Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki faszerowane ziołami


SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj. 2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw. 3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła. 4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku. 5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem. 6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Borowiki w zalewie słodko - kwaśnej


Składniki: 2 kg borowików,
10 szalotek,
500 ml octu 5%,
20 ziaren czarnego pieprzu,
6 listków laurowych,
35 - 40 g soli,
1 łyżka cukru. Sposób przyrządzenia:
       
Grzyby wyczyścić, wypłukać i osączyć. Zdjąć skórkę z kapeluszy. Dobrze też usunąć gąbczaste spody. Włożyć grzyby do rondla, dodać obraną i posiekane szalotki, a następnie dusić przez 1 h we własnym sosie na małym ogniu, bardzo często mieszając. Borowiki po ostudzeniu przełożyć do wyparzonych słoików. Ocet zagotować z przyprawami, wystudzić i zalać nim borowiki. Słoiki od razu zakręcić.

Przepisy kulinarne - losowy

Gulyasleves - zupa węgierska


- 40 dag (ł?cznie) wołowiny i wieprzowiny od szynki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki kminku
- ewentulanie 1 czuszka
- pomidor
- zielona papryka

Cebulę drobno pokroić. Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć, przykryć i dusić, aż będzie miękka i złota. Garnek zdjąć z ognia, posypać cebulę słodką papryką, wymieszać). Zwiększyć płomień, wrzucić mięso i mieszając obsmażyć. Posolić, trochę popieprzyć, znów zmniejszyć płomień i dusić mięso pod przykryciem we własnym sosie, podlewając odrobinką wody, gdyby robiło się go zbyt mało.
Gdy mięso jest prawie miękkie, dolać tyle wody, ile chcemy mieć zupy i dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości, kminek i czosnek.
Można też dodać zieloną paprykę, usuwając z niej pestki, i całego pomidora, zupa będzie miała wówczas trochę inny smak. Gdy jarzyny s? miękkie, wyjąć pietruszkę, paprykę i pomidora i podawać.
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze potrawy, może dorzucić zieloną lub/i czerwoną czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki. Zamiast mięsa można dać 4 parówki pokrojone w plasterki lub podobną ilość kiełbasy pokrojonej w kostkę. Oczywi?cie, obsmażamy to krótko: 2-3 min.