Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki w folii


Składniki: ziemniaki - 1 kg
sól ziołowa
pieprz
stary żółty ser - 20 dag
boczek - 10 dag
cebula – 1 szt.
masło
sól
 
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połowę i włożyć do wrz?cej lekko posolonej wody i gotować 10 minut. Ods?czyć, podzielić na porcje, każdą ułożyć na natłuszczonej folii. Oprószyć solą ziołową i pieprzem, po czym zawinąć folię i grillować 25 minut.
Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do upieczonych w folii ziemniaków, posypać serem.

Do grillowania najlepsze s? ziemniaki podobnej wielkości, odmiany m?cznej.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z małż


Składniki:
100-200 g gotowanych i obranych małży,
500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż,
6 kawałków czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
125 ml (pół szklanki) bitej śmietany; Danie to jest doskonałym afrodyzjakiem.
Szczególnie polecamy na Walentynki.
Jak większość skorupiaków ma pozytywny wpływ na płodność kobiety oraz mężczyzny. Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni. Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drug? stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bit? ?mietaną. Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże. Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.


Przepisy kulinarne - losowy

Sos albert


Czas przygotow. 45 min.
korzen chrzanu (150 g),
150 ml bulionu,
200 ml smietany,
40 g bulki bez skorki,
zoltko,
lyzka musztardy,
lyzeczka cukru, sol, pieprz.

1. Korzen chrzanu ostrugac, oplukac, utrzec na tarce o malych otworach.
2. Utarty chrzan wlozyc do duzej miski. Dodac cukier, sol, wymieszac i zalac
niewielka iloscia wrzacej wody. Z tak przygotowanego chrzanu mozna zrobic
sos.
3. Zagotowac bulion, dodac utarty chrzan, gotowac na malym ogniu 20 min. Wlac
smietane, odparowac sos do 250 ml. Wlozyc pokruszona bulke, mieszac, gotowac
jeszcze 5 min, nastepnie zdjac z ognia.
4. Zoltko rozetrzec z musztarda, polaczyc sosem. Doprawic do smaku cukrem, sola, pieprzem i wymieszac. Sos przykryc, odstawic na 5-10 min. W tym czasie
sos zgestnieje i nabierze smaku.
- Jesli robimy sos z chrzanu konserwowego, nalezy go dobrze osaczyc na sicie.