Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki pod kołderką z sera


Składniki - ok. 12 ziemniaków średniej wielkości - czosnek (w zależności od upodobań) - 3 łyżki masła - 10 dag żółtego sera - zioła prowansalskie - papryka w proszku Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić na ćwirtki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyc na wierzchu ziemniaków. Podobnie uczynić z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i znacznie bardziej obficie ziołami prowansalskimi. Zapiekać przez mniej więcej 40 minut. Pózniej wyjąć na chwilę z piekarnika, posypać tartym serem i zapiekać aż do momentu stopienia się sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos huzarski


350 ml wywaru z kości lub mięsa,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
6 dag pietruszki,
8 dag selera,
6 dag marchwi
5 dag cebuli,
tłuszcz do warzyw,
5 dag tartego chrzanu,
3 dag szynki wędzonej,
5 dag pomidorów,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól, pieprz,
ziele angielskie

Pomidory sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórki, pokroić w cz?stki, warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, skropić wod? i dusić na małym ogniu do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać chrzan, warzywa, pomidory i szynkę pokrojoną w paseczki oraz przyprawy, doprawić do smaku. Podawać do makaronów, klusek, ryżu i mięsa.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka pomidorowa


Składniki 80 dag pomidorów tłuszcz do wysmarowania formy 3 ząbki czosnku 10 dag bułki tartej 15 dag startego ostrego żółtego sera 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano pęczek bazylii Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić na plasterki. Formę sufletową wysmarować tłuszczem, ułożyć plasterki pomidorów, tak by zachodziły na siebie, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać, rozgnieść. Bułkę tarta wsypać do miski, dodać czosnek, ser, oliwę. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, wymieszać. Masę wyłożyć na pomidory. Bazylię opłukać, osuszyć, oberwać listki, posypać pomidory (kilka listków odłożyć). Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Wstawić zapiekankę. Zapiekać przez 20 min. Podawać udekorowana listkami bazylii, ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem pszennym najlepiej własnego wypieku.