Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki faszerowane ziołami


SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj. 2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw. 3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła. 4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku. 5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem. 6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki glazurowane z pasztetem


Składniki: 10 kromek chleba razowego,
200 g pasztetu domowego,
50 g masla,
50 ml smietanki kremowki,
10 czarnych oliwek bez pestek,
galka muszkatolowa, imbir, sol, pieprz.
Pasztet domowy:
500 g cieleciny bez kosci,
250 g surowego boczku,
400 g watrobek drobiowych,
200 g sloniny,
4 jaja,
150 ml wina porto,
50 ml koniaku lub brandy,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
1 lyzka cukru,
galka muszkatolowa, imbir, sol, pieprz.
Galaretka:
250 ml wina porto,
2 lyzeczki zelatyny. 1. Przygotowac pasztet: umyta cielecine i boczek zalac wrzaca woda i gotowac do
miekkosci. Ostudzic. Watrobki oczyscic z blon i zolci, umyc, zalac porto,
postawic na ogniu i dusic 5 min. Watrobki wyjac, ochlodzic. Wywar odparowac
do polowy objetosci, ochlodzic. Mieso, boczek i watrobki zemlec 2 razy w maszynce do miesa, nastepnie przetrzec przez sito. Dodac jaja, wymieszac na
pulchna mase razem z maka ziemniaczana. Dodac koniak, doprawic do smaku cukrem, galka muszkatolowa, imbirem, sola i pieprzem. Dokladnie wymieszac. Jezeli masa jest zbyt gesta dodac wywar z porto. Slonine ochlodzona w zamrazalniku pokroic na paski grubosci 2-3 mm. Polowa z nich wylozyc dno i scianki prostokatnej formy do pieczenia. Mieso wlozyc do formy, oblozyc pozostalymi paskami sloniny. Forme z pasztetem wstawic do naczynia z woda, a nastepnie do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.. Ostudzic.
2. 200 g pasztetu domowego przetrzec przez sito, wymieszac dokladnie ze smietanka i doprawic imbirem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa krem ze szczawiu


Produkty: 70 dag szczawiu
2 litry bulionu warzywnego
1 awokado
1 cebula
100 g kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz Wykonanie: Szczaw dokładnie umyć, usunąć ogonki. Cebule drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać szczaw. Dusić przez 5 minut, a następnie zmiksować wraz z miąższem z awokado. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową