Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki pod kołderką z sera


Składniki - ok. 12 ziemniaków średniej wielkości - czosnek (w zależności od upodobań) - 3 łyżki masła - 10 dag żółtego sera - zioła prowansalskie - papryka w proszku Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić na ćwirtki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyc na wierzchu ziemniaków. Podobnie uczynić z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i znacznie bardziej obficie ziołami prowansalskimi. Zapiekać przez mniej więcej 40 minut. Pózniej wyjąć na chwilę z piekarnika, posypać tartym serem i zapiekać aż do momentu stopienia się sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Spagetti z pomidorami


Cześć mam na imię Karolina i wymyśliłam smaczny przepis na spagettiz
pomidorami

podaje przepisna 4 os:

składniki:
1 opakowanie makaronu spagetti(najlepiej malma)
1 puszka zielonego groszku
4 puszki pomidorów krojonych
1 główka czosnku
1 por cały
1 paczka suszonej natki pietruszki lub pęczek świeżej
pół paczki suszonej bazylii
2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
pieprz
nie solić !

sposób przygotowania:
1. ugotować makaron (aldente) w lekko osolonej wodzie z 3 łyżkami oliwy
(przelać do durszlaka)
2. na patelni podsmażyc czosnek z posiekanym porem i odstawić na bok
3. do garnka po makaronie wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i produkty
z patelni (przez 5 min mieszć)
4. dodać do tego wszystkiego makaron i wymieszać
5. zostawić na kilka minut, żeby makaron przeszedł ziołami i skonsumować.

Najlepiej smakuje z białym winem i świeżymi listkami bazylii.
Można makaron spagetti zastąpić penne.

Naprawdę polecam wszystkim, jest pyszne.

Przepisy kulinarne - losowy

Mus z grzybow


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 5 godz.
30 g suszonych borowikow,
300 g pieczarek,
100 ml smietanki kremowej,
300 ml wywaru miesnego,
15 g zelatyny,
80 ml madery,
1 duza cebula,
1 lyzka masla,
3 lyzki tartej bulki,
sol, pieprz.
Przybranie:
100 g kurek lub smardzow.

1. Borowiki umyc, namoczyc w przegotowanej wodzie, w tej samej wodzie ugotowac.
Nastepnie wyjac, pokroic na kawalki i odlozyc. Wywar z grzybow przecedzic i
wlac do wywaru miesnego. Kurki lub smardze dokladnie umyc, zalac mala iloscia osolonej wody, gotowac 40 min. Grzyby wyjac a wywar przecedzic i dolac
do wywaru miesnego.
2. Pieczarki oczyscic, oplukac, pokroic w kawalki. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac, usmazyc na masle. Wrzucic na patelnie pieczarki, smazyc 10 min.
Dodac sol, pieprz, tarta bulke i smietanke. Zagotowac, nastepnie zmiksowac.
3. Zelatyne zalac 2 lyzkami zimnej wody. Zagotowac polaczone wywary, odparowac
do 300 ml. Dodac madere, ponownie odparowac. Do goracego wywaru dodac zelatyne i rozpuscic. 2/3 wywaru z zelatyna wymieszac z masa pieczarkowa i pokrojonymi borowikami.
4. Prostokatna forme wypelnic masa, zalac czescia wywaru z zelatyna. Na wierzchu ulozyc kurki lub smardze. Zalac reszta wywaru z zelatyna, odstawic, by
galareta stezala.