Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z grilla


kilka ziemniaków 4 ząbki czosmku masło  przyprawa ziołowa do grilla bazylia folia aluminiowa Przygotowanie: Umyte ziemniaki kroimy na połówki. Można je wcześniej obrać,ale nie trzeba. Folię składamy na dwa razy i smarujemy masłem. Z?bki czosnku kroimy na plasterki i układamy na foli  Następnie kładziemy połówki ziemniaków. Posypujemy przyprawami, zawijamy szczelnie w folie i pieczemy około 15-20 minut na grillu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto truskawkowe


Składniki Przepis Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki oleju.

12 łyżeczek żelatyny,
1,20 kg  truskawek,
2 łyżki soku z cytryny,
850 ml jogurtu naturalnego,
litr śmietany kremówki 30 %,
16 dag cukru,
3 łyżki cukru pudru.   Białka ubić . Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Porcjami wsypywać mąkę z proszkiem i mieszać. Na koniec wlać olej, wymieszać i wylać na blaszkę. Piec w 175ºC na jasnozłoty kolor.                                                                                                       Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić , aby spęczniała.
1/2 kg truskawek pokroić na kawałki, posypac 6 dag cukru, skropić sokiem z cytryny i zmiksować. Rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny i wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wstawić do lodówki.
  Jogurt wymieszać z 10 dag cukru. Ubić pół litra śmietany kremówki i wymieszać delikatnie łyżką z jogurtem. Rozpuścić resztę żelatyny, dodać do masy śmietanowo-jogurtowej i delikatnie wymieszać.

 Biszkopt przekroić na dwa placki. Posmarować połową masy śmietanowo-jogurtowej, zalać tężejącym puree truskawkowym. Przykryć resztą kremu. Położyć drugą część ciasta.
 Ubić resztę śmietany z cukrem pudrem. Posmarować wierzch ciasta jej częścią. Udekorować kleksami bitej śmietany i truskawkami. Śmietanę można usztywnić dodając do niej 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
 
Ciasto jest bardzo lekkie i pyszne. W sam raz na letnie, upalne dni.

SMACZNEGO!

Przepisy kulinarne - losowy

Budyń z sera


Składniki : 10 dkg ziemniaków ugotowanych 12 dkg cukru 10 dkg skórki pomarańczowej 1/4 laski wanilii skórka cytrynowa 5 białek (piana) 35 dkg odciśniętego niekwaśnego sera 1 dkg cukru z wanilią do posypania 4 dkg masła 4 żółtka Wykonanie : Ser niekwaśny, pełny zemleć. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, rozetrzeć z serem i przetartymi ziemniakami na pulchną masę, wymieszać ze skórką cytrynową, pomarańczową i sproszkowaną wanilią. Ubić pianę, wymieszać lekko z masą serową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut. Formę wyjąć, sprawdzić czy ciasto ugotowane, okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i zaraz podawać. może być wydany na gorąco lub po ostygnięciu. Podawać posypany cukrem z wanilią lub z sosem waniliowym.