Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

ZIEMNIAKI PO FRANCUSKU


Składniki •  1 kg ziemniaków
  
•  400 ml mleka (albo płynna ¶mietana)
  
•  czosnek, gałka muszkatołowa
  
•  ser żółty starty
  
•  sól, pieprz
  
•  masło
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki pokroić w poprzek na plasterki. Gotować ziemniaki w mleku b±dĽ w ¶mietanie, dodać gałkę start± i pokrojony czosnek. Gotować ok. 20 minut.
    
2.  Następnie wysmarować masłem brytfankę. Ziemniaki przekładać startym serem żółtym. Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Barszcz ukraiński (bez mięska)


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
400 g pomidorow,
200 g kartofli,
2 marchewki,
1 pietruszka,
150 g kapusty bialej lub wloskiej,
100 g fasoli perlowej,
4 buraki,
125 g smietany,
1 lyzka masla,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 zabek czosnku,
1 lisc laurowy,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol, pieprz, cukier,
1,5 l wody.

1. Fasole oplukac, namoczyc w zimnej przegotowanej wodzie (najlepiej na noc).
Ugotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyla. Posolic pod koniec gotowania.
2. Jarzyny obrac, oplukac. Kartofle pokroic w kostke. Buraki, marchewki i pietruszke pokroic w cienkie paseczki.
3. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki. Pokroic na kawalki, ugotowac w
malej ilosci wody. Przetrzec przez sito.
4. Kapuste poszatkowac, zalac wrzatkiem, gotowac 5 min. Odcedzic.
5. Z polowy burakow, jednej marchewki, pietruszki i lekko osolonej wody ugotowac wywar. Odcedzic. Pozostale buraki i marchewke poddusic na masle. Zalac
goracym wywarem. Dodac sol, lisc laurowy, cukier i przetarte pomidory. Gotowac 25 min. Wrzucic kartofle i kapuste. Gotowac, az kartofle beda miekkie.
6. Pod koniec gotowania dodac fasole, czosnek roztarty z sola, cukier i sok cytrynowy. Przed podaniem doprawic smietana i posypac zielona pietruszka.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z pomidorów i ogórków małosolnych


Produkty: - 1.5 kg dojrzałych pomidorów
- 4 ¶rednie ogórki małosolne
- 1 zielony ogórek
- 3 z±bki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 kromki ciemnego chleba
- 1 łyżeczka tabasco
- ewentualnie kilka li¶ci bazylii Wykonanie: Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobn± kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wyci¶nięty czosnek, oliwę i ewentualnie bazylię, zmiksowan± z oliw± lub drobno posiekan±. Chleb zalewamy 1/2 szklanki bardzo zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Zdejmujemy z niego skórkę, a mi±ższ rozdrabniamy palcami na papkę i dokładamy do wazy z zup±.
Dodajemy sól, pieprz i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wkładamy do każdego talerza z zup± 2 małe kostki lodu.