Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z szałwią


Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag tartego żółtego sera typu emmentaler trochę parmezanu (dla smaku) łyżeczka szałwii suszonej, albo kilka gałązek świeżej sól pieprz tłuszcz Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć i ponadcinać nożem. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 20 minut. Śmietanę wymieszać z tartym serem, szałwią, doprawić solą i pieprzem. Polać tym ziemniaczki i zapiekać jeszcze około 30 minut. Podawać z sałatą lodową lub kapustą pekińską w sosie winnym. Do tego ulubiony kawałek mięska.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik na kruchym cieście


Ciasto: 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki, 13 dag margaryny, 5 dag (3 łyżki) cukru, 4 żółtka. Masa serowa: 50 dag sera twarogowego tłustego, 20 dag (niepełna szklanka) cukru, 13 dag margaryny, 4 - 5 jaj, 2 dag (1 łyżka) kaszy manny, cukier waniliowy lub esencja zapachowa. Margarynę posiekać nożem z m?ką, a następnié poł?czyć z żółtkami i cukrem. Ciasto szybko wyrobić ręką i schłodzić w lodówce (co najmniej 30 min.). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i przenieść wałkiem na blachę. Ciasto lekko podpiec w gor?cym piekarniku (15 - 20 min.). Przyrz?dzić masę serową: ser przepu?cić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, kasz? manną i stopniowo dodawanym serem. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie poł?czyć z mas? serową. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 30 - 40 min. w umiarkowanie gor?cym piekarniku.

Przepisy kulinarne - losowy

Grochówka na wędzonce


Składniki:25 dkg łuskanego grochu,
30 dkg żeberek wędzonych,
1 marchewka,
1 pietruszka,
0.25 selera (ok. 5 dkg),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka przyprawy z suszonych warzyw (np. jarzynka lub vegeta),
1 liść laurowy,
1 łyżka majeranku,
sól,
kilka ziaren pieprzu.

 
Sposób przyrządzenia:        Groch wypłukać, zalać 2 l wody i wymoczyć 2 h, a następnie zagotować w tej samej wodzie. Żeberka umyć, włożyć do garnka z grochem, dodać liść laurowy oraz pieprz i gotować ok. 1 h. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, drobno pokroić, cebulę obrać, poprzekrawać na pół i razem z pokrojonymi warzywami włożyć do wywaru. Dodać przyprawę z suszonych warzyw i gotować jeszcze 40 min., aż groch i mięso na żeberkach będą miękkie. Wyjąć żeberka, cebulę i liść laurowy. Z żeberek obrać mięso, pokroić je w kostkę i z powrotem wrzucić do zupy (zupę można przedtem zmiksować, ale niekoniecznie). Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do zupy. Przyprawić majerankiem i jeszcze chwilę gotować. Podawać z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę.