Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser (domowy)


Składniki: 2 kg sera białego, 2 l mleka,  4 jajka, łyżka soli,  łyżeczka sody,  4 łyżki masła Wykonanie: Ser wymięszać z mlekiem i gotować 25 min. Odcedzić i dodać masło, jajka, sól i sodę. Wymieszać, aż będzie ciągnisty i szklisty i wyłożyć np. do foremki keksowej wyłożonej folią. Wstawić do lodówki. Można dodać różne świeże zioła np. kminek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłka w karmelu


Produkty: - 4 twarde jabłka
- obrane i pokrojone w kostkę
- 2.5-cm olej
- 1 szkl. cukru
ciasto:
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- jajko
- woda
- sól Wykonanie: Jabłka zanurzać w dość rzadkim cieście i wrzucać na gorący olej. Smażyć, aż będą złociste i chrupiące. Osączyć na papierowej serwetce. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i rozpuścić cukier. Gdy powstanie jasny karmel, dodać jabłka. Szybko zamieszać. Przełożyć na posmarowany oliwą talerz. Podawać od razu, z miseczką wody z lodem, w której zanurza się jabłka, aby karmel stwardniał.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos z czarnych oliwek


Składniki:20 czarnych oliwek bez pestek,
60 ml wywaru z drobiu,
2 ząbki czosnku,
3 filety anchois,
kilka posiekanych kaparów,
100 ml oliwy,
sól,
pieprz,
3 łyżki octu winnego.

 
Sposób przyrządzenia:        Oliwki i wywar mięsny rozetrzeć na gładką masę z rozgniecionym czosnkiem i anchois. Dodać kapary, oliwę, sól, pieprz i ocet winny do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać dobrze schłodzony.