Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Zupa krem marchewkowo-cykoriowa z ryżem


Składniki • 1 litr wody
• 3 łyżki oleju
• 1 mała cykoria
• 1 por
• 2 marchewki
• 2 ziemniaki
• kawałek czerwonej papryki
• 10 dkg ryżu w woreczku    
• przyprawy:  
• sól kamienna
• zielony pieprz jalapeno
• pieprz czarny mielony  
• 1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki   Etapy przygotowania 1. Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy wodą i oliwą - dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż warzywa i ryż będą miękkie. 2. Miękkie warzywa i ryż rozdrabniamy dokładnie blenderem. Zupę doprawiamy do smaku. 3. Podajemy ją na gorąco posypaną natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koktajl z arbuzem


Produkty: - duży kawałek arbuza (25 dag)
- cienki kawałek melona Honeydew
- cienki kawałek melona Galia
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. mleka
- cukier Wykonanie: Arbuza i melony oczyścić z pestek, pokroić na małe kawałki. Do blendera wsypać owoce. Dodać mleko, jogurt, cukier. Zmiksować.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczone figi z lawendą


Składniki: 150 g masła 8 fig 100 g płatków migdałowych 100 g cukru pudru 100 g mąki 100 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka kwiatów lawendy Sposób wykonania: 1. Umyj i wysusz figi. Każdą przekrój na pół i sprawdź, czy nie jest robaczywa. 2. Rozłóż owoce na blaszce do pieczenia (posmarowanej masłem) stroną przekrojoną do góry. 3. Zmiksuj płatki migdałowe na proszek. 4. Wymieszaj mąkę, puder migdałowy i cukier. 5. Rozpuść masło, wlej je do ciasta i całość zagnieć. 6. Zawiń migdały i orzechy w czystą ściereczkę i trzymając ją tak, żeby nic się nie wysypało, uderz nią konkretnie parę razy o blat stołu. Chodzi o to, żeby migdały i orzechy dobrze pokruszyć. 7. Wymieszaj je z ciastem. 8. Wsyp do ciasta kwiaty lawendy i całość zagnieć. 9. Uformuj ręką placuszek wielkości figi i grubości ok 1 cm. 10. Połóż po placuszku na wierzchu każdej figi i przygnieć delikatnie, żeby się dobrze trzymały. 11. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10/ 15 min. 12. Naturalnie podawaj ciepłe prosto z pieca.