Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczki z ogniska lub grilla


6 ziemniaków 10 dag homogenizowanego twarożku 1,5 łyżki listków bazyli (posiekanych) sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć i oczyścić. Włożyć do żaru ogniskowego lub do węgla z grilla i zasypać gor?cym popiołem. Gdy będ? w środku miękkie wyjąć je. Na gor?cy mi?ż położyć po łyżce serka, po czym to doprawić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koktajl bananowo-mleczny


Składniki • bita śmietana w proszku
• 2 szklanki mocno schłodzonego mleka
• 5 bananów (najlepiej mocno dojrzałych)       Etapy przygotowania 1. Do wysokiego naczynia wlewamy 2 szklanki mleka oraz wsypujemy bitą śmietanę w proszku. Miksujemy ok 2 minuty.
2. Dodajemy banany. Niekoniecznie pokrojone. Miksujemy jeszcze ok. 5 minut.
3. Według uznania chłodzimy lub nie.
4. Wlewamy do wysokich szklamek i dekorujemy plasterkami banana i kilkoma kroplami czerwonego dżemu lub soku.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa klopsowa


Składniki • 0,5 kg mięsa wieprzowego chudego na kotlety mielone • 1 bułka pszenna kajzerka sucha • marchew • ziemniaki • 2 szt piertuszka korzeń • 1 szt mały por • maggi • sól • pieprz • liść laurowy • ziele angielskie • mąka • śmietana jogurtowa słodka 12% • cukier • ocet 10% Etapy przygotowania 1. Mięso wieprzowe mielimy przez maszynkę na drobnym sicie jak na kotlety mielone. Bułke suchą kajzerkę moczymy w wodzie aż tzw spuchnie. Odciskamy i także mielimy. Przygotowujemy masę jak na kotlety dodając sól, pieprz świeżo zmielony. 2. Wstawiamy wodę na wywar dodając lisć laurowy 3-4 szt, ziele angielskie, sól. Do gotującej wody wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę, obraną i pokrojoną pietruszkę oraz rozkrojony, umyty por. 3. Z mięsa mielonego przygotowujemy niewielkie klopsiki, otaczamy gotowe w mące. Z wywaru wyciągamy por. 4. Do gotującego się wywaru powoli wkładamy przygotowane klopsiki i delikatnie mieszamy. Zmniejszamy temperaturę grzania potrawy. 5. Sprawdzamy miękkość ziemniaczków oraz klopsików. Gdy uznamy że miękkość jest ok sporządzamy zawiesinę z mąki i wody i rozprowadzamy w wywarze celem otrzymania lekko zawiesistej konsystencji. Dodajemy cukier, maggi oraz śmietanę hartowaną. Dla smaku możemy dodać niewielką ilość octu 10%. Podawać z pokrojoną natka pietruszki.