Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Zupa krem marchewkowo-cykoriowa z ryżem


Składniki • 1 litr wody
• 3 łyżki oleju
• 1 mała cykoria
• 1 por
• 2 marchewki
• 2 ziemniaki
• kawałek czerwonej papryki
• 10 dkg ryżu w woreczku    
• przyprawy:  
• sól kamienna
• zielony pieprz jalapeno
• pieprz czarny mielony  
• 1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki   Etapy przygotowania 1. Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy wod± i oliw± - dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż warzywa i ryż będ± miękkie. 2. Miękkie warzywa i ryż rozdrabniamy dokładnie blenderem. Zupę doprawiamy do smaku. 3. Podajemy j± na gor±co posypan± natk± pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety baranie z parmezanem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
8 kotletow baranich z kostka,
150 g utartego parmezanu,
100 g masla,
1 jajo,
tarta bulka do panierowania,
sol, pieprz.

1. Antrykot lub comber ulozyc na desce, odrabac kregoslup, wykroic 8 kotletow,
kazdy z koscia zeberkowa. Konce kosci (2-3 cm) oskrobac z miesa i blon. Kotlety oplukac, osuszyc, oczyscic, pobic tluczkiem, wyrownac ich grubosc, osolic i oproszyc pieprzem.
2. Polowe masla rozpuscic. Jajo rozmacic z odrobina mleka lub wody. Przygotowac
na talerzach parmezan i przesiana tarta bulke. Maczac kotlety w rozpuszczonym masle a potem w parmezanie. Ugniesc reka ser na kotletach i ostroznie
(zeby nie odkleic parmezanu) panierowac w jajku i w bulce.
3. Rozgrzac na patelni pozostale maslo, smazyc kotlety na rumiano po 2-3 min z
kazdej strony. Podawac z ryzem. Osobno podac sos pomidorowy.

Przepisy kulinarne - losowy

Zielona zupa ogórkowo-koperkowa


Składniki: •  50 dag ogorkow
  
•  duzy peczek koperku
  
•  1 szalotka
  
•  1 zabek czosnku
  
•  100 ml smietany
  
•  2 zoltka
  
•  4 lyzki gestego jogurtu naturalnego
  
•  1 lyzka masla
  
•  1 lyzka soku z cytryny
  
•  jarzynka
  
•  sol
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Szalotke oraz czosnek obrac, oplukac, osuszyc, drobno posiekac. Dokladnie umyte ogorki pokroic w kostke.
    
2.  W rondlu rozgrzac maslo, wrzucic cebule i czosnek. Smazyc, mieszajac, az beda szkliste. Dodac pokrojone ogorki i, mieszajac, smazyc ok. 5 min.
    
3.  Zalac 3 szkl. wrzatku. Wlac sok z cytryny. Doprawic do smaku jarzynka oraz sola i pieprzem. Gotowac jeszcze 5 min.
    
4.  Smietane, jogurt i zoltko zmiksowac lub energicznie roztrzepac widelcem.
    
5.  Zupe zdjac z ognia. Kiedy troche ostygnie wlac smietane z jogurtem i zoltkiem. Tuz przed podaniem posypac posiekanym koperkiem.
    
6.  Zupe mozna udekorowac rowniez platerkami cytryny - nabierze jej aromatu.