Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki po limeńsku


1 kg ziemniaków
3 łyżki ostrej papryki
sok z limona
ocet
olej
sól dodatki:
gotowana kukurydza
cebula
ostra papryka – str?k
jajko na twardo
siekana zielona pietruszka
oliwki
kawałki smażonej ryby
?wieży ser Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Odcedzić, ugnieść na puree. Doprawić solą, odrobiną oliwy, mieloną papryką i sokiem z limona. Mieszać i ugniatać aż powstanie gładka, jednolita masa. Sos: cebulę drobno posiekać, pokropić sokiem z limona, ods?czyć, wymieszać z posiekaną papryką i natką. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do półmiska, wyrównać, podzielić na porcje. każdą podawać polaną sosem i obłożoną dodatkami: kawałkiem smażonej ryby, ćwiartką jajka, oliwkami, plasterkiem sera, kawałkiem kukurydzy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Awokado po parysku


Produkty: - 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 4 cienkie plastry wędzonego łososia
- 1 cytryna
- 6 łyżeczek majonezu
- sól
- pieprz Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo. Oddziel żółtka od białek i rozgnieć je osobno. Białka wymieszaj z połową majonezu, żółtka - z resztą majonezu. Lekko posól do smaku.
Awokado przekrój wzdłuż na połówki. Ostrożnie, by nie uszkodzić skórek, wyjmij miąższ, rozgnieć go i podziel na 2 porcje. Połowę wymieszaj z białkami, resztę z żółtkami.
Plastry łososia ułóż płasko i posmaruj z jednej strony masą z białkami, z drugiej - masą z żółtkami. Każdy plaster oprósz grubo mielonym pieprzem. Zwiń plastry w trzech czwartych, tak aby rulon kończył się wystającym 'językiem'.
Włóż łososia do skropionych sokiem z cytryny skórek awokado.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z kapusty cukrowej mieszana


Produkty: 20 dkg cukrowej kapusty,
10 dkg marchwi,
10 dkg ogórków świeżych lub kwaszonych,
10 dkg porów,
10 dkg jabłek,
3 łyżki oleju,
1 łyżka musztardy,
sok z kwaszonej kapusty lub ogórków,
sól,
cukier i pieprz ziołowy do smaku,
1 łyżka posiekanej rzeżuchy Wykonanie: Kapustę oczyścić, usunąć nadpsute liście, umyć i poszatkować drobno w słomkę lub utrzeć na tarce do jarzyn. Marchew, ogórki i jabłka umyć i utrzeć na tarce lub drobniutko pokrajać (ręcznie lub w robocie). Wymieszać wszystkie składniki z olejem, posolić, dodać musztardę, zieleninę i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem ziołowym. Udekorować na półmisku czerwoną kapustą.