Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki po limeńsku


1 kg ziemniaków
3 łyżki ostrej papryki
sok z limona
ocet
olej
sól dodatki:
gotowana kukurydza
cebula
ostra papryka – str?k
jajko na twardo
siekana zielona pietruszka
oliwki
kawałki smażonej ryby
?wieży ser Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Odcedzić, ugnieść na puree. Doprawić solą, odrobiną oliwy, mieloną papryką i sokiem z limona. Mieszać i ugniatać aż powstanie gładka, jednolita masa. Sos: cebulę drobno posiekać, pokropić sokiem z limona, ods?czyć, wymieszać z posiekaną papryką i natką. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do półmiska, wyrównać, podzielić na porcje. każdą podawać polaną sosem i obłożoną dodatkami: kawałkiem smażonej ryby, ćwiartką jajka, oliwkami, plasterkiem sera, kawałkiem kukurydzy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

PIEPRZ CZERWONY


Pieprz czerwony Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować ten kolor, natychmiast po zerwaniu natychmiast marynuje się je w zalewie solnej. W sprzedaży są też suszone ziarenka czerwonego pieprzu. Te jednak pochodzą z drzewa pieprzowego niespokrewnionego z pieprzem czarnym. Rośnie ono w Południowej Ameryce. Jego owoce, nazywane ziarnami schinusowymi, mają kruchą czerwoną otoczkę, a wewnątrz drobną pestkę podobną do pieprzu. Marynowany pieprz czerwony (czasem nazywany różowym) ma oryginalny żywiczny posmak i nie jest bardzo ostry. Ale dodany np. do duszonej wołowiny, sprawi, że będzie ona nieco przypominała dziczyznę. Warto też spróbować go w sałatkach. Natomiast kolorowych mieszanek z suszonymi czerwonymi ziarnami schinusowymi oraz pieprzem czarnym i białym używa się do zaostrzenia smaku potraw.


Przepisy kulinarne - losowy

Kwaśnica świąteczna


Składniki: - 75 dag kapusty kiszonej - 80 dag schabu z kością - 25 dag włoszczyzny - 2 cebule - 1 dag grzybów suszonych - ząbek czosnku - pieprz i sól Sposób przyrządzania: Schab z włoszczyzną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Oddzielamy mięso od kości. Osobno dusimy kapustę z pokrojoną w kostkę cebulą i grzybami (grzyby można też ugotować osobno). Grzyby po ugotowaniu kroimy w paski. Schab porcjujemy i łączymy z kapustą z grzybami, wywarem z mięsa i włoszczyzny, doprawiamy czosnkiem roztartym z solą oraz pieprzem. Potrawę zagotowujemy i podajemy z ugotowanymi ziemniakami.