Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przek±ski

ZIEMNIAKI PO FRANCUSKU


Składniki •  1 kg ziemniaków
  
•  400 ml mleka (albo płynna ¶mietana)
  
•  czosnek, gałka muszkatołowa
  
•  ser żółty starty
  
•  sól, pieprz
  
•  masło
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki pokroić w poprzek na plasterki. Gotować ziemniaki w mleku b±dĽ w ¶mietanie, dodać gałkę start± i pokrojony czosnek. Gotować ok. 20 minut.
    
2.  Następnie wysmarować masłem brytfankę. Ziemniaki przekładać startym serem żółtym. Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem z pomidorów z ziołow± ¶mietank±


SKŁADNIKI: - 1 cebula - z±bki czosnku - 4 łyżki oliwy - 1 kg dojrzałych pomidorów - szczypta tymianku - szczypta cukru - li¶ć laurowy - 1.5 szkl. bulionu z kurczaka - natka lub kilka listków bazylii - 200 ml gęstej ¶mietany. WYKONANIE: Obieramy i siekamy czosnek i cebulę i szklimy je na oliwie. Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Przyprawiamy sol±, pieprzem i cukrem, dodajemy tymianek i listek laurowy. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 20 - 25 minut. Natkę lub bazylię myjemy, osuszamy, drobno siekamy i mieszamy ze ¶mietan±. Zupę miksujemy, rozlewamy do talerzy lub miseczek i dekorujemy kleksami ¶mietany.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort egzotyczny w płaszczyku kokosowym


Produkty: 8 dag m±ki
8 dag m±ki ziemniaczanej
4 jajka
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka ananasów
500 ml ¶mietany kremówki
15 dag wiórków kokosowych
4 łyżki konfitury ananasowej lub morelowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka tłuszczu do posmarowania formy Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywna pianę. Podczas ubijania stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, przesian± m±kę z m±k± ziemniaczan± i proszkiem do pieczenia. Następnie wsypać połowę wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tortownicę (¶r. 24 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 175oC. Upieczony biszkopt wyj±ć z formy, odłożyć do przestygnięcia. Na such± patelnię wsypać wiórki kokosowe i zrumienić na złoty kolor, odłożyć do miseczki i dobrze wystudzić. Ananasy os±czyć na sitku, pokroić na małe kawałki. 3 owoców zmiksować z sokiem z cytryny, dodać rozpuszczon± żelatynę, wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wymieszać z ubit± ¶mietan±. Przestudzony placek przeci±ć wzdłuż na trzy czę¶ci. Spód posmarować konfitur±, przykryć drug± warstw± biszkoptu. Posmarować 1/3 kremu ananasowego, przykryć trzeci± czę¶ci± ciasta. Brzeg uformowanego tortu posmarować cienko odrobin± kremu, a resztę kremu rozłożyć na wierzch. Łyżeczk± zrobić w nim małe zagłębienia, posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi cały tort (również boki). Udekorować kawałkami ananasa.