Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z grzybami z grilla


SKŁADNIKI: 8 średnich ziemniaków 4 duże liście kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 2 łyżki masła 1 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy 8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek) 1/4 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą. Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu. Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak. Grillować na średnim węglu około 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym


Produkty: 3 ozorki cielęce (800 g)
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 średni por
sól
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego Sos:
po 2 łyżki masła i mąki
1 szklanka bulionu
4-5 łyżek startego chrzanu
sok  z 1/2 cytryny
1/2 szklanki śmietany
sól, cukier Wykonanie: Ozorki wyszorować, wykroić twarde części, zalać wodą na 15 min. Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do 2 l zimnej wody, zagotować. Dodać ozorki, przyprawy, posolić, gotować do miękkości (2-3 godz.). Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Dodać chrzan, śmietanę, sok z cytryny, sól, cukier, wymieszać. Gotować 10 min na małym ogniu. Z ozorków zdjąć skórę. Mięso i włoszczyznę pokroić, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z młodymi ziemniakami.

Przepisy kulinarne - losowy

Likier rumowy


2 szklanki rumu,
1 szklanka mleka skondensowanego,
2 żółtka

Mleko roztrzepać z żółtkami, dodać rum i dobrze wymieszać lub zmiksować.
Wlać do butelki i zakorkować.