Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Żółty ser (domowy)


Składniki: 2 kg sera białego, 2 l mleka,  4 jajka, łyżka soli,  łyżeczka sody,  4 łyżki masła Wykonanie: Ser wymięszać z mlekiem i gotować 25 min. Odcedzić i dodać masło, jajka, sól i sodę. Wymieszać, aż będzie ciągnisty i szklisty i wyłożyć np. do foremki keksowej wyłożonej folią. Wstawić do lodówki. Można dodać różne świeże zioła np. kminek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Napój z poziomek, agrestu i miodu


30 dag poziomek,
28 dag agrestu,
3 łyżki miodu,
2 szklanki gotowanej wody

Zagotować wodę z miodem. Ostudzić. Owoce przygotować i rozdrobnić. Przecier poł?czyć z wod? z miodem. Dobrze oziębić. Podawać w szklankach.

Przepisy kulinarne - losowy

Rolada cielęca z warzywami


Produkty: 1 kg zadniej cielęciny
2 pory
opakowanie sera w plasterkach
sól, pieprz
200 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
3 łyżki oleju
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
bulionu lub wody  Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć, wrzucić na osolony wrzątek lub ugotować osobno na parze. Cielęcinę umyć, osuszyć, uformować płat, lekko zbić. Oprószyć solą i pieprzem. Liście pora ułożyć na mięsie wzdłuż dłuższego boku. Na porach ułożyć plastry sera. Marchewki pokroić na pionowe pasy, ułożyć na serze na przemian z fasolką. Mięso zrolować, związać, zrumienić na oleju, skropić winem. Dusić ok. 1,5 godz., podlewając winem. Roladę wyjąć, usunąć nitkę, pokroić w plastry. Podawać polaną sosem z duszenia i przybraną plasterkami pora.