Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczki z ogniska lub grilla


6 ziemniaków 10 dag homogenizowanego twarożku 1,5 łyżki listków bazyli (posiekanych) sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć i oczy¶cić. Włożyć do żaru ogniskowego lub do węgla z grilla i zasypać gor?cym popiołem. Gdy będ? w ¶rodku miękkie wyj±ć je. Na gor?cy mi?ż położyć po łyżce serka, po czym to doprawić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek brzoskwiniowy z kruszonk±


Przygotowanie: 40 min

Oczekiwanie: 50 min

Pieczenie: 40 min

Trudno¶ć: łatwy


Składniki na 20 porcji

• ciasto : 2 szkl.m±ki, 1/2 szkl.mleka, 5 łyżek cukru • 5 łyżek masła lub margaryny, 2 dkg drożdży, sól • nadzienie :74 dkg chudego twarożku, 6 łyżek cukru, 3 łyżki mleka, • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 puszka brzoskwiń (850ml) • kruszonka : 12 łyżek m±ki, 7 łyżek masła, 1/2 szkl. cukru, • sól, cynamon
Etapy przygotowania

1. M±kę wsypać do miski, po ¶rodku zrobić zagłębienie. W naczyniu podgrzać pół szkl.mleka, po czym rozpu¶cić w nim drożdże. Drożdże wlać w zagłębienie, lekko przemieszać z m±k±. Następnie dodać cukier, sól i 4 łyżki miękkiego tłuszczu. Starannie wyrobić wszystkie składniki na gładk± jednolit± masęi odstawić pod przykryciem na 30-40 min.w ciepłe miejsce. 2. Twarożek, mleko, cukier, jajka i m±kę ziemniaczan± rozetrzeć na masę o konsystencji gęstego kremu. Brzoskwinie os±czyć na sitku. 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Do miski wsypać m±kę, cukier, odrobinę soli i cynamonu, wlać ciepły tłuszcz.Tak długo zagniatać wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. 4. Ponownie zagnie¶ć ciasto drożdżowe, po czym rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jeszcze raz odstawić na 5-10 min. 5. Przygotowane ciasto posmarować mas± twarogow±, obłożyć połówkami brzoskwiń, a następnie posypać kruszonk±. Piec przez 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do temp.225 stopni.

Przepisy kulinarne - losowy

LEKKIE CIASTO TRUSKAWKOWE


Składniki NA CIASTO 3 jajka 15 dag. cukru 1/2 szklanki m±ki 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 3 dag. masła szczypta soli
NA KREM 1 żółtko 2 łyżki żelatyny 1 opakowanie budyniu wanilijowego 2 szklanki mleka cukier wanilijowy 25 dag. zmielonego sera starta skórka z cytryny NA WIERZCH 1 kg. truskawek 1 galaretka czerwona 2 łyżki cukru 1/4 litra soku z czerwonej porzeczki ¶mietana do dekoracji WYKONANIE Jajka ubic z cukrem i odrobina soli na puch. M±ki wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Masło roztopić tak,aby było letnie i delikatnie dodać do masy.
Tortownicę o ¶rednicy 26 cm.wysmarować i wylac ciasto. Piec 30 minut w temp. 180 Żelatyne rozpu¶cic w 1 szklance wody. Budyn ugotowac na mleku-wystudzic i przetrzec przez sito
Do wystudzonego budyniu dodać cukier wanilijowy, żółtko, ser, skórke cytrynow± i wymieszać.Wlać przestudzon± żelatynę i cało¶ć wylać na upieczone ciasto. Truskawki obrać z szypułek,opłukać i os±czyć a nstępnie posypać 2 łyżkami cukru i układać jedn± obok drugiej na masie.Galaretkę rozpu¶cić na soku z porzeczki(można na wodzie 1,5 szklanki wody) i wystudzona polać truskawki.
udekorować kleksami bitej ¶mietany.