Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta z rzodkiewką


Produkty: 25dkg białego sera
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
10dkg żółtego sera
śmietana, sól  Wykonanie: Biały ser rozgnieść widelcem,zetrzeć na tarce (drobne oczka) rzodkiewki i żółty ser, posiekać drobno szczypiorek. Wszystko wymieszać ze śmietaną, dodać sól.Odstawić na godzinę.

Przepisy kulinarne - losowy

Maccheroni Al Forno Al Pomodori e Capperi


Składniki • 500 g makaronu • 700 ml pure pomidorowego • 50 g bułki tartej • 2 ząbki czosnku • 1 szczypta oregano • 5 naci bazylii • 20 g kaparów w solance • 3 łyżki oliwy • sól Etapy przygotowania 1. Posiekać czosnek, bazylię i kapary. Rozlać olej w naczyniu do pieczenia i ułożyć na spodzie warstwę puree pomidorowego. Posypać pomidory posiekanymi składnikami: bułką tartą, oregano i szczyptą soli. Polać niewielką ilością oliwy i zapiekać w temperaturze około 160 stopni C przez 30 minut. 2. Ugotować makaron "al dente", odsączyć z wody i dodać do pomidorów. Pomieszać dokładnie z puree pomidorowym i zapiekać jeszcze przez 5 minut. 3. Na końcu posypać startym serem żółtym i natychmiast podawać.