Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z brzoskwiniowym sosem


SKŁADNIKI: sos: kubek jogurtu pół puszki brzoskwiń curry pieprz kajeński szczypiorek SPOSÓB WYKONANIA: Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszac z jogurtem dodac curry, doprawic pieprzem, posypac szczypiorkiem i wstawic na 30 min do lodówki. Ziemniaki zawijamy w folie i grillujemy, podajemy z brzoskwiniami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczeń rzymska z pomidorami i pieczarkami


SKŁADNIKI: * 1 czerstwa bułeczka * 75 dkg pomidorów * 50 dkg pieczarek * 3 dkg masła lub margaryny * 75 dkg siekanego mięsa wołowego * 1/2 łyżeczki suszonej bazylii * oregano * majeranku * tymianku * rozmarynu * sól * czarny pieprz * 15 dkg tartej goudy * 1 łyżka oliwy * 1/2 szklanki (10 dkg) bitej śmietany * 2 łyżki ciemnego zagęstnika * świeże listki oregano, bazylii i tymianku (do dekoracji) WYKONANIE: Bułkę namoczyć. Pomidory dokładnie oczyścić, umyć, poćwiartować. Oddzielić i wyrzucić ziarnka. 1/3 pomidorów pokroić w kostkę. Grzyby starannie oczyścić, umyć odsączyć i poćwiartować. Rozpuścić 10 g tłuszczu i przypiec w nim l/3 grzybów. Cebulę pokroić w kostkę. Ugnieść razem mięso, wyciśniętą bułkę, jaja oraz 3/4 suszonych przypraw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ser, podsmażone grzyby i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie wszystko ugnieść. Uformować z całości podłużną pieczeń. Foremkę natrzeć oliwą, włożyć doń pieczeń. Foremkę zamknąć w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Piec przez około 45 minut. Pozostałe ćwiartki pomidorów przepołowić. Podgrzać resztę tłuszczu i mocno przysmażyć pozostałe grzyby wolno mieszając. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Dodać resztę przypraw, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczeń wyjąć z piekarnika, podawać do spożycia na gorąco. Tłuszcz pozostały po pieczeniu zmieszać z 1/4 litra wody i śmietany. Przecedzić przez sito, zagotować i zmieszać z zagęstnikiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać pieczeń rzymską udekorowaną świeżymi przyprawami.

Przepisy kulinarne - losowy

Strucla malinowa


Produkty •  15 g drozdzy
  
•  100 ml mleka
  
•  90 g cukru
  
•  400 g maki pszennej
  
•  3 jajka
  
•  2 zoltka
  
•  100 g masla
  
•  sloik (ok. 400 g) konfitur z malin
  
•  cukier puder
  
•  maslo do formy 
   
kruszonka:
  
•  100 g maki
  
•  100 g masla
  
•  100 g cukru
   Etapy przygotowania 1.  Do pokruszonych drozdzy dodac podgrzane mleko, lyzke cukru i 100 g maki. Wymieszac. Odstawic w cieple miejsce na 15 min.
    
2.  2 jajka wymieszac z 2 zoltkami oraz reszta cukru. Stopniowo dodawac do masla i ucierac. Polaczyc z rozczynem i reszta maki. Wyrobic ciasto. Odstawic na 10 min.
    
3.  Z ciasta uformowac gruby placek. Posmarowac go konfiturami. Zwinac w rolade. Wlozyc do wysmarowanej maslem formy i odstawic do wyrosniecia.
    
4.  Skladniki na kruszonke zagniesc i drobno pokruszyc. Ciasto posmarowac jajkiem, posypac kruszonka.
    
5.  Piec 30-40 min. w temp. 170 st. Cieple posypac cukrem pudrem.