wystarcz? na 10-12 osób.

Przepisy kulinarne - losowy

Nalewka zaręczynowa


SKŁADNIKI: • 1/2 litra spirytusu • 3 dag kawy • 1/4 l miodu • 100 ml rumu WYKONANIE: Miód lekko podgrzany zalewamy wodą. Gotujemy a potem studzimy. Zaparzamy 1/4 l kawy. Do miodu dolewamy spirytus, rum i kawę. Po kilku tygodniach cedzimy nalewkę.