Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki po limeńsku


1 kg ziemniaków
3 łyżki ostrej papryki
sok z limona
ocet
olej
sól dodatki:
gotowana kukurydza
cebula
ostra papryka – str?k
jajko na twardo
siekana zielona pietruszka
oliwki
kawałki smażonej ryby
?wieży ser Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Odcedzić, ugnieść na puree. Doprawić solą, odrobiną oliwy, mieloną papryką i sokiem z limona. Mieszać i ugniatać aż powstanie gładka, jednolita masa. Sos: cebulę drobno posiekać, pokropić sokiem z limona, ods?czyć, wymieszać z posiekaną papryką i natką. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do półmiska, wyrównać, podzielić na porcje. każdą podawać polaną sosem i obłożoną dodatkami: kawałkiem smażonej ryby, ćwiartką jajka, oliwkami, plasterkiem sera, kawałkiem kukurydzy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomidory z rozmarynem


Produkty: - 6-8 pomidorów
- 1/2 łyżeczki soli i szczypta pieprzu
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki startego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Pomidory nacinamy na górze na krzyż, lekko rozchylamy i robimy kciukiem dołek. Dołek ten wypełniamy zmieszanymi przyprawami. Za pomocą pędzelka smarujemy pomidory dokładnie oliwą i układamy w żaroodpornym, płaskim naczyniu. Bardzo mocno rozgrzewamy piekarnik - do 225-250° C. Wstawiamy pomidory i pieczemy je około 15 minut.


Przepisy kulinarne - losowy

Wielkanocna galaretka


Składniki • 5 jaj • 0,5 puszki groszku konserwowego • 1 płat piersi z kurczaka • włoszczyzna • 2 kostki rosołowe • 6 łyżeczek żelatyny • sól • pieprz Etapy przygotowania 1. Jaja ugotować na twardo. Obrać i podzielić na ćwiartki. Pierś kurczaka ugotować w 1 litrze wody z włoszczyzną i kostkami rosołowymi. Mięso wyjąć i rozdrobnić. Wywar przecedzić, dodać żelatynę, doprawić solą i pieprzem. 2. Na dno foremki wyłożyć groszek. Zalać odrobiną tężejącej galaretki. Cwiartki jajek ułożyć dekoracyjnie we wglębieniach foremki. Na środku ułożyć pokrojone mięsko i zalać galaretką. Pozostawić do zastygniecia. 3. Wyłożyć na półmisek wyścielony liśćmi sałaty.