Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki po limeńsku


1 kg ziemniaków
3 łyżki ostrej papryki
sok z limona
ocet
olej
sól dodatki:
gotowana kukurydza
cebula
ostra papryka – str?k
jajko na twardo
siekana zielona pietruszka
oliwki
kawałki smażonej ryby
?wieży ser Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Odcedzić, ugnieść na puree. Doprawić solą, odrobiną oliwy, mieloną papryką i sokiem z limona. Mieszać i ugniatać aż powstanie gładka, jednolita masa. Sos: cebulę drobno posiekać, pokropić sokiem z limona, ods?czyć, wymieszać z posiekaną papryką i natką. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do półmiska, wyrównać, podzielić na porcje. każdą podawać polaną sosem i obłożoną dodatkami: kawałkiem smażonej ryby, ćwiartką jajka, oliwkami, plasterkiem sera, kawałkiem kukurydzy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś dwóch mistrzów


Składniki: • 1 kg filetów łososia • 2 cytryny • 3 łyżki ziaren czerwonego pieprzu • pomidorki koktajlowe do dekoracji • 1 jajo • kiełki lucerny do dekoracji • natka pietruszki • świeży rozmaryn • szczypiorek • świeża kolendra • 2 gruszki • 2 jabłka • 1 limonka • 60 g masła • 3 łyżki migdałów w płatkach • 80 g salsy z mango • 300 g dyni • 5 łyżek miodu • 50 ml śliwowicy • sól, pieprz, oliwa Sposób przyrządzania: Filet łososia czyścimy, wyjmujemy wystające ości szczypcami, odcinamy skórę i kroimy w 3– 4 cm kawałki. Łosoś 1
 
Kawałki łososia przekładamy do miski, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, zalewamy salsą z mango, posypujemy porwaną kolendrą. Marynujemy 4– 6 godzin, przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10– 15 minut. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, smażymy na oliwie z dodatkiem masła. Do podsmażonych owoców dodajemy 2– 3 gałązki rozmarynu, sól, pieprz, 2 łyżki miodu, śliwowicę i połowę czerwonego pieprzu, rozkruszoną w dłoni. Łosoś 2 Kawałki łososia wkładamy do miski, dodajemy 1– 2 łyżki miodu, sól, pieprz i sok z limonki. Zanurzamy w rozmąconym jaju i obtaczamy w płatkach migdałów rozsypanych na desce. Smażymy na delikatnym ogniu (aby nie spalić migdałów) na złoty kolor z obu stron. Zdejmujemy z patelni i dopiekamy w piekarniku wraz z łososiem 1 przez ostatnie 5 minut przed wydaniem. Dynię obieramy, kroimy w plasterki, smażymy na oliwie z masłem. Dodajemy sok z cytryny i limonki oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki skórkę z cytryny (wyłącznie żółtą część, bez białego albedo); dodajemy łyżkę miodu, gałązkę rozmarynu, czerwony pieprz; dusimy przez 10 minut. Na jeden talerz kładziemy gruszki z jabłkami, na to upieczonego w salsie łososia, przybieramy pomidorkami, lionką i pietruszką. Na drugi talerz kładziemy usmażoną dynię, na to łososia w migdałach, dekorujemy sałatą, kiełkami, listkami natki, pomidorkami, szczypiorkiem i plasterkami limonki. 
 


Przepisy kulinarne - losowy

Pudding śnieżny


Składniki: 10 białek 1 łyżka mąki sok z 1 cytryny masło 12 łyżek cukru pudru Sposób wykonania: 3 białka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na pulchną masę. Połączyć ją z mąką i pozostałymi białkami ubitymi na pianę. W wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie gotować na parze 45 min.