Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki pod kołderką z sera


Składniki - ok. 12 ziemniaków średniej wielkości - czosnek (w zależności od upodobań) - 3 łyżki masła - 10 dag żółtego sera - zioła prowansalskie - papryka w proszku Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić na ćwirtki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyc na wierzchu ziemniaków. Podobnie uczynić z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i znacznie bardziej obficie ziołami prowansalskimi. Zapiekać przez mniej więcej 40 minut. Pózniej wyjąć na chwilę z piekarnika, posypać tartym serem i zapiekać aż do momentu stopienia się sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Hiszpańskie naleśniki


Składniki Przepis Hiszpańskie naleśniki

Ciasto: 350 g mąki 5 jaj 1/3 l mleka 1/4 l wody 2 szczypty soli Rama Culinesse 2 łyżki jasnego piwaFarsz: 1 sos do potraw hiszpański Knorr 500 g mielonej wołowiny  50 g kiełków soi 1 łyżeczka curry kilka listków kapusty pekińskiej 50 g startego ementalera Sposób przygotowania:
Ubij m?kę z mlekiem, dodaj wodę, jaja, sól i 5 łyżek Ramy Culinesse. Wymieszaj i dodaj piwo. Płynne ciasto odstaw na 2 godziny. Podsmaż wołowinę, dodaj sos hiszpański, kiełki soi i curry. Usmaż naleśniki na Ramie Culinesse. Wyłóż je farszem, posyp porwaną kapust? i zawiń. Podawaj od razu lub posyp serem i zapiekaj w piekarniku.

Przepisy kulinarne - losowy

Angielski pasztet z gołębi


Produkty: 3 młode sprawione gołębie,
4 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
600 g ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę,
2 cebule obrane i pokrojone w małe kawałki,
1 ząbek czosnku obranyi drobno posiekany,
1/3 łyżeczki tymianku,
300 g serc karczochów pokrojonych na plasterki,
150 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki,
3 sparzone i obrane pomidory - grubo pokrojone,
6 łyżek drobno posiekanej i zielonej pietruszki,
120 g wędzonego i chudego boczku - pokrojonego w cienkie paseczki,
80 ml madery,
100 ml mocnego bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego,
500 g kruchego ciasta,
1 białko lekko ubite,
1 żółtko lekko ubite.
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 230°C. Gołębie umyć wewnątrz i z wierzchu, osuszyć, przekroić na cztery części, wyjąć kości grzbietowe i żeberka. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i olej. Obsmażyć kawałki gołębi i odstawić na bok. Ogniotrwałą formę z szerokim brzegiem nasmarować 3 łyżkami masła. Ułożyć w niej warstwami jarzyny, zioła i boczek. Gołębie muszą być na wierzchu. Zalać maderą i bulionem. Forma powinna być napełniona prawie po brzegi. Ciasto rozwałkować na wielkość pokrywki. Brzegi formy wysmarować białkiem, nałożyć płat ciasta i mocno zacisnąć. Na środku wyciąć okrągły otwór, aby mogła ujść para. Z resztek ciasta wykroić ozdóbki. Wokół otworu przykleić białkiem pasek ciasta. Całą powierzchnię pokrywy z ciasta posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i dopiec w ciągu dalszych 40 min.