Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

ZIEMNIAKI PO FRANCUSKU


Składniki •  1 kg ziemniaków
  
•  400 ml mleka (albo płynna śmietana)
  
•  czosnek, gałka muszkatołowa
  
•  ser żółty starty
  
•  sól, pieprz
  
•  masło
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki pokroić w poprzek na plasterki. Gotować ziemniaki w mleku bądź w śmietanie, dodać gałkę startą i pokrojony czosnek. Gotować ok. 20 minut.
    
2.  Następnie wysmarować masłem brytfankę. Ziemniaki przekładać startym serem żółtym. Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babeczki owocowe


Składniki: 2 kwaśne jabłka (200 g) 2 jaja, odzielnie żółtka i białka 2 łyżki cukru pudru (mozna dać 10 słodzików ) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka migdałów (płatki) (może być bez) Wykonanie: - Nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C - Jabłka obrać,opłukać a miąższ pokroić w drobną kostkę i odstawić. - Żółtka utrzeć z cukrem (lub słodzikami) na puszystą masę. Dodać łyżkę otrąb i dokładnie wymieszać. - Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać 3-4 łyżki piany, wsypać pozostałe otręby i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ciasto delikatnie wymieszać. - Do kadej foremki włożyć po jednej łyżce ciasta i rozłożyć na nim porcje jabłek. Przykryć je ciastem,tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek i posypać migdałami. - Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-17 minut, aż się zarumienią. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone wewnątrz. Kalorie podane będą się zgadzać jeśli użyjemy cukru pudru, w przypadku użycia słodzików będzie ich jeszcze mniej.
 
mała babeczka- 18 kcal, 1 duża babeczka- 36 kcal 


Przepisy kulinarne - losowy

Placek owocowy


Składniki • 1 szklanka cieplej wody • 1 łyżka drożdży • 1/3 szklanki miodu • 1/4 szklanki oliwy • 1/5 szklanki mąki razowej • 2 szklanki pokrojonych jabłek • 2 szklanki pokrojonych bananów • 2 szklanki posiekanych orzechów • 4 łyżki miodu • 2 łyżki sparzonych skórek pomarańczy • 2 łyżki sparzonych skórek cytryny • 1 łyżeczka cynamonu Etapy przygotowania 1. Pierwsze 2 składniki lekko wymieszać i odstawić na 15 minut, dodać sól, mąkę razową i biała, odstawić na 30 minut. 2. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie odstawić na ok. 2-3 godzin. 3. Włożyć do długich blaszek piec 45-60 min. w 180- 200 stopni C.