Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney


Oczekiwanie: 20 min.

Smażenie: ok.10-15 min.

Gotowanie: ok.15 min.

Trudność: dosc latwe


Składniki na 5 porcji

• 750g ziemniakow • 2 swieze, zielone papryczki chili • ½ lyzeczki suszonego,czerwonego chili • 1 mala, drobno posiekana cebula • 1 lyzeczka soli • 1 lyzeczka mielonego kminku • 1 lyzeczka kurkumy • 2 lyzki stolowe posiekanej, swiezej kolendry • 25g stopionego masla • 150g (2 ½ dl) maki pszennej • Olej rzepakowy do smazenia • Chutney: • Ok. ½ (1dl) szklanki wiorkow kokosowych • 1 szklanka (2dl) jogurtu naturalnego • 1 zielona, swieza papryczka chili • 2 lyzki stolowe swiezej, posiekanej miety • ½ lyzeczki soli • ½ lyzeczki cukru
Etapy przygotowania

1. Wiorki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy ciepla woda. Zostawiamy na ok.20min, po czym odcedzamy na sitku i staramy sie odcisnac z nich cala wode. Chili kroimy w bardzo drobniutka kostke, pestki wyrzucamy. Wszyskie skladniki chutney wkladamy do miski i dokladnie mieszamy, odkladamy na bok. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie; odcedzamy ubijamy je na puree. Z chili wykrawamy nasiona i siekamy w drobna kostke; dodajemy do puree wszystkie skladniki za wyjatkiem maki; dokladnie mieszamy. Stopniowo delikatnie dosypujemy make i wyrabiamy az do uzyskania gladkiego ciasta. Formujemy ok.30-40 malych kuleczek i rozplaszczamy je na cienkie placki na wysypanym maka stole. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwe i smazymy roti przez ok.1-2 min. z kazdej strony (az stana sie pomaranczowo-brazowe). Podajemy z mietowo-kokosowym chutney. Smacznego :)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Trójkąciki z kurczaka z migdałami


Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek l/2 szklanki posiekanych migdałów 1 średnia cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka papryki 2 łyżeczki mielonego kminku 455 g mielonego mięsa z kurczaka 2 małe pokrojone pomidory 1/4 szklanki rodzynek, posiekanych 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 opakowanie ciasta filo oliwa z pestek winogron w sprayu
 
Sposób przygotowania: 1. Podgrzać oliwę na patelni i prażyć na niej migdały, aż lekko się przyrumienia.
Szybko wyciągnąć łyżką cedzakową i osaczyć na papierowym ręczniku. Dodać cebulę, podsmażyć, po czym wsypać sól i przyprawy.
Dusić do wydzielenia aromatu. Dołożyć mielone mięso z kurczaka, smażyć, mieszając, aż będzie prawie miękkie.
Dodać pomidory, rodzynki, pietruszkę, migdały i wino. Dusić pod przykryciem 15 minut.
Odkryć i gotować do wyparowania sosu. Schłodzić. 2. Rozmrozić ciasto według instrukcji na opakowaniu. Wyjąć z opakowania 14 płatów, a pozostałe ciasto schować do zamrażalnika.
Ułożyć ciasto dłuższą stroną równolegle do krawędzi blatu. Podzielić na 3 pasy o szerokości 15 cm.
Położyć jeden na drugim i nakryć czystą ściereczką. Brać po dwa paski na raz, każdy spryskać lekko olejem z pestek winogron i złożyć wzdłuż na pół. Powierzchnię spryskać olejem. 3. Nałożyć łyżeczkę nadzienia na koniec każdego paska. Zawinąć róg po prawej stronie, uzyskując kształt trójkąta, następnie zawijać na przemian prosto i na skos, aż do końca.
To samo zrobić z pozostałymi paskami ciasta. Ułożyć na spryskanej oliwą blasze i piec w nagrzanym piekarniku przez 20- 25 minut na średnim ogniu. Podawać na ciepło jako przekąski. 

Przepisy kulinarne - losowy

Bombolki z miodem


SKŁADNIKI: 1/2 litra mleka prosto od krowy, 7 dag drożdży, 1 kg mąki, 3- 4 jajka, 1/2 kostki masła (najlepiej z mleka prosto od krowy), 3 łyżki cukru, miód i masło do polania. WYKONANIE: Zrobić zaczyn z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru. Gdy wyrośnie, dodać jajka, resztę mąki, a na końcu roztopione masło. Ciasto wałkujemy, za pomocą kieliszka wykrawamy małe kółeczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi się ich wysokość, smarujemy je białkiem i pieczemy w piekarniku (180 st.) 25- 30 min. Kiedy przybiorą złoty kolor, wyjmujemy je z piekarnika, wkładamy do rondla i przykrywamy pokrywką, aby odmiękły. Roztapiamy miód i masło, polewamy obficie bombolki.