Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki pod kołderką z sera


Składniki - ok. 12 ziemniaków średniej wielkości - czosnek (w zależności od upodobań) - 3 łyżki masła - 10 dag żółtego sera - zioła prowansalskie - papryka w proszku Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić na ćwirtki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyc na wierzchu ziemniaków. Podobnie uczynić z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i znacznie bardziej obficie ziołami prowansalskimi. Zapiekać przez mniej więcej 40 minut. Pózniej wyjąć na chwilę z piekarnika, posypać tartym serem i zapiekać aż do momentu stopienia się sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Brukselka w cieście


50 dag brukselki
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
sól
olej do głębokiego smażenia Brukselkę umyć, zblanszować. Wymieszać jajka z mlekiem i przesianą m?ką, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 30 min. Rozgrzać olej w głębokim naczyniu, każdą brukselkę maczać w cieście, smażyć, aż ciasto się zarumieni. Układać na bibułce, aby ?ciekł tłuszcz.


Przepisy kulinarne - losowy

Sezamowe crostini z wątróbką


40 dag wątróbki drobiowej
2 bagietki
2 cebule
mały słoik konfitury wi?niowej
8 łyżek sezamu
białko
150-100 ml czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki grenadiny (ew. 3 łyżki likieru wi?niowego) dekoracja:
sałata radiccho / dębowa br?zowa
wisienki koktajlowe Bagietkę pokroić na 3 cm kawałki. Wybrać z nich środek, pozostawiając tylko skórkę. Roztrzepać białko, obtoczyć w nim skórkę, panierować sezamem. Włożyć do gorącego piekarnika na 10-15 min. Piec do uzyskania złotobr?zowego koloru. Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki, zeszklić. Dodać pokrojoną w paski wątróbkę, chwilę smażyć, dodać konfiturę i grenadinę. Smażyć 3-4 min., dodać wino. Dusić, aż płyn odparuje. Bagietki dekorować sałat?, wyłożyć wątróbki, udekorować owocami.