Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem grejpfrutowy


2 łyżeczki żelatyny
1 żółty grejpfrut
2 czerowny grejpfrut
30 dag jogurtu naturalnego
5 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
20 dag śmietany kremówki
cz?stki grejpfruta i listki melisy cytrynowej do dekoracji Żelatynę rozpu?cić według przepisu na opakowaniu. Z żółtego grejpfruta wycisnąć sok (ok. 200 ml). Czerwony sparzyć, obrać, usunąć biał? skórkę. Mi?ższ pokroić w cienkie plasterki lub podzielić na cz?stki. Kawałki owocu ułożyć na papierowym ręczniku. Jogurt poł?czyć z sokiem z żółtego owocu, cukrem i cukrem waniliowym. Do przygotowanej mieszanki małymi porcjami wlewać żelatynę, ci?gle mieszać. ?mietanę ubić na sztywno, poł?czyć z jogurtem, dokładnie wymieszać. Do pucharków przełożyć porcje czerwonego grejpfruta oraz kremu jogurtowego. Pucharki wstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem udekorować kawałkami grejpfruta i listkami melisy.

Przepisy kulinarne - losowy

Pulpeciki wieprzowe zapiekane


SKŁADNIKI: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 3 średnie cebule bułka sucha do namoczenia ketchup 2 ząbki czosnku 1 jajko płatki owsiane - garść bułka tarta do panierki oliwa z oliwek można do dekoracji potrawy wykorzystać siekaną zieloną pietruszkę Przyprawy: pieprz sól papryka łagodna czerwona przyprawa do mięsa mielonego WYKONANIE: 1. Wrzątkiem zalewamy w misce bułkę i dociskamy innym naczyniem. Czekamy, aż całkowicie zmięknie i cedzimy na drobnym sitku, aby pozostało w niej jak najmniej wody. 2. Mięso wkładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, odcedzoną bułkę. Mieszamy dokładnie widelcem lub dłońmi. Obraną i drobno posiekaną 1 cebulę szklimy na niewielkiej ilości oliwy, na sam koniec smażenia dodajemy czosnek. Mieszamy dokładnie z mięsem. Dodajemy garść płatków owsianych, które spulchnią przy smażeniu pulpeciki. 3. Formujemy małe pulpeciki (2- 3 łyżeczki mięsa mielonego każdy) i obtaczamy je w bułce tartej. 4. Smażymy je ze wszystkich stron na oliwie. 5. Pozostałe cebule kroimy w większe kawałki i smażymy na 7- 8 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy ok. 100 ml wody i ketchup w takiej ilości, aby sos był treściwy i nabrał pełnego koloru. Mieszamy, aż powstanie jednolity sos. 6. Układamy usmażone pulpeciki w naczyniu żaroodpornym, zalewamy dno sosem. 7. Wstawiamy do nierozgrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze ok. 100 stopni ok. 15- 20 min.