Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

ZIEMNIAKI PO FRANCUSKU


Składniki •  1 kg ziemniaków
  
•  400 ml mleka (albo płynna śmietana)
  
•  czosnek, gałka muszkatołowa
  
•  ser żółty starty
  
•  sól, pieprz
  
•  masło
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki pokroić w poprzek na plasterki. Gotować ziemniaki w mleku bądź w śmietanie, dodać gałkę startą i pokrojony czosnek. Gotować ok. 20 minut.
    
2.  Następnie wysmarować masłem brytfankę. Ziemniaki przekładać startym serem żółtym. Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gruszki w czerwonym winie


SKŁADNIKI 6 dojrzałych gruszek, 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, 4 łyżki jasnego miodu, 4 goździki, 2 gwiazdki anyżku, 1 laska cynamonu, 1 cytryna SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Gruszki umyj i osusz. Do garnka wlej wino i miód, całość wymieszaj. Dodaj goździki, gwiazdki anyżku, cynamon i sparzoną skórkę z cytryny. Ułóż gruszki tak, żeby były całkowicie zakryte winem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut. Co jakiś czas obracaj gruszki, aby zabarwiły się równomiernie. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż w głębokim naczyniu. Sos gotuj jeszcze przez pewien czas na dużym ogniu, aż połowa odparuje. Gotowym sosem obficie polej gruszki, udekoruj skórką cytrynową i cynamonem.

Przepisy kulinarne - losowy

Bułeczki z kaszy gryczanej z grzybami


Składniki

• 500 gr maki gryczanej, 100 gr grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, • oliwa z oliwek, 1 i 1/2 łyzeczki sody        
Etapy przygotowania

1. Cebulę pokroić i podsmazyć na oliwie, dodać pokrojone grzyby, doprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z sodą, grzybami i sokiem jaki puściły. Formować bułeczki i piec na wysmarowanej tłuszczem blasze w temperaturze 200 stopni. 2. Można też użyć suszonych grzybów, namoczyć je a potem udusić w tej samej wodzie. W obu przypadkach jeśli ciasto byłoby za gęste można dodać wody.