Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki w folii


Składniki: ziemniaki - 1 kg
sól ziołowa
pieprz
stary żółty ser - 20 dag
boczek - 10 dag
cebula – 1 szt.
masło
sól
 
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połowę i włożyć do wrz?cej lekko posolonej wody i gotować 10 minut. Ods?czyć, podzielić na porcje, każdą ułożyć na natłuszczonej folii. Oprószyć solą ziołową i pieprzem, po czym zawinąć folię i grillować 25 minut.
Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do upieczonych w folii ziemniaków, posypać serem.

Do grillowania najlepsze s? ziemniaki podobnej wielkości, odmiany m?cznej.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Słoneczny deser


Składniki: 4 brzoskwinie, 220 ml syropu waniliowego 500 ml wytrawnego szampana, 1 mała laska wanilii, 200 g truskawek, 250 g bitej smietany, 2 lyzki cukru, 2 lyzki swiezych poziomek do przybrania, 4 listki swiezej miety do przybrania. Sposób wykonania: 1. Brzoskwinie naciac delikatnie wzdluz obwodu, po czym zanurzyc na 30 sek we wrzacej wodzie. Wyjac, osaczyc, schlodzic i obrac ze skorek. Wanilie drobno posiekac. 2. Polaczyc ze soba syrop, wino i posiekana wanilie, wymieszac i zagotowac. Ostroznie wkladac obrane brzoskwinie i gotowac je w tej mieszaninie 5 min na malym ogniu. Wyjac, osaczyc i odstawic. Sos z gotowania przecedzic, nastepnie silnie oziebic. 3. Truskawki przefasowac przez sito, utrzec z cukrem, dodac bita smietane i starannie wymieszac. 4. Brzoskwinie ukladac na puree truskawkowym. Przybrac swiezymi poziomkami i listkami miety, po czym podawac. Osobno, w kieliszkach podac schlodzony sos z gotowania.

Przepisy kulinarne - losowy

Budyń z kaszy manny i twarogu


Składniki 25 dag kaszy manny,
1 białko,
1 i 1/2 szklanki mleka,
4 jaja,
15 dag odciśniętego twarogu,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki rodzynek Wykonanie Mannę odsiać na sicie, zatrzeć białkiem i wysuszyć w piekarniku. Mleko zagotować, wsypać do gotującego się mleka przesuszoną i ostudzoną kaszę, zagotować mieszając przykryć naczynie i wstawić do dużego naczynia z gorącą wodą. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć na jednolitą masę z cukrem i żółtkami. Pod koniec ucierania dodać przestudzoną kaszę i sparzone rodzynki. Masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Formę budyniowa posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 50 min. Podawać na gorąco.