Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Żółty ser (domowy)


Składniki: 2 kg sera białego, 2 l mleka,  4 jajka, łyżka soli,  łyżeczka sody,  4 łyżki masła Wykonanie: Ser wymięszać z mlekiem i gotować 25 min. Odcedzić i dodać masło, jajka, sól i sodę. Wymieszać, aż będzie ci±gnisty i szklisty i wyłożyć np. do foremki keksowej wyłożonej foli±. Wstawić do lodówki. Można dodać różne ¶wieże zioła np. kminek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Burger pikantny


- 50 dag mielonej piersi kurczaka
- 4 dymki (biała i zielona czę?ć)
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki sosu worcester
- 1/2 łyżeczki tabasco
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 okr?głe razowe bułeczki
- 4 li?cie sałaty
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
- 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz


W misce wymieszaj mięso, posiekan± dymkę, tart? bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 czę?ci i uformuj kotlety grubo¶ci 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbr?zowiej±. Przewróć na drug? stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drug? połow±.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort z mas± brzoskwiniow±


Biszkopt orzechowy:
4 jajka
5 dag mielonych orzechów włoskich
8 dag cukru
5 dag m±ki
½ łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt kokosowy:
6 białek
½ szkl. cukru
15 dag kokosu
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia krem:
1 puszka brzoskwiń
1 kostka masła
6 żółtek
½ budyniu ?mietankowego
1 łyżka m±ki polewa Biszkopt orzechowy:  białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać m?kę ziemniaczan± z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tart?. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30 –40 min.
Biszkopt kokosowy: białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać m?kę, wymieszan± z proszkiem. Piec w temp. 180 st. C ok. 30-40 min.
Krem: odlać z owoców sok, uzupełnić do pojemno¶ci 1 szklanki wod?. Ugotować budyń z łyżk± m±ki. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.
Na biszkopcie orzechowym położyć krem, biszkopt koksowy, krem i biszkopt orzechowy. Ciasto polać polew±.