Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Zupa krem marchewkowo-cykoriowa z ryżem


Składniki • 1 litr wody
• 3 łyżki oleju
• 1 mała cykoria
• 1 por
• 2 marchewki
• 2 ziemniaki
• kawałek czerwonej papryki
• 10 dkg ryżu w woreczku    
• przyprawy:  
• sól kamienna
• zielony pieprz jalapeno
• pieprz czarny mielony  
• 1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki   Etapy przygotowania 1. Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy wodą i oliwą - dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż warzywa i ryż będą miękkie. 2. Miękkie warzywa i ryż rozdrabniamy dokładnie blenderem. Zupę doprawiamy do smaku. 3. Podajemy ją na gorąco posypaną natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasteczka sezamowe


Składniki • 20 dkg mąki krupczatki • 7 dkg cukru • 10 dkg masła • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli • 1 jajko • 1/4 szklanki ziarna sezamowego plus troche do przybrania Etapy przygotowania 1.  Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko i ziarno sezamowe. 2.  Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie skladniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie skladniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. 3.  Blat osypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy wałek o przekroju 5-6 cm. Delikatnie przenosimy go na folię aluminiową i wkładamy do lodówki dla schłodzenia. Układamy je równo - jest bardzo miękki i podatny na odkształcenia. Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz) kroimy je na plasterki grubości 0,5 - 0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią. Z proporcji tej powinno wyjść ok. 15 sztuk. Na wierzch każdego kawałka wciskamy ziarno sezamowe. Staramy się wykonywać to wszystko szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk. Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika. Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone. 4.  Po chwili stygnięcia zdejmujemy je z blachy.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryba po baskijsku


Składniki 3/4 kg filetów rybnych (sola, dorsz, flądra, mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek (sprzedawany w butelkach w dziale z produktami pochodzenia orientalnego)
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomidorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy Brytfannę smarujemy olejem i układamy w niej rybę i pozostałe składniki oprócz pieprzu, przykrywamy i gotujemy przez 15 min. Usuwamy liść laurowy, a rybę przekładamy na gorący półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zwiększamy ogień i gotujemy pozostały sos, aż większość wody wyparuje (nie należy jednak dopuścić do stanu wrzenia). Gotowym sosem polewamy rybę i posypujemy pieprzem.