Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser (domowy)


Składniki: 2 kg sera białego, 2 l mleka,  4 jajka, łyżka soli,  łyżeczka sody,  4 łyżki masła Wykonanie: Ser wymięszać z mlekiem i gotować 25 min. Odcedzić i dodać masło, jajka, sól i sodę. Wymieszać, aż będzie ciągnisty i szklisty i wyłożyć np. do foremki keksowej wyłożonej folią. Wstawić do lodówki. Można dodać różne świeże zioła np. kminek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szpinak z tofu


½ kg świeżego szpinaku
2 łyżki oleju
sól
5 dag tofu
3 łyżki wody
½ łyżeczki cukru

Szpinak opłukać, pozbawić łodyg, osuszyć. Rozgrzać tłuszcz, wrzucić szpinak i mieszając smażyć 30 sekund, posolić. Tofu rozmieszać z wod? i cukrem, dodać do szpinaku, ci?gle mieszając smażyć 3 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Galaretka z kefiru z orzechami


SKŁADNIKI: * 1 opakowanie (220 ml) kefiru 2% , * 2 płaskie łyżeczki żelatyny, * pół łyżeczki cukru waniliowego, * 1 łyżeczka łuskanych orzechów, * przyprawy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Do wrzącej wody wsypać żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. 2. Chłodną lecz jeszcze płynną żelatynę dodać do kefiru. 3. Dołożyć owoce i cukier waniliowy. 4. Po dokładnym wymieszaniu rozlać do kokilek.