Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki po limeńsku


1 kg ziemniaków
3 łyżki ostrej papryki
sok z limona
ocet
olej
sól dodatki:
gotowana kukurydza
cebula
ostra papryka – str?k
jajko na twardo
siekana zielona pietruszka
oliwki
kawałki smażonej ryby
?wieży ser Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Odcedzić, ugnieść na puree. Doprawić solą, odrobiną oliwy, mieloną papryką i sokiem z limona. Mieszać i ugniatać aż powstanie gładka, jednolita masa. Sos: cebulę drobno posiekać, pokropić sokiem z limona, ods?czyć, wymieszać z posiekaną papryką i natką. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do półmiska, wyrównać, podzielić na porcje. każdą podawać polaną sosem i obłożoną dodatkami: kawałkiem smażonej ryby, ćwiartką jajka, oliwkami, plasterkiem sera, kawałkiem kukurydzy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Carpaccio z fenkułu z oliwą truflową


Składniki: - 1 duży fenkuł (koper włoski) lub 2 mniejsze - łodyga selera naciowego - 50 g parmezanu w kawałku - 1/2 cytryny - gruby pieprz - oliwa truflowa - ewentualnie pestki granatu Sposób przyrządzania: Seler obrać delikatnie z włókien obieraczką do warzyw, zdjąć zewnętrzną łupinę fenkułu, odciąć zielony koper. Na elektrycznej krajalnicy pokroić bulwę kopru w pionowe, cieniutkie plasterki. Przykryć jedną warstwą plastrów każdy z talerzy. Seler pokroić na krajalnicy w małe, cieniutkie plasterki, rozrzucić po fenkule. Mocno skropić cytryną. Posypać płatkami parmezanu i grubym pieprzem, skropić oliwą truflową. Można posypać pestkami granatu lub zostawić w wersji bladej.

Przepisy kulinarne - losowy

Biszkopt kakaowy z masą owocową


Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy
Krem:
kostka masła
budyń waniliowy
1 1/2 szklanki mleka
300 ml dżemu truskawkowego
2 łyżki wiśniówki
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki margaryny   Jajka ubić z cukrem pudrem, następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i aromat. Delikatnie wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blachę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 160-170 st. C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń i dżem. Pod koniec dodać wiśniówkę. Na pierwszą część biszkoptu nasączonego ponczem (3/4 szklanki przegotowanej wody + sok z cytryny) wyłożyć połowę kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Górną część biszkoptu także nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć na niego resztę kremu. Wodę, cukier i kakao zagotować, dodać margarynę i dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.