Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z grzybami z grilla


SKŁADNIKI: 8 średnich ziemniaków 4 duże liście kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 2 łyżki masła 1 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek) 1/4 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą. Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu. Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak. Grillować na średnim węglu około 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Suflet z krabow


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
225 g miesa z krabow,
3 lyzki tartego ementalera,
3 zoltka,
bialko z 4 jaj,
maslo do smarowania formy.
Beszamel:
300 ml mleka,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego,
1 lyzeczka musztardy,
kilka kropel sosu "Tabasco",
sol, pieprz.

1. Maslo stopic, dodac make i, ciagle mieszajac, trzymac na ogniu 2-3 min. Dodawac stopniowo gorace mleko i mieszac poki nie zgestnieje. Osolic, doprawic koncentratem pomidorowym, musztarda, sosem "Tabasco" i pieprzem.
2. Zoltka starannie rozetrzec w miseczce, po czym, stale mieszajac, dodawac
stopniowo cieply beszamel. Mieszac do uzyskania jednolitej masy. Polaczyc z
rozdrobnionym miesem z krabow i odstawic do ostygniecia.
3. Bialka ubic na sztywna piane i polaczyc delikatnie z uzyskana wczesniej masa. Przelozyc do natluszczonej i posypanej 1 lyzka tartego ementalera formy
sufletowej. Z wierzchu posypac reszta sera.
4. Piec 35 min w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku. Wierzch sufletu powinien
sie zazlocic. Wyjac z formy i podawac od razu.

Przepisy kulinarne - losowy

Gęsie kaszanki


SKŁADNIKI: * Skóra z gęsiej szyjki - w całości * krew z gęsi bez octu * 10 dag kaszy * 10 dag mięsa gęsiego ze skórą * pieprz * sól * majeranek * 3 ziarna mielonego ziela angielskiego SPOSÓB WYKONANIA: Mięso ugotować, obrać i zemleć. W wywarze ugotować kaszę, dodać przyprawy i krew, dobrze wymieszać. Szyjkę z jednej strony dobrze spiąć lub związać, do środka włożyć kaszankę i znowu spiąć. Gotować w wywarze z dodatkiem selera i pora, na bardzo wolnym ogniu. Sprawdzamy, czy kaszanka jest gotowa, nakłuwając w kilku miejscach wykałaczkiem.