Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z grzybami z grilla


SKŁADNIKI: 8 średnich ziemniaków 4 duże liście kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 2 łyżki masła 1 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek) 1/4 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą. Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu. Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak. Grillować na średnim węglu około 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kremowa jagodzianka


Masa:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3 łyżki cukru
20 dag masła Biszkopt
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
10 dag ciastek "bezy"
gotowa polewa czekoladowa
30 dag jagód
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym. 2 szklanki mleka zagotować. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. Na biszkopt wyłożyć 1/4 kremu, następnie umyte i osączone z wody jagody i 1/4 kremu. Na kremie należy ułożyć bezy. Następnie resztę kremu, a na niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.


Przepisy kulinarne - losowy

Krem twarożkowy


Składniki •  serek homogenizowany (waniliowy) •  galaretka owocowa •  brzoskwinie 2-3 •  listki mięty     Etapy przygotowania 1. W szklance z gorącą wodą rozpuścić galaretke. Wystudzić. 2. Do galaretki dodać serek homogenizowany i ubić ręczną trzepaczką. 3. Krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 4. Udekorować kawałkami brzoskwini i listkami mięty.