Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z brzoskwiniowym sosem


SKŁADNIKI: sos: kubek jogurtu pół puszki brzoskwiń curry pieprz kajeński szczypiorek SPOSÓB WYKONANIA: Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszac z jogurtem dodac curry, doprawic pieprzem, posypac szczypiorkiem i wstawic na 30 min do lodówki. Ziemniaki zawijamy w folie i grillujemy, podajemy z brzoskwiniami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstrąg w sosie agrestowym


Składniki: - ok. 50 dag filetów z pstrąga - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny - pieprz - sól - 2 łyżki maki (niekoniecznie) - olej do smażenia sos: - ok. 50 dag oczyszczonego z szypułek agrestu - cukier - 2 łyżki masła - posiekany kawałeczek korzenia imbiru albo łyżeczka mielonego imbiru - pieprz - sól - kilka ziaren ziela angielskiego (ewentualnie) Sposób przyrządzania: Filety oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i pozostawi na jakieś pół godziny (ale można na dłużej, nawet na całą noc) w chłodnym miejscu. Obtocz filety w mące, a następnie smaż na rozgrzanym oleju albo smaż bez mąki, ale wtedy będą miały większa skłonność do rozpadania się. Rybę można piec w zwykłym piekarniku albo gotować (w osolonej wodzie z dodatkiem np. soku z cytryny oraz cebuli i liścia laurowego). Zrób sos. Agrest z cukrem (jego ilość zależy od tego, jak kwaśne są owoce) wrzuć do rondelka, dolej nieco wody lub bulionu (np. z gotowania ryby) i duś pod przykryciem, aż uznasz, że jest wystarczająco miękki. Ten sos możesz też przygotować wcześniej i podawać na zimno albo podgrzać, na przykład dodając do ryby pod koniec jej smażenia na patelni. Dodaj masło, dopraw imbirem, pieprzem, solą i ewentualnie cukrem. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos mąką. Agrest  można z powodzeniem zastąpić wydrylowanymi mirabelkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Piersi z kurczaka nadziewane bazylią


Produkty: 4 piersi z kurczaka ze skórą
2 szalotki
1 ząbek czosnku
5 łyżek posiekanej bazylii
3 łyżki sera ricotta
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dag kurek (ze słoika)
150 ml śmietany
1 łyżka soku z cytryny
listki bazylii do dekoracji
sól i pieprz Wykonanie: Piersi umyć i osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Bazylię wymieszać z połową porcji szalotki, czosnkiem i serem. Farsz ostrożnie umieścić między skórką a mięsem, spiąć wykałaczkami i posypać solą i pieprzem. Smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony. Przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić resztę szalotki. Dodać osączone z zalewy kurki. Smażyć jeszcze przez 2 min. Dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać mięso. Udekorować listkami bazylii.