Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki w folii


Składniki: ziemniaki - 1 kg
sól ziołowa
pieprz
stary żółty ser - 20 dag
boczek - 10 dag
cebula – 1 szt.
masło
sól
 
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połowę i włożyć do wrz?cej lekko posolonej wody i gotować 10 minut. Ods?czyć, podzielić na porcje, każdą ułożyć na natłuszczonej folii. Oprószyć solą ziołową i pieprzem, po czym zawinąć folię i grillować 25 minut.
Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do upieczonych w folii ziemniaków, posypać serem.

Do grillowania najlepsze s? ziemniaki podobnej wielkości, odmiany m?cznej.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z wędlin i salcesonów


Składniki 15 dag czarnego salcesonu 15 dag białego salcesonu 30 dag wędliny 2 cebule 8 łyżek oleju 4 łyżki octu winnego sól czarny pieprz szczypiorek Wykonanie Wędlinę i salceson obrać, pokroić w plasterki, nastepnie na cienkie paseczki. Obrać cebulę i pokroić na cienkie plasterki. Wszystko wymieszać. Przygotować zalewę z octu i 4 łyżek wody, osolić i dodać odrobinę pieprzu. Do wędliny, salcesonu i cebuli dodać zalewę, rozmieszać. Przykryć i odstawić na jakis czas. Bezpośrednio przed podaniem doprawić do smaku i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym chlebkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Biała kapusta z jarzębiną


Składniki • główka białej kapusty • 10 listków laurowych • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu • pół łyżeczki kminku • 2 duże cebule • 2 kiście jarzębiny • 2 łyżki soli Etapy przygotowania 1. Kapustę myjemy, szatkujemy i odstawiamy na kilka godzin. Odlewamy sok. Cebulę obieramy i kroimy. Jarzębinę myjemy. W dużym słoju lub garnku na przemian układamy kapustę, owoce jarzębiny i przyprawy. 2. Po kilku dniach odlewamy sok z kapusty. Całość przekładamy do mniejszych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.