Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki faszerowane ziołami


SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj. 2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw. 3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła. 4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku. 5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem. 6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem karmelowy z mlekiem kokosowym


Składniki: 175 g cukru pudru 1 szklanka wody 30 g wiórków kokosowych 4 jajka 1/2 szklanki mleka kokosowego Sposób przyrządzania: 1. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier puder. Wymieszaj gotując na wolnym ogniu aż wyparuje woda i zacznie się robić delikatny karmel. Weź kawałek białej karteczki, zanurz w karmelu i zobacz czy karteczka ma kolor delikatnie brązowy. 2. Na patelnie bez tłuszczu wrzuć wiórki kokosowe. Spraż je dobrze. 3. Do miseczki wlej mleko kokosowe, 4 jajka i cukier puder. Wymieszaj całość. 4. Przelej zastygnięty karmel do małych foremek. 5. Przecedź przez sitko wiórki kokosowe i dodaj je do całości. 6. Kosz z bambusa (dim sam) postaw na środek łoka. Zalej łok wodą aż kosz zanurzy się w wodzie na 1 cm. 7. Przykryj przykrywką, wstaw na wolnym ogniu. Gotuj na parze 20 - 25 minut. Jeżeli nie masz kosza z bambusa, użyj pieca z termoobiegiem 170 stopni C. Wtedy wstaw foremki do oddzielnego naczynia i zalej naczynie 3/4 wody. Wstaw do pieca na 20-25 minut. 8. Nożem sprawdź, czy deser jest gotowy. Gdy nóż jest lustrzany (czysty), krem jest gotowy. 9. Po upieczeniu się, zostaw krem w lodówce. 10. Jak krem będzie zimny nożem okrój brzegi foremki, podstaw talerz i odwracaj po kolei foremki do góry nogami. Możesz lekko nimi wstrząsnąć. Na wierzch deseru ma spłynąć karmel. 11. Dodaj do ozdoby maliny, truskawki.


Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet z brokułów


70 dag brokułów
pół selera
2 ziemniaki
2-3 jajka
1 łyżka masła
oliwa
2 łyżki żelatyny/ agar
1 szkl. śmietany
Seler pokroić w cienkie plastry, zalać zimną wod?. ziemniaki zagotować 5 min., podgotować na małym ogniu, dodać do selera. gotować razem, aż będ? miękkie. Zmiksować. Brokuły zblanszować, gotując 5 min., odcedzić, poddusić w oliwie i maśle, zmiksować, zmieszać z puree. Jajka ubić, poł?czyć z mas?, przyprawić, dodać przygotowaną żelatynę / agar i ?mietanę. Wysmarować naczynie żaroodporne tłuszczem, przełożyć pasztet, na wierzchu ułożyć zblanszowane brokuły, wstawić do garnka z wod? i nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min.