Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z szałwią


Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag tartego żółtego sera typu emmentaler trochę parmezanu (dla smaku) łyżeczka szałwii suszonej, albo kilka gałązek świeżej sól pieprz tłuszcz Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć i ponadcinać nożem. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 20 minut. Śmietanę wymieszać z tartym serem, szałwią, doprawić solą i pieprzem. Polać tym ziemniaczki i zapiekać jeszcze około 30 minut. Podawać z sałatą lodową lub kapustą pekińską w sosie winnym. Do tego ulubiony kawałek mięska.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta z brokułów


Składniki: - 30 dag brokułów (mogą być mrożone)
- 15 dag fety lub innego słonego sera
- cukier, sól Wykonanie: Brokuły ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, osącz, ostudź i zmiksuj na gładką masę. Ser rozetrzyj i wciąż ucierając stopniowo dodawaj do niego brokuły - aż do uzyskania jednolitej pasty.

Przepisy kulinarne - losowy

Wołowina z bambusem i kluskami


Składniki ¼ litra bulionu wołowego z kostki 4 cm świeżego imbiru sos sojowy łyżka mirinu ½ kg chudej wołowiny 2 łyżki sosu rybnego puszka pędów bambusa puszka kasztanów wodnych szczypiorek świeży szpinak makaron lub kluski Przygotowanie Rosół wlewamy do rondla, dodajemy imbir, sos sojowy i mirin, czyli japońskie, słodkie wino do gotowania. Wszystko razem gotujemy, by powstał sos, którym polejemy potrawę. Pokrojone w paski mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 centymetry posiekanego imbiru, ale może też być imbir ze słoiczka. Wlewamy sos rybny i trochę sosu sojowego. Dorzucamy 10 dag pędów bambusa, tyle samo kasztanów wodnych i garść posiekanego szczypiorku. Wszystko razem starannie mieszamy. Wlewamy do mięsa kilka łyżek esencjonalnego bulionu. Całość mieszamy i dodajemy kawałki liści szpinaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy makaron do indywidualnych miseczek, dodajemy zrumienioną wołowinę z kasztanami wodnymi, pędami bambusa oraz szpinakiem i całość polewamy kilkoma łyżkami bulionu. Dekorujemy szczypiorkiem.