Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z szałwią


Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag tartego żółtego sera typu emmentaler trochę parmezanu (dla smaku) łyżeczka szałwii suszonej, albo kilka gałązek świeżej sól pieprz tłuszcz Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć i ponadcinać nożem. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 20 minut. Śmietanę wymieszać z tartym serem, szałwią, doprawić solą i pieprzem. Polać tym ziemniaczki i zapiekać jeszcze około 30 minut. Podawać z sałatą lodową lub kapustą pekińską w sosie winnym. Do tego ulubiony kawałek mięska.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik wiśniowy


Składniki • 1 kg wiśni • 2,5 l wody • pól szklanki śmietany 18 % • pół kisielu wiśniowego     Etapy przygotowania 1. Wydrylowane wiśnie gotować w wodzie z cukrem przez 5 minut. Dodać rozrobiony kisiel. 2. Po zagotowaniu odstawić, ostudzić, dodac śmietanę. Można podawać z dobrym makaronem lub drobnymi kluskami.

Przepisy kulinarne - losowy

Hamburger w południowym stylu


Składniki:
• 12 płatów wędzonki/boczku a najlepiej bekonu dobrej jakości, aby łatwo można było potem pokruszyć
• ok. 1 kg chudej mielonej wołowiny
• 2 roztrzepane jajka
• 1/4 szklanki posiekanej drobno słodkiej cebuli
• 1/4 szklanki posiekanej drobno papryki
• 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki szałwi w proszku
• 1/4 szklanki sosu barbecue średnio ostrego lub ostrego
• 8 bulek do hamburgera (gotowe s? przekrojone)
• plastry cebuli

Wykonanie:
Na patelni podsmażyć boczek na chrupi?co, przełożyć na papierowy ręcznik, żeby osączyć tłuszcz, następnie pokruszyć drobno. Poł?czyć razem boczek, mięso, roztrzepane jajka, cebule, paprykę, pieprz i sol przyprawowa oraz szałwie w proszku. Dobrze wymieszać i ukształtować 6 hamburgerów ok. 2,5 cm grubości.

Przygotować grill do niebezpośredniego grillowania - średni ogień i dodać przygotowane drzewo według wskazówek na opakowaniu.

Ułożyć hamburgery na natłuszczonym ruszcie, nakryć grill i grillować hamburgery obustronnie 18-20 min, przewracając raz. Posmarować hamburgery sosem barbecue na 5 min. przed końcem grillowania. Opiec bulki przekrojem w dół, wkładać do nich hamburgery kład?c na nich krążki cebuli i polewając sosem barbecue według życzenia. Obok podać mieszane pikle i inne dodatki, jakie kto lubi.