Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki grillowane z brzoskwiniowym sosem


SKŁADNIKI: sos: kubek jogurtu pół puszki brzoskwiń curry pieprz kajeński szczypiorek SPOSÓB WYKONANIA: Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszac z jogurtem dodac curry, doprawic pieprzem, posypac szczypiorkiem i wstawic na 30 min do lodówki. Ziemniaki zawijamy w folie i grillujemy, podajemy z brzoskwiniami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Francuskie ciasteczka z cukrem


Produkty: 3,5 sklanki m±ki
kostka margaryny
3,5 łyżki oleju
250 ml. ¶mietany 12 %
cukier do posypania
jajko do posmarowania   Wykonanie: Margaryne posiekać z m±k±. Dodać olej i dalej siekać. Wlać ¶mietane i zagnie¶ć ciasto ręk±. Z ciast uformaow±ć kulkę i na 2 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować na prostok±t. Rozłozyc na nim płatki masła, złożyc boki ( na kształt koperty) i delikatnie wałkować w kierunku od siebie. Czynno¶ć powtórzyć 4 razy ( po każdym wałkowaniu ciasto wstawić na ok. pół godz. do lodówki). Ciasto pokroić w kwadraty ,ułożyć na pergaminie , posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem , piec na złoty kolor. 

Przepisy kulinarne - losowy

Słoneczny deser


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
4 brzoskwinie,
220 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w "desery"
500 ml wytrawnego szampana,
1 mala laska wanilii,
200 g truskawek,
250 g bitej smietany,
2 lyzki cukru,
2 lyzki swiezych poziomek do przybrania,
4 listki swiezej miety do przybrania.

1. Brzoskwinie naciac delikatnie wzdluz obwodu, po czym zanurzyc na 30 sek we
wrzacej wodzie. Wyjac, osaczyc, schlodzic i obrac ze skorek. Wanilie drobno
posiekac.
2. Polaczyc ze soba syrop, wino i posiekana wanilie, wymieszac i zagotowac. Ostroznie wkladac obrane brzoskwinie i gotowac je w tej mieszaninie 5 min na
malym ogniu. Wyjac, osaczyc i odstawic. Sos z gotowania przecedzic, nastepnie silnie oziebic.
3. Truskawki przefasowac przez sito, utrzec z cukrem, dodac bita smietane i
starannie wymieszac.
4. Brzoskwinie ukladac na puree truskawkowym. Przybrac swiezymi poziomkami i
listkami miety, po czym podawac. Osobno, w kieliszkach podac schlodzony sos
z gotowania.