Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki faszerowane ziołami


SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj. 2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw. 3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła. 4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku. 5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem. 6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Between the sheets


Porcja dla 2 osob.
40 ml koniaku,
40 ml likieru pomaranczowego Cointreau,
40 ml rumu bialego,
1 lyzeczka soku cytrynowego swiezo wycisnietego,
4 kostki lodu.

1. Do shakera wrzucic kostki lodu. Wlac koniak, likier, rum i sok cytrynowy.
Trzasc shakerem energicznie przez kilka sekund, by skladniki ochlodzily sie
i wymieszaly.
2. Przelac bez lodu do czarek od szampana. Czarki przybrac skorka pomaranczowa
wycieta w ksztalt spirali.
3. Podawac miedzy posilkami jako napoj pobudzajoco-wzmacniajacy.

Przepisy kulinarne - losowy

Pączki serowe


Produkty •  3 i 1/2 szkl. maki pszennej
  
•  40 dag tlustego sera twarogowego
  
•  4 jajka
  
•  12 dag margaryny
  
•  2/3 szkl. cukru
  
•  2 dag drozdzy
  
•  3 lyzki mleka
  
•  1 lyzeczka proszku do pieczenia
  
•  2 lyzki smietany 18%
  
•  1 cukier waniliowy (1,6 dag)
  
•  sol
  
•  1 szkl. konfitur lub dzemu
  
do smazenia: 50 dag tluszczu (smalec lub olej)
  
do posypania: cukier puder 
  Etapy przygotowania 1.  Z drozdzy, mleka i 3 lyzek maki zrobic rozczyn i odstawic do wyrosniecia. Ser zemlec.
    
2.  Pozostala make polaczyc z posiekana margaryna, smietana, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sola.
    
3.  Dodac rozczyn i wyrobic gladkie ciasto. Formowac z niego kulki, do srodka kazdej klasc po 1/2 lyzeczki konfitur. Paczki odlozyc do wyrosniecia.
    
4.  W glebokim garnku rozgrzac olej i smazyc paczki na rumiano, a nastepnie osaczac na bibule i gorace posypywac cukrem pudrem.
    
5.  Z podanych skladnikow wychodzi ok. 60 paczkow.