Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z grilla


kilka ziemniaków 4 ząbki czosmku masło  przyprawa ziołowa do grilla bazylia folia aluminiowa Przygotowanie: Umyte ziemniaki kroimy na połówki. Można je wcześniej obrać,ale nie trzeba. Folię składamy na dwa razy i smarujemy masłem. Z?bki czosnku kroimy na plasterki i układamy na foli  Następnie kładziemy połówki ziemniaków. Posypujemy przyprawami, zawijamy szczelnie w folie i pieczemy około 15-20 minut na grillu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

GORCZYCA CZARNA


Pochodzi prawdopodobnie z południowowschodniego rejonu Morza Śródziemnego, ale uprawiana jest niemal w całej Europie, Azji, Ameryce i Afryce. W Polsce spotyka się ją często w stanie zdziczałym. Inną podobną rośliną dostarczającą surowca kulinarnego i zielarskiego jest gorczyca sarepska o nieco większych nasionach. Nasion używa się po ususzeniu wówczas nie mają one zapachu i smak ich jest początkowo oleisty, a później ostry, palący. Służą jako główny surowiec przy produkcji musztardy. W lecznictwie gorczyca jest stosowana w postaci okładów, jako środek rozgrzewający skórę w miejscach obolałych.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa grzybowa


2 słoiki solonych, pasteryzowanych grzybów
3 kostki rosołku jarzynowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
20 dag makaronu (muszelek, kolanek lub innego grubego)
sól, pieprz
Przygotować rosół z kostek.
Do gorącego wrzucić odsączone grzyby i gotować około 30 minut.
Dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.
Gorącą zupą zalać ugotowany makaron.
Posypać posiekaną pietruszką.