Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z grilla


kilka ziemniaków 4 z±bki czosmku masło  przyprawa ziołowa do grilla bazylia folia aluminiowa Przygotowanie: Umyte ziemniaki kroimy na połówki. Można je wcze¶niej obrać,ale nie trzeba. Folię składamy na dwa razy i smarujemy masłem. Z?bki czosnku kroimy na plasterki i układamy na foli  Następnie kładziemy połówki ziemniaków. Posypujemy przyprawami, zawijamy szczelnie w folie i pieczemy około 15-20 minut na grillu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kompot ze ¶liwek i fig


25 dag ¶liwek suszonych bez pestek
25 dag fig
2 łyżki cukru
laska cynamonu
sok i skórka z cytryny Opłukane ¶liwki zalać przegotowan± wod±, tak aby przykryła owoce.
Dodać łyżkę cukru i cynamon, pozostawić na noc.
Następnego dnia zagotować w tej samej wodzie.
Figi też zalać wod±, ale zamiast cynamonu dodać sok z cytryny i kawałek cienko okrojonej skórki.
Oddzielnie ugotowane kompoty poł±czyć, usuwaj±c skórkę z cytryny i cynamon.
Ostudzić.


Przepisy kulinarne - losowy

Korowaj (ciasto drożdżowe)


- 4 szklanki m±ki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ¶mietanki
- 5 żółtek
- 1/2 kostki masła
- 7 dag drożdży
- aromat waniliowy
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- żółtko i ?mietanka do posmarowania ciasta.


Rozetrzyj drożdże z łyżk± mleka i łyżk± m±ki. Żółtka utrzyj z cukrem, stop masło. Do m±ki dodaj rozczyn, żółtka i ciepł? ?mietankę. Wyrób ciasto, pod koniec dodaj±c stopione masło, aromat i bakalie. Przykryj ?ciereczk± i odstaw do wyro¶nięcia. Uformuj okr?gły placek, ozdób go dekoracjami z resztek ciasta. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze ?mietan±. Piecz 20-30 minut w temp. 140°C.