Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki pod kołderką z sera


Składniki - ok. 12 ziemniaków średniej wielkości - czosnek (w zależności od upodobań) - 3 łyżki masła - 10 dag żółtego sera - zioła prowansalskie - papryka w proszku Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić na ćwirtki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyc na wierzchu ziemniaków. Podobnie uczynić z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i znacznie bardziej obficie ziołami prowansalskimi. Zapiekać przez mniej więcej 40 minut. Pózniej wyjąć na chwilę z piekarnika, posypać tartym serem i zapiekać aż do momentu stopienia się sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z cukinią


100 g cukini
pęczek rzodkiewek
100 g pieczarek
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki octu winnego
szczypta tymianku
sos Worcestershire
100 g pestek z dyni
sól, pieprz Warzywa pokroić w cienkie słupki. Miód wymieszać z octem, odrobiną wody, sosem i olejem. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Na koniec posypać pestkami dyni.

Przepisy kulinarne - losowy

Rusty nail


Porcja dla 2 osob.
80 ml whisky,
80 ml likieru Drambuie (korzenno-miodowy),
4 kostki lodu.

1. Do szerokich niskich szklanek wrzucic po 2 kostki lodu.
2. Wlac rowne ilosci whisky i likieru, zamieszac lyzeczka, natychmiast podawac.
3. Serwowac przed posilkiem dla wzmocnienia apetytu.