Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z szałwią


Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag tartego żółtego sera typu emmentaler trochę parmezanu (dla smaku) łyżeczka szałwii suszonej, albo kilka gałązek świeżej sól pieprz tłuszcz Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć i ponadcinać nożem. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 20 minut. Śmietanę wymieszać z tartym serem, szałwią, doprawić solą i pieprzem. Polać tym ziemniaczki i zapiekać jeszcze około 30 minut. Podawać z sałatą lodową lub kapustą pekińską w sosie winnym. Do tego ulubiony kawałek mięska.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Orzeźwiajacy shake egzotyczny


Składniki • 1 1/2 kwaśnego szklanki mleka
• 6 plastrów ananasa z puszki
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 2 gałki lodów waniliowych Etapy przygotowania 1. Ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić plastry na małe kawałki.
2. Kawałki ananasa zalać mlekiem, zmiksować. Dodać wiórki kokosowa oraz lody, ponownie zmiksować.
3. Podawać w schłodzonych szklankach, posypane wiórkami kokosowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowane jabłka z rodzynkami i imbirem


SKŁADNIKI: * 6 ładnych twardych jabłek (najlepiej zielonych) * 6 łyżek miodu * 85 g rodzynek * 1/2 łyżeczki mielonego imbiru * 1/2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: 1. Zetrzyj 2 jabłka na tarce z małymi oczkami. 2. Wymieszaj je z miodem, imbirem i cynamonem. 3. Odkrój pozostałym owocom czapeczki z ogonkiem i odłóż na bok. 4. Łyżeczką lub małym nożykiem wydrąż miąższ. Zostaw około ½ cm przy skórce. Miąższ dodaj do farszu i wymieszaj. 5. Dziurki w spodzie owoców, powstałe po usunięciu gniazd nasiennych, zatkaj dużymi rodzynkami. 6. Nałóż do środka farsz i przykryj odciętymi czapeczkami. 7. Każde jabłko zawiń w dwie warstwy folii aluminiowej i połóż na grilla.