Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczki z ogniska lub grilla


6 ziemniaków 10 dag homogenizowanego twarożku 1,5 łyżki listków bazyli (posiekanych) sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć i oczyścić. Włożyć do żaru ogniskowego lub do węgla z grilla i zasypać gor?cym popiołem. Gdy będ? w środku miękkie wyjąć je. Na gor?cy mi?ż położyć po łyżce serka, po czym to doprawić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś w marynacie z whisky


SKŁADNIKI: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez ości, ze skórą). Marynata: 50 ml whisky (im starsza, tym lepsza); 2 łyżki miodu; 2 liście laurowe; 6 goździków; 5 ziarenek ziela angielskiego; 1/2 szklanki gorącej wody; 2 łyżki oleju słonecznikowego. WYKONANIE: Przyprawy zmielić w młynku, wymieszać z miodem, gorącą wodą i olejem. Ostudzić i dodać whisky. Marynatą natrzeć leżące na skórze filety z łososia, całość przykryć i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Łososia grillować na aluminiowej tacce. Podczas grillowania nakładać na rybę resztę marynaty. Łososia podawać ze świeżo startym chrzanem, świeżo wyciskanym sokiem z jabłek i odrobiną cynamonu.

Przepisy kulinarne - losowy

Bulion grzybowy


500 g klejówki kleistej i maślaka żółtego, 2 łyżki bulionu, pieprz, sól, 4 żółtka, zielona pietruszka Przygotowanie: Grzyby pokroić na połówki, ewentualnie ćwiartki i ugotować w trzech szklankach wody. Wyjąć. W wywarze rozpuścić bulion i ponownie włożyć grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy talerz wybić po jednym żółtku i zalać bulionem. Podawać z posiekaną pietruszką.