Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z brzoskwiniowym sosem


SKŁADNIKI: sos: kubek jogurtu pół puszki brzoskwiń curry pieprz kajeński szczypiorek SPOSÓB WYKONANIA: Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszac z jogurtem dodac curry, doprawic pieprzem, posypac szczypiorkiem i wstawic na 30 min do lodówki. Ziemniaki zawijamy w folie i grillujemy, podajemy z brzoskwiniami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Walentynkowe kremowe serduszka


Składniki Ciasto parzone: szczypta soli,
80 g masła,
200 g mąki,
4 jajka Krem: 3 płatki lub 3 łyżeczki żelatyny,
500 ml mleka,
1 op. budyniu waniliowego,
50 g cukru,
200 ml śmietany kremówki Poza tym: 3 łyżki cukru pudru Wykonanie 250 ml wody zagotować z solą i masłem. Na wrzatek wsypać makę i ucierać, aż powstanie gładkie ciasto i zacznie odstawać od scianek naczynia. Garnek zdjąć z ognia, ciasto przestudzić. Kolejno dodać jaja. stale mieszając. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Na blachę wyłożoną pergaminem z ciasta wycisnąć 12 serduszek. Do piekarnika wstawić naczynie z goraca woda i blachę z ciastkami. Serduszka piec 20-25 minut, wyjąć, przekroić poziomo na pół. 6 łyżek mleka wymieszać z budyniem Resztę mleka zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuscić. Do mleka wlać budyń i zagotować, dodać żelatynę. Garnek wstawić  do naczynia z zimną woda, budyń wystudzić, stale mieszając. Smietanę ubić i dodać do budyniu. Krem przełożyć do szprycy i wycisnąć na spody ciastek, przykryć wierzchami. Serduszka posypać cukrem pudrem, podawać np. z truskawkami.    

Przepisy kulinarne - losowy

Rulon z szynki


Składniki: 4 plastry szynki konserwowej,
15 dkg wołowiny bez kości,
4 dkg cebuli,
3 dkg ogórków kwaszonych, 2 dkg grzybków marynowanych,
żółtko,
3 dkg sardynek,
150 ml rosołu,
50 ml białego wytrawnego wina, białko,
1.5 dkg żelatyny,
1 dkg koncentratu pomidorowego,
pomidor,
śliwki z wina lub octu,
cytryna i sałata zielona do dekoracji,
sól,
pieprz,
musztarda i sok z cytryny do smaku.
Sposób przyrządzenia:
       
Obrane ogórki i cebulę drobno pokrajać razem z grzybkami, połączyć ze zmielonym mięsem, rozdrobnionymi sardynkami i żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i musztardą do smaku. Następnie zawinąć w szynkę formując rulon, ułożyć na półmisku, udekorować i polać tężejącą galaretą.