Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki pod kołderką z sera


Składniki - ok. 12 ziemniaków średniej wielkości - czosnek (w zależności od upodobań) - 3 łyżki masła - 10 dag żółtego sera - zioła prowansalskie - papryka w proszku Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić na ćwirtki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyc na wierzchu ziemniaków. Podobnie uczynić z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i znacznie bardziej obficie ziołami prowansalskimi. Zapiekać przez mniej więcej 40 minut. Pózniej wyjąć na chwilę z piekarnika, posypać tartym serem i zapiekać aż do momentu stopienia się sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babeczki z kremem i owocami


8 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko.
Krem:
250 ml mleka,
3 zoltka,
75 g cukru pudru,
1 lyzka cukru waniliowego,
1 lyzka maki kartoflanej.
Inne:
150 g swiezych owocow: truskawek, malin, poziomek, jagod.

1. Make posiekac z maslem, dodac cukier, zoltko, szybko zagniesc ciasto. Przykryc, wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm, przeniesc na walku, nalozyc
na ustawione obok siebie, posmarowane maslem foremki. Docisnac ciasto dlonia
do dna i brzegow foremek. Przycisnac walkiem, odciac nadmiar ciasta. Skrawki
ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wylozyc nim nastepne foremki. Ciasto
na dnie foremek nakluc widelcem, wylozyc folia aluminiowa i napelnic suchym
grochem. Piec 8-12 min w temp. 200żC.
3. Z upieczonych babeczek usunac folie z grochem, po ostudzeniu ostroznie wyjac
z foremek.
4. Przygotowac krem: zagotowac mleko z cukrem waniliowym. Zoltka utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, dodac make, wymieszac. Wlewac powoli do zoltek
gorace mleko, nie przerywajac mieszania. Garnek z kremem postawic na parze
(na malym ogniu), ubijac, az krem zgestnieje (uwazac, by sie nie przypalil).
Krem ostudzic, napelnic nim babeczki i przybrac owocami.
- Babeczki mozna napelnic bita smietana zamiast kremem. Mozna je tez przybrac
pokrojonymi na kawalki owocami (brzoskwinie, sliwki, kiwi itp.).

Przepisy kulinarne - losowy

Cielęcina z ziołami i kurkami


Produkty: - 1.2 kg zadniej cielęciny w kawałkach
- 1/2 pęczka szałwii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 marchewka
- 25 dag kurek (prawdziwków lub pieczarek)
- 1/2 cytryny
- 1 cebula naszpikowana goździkami
- 1 szklanka białego wina
- 2 łyżki mąki
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 1 szklanka śmietanki 18-proc. Wykonanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy połowę masła, obsmażamy na rumiano cielęcinę, obsypujemy ją mąką i smażymy jeszcze chwilę, tak by mąka przestała świecić bielą. Wlewamy wino i dodajemy tyle wody, żeby mięso było przykryte. Wkładamy zioła w całości, marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę, solimy, pieprzymy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pozostawiamy nie przykryte na 1,5 godziny.
Oczyszczone kurki smażymy na pozostałym maśle. Sos, który się wydzieli podczas smażenia, w części odparowujemy, a resztę wlewamy do mięsa. Uduszoną cielęcinę przekładamy na głęboki półmisek, na wierzchu kładziemy grzyby. Z sosu wyjmujemy zioła. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietanką i sokiem z cytryny, dodajemy nieco sosu od mięsa, mieszamy, wlewamy do garnka z sosem. Podgrzewamy stale mieszając, by sos się nie zwarzył.
Częścią sosu polewamy mięso z grzybami, a resztę podajemy w sosjerce. Najlepsze są do tego kluski tagliatelle.