Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser (domowy)


Składniki: 2 kg sera białego, 2 l mleka,  4 jajka, łyżka soli,  łyżeczka sody,  4 łyżki masła Wykonanie: Ser wymięszać z mlekiem i gotować 25 min. Odcedzić i dodać masło, jajka, sól i sodę. Wymieszać, aż będzie ciągnisty i szklisty i wyłożyć np. do foremki keksowej wyłożonej folią. Wstawić do lodówki. Można dodać różne świeże zioła np. kminek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyki z indyka w pistacjach


SKŁADNIKI: # 1 pierś z indyka pokrojona w kosteczkę # 2 duże pomidory # 1 żółta papryka # 80 g pistacji # sok z jednej limonki # 5 umytych liści bazylii # białko z 1 jajka # przyprawa czosnkowa # sól i pieprz do smaku # patyczki do szaszłyków WYKONANIE: 1. Przełóż połowę pokrojonych kostek z indyka do miseczki, drugą połóż na talerz. 2. Dolej do indyka w misce sok z limonki. Posól i popieprz, wymieszaj całość. 3. Włóż pistacje do miksera. Dodaj liście bazylii i zmiksuj całość. Przełóż puder pistacjowy na oddzielny talerz. 4. Dosyp odrobinę pieprzu do białka i za pomocą widelca roztrzep je na jednolitą masę. 5. Posyp indyka, na talerzu, solą i pieprzem. 6. Zanurzaj kosteczkę indyka z talerza w białku. Następnie obtaczaj ją w pudrze pistacjowym. 7. Rób szaszłyki: nadziewaj na patyczek, na początku, paprykę, bo wytrzyma ona ciężar całego szaszłyka. Teraz nałóż indyka w soku z limonki, pomidora, indyka w pistacjach i znów paprykę itd. 8. Dopraw pieprzem i przyprawą. 9. Wkładaj szaszłyki na rozgrzaną kratę i piecz przez 10-15 minut. 10. Podawaj z upieczonymi ziemniakami na żarze.

Przepisy kulinarne - losowy

Wietnamskie rolki


SKŁADNIKI: * 12 placków ryżowych FARSZ: * 20 dag pieczarek, * 10 dag białej rzodkwi, * 1 świeży ogórek (10 dag), * 2 marchewki (20 dag), * 25 dag gotowanych małych krewetek, * 12 dag makaronu ryżowego, * 1 szklanka świeżych listków mięty * 1 szklanka świeżych listków bazylii * 1 szklanka świeżych listków kolendry, * 6 posiekanych liści sałaty lodowej; * do smażenia: oliwa SOS: * 2 zmiażdżone ząbki czosnku, * 5 łyżek sosu sojowego, * 2 łyżki soku z cytryny, * 1 łyżka octu ryżowego, * 1/3 łyżeczki przyprawy chili Prymat, * 1 łyżka kolendry Prymat, * 1 łyżeczka cukru SPOSÓB WYKONANIA: SOS: składniki sosu połączyć, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i smażyć 20 minut na rozgrzanej oliwie. Rzodkiew, ogórek, marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki. Produkty na farsz podzielić na dwie części. Makaron zalać wrzątkiem na 15 minut i odcedzić. 6 placków ryżowych zanurzyć na 30 sekund w ciepłej wodzie, wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Na plackach układać warstwami: bazylię, kolendrę, makaron, sałatę, rzodkiew, ogórek, marchewkę, krewetki i pieczarki. Zwinąć w rolki i odłożyć. Namoczyć pozostałą część placków i nadziać farszem. Każdą rolkę przekroić na dwie części. Podawać z sosem na ciepłu lub na zimno.