Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

ZIEMNIAKI PO FRANCUSKU


Składniki •  1 kg ziemniaków
  
•  400 ml mleka (albo płynna śmietana)
  
•  czosnek, gałka muszkatołowa
  
•  ser żółty starty
  
•  sól, pieprz
  
•  masło
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki pokroić w poprzek na plasterki. Gotować ziemniaki w mleku bądź w śmietanie, dodać gałkę startą i pokrojony czosnek. Gotować ok. 20 minut.
    
2.  Następnie wysmarować masłem brytfankę. Ziemniaki przekładać startym serem żółtym. Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z marchwi i pietruszki


marchew - 25 dag
pietruszka - 15 dag
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
śmietana – 1/2 szklanki
sól, cukier, cytryna   Marchew i pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić cukrem, solą ewentualnie cytryną. Posypać zieloną, siekaną pietruszką.

Przepisy kulinarne - losowy

Suflet orzechowy


1 szkl. orzechów włoskich
3 białka
3 płaskie łyżki cukru
1/5 laski wanilii Orzechy zmielić, wanilię drobno posiekać. Ubić białka, dodając pod koniec stopniowo cukier. Nie przestając ubijać dodawać orzechy. Masę wyłożyć na żarrodporny półmisek wysmarowany masłem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec.