Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z brzoskwiniowym sosem


SKŁADNIKI: sos: kubek jogurtu pół puszki brzoskwiń curry pieprz kajeński szczypiorek SPOSÓB WYKONANIA: Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszac z jogurtem dodac curry, doprawic pieprzem, posypac szczypiorkiem i wstawic na 30 min do lodówki. Ziemniaki zawijamy w folie i grillujemy, podajemy z brzoskwiniami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip cytrynowy


Produkty: - 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- skórki z 1 limonki
- 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 100 g kefiru
- 100 g jogurtu
- sól Wykonanie: W rondlu na dużym ogniu zagotować: sok z cytrusów, pół łyżeczki skórki z limonki, ćwierć łyżeczki skórki z cytryny, pół łyżeczki skórki z pomarańczy. Gotować, aż powstanie ok. 1 łyżki gęstego syropu. Wystudzić.Wymieszać syrop cytrusowy z jogurtem i kefirem, doprawić solą do smaku, schłodzić. Przed podaniem posypać pozostałymi skórkami z cytrusów.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z wątróbką


Składniki •  50 dkg wątróbki drobiowej
  
•  2 jabłka
  
•  1 cebula
  
•  2 ząbki czosnku
  
•  sól, pieprz, majeranek, gałka musztatołowa
  
•  tłuszcz do smażenia
  
•  2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  
•  1 łyżka natki pietruszki
  
•  ciasto na pierogi: 50 dkg mąki, 1 jako, 1/2 szkl. ciepłej wody
  
•  ogórki kiszone lub korniszony, papryka konserwowa
   Etapy przygotowania 1.  Wątróbkę smażymy na oliwie, po ostudzeniu drobno kroimy.
    
2.  Cebulę i czosnek (drobno pokrojone), obrane jabłko i pokrojone w kostkę dusimy pod przykryciem na oliwie około 15 min. pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
    
3.  Wszystko przekładamy do miski aby wyrobić na jednolitą masę, przyprawiamy do smaku.
    
4.  Przygotowujemy ciasto na pierogi.
    
5.  Podajemy pierogi polane sosem i posypując drobno posiekaną zieloną pietruszką z ogórkami i papryką lub kiszoną kapustą.