Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z grilla


kilka ziemniaków 4 ząbki czosmku masło  przyprawa ziołowa do grilla bazylia folia aluminiowa Przygotowanie: Umyte ziemniaki kroimy na połówki. Można je wcześniej obrać,ale nie trzeba. Folię składamy na dwa razy i smarujemy masłem. Z?bki czosnku kroimy na plasterki i układamy na foli  Następnie kładziemy połówki ziemniaków. Posypujemy przyprawami, zawijamy szczelnie w folie i pieczemy około 15-20 minut na grillu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik migdałowy


SKŁADNIKI: * szklanka obranych migdałów * 2 ząbki czosnku * 3 świeże kajzerki * 6 łyżek oliwy * 1/3 szklanki białego octu winnego * ½ l wody * ½ l mleka * 300 g białych winogron * sól * pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Kajzerki namoczyć w zimnej wodzie. Migdały i czosnek posiekać, posolić. Dodać odciśnięte kajzerki, wlać oliwę, zmiksować na jednolitą masę. Wlać wodę, mleko, ocet i ponownie zmiksować na gładko. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z połówkami winogron, ewentualnie posypać płatkami migdałów.

Przepisy kulinarne - losowy

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym


1 kalafior,
300 ml bulionu,
50 g żółtego startego sera,
50 g posiekanej szynki,
100 g pieczarek,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki masła,
sól. Kalafior ugotować, osączyć, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać połową startego sera i posiekaną szynką. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle i ułożyć na kalafiorze. Bulion poł?czyć z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawę i polać na kalafiora, posypać reszt? startego sera i piec przez 15 min. w temperaturze 200°C.