Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki faszerowane ziołami


SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj. 2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw. 3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła. 4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku. 5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem. 6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Młode warzywa


SKŁADNIKI: • 500 g ziemniaków • 500 g kapusty • 2 cebule lub pęczek dymki • pęczek koperku • 4 ząbki czosnku • 50 ml oliwy lub oleju • 25 ml octu winnego lub soku z cytryny • kilka pomidorów • różnokolorowe papryki • cukier, sól, pieprz • ogórek kiszony lub małosolny WYKONANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku, obieramy, kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, solimy, posypujemy cukrem i po chwili lekko wyciskamy. 2. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków, na nich poszatkowaną kapustę, posypujemy pokrojoną cebulą lub dymką. 3. Przyozdabiamy papryką, pomidorami, ogórkami iposypujemy posiekanym koperkiem. 4. oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. 5. Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki z waniliowo - jagodowym nadzieniem


Produkty: Na naleśniki: - mąka - mleko - woda - woda gazowana - olej - 2 jaja Na masę: - 2 serki waniliowe - 2 szklanki jagód - pól kostki białego sera - cukier waniliowy - cukier Dodatkowo: - śmietana - jagody do dekoracji  Wykonanie Z podanych składników w dowolnych proporcjach - smażymy naleśniki. Jagody myjemy, mieszamy z serkami i serem, podsypujemy odrobine sukru waniliowego, doparwiamy do smaku cukrem. Każdego naleśnika smarujemy powstałą masą, zwijamy w ruloniki, podgrzewamy na patelni. Każdego naleśnika można udekorować przed podaniem kleksem śmietany i jagodami.