Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki faszerowane ziołami


SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj. 2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw. 3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła. 4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku. 5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem. 6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makowa rolada z powidłami


Składniki:
ciasto:
- po 5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- 10 dag cukru
- 8 żółtek
- 4 białka
- pół cukru waniliowego
masa:
- 25 dag maku
- 15 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- łyzka kakao
- 3 łyżki powideł
- 5 dag masła
- 5 dag rodzynek
- 1/4 szkl. slodkiej smietanki
- kieliszek wódki
- zapach rumowy Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i przesiane mąki.
2. Ciasto wylać na prostokątna blache wyłozoną pergaminem. Piec 10 min. w 200 stopniach.
3. Upieczony biszkopt od razu wyjąć, przełożyć na sciereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć papier i przykryć drugą ściereczką.
4. Mak zalać woda i dotować 30 minut. Rodzynki zalać alkoholem i zapachem.
5. Mak odcedzić i zmielić 3 razy, zmiksować z cukrem, miodem, kakao, powidłami i kilkoma łyzkami smietany.
6. Masę przesmażyć na patelni na maśle. Dodać rodzynki.
7. Biszkopt posmarować masą i przy pomocy ściereczki zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i chłodzić 1,5 godziny. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Karp w migdałach


2 karpie (około 2 kg),
2 łyżki mąki,
13 dag masła,
2 czubate łyżki majeranku,
2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki,
20 dag płatków migdałowych,
sól; Karpie oczyścić, nie odcinając głów, usunąć oczy, natrzeć solą. Masło rozpu?cić w rondelku, zdjąć z ognia, lekko przestudzić. M?kę wymieszać z papryka. Ryby posmarować połowa masła, obtoczyć w mace i papryce. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W połowie pieczenia skropić masłem, posypać łyżka majeranku, przewrócić na druga stronę. Na 5 min. przed końcem pieczenia karpie ponownie skropić masłem, posypać drug? łyżka majeranku. Płatki migdałowe wsypać na patelnię, smażyć bez tłuszczu, aż nabior? złocistego koloru. Upieczone ryby przełożyć na półmiski, posypać płatkami migdalonymi. Udekorować natką, paseczkami papryki.