Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z szałwią


Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag tartego żółtego sera typu emmentaler trochę parmezanu (dla smaku) łyżeczka szałwii suszonej, albo kilka gałązek świeżej sól pieprz tłuszcz Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć i ponadcinać nożem. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 20 minut. Śmietanę wymieszać z tartym serem, szałwią, doprawić solą i pieprzem. Polać tym ziemniaczki i zapiekać jeszcze około 30 minut. Podawać z sałatą lodową lub kapustą pekińską w sosie winnym. Do tego ulubiony kawałek mięska.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety wieprzowe z ananasem


SKŁADNIKI: * 4 kotlety wieprzowe * 1 łyżeczka ostrej musztardy * 1/4 łyżeczki pieprzu * 200 g ananasa z puszki * 4 plastry sera edamskiego (100 g) * 1 jajko * 1 łyżeczka soli * mąka i tarta bułka * 4 łyżki oleju Dekoracja: * 4 plasterki cytryny * pietruszka WYKONANIE: Plastry mięsa lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować musztardą. Mniejsze plastry mięsa rozciąć, zrobić kieszeń i napełnić ananasem z plasterkiem sera. Większe plastry mięsa wypełnić ananasem i serem a następnie zagiąć. Brzegi złączyć przy pomocy patyczków. Rozbełtać jajko z solą i 3 łyżkami wody. Obtaczać kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Silnie przycisnąć bułkę tartą. Rozgrzać olej na silnym ogniu, smażyć każdy kotlet minutę z każdej strony. Przy niższej temperaturze smażyć do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Ułożyć kotlety, ozdobić plasterkiem cytryny i pietruszką.

Przepisy kulinarne - losowy