Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z grilla


kilka ziemniaków 4 ząbki czosmku masło  przyprawa ziołowa do grilla bazylia folia aluminiowa Przygotowanie: Umyte ziemniaki kroimy na połówki. Można je wcześniej obrać,ale nie trzeba. Folię składamy na dwa razy i smarujemy masłem. Z?bki czosnku kroimy na plasterki i układamy na foli  Następnie kładziemy połówki ziemniaków. Posypujemy przyprawami, zawijamy szczelnie w folie i pieczemy około 15-20 minut na grillu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Sos majonezowo - szafranowy


SKŁADNIKI: - 2 żółtka - * 1 szklanka oliwy - * szczypta nitek szafranu - * 2 ząbki czosnku - * 1/2 małej łyżeczki średnio ostrej musztardy Dijon - po 1 łyżeczce soku z cytryny i pomarańczy - * 2 łyżeczki posiekanych listków tymianku - * sól - * świeżo zmielony biały pieprz WYKONANIE: Wszystkie składniki sosu powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka utrzeć z szafranem, solą, pieprzem i musztardą. Nadal ucierając, kroplami dodawać oliwę (1 łyżkę oliwy pozostawić). Gdy sos zacznie gęstnieć, oliwę można dodawać już cienkim strumieniem. Na końcu połączyć z sokiem z cytryny oraz pomarańczy i wstawić do lodówki na 2 godz. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, zmiksować z tymiankiem oraz pozostawioną oliwą i delikatnie połączyć z oziębionym majonezem. Sos jest doskonały do zapiekanek warzywnych z pomidorami i bakłażanem, do wędzonych ryb, ryżu, pomidorów, ogórków, do grzanek z pszennego pieczywa podawanych np. do zup rybnych.