Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przek±ski

ZIEMNIAKI PO FRANCUSKU


Składniki •  1 kg ziemniaków
  
•  400 ml mleka (albo płynna ¶mietana)
  
•  czosnek, gałka muszkatołowa
  
•  ser żółty starty
  
•  sól, pieprz
  
•  masło
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki pokroić w poprzek na plasterki. Gotować ziemniaki w mleku b±dĽ w ¶mietanie, dodać gałkę start± i pokrojony czosnek. Gotować ok. 20 minut.
    
2.  Następnie wysmarować masłem brytfankę. Ziemniaki przekładać startym serem żółtym. Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Brzoskwinie z lodami z grilla


SKŁADNIKI: bakalie - 2 gar¶cie brzoskwinie - 5 szt cukier - 1 do smaku lody - 1 opakowanie WYKONANIE: Brzoskwinie obsypać cukrem i zawin±ć w folie, ułożyć na grillu. Każd± stronę piec tak ok.5 minut. Gdy będzie gotowe ułożyć w salaterce dodać kilka gałek lodów i posypać bakaliami.

Przepisy kulinarne - losowy

Boczniaki marynowane


Składniki: 1 kg boczników 2 litry wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego pieprz w ziarenkach ziele angielskie   Wykonanie: Oczyszczone kapelusze boczniaków obgotować. Następnie pokroić w szerokie pasy lub zwin±ć w rulony. Ułożyć w słoikach (niezbyt ciasno). Do słoików włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zagotować wodę z sol± i cukrem, zakwasić. Następnie zalać boczniaki i zapasteryzować.