Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Zupa krem marchewkowo-cykoriowa z ryżem


Składniki • 1 litr wody
• 3 łyżki oleju
• 1 mała cykoria
• 1 por
• 2 marchewki
• 2 ziemniaki
• kawałek czerwonej papryki
• 10 dkg ryżu w woreczku    
• przyprawy:  
• sól kamienna
• zielony pieprz jalapeno
• pieprz czarny mielony  
• 1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki   Etapy przygotowania 1. Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy wodą i oliwą - dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż warzywa i ryż będą miękkie. 2. Miękkie warzywa i ryż rozdrabniamy dokładnie blenderem. Zupę doprawiamy do smaku. 3. Podajemy ją na gorąco posypaną natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto z bezą


SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: * 3 szkl mąki * 5 żółtek * 1/2 szkl cukru * kostka margaryny * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na beza: * 5 białek * 1 budyń śmietankowy * 1 szkl cukru Składniki na masę serową: * 1 budyń śmietankowy * 1/2 kg zmielonego sera * 1/2 szkl cukru * 1/2 kostki margaryny SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników zagnieśc ciasto. 3/4 włóż do nasmarowanej formy, resztę wstaw do lodówki na 30 minut. Dokładnie zmiksuj składniki na masę serową. Składniki na bezę ubij na sztywną szklistą pianę. Na ciasto już wyłożone w formie delikatnie wyłóż masę serową ( na niej możesz położyć pokrojone brzoskwinie z puszki). Na wierzch rozłóż przygotowaną bezę i posyp startym na tarce schłodzonym w lodówce ciastem. Piecz około 3 godziny w temp 180 st. C

Przepisy kulinarne - losowy

Yorkshire pudding


Produkty: 250 g mąki,
4 jaja,
200 ml mleka,
sól,
pieprz,
oliwa Sposób przyrządzania:
 
Wymieszać mąkę z jajami i przyprawami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dolać pół szklanki wody. Powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, wlać na dno foremek do muffinów odrobinę oliwy, wstawić je do piekarnika. Kiedy oliwa wrze, rozlać ciasto do foremek, wypełniając je do połowy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki urosną i się zrumienią. Są puste w środku i najlepsze prosto z piekarnika.