Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Żółty ser (domowy)


Składniki: 2 kg sera białego, 2 l mleka,  4 jajka, łyżka soli,  łyżeczka sody,  4 łyżki masła Wykonanie: Ser wymięszać z mlekiem i gotować 25 min. Odcedzić i dodać masło, jajka, sól i sodę. Wymieszać, aż będzie ci±gnisty i szklisty i wyłożyć np. do foremki keksowej wyłożonej foli±. Wstawić do lodówki. Można dodać różne ¶wieże zioła np. kminek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka bałkańska


po 750 g: pomidorów, bakłażanów i cukini,
3 cebule,
150 g tartego sera,
50 g tartej bułki,
1 szklanka oliwy

Cukinie i bakłażany obrać i pokroić na plasterki. Obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie ods?czyć. Pomidory pokroić na grube plastry. Cebulę pokroić i przesmażyć w 3 łyżkach oliwy. Naczynie żaroodporne wyłożyć cebul? i układać warstwami bakłażany, cukinie i pomidory, przesypuj±c każd± warstwę sol±, pieprzem oraz serem i polewaj±c oliw±. Zakończyć warstw± pomidorów i posypać tart? bułk±. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C na ok. 40 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Panierowany owczy ser


Składniki: Po 10 dag rukoli, roszponki i radicchio,  40 dag białego sera owczego, 4 jajka, 10 dag tartej bułki, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 szklanka soku winogronowego, 2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej, 8 pomidorków  koktajlowych, 600 ml bulionu drobiowego, 4 ¶wieże figi,  po 1 ki¶ci winogron zielonych i fioletowych, 8 łyżek oliwy Sos winegret: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego, 1 mały z±bek czosnku roztarty z sol±,  1 łyżka oliwy  Wykonanie:  Z owczego serka uformuj po 3 kr±żki na osobę, panieruj je w jajku i tartej bułce. Sałaty porwij na kawałki. Wszystkie składniki sosu winegret zmieszaj w słoiku, by utworzyła się emulsja. M±kę rozprowadĽ odrobin± soku winogronowego. Resztę soku zagotuj z bulionem i tymiankiem, wlej m±kę. Zagotuj, mieszaj±c. Dodaj przekrojone na pół winogrona bez pestek. Owczy ser usmaż na oliwie na złoty kolor. Sałatę wymieszaj z sosem winegret, obłóż kr±żkami sera. Polej sosem winogronowym, udekoruj figami i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki