Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jaja zapiekane z ryżem w sosie pieczarkowym


Produkty: 8 jaj,
2 dkg masła lub margaryny,
25 dkg ryżu,
3 dkg tłuszczu,
5 dkg cebuli,
sól,
1/2 litra sosu pieczarkowego,
4 dkg sera żółtego,
zielona pietruszka. Wykonanie: Ryż opłukać w dużej ilości zimnej wody. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kosteczkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Zagotować 1 1/2 raza tyle wody, ile wynosi objętość ryżu, osolić, włożyć tłuszcz, cebulę i ryż, wymieszać, ugotować na sypko. Ugotowany ryż ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania (najlepiej metalowy), nadając mu formę lekko wypukłej warstwy. Przyrządzić sos pieczarkowy. Jaja umyć, zalać zimną wodą, gotować na półtwardo (4 minuty od zagotowania), odcedzić, obrać ze skorupki. W ryżu wycisnąć łyżką niewielkie zagłębienie, w którym układać ugotowane, obrane jaja. Całość zalać sosem pieczarkowym, posypać tartym serem, wstawić do gorącego piekarnika na 10 - 15 minut. Gdy ser lekko się zrumieni, podawać przybrane gałązkami zielonej pietruszki

Przepisy kulinarne - losowy

Jabłecznik korzenny z cytrynowym lukrem


SKŁADNIKI: - 60 dag jabłek - szklanka cukru - 2 torebki cukru waniliowego - szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki oleju - 1/2 łyżki proszku do pieczenia - po szczypcie mielonych goździków, cynamonu - po 1/4 łyżeczki kardamonu i imbiru - 1/2 szklanki cukru pudru - 1- 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB WYKONANIA: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Margarynę podgrzać z olejem. Ciepły tłuszcz wlać do masy i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, rozłożyć jabłka. Piec 30 min w temp. 180° C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto.