Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z grzybami z grilla


SKŁADNIKI: 8 średnich ziemniaków 4 duże liście kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 2 łyżki masła 1 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek) 1/4 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą. Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu. Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak. Grillować na średnim węglu około 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik malinowy z bitą śmietaną


Produkty: 1/2 kg.twarogu w wiaderku
25 dag.malin(mogą być mrożone)
galaretka malinowa
1,5 szklanki śmietany kremówki
cukier wanilijowy
1/2 szklanki cukru
1/2 cytryny
30 dag.biszkoptów Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Ser ucierać na puszystą masę,dodając stopniowo cukier,cukier wanilijowy i 1 szklankę kremówki.Maliny zmiksować(mrożone rozmrozić) i dodać do masy serowej
Sok i startą skórkę z cytryny wymieszać z przestygniętą galaretką i połączyć z masą.Tortownicę wyłożyć biszkoptami.Nałożyć masę serową i wstawić do lodówki na 6-8 godzin.Przed podaniem udekorować resztą ubitej śmietany.

Przepisy kulinarne - losowy

Kapuśniak z wołowiną po staropolsku


Składniki •  30 dag wołowiny (mostek) •  1/2 cebuli •  1 liść laurowy •  4 ziarenka białego pieprzu •  5 dag przerośniętego boczku •  1 filiżanka czerwonych buraczków ze słoiczka •  40 dag białej kapusty •  10 dag porów •  1 łyżka smalcu •  1 łyżka koncentratu pomidorowego •  2-3 łyżki octu winnego •  szczypta cukru,sól, biały pieprz •  100 ml kwaśnej śmietany Etapy przygotowania 1. W naczyniu zagotować 1i 1/2 litra wody.Umyte w zimnej wodzie mięso włożyć do wrzątku, kilkakrotnie zebrać szumowiny. Nieobraną połówkę cebuli przypiec na w miejscu przecięcia na patelni, włożyć do garnka z mięsem razem z liściem laurowym, łyżeczką soli i ziarenkami pieprzu. Mięso gotować na małym ogniu około 1 godziny, garnek przykryć, zostawiając uchyloną pokrywkę. 2. Boczek pokroić w kostkę.Buraczki pokroić niezbyt drobno. Kapustę oczyścić i poszatkować. Pory również oczyścić i pokroić w plasterki. 3. W naczyniu rozgrzać smalec, podsmażyć w nim boczek, dodać kapustę i pory, obsmażyć przez chwilę ze wszystkich stron, dodać buraczki razem z zalewą i koncenrat pomidorowy. Stopniowo dolewać rosół. 4. Ugotowane mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zupę przyprawić mocno octem, cukrem, solą i białym pieprzem. Zupę rozlać do bulionówek, do każdej porcji dodać trochę kwaśnej śmietany.