Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z grzybami z grilla


SKŁADNIKI: 8 średnich ziemniaków 4 duże liście kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 2 łyżki masła 1 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek) 1/4 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą. Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu. Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak. Grillować na średnim węglu około 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka cytrynowa


30 dag mąki pszennej
12 dag mąki ziemniaczanej
25 dag masła
20 dag cukru pudru
8 dag zmielonych orzechów
5 jaj
cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
proszek do pieczenia
szczypta soli sok z 2,5 cytryny
3 łyżki cukru lukier
20 dag cukru pudru
2 łyżki soku cytrynowego Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju. Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otart? skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tart? bułką. Piec w średnio nagrzanym (175°C) piekarniku 50-60 min. Jeszcze gor?c? babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nas?czyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia. Składniki lukru utrzeć na gładką, szklist? masę, oblać ni? ostudzoną babkę do połowy wysokości. Wierzch ozdobić orzechami.

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata "Everest"


6 filiżanek herbaty Darjeeling
1l wody
kostki lodu
syrop cukrowy
pokrojone jabłka
cytryna
liście mięty Herbatę przygotować zgodnie z podstawowym przepisem. Do dużego, szklanego naczynia włożyć kostki lodu. Dodać nieco syropu cukrowego, schłodzoną herbatę, kawałki jabłek, plasterki cytryny i liście mięty.