Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki w folii


Składniki: ziemniaki - 1 kg
sól ziołowa
pieprz
stary żółty ser - 20 dag
boczek - 10 dag
cebula – 1 szt.
masło
sól
 
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połowę i włożyć do wrz?cej lekko posolonej wody i gotować 10 minut. Ods?czyć, podzielić na porcje, każdą ułożyć na natłuszczonej folii. Oprószyć solą ziołową i pieprzem, po czym zawinąć folię i grillować 25 minut.
Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do upieczonych w folii ziemniaków, posypać serem.

Do grillowania najlepsze s? ziemniaki podobnej wielkości, odmiany m?cznej.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Orzeźwiająca woda


Składniki • woda mineralna gazowana
• limonka
• cytryna
• pomarańcza
• listki świeżej mięty
• lód pokruszony Etapy przygotowania 1. owoce (cytryna, limonka, pomarańcz) dokładnie umyć
2. pokroić w plasterki
3. do wysokiej szklanki wsypujemy troche lodu, następnie kładziemy plaster limonki, wrzucamy parę listków mięty, nastepnie wsypujemy kolejną warstwę lodu i dodajemy kolejne owoce, aż wypełnimy szklankę.
4. Całość zalewamy wodą. Podawać ze słomką

Przepisy kulinarne - losowy

Drób z jabłkami


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ok. 50 dag filetów z piersi drobiowych
- ok. 5 jabłek
- 1-2 ząbki czosnku
- imbir (kawałeczek korzenia lub szczypta proszku) lub łyżeczka majeranku
- łyżka miodu
- 1-2 łyżki masła
- garść czerwonych porzeczek (niekoniecznie)
- sól
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Oczyszczone z błonek i chrząstek mięso podziel na mniejsze kawałki, jak na gulasz lub kotleciki. Jeśli chcesz mieć kotleciki, przed smażeniem pobij je nieco nasadą dłoni lub pięścią. Jabłka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na ósemki bądź jeszcze drobniej. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć posiekany czosnek i mięso. Podsmażaj z obu stron, aż się zrobi beżowe. Dodaj jabłka, imbir (lub majeranek), sól, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu (w razie potrzeby dolej nieco wody), aż mięso i jabłka zmiękną. Dodaj miód i masło. Podgrzewaj wszystko, mieszając, aż masło z miodem staną się jednolitym sosem. Na sam koniec, dla kolorystycznego i smakowego akcentu, dorzuć ewentualnie porzeczki (nie rozgotowuj ich). Zamiast drobiu użyć możesz mięsa schabowego.