Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z grzybami z grilla


SKŁADNIKI: 8 średnich ziemniaków 4 duże liście kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 2 łyżki masła 1 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek) 1/4 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą. Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu. Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak. Grillować na średnim węglu około 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Barchette frutti di mare


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
400 g maki,
250 g masla,
4 zoltka,
szczypta soli.
Farsz:
100 g ugotowanych i obranych krewetek,
200 g ugotowanych i obranych ze skrupek muli,
200 g swiezych prawdziwkow,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
100 ml bulionu rybnego,
4 lyzki tartej bulki,
4 lyzki oliwy,
sol, pieprz bialy.
Sos:
25 g masla,
1 lyzka maki,
120 ml mleka.

1. Make przesiac, dodac maslo i drobno poszatkowac ostrym nozem. Dodac pozostale skladniki, ciasto szybko zagniesc i wstawic do lodowki na 1 godz. Gotowe
ciasto rozwalkowac na placek o grubosci 4 mm.
2. Tak przygotowanym ciastem wylepic dokladnie dno i brzegi malych foremek w
ksztalcie lodek (barchette). Piec ok. 10 min w dobrze nagrzanym piekarniku.
3. Grzyby oczyscic, umyc i pokroic w cienkie plasterki. Dodac zielona pietruszke i podsmazac 15 min na 1 lyzce oliwy. Z podanych skladnikow sporzadzic beszamel. Rozcienczyc go bulionem i zagotowac. Polaczyc ze soba mule, krewetki
i usmazone grzyby. dodac 2 lyzki rozcienczonego beszamelu i dokladnie wymieszac.
4. Farszem tym napelniac lodeczki z ciasta. Powierzchnie farszu wygladzic nozem, pokryc warstwa beszamelu, a nastepnie, zasmazona na zloto na reszcie
oliwy, tarta bulka.
5. Zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku. Podawac gorace.

Przepisy kulinarne - losowy

Wietnamskie rolki


SKŁADNIKI: * 12 placków ryżowych FARSZ: * 20 dag pieczarek, * 10 dag białej rzodkwi, * 1 świeży ogórek (10 dag), * 2 marchewki (20 dag), * 25 dag gotowanych małych krewetek, * 12 dag makaronu ryżowego, * 1 szklanka świeżych listków mięty * 1 szklanka świeżych listków bazylii * 1 szklanka świeżych listków kolendry, * 6 posiekanych liści sałaty lodowej; * do smażenia: oliwa SOS: * 2 zmiażdżone ząbki czosnku, * 5 łyżek sosu sojowego, * 2 łyżki soku z cytryny, * 1 łyżka octu ryżowego, * 1/3 łyżeczki przyprawy chili Prymat, * 1 łyżka kolendry Prymat, * 1 łyżeczka cukru SPOSÓB WYKONANIA: SOS: składniki sosu połączyć, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i smażyć 20 minut na rozgrzanej oliwie. Rzodkiew, ogórek, marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki. Produkty na farsz podzielić na dwie części. Makaron zalać wrzątkiem na 15 minut i odcedzić. 6 placków ryżowych zanurzyć na 30 sekund w ciepłej wodzie, wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Na plackach układać warstwami: bazylię, kolendrę, makaron, sałatę, rzodkiew, ogórek, marchewkę, krewetki i pieczarki. Zwinąć w rolki i odłożyć. Namoczyć pozostałą część placków i nadziać farszem. Każdą rolkę przekroić na dwie części. Podawać z sosem na ciepłu lub na zimno.