Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z szałwią


Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag tartego żółtego sera typu emmentaler trochę parmezanu (dla smaku) łyżeczka szałwii suszonej, albo kilka gałązek świeżej sól pieprz tłuszcz Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć i ponadcinać nożem. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 20 minut. Śmietanę wymieszać z tartym serem, szałwią, doprawić solą i pieprzem. Polać tym ziemniaczki i zapiekać jeszcze około 30 minut. Podawać z sałatą lodową lub kapustą pekińską w sosie winnym. Do tego ulubiony kawałek mięska.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet z szynką i pomidorami


SKLADNIKI: 3 jajka 3/4 plastry chudej szynki dwa srednie pomidory cebula ogórek zielony szczypta soli i pieprzu ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Rozdziel białko od żółtka, białko ubij na pianę, pokrój szynkę na drobną kostkę. 2. Wymieszaj dokładnie żółtka i dodaj do nich szynkę, następnie dodaj to do białek.  3. Powoli wylej na patelnie i przykryj pokrywką, zmniejsz ogień, w między czasie obierz pomidory, cebulkę i ogórka. 4. Odwróć omlet na drugą stronę, najlepiej za pomocą dwóch łopatek drewnianych i wyłóż na omlet sałatkę pomidorową.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z porów po japońsku


12 porów,
1 bułka namoczona w mleku,
tarta bułka,
tarty ser,
1/2 szklanki sosu beszamelowego

Pory opłukać, odci?ć li?cie i gotować ok. 3-4 min. Rozdrobnić bułkę namoczoną uprzednio w mleku i wyci?nięt?, wymieszać z posiekanymi porami, lekko oprószyć solą i pieprzem. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć przygotowane pory i zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem wymieszanym z tart? bułką. Wstawić do piekarnika na 25 min.