Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak w potrawce


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - spory kurczak lub 2 filety z kurzych piersi - ćwierć kostki masła. 2 szklanki śmietany (1 większy pojemniczek) - 2 pęczki koperku - sól w olej do smażenia Sposób przyrządzania: Kurczaka pokrój na kawałki, posól i lekko obrumień na rozgrzanym oleju w rondlu lub na głębokiej patelni. Odlej nadmiar wytopionego tłuszczu. Dodaj masło, śmietanę, trochę wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie prawie gotowe. Dodaj posiekany drobno koperek, dopraw solą i gotuj dalej, aż mięso całkiem zmięknie. Potrawę można też przyrządzić z upieczonego wcześniej kurczaka (lub jego resztek). Wtedy lepiej jest oddzielić mięso od kości (by się nie męczyć z nimi na talerzu), pokroić je na mniejsze kawałki i podawać w kokilkach z pieczywem. Zamiast koperku można użyć drobno posiekanej natki, a do potrawy dodać ząbek lub dwa czosnku. 
 


Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś pieczony w folii aluminiowej z ryżem na sypko


Składniki: Stek z łososia (ok. 20 dag), sok z cytryny, sól, biały pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Łososia posolić, obficie skropić sokiem z cytryny, oprószyć białym pieprzem; folię posmarować oliwą, ułożyć rybę, położyć na blasze; piec ok. 10 min w temp. 180°C; wyłożyć na talerz, posypać zieleniną, podawać z ryżem.