Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Zupa krem marchewkowo-cykoriowa z ryżem


Składniki • 1 litr wody
• 3 łyżki oleju
• 1 mała cykoria
• 1 por
• 2 marchewki
• 2 ziemniaki
• kawałek czerwonej papryki
• 10 dkg ryżu w woreczku    
• przyprawy:  
• sól kamienna
• zielony pieprz jalapeno
• pieprz czarny mielony  
• 1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki   Etapy przygotowania 1. Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy wodą i oliwą - dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż warzywa i ryż będą miękkie. 2. Miękkie warzywa i ryż rozdrabniamy dokładnie blenderem. Zupę doprawiamy do smaku. 3. Podajemy ją na gorąco posypaną natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron z rozmarynem


50 dag makaronu najlepiej kokardek
2 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki rozmarynu suszonego /  2 gał?zki świeżego
1/2 kostki rosołowej warzywnej
1/2 szkl. pomidorów w zalewie
3 serki ?mietankowe
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz Makaron ugotować al dante w dużej ilości wody. Posiekać seler, podsmażyć z rozmarynem na gor?cej oliwie. Dodać kostkę rosołową i pomidory. Dusić 1 min., dodać serki, posolić, dusić 10 min. Odcedzić makaron, wrzucić do sosu, posypać pieprzem, dokładnie wymieszać. Posypać tartym parmezanem.


Przepisy kulinarne - losowy

Roladki z sałaty


SKŁADNIKI: ładne liście sałaty, twarożek chrzanowy, rzodkiewka, świeży ogórek, długi szczypiorek WYKONANIE: Liście sałaty umyć. Rzodkiewkę posiekać, ogórek drobno pokroić, wymieszać z łyżką twarożku. Liść sałaty posmarować twarożkiem i położyć łyżkę rzodkiewki wymieszanej z ogórkiem. Zawinąć boki liścia i zwinąć całość w rulonik, obwiązać szczypiorkiem.