Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney


Oczekiwanie: 20 min.

Smażenie: ok.10-15 min.

Gotowanie: ok.15 min.

Trudność: dosc latwe


Składniki na 5 porcji

• 750g ziemniakow • 2 swieze, zielone papryczki chili • ½ lyzeczki suszonego,czerwonego chili • 1 mala, drobno posiekana cebula • 1 lyzeczka soli • 1 lyzeczka mielonego kminku • 1 lyzeczka kurkumy • 2 lyzki stolowe posiekanej, swiezej kolendry • 25g stopionego masla • 150g (2 ½ dl) maki pszennej • Olej rzepakowy do smazenia • Chutney: • Ok. ½ (1dl) szklanki wiorkow kokosowych • 1 szklanka (2dl) jogurtu naturalnego • 1 zielona, swieza papryczka chili • 2 lyzki stolowe swiezej, posiekanej miety • ½ lyzeczki soli • ½ lyzeczki cukru
Etapy przygotowania

1. Wiorki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy ciepla woda. Zostawiamy na ok.20min, po czym odcedzamy na sitku i staramy sie odcisnac z nich cala wode. Chili kroimy w bardzo drobniutka kostke, pestki wyrzucamy. Wszyskie skladniki chutney wkladamy do miski i dokladnie mieszamy, odkladamy na bok. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie; odcedzamy ubijamy je na puree. Z chili wykrawamy nasiona i siekamy w drobna kostke; dodajemy do puree wszystkie skladniki za wyjatkiem maki; dokladnie mieszamy. Stopniowo delikatnie dosypujemy make i wyrabiamy az do uzyskania gladkiego ciasta. Formujemy ok.30-40 malych kuleczek i rozplaszczamy je na cienkie placki na wysypanym maka stole. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwe i smazymy roti przez ok.1-2 min. z kazdej strony (az stana sie pomaranczowo-brazowe). Podajemy z mietowo-kokosowym chutney. Smacznego :)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet z grzybami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
200 g swiezych kurek,
8 jaj,
3 lyzki masla,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,
1/2 lyzeczki zmielonych ziol prowansalskich,
1/2 lyzeczki pieprzu.

1. Kurki przebrac, oczyscic i bardzo starannie umyc. Wieksze pokroic. Smazyc na
2 lyzkach rozgrzanego masla 15-20 min. Pod koniec smazenia osolic i doprawic
polowa pieprzu. Odstawic w cieple miejsce.
2. Jaja wraz z zielona pietruszka, odrobina soli, reszta pieprzu i ziolami ubic
na jednolita mase.
3. Na patelni rozgrzac 1/2 lyzki masla. Wlac polowe ubitych jaj i smazyc na
srednim ogniu ok. 3 min. Gdy spod omletu zazloci sie, przewrocic i dosmazac
krotko z drugiej strony. Zdjac z patelni i odstawic w cieple miejsce. W taki
sam sposob usmazyc drugi omlet.
4. Gorace grzyby ulozyc na pierwszym omlecie, przykryc drugim i podawac.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzybowe koło


250 g ravioli z nadzieniem grzybowym
50 dag grzybów
2 cebule
sól, pieprz
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany
1 jajko
olej
10 dag żółtego startego sera

Pierożki ugotować na półmiękko, odcedzić. Grzyby oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę dusić, ostudzić. Wbić jajko, dodać ?mietanę i połowę sera. Przyprawić solą i pieprzem. Formę w kształcie pier?cienia wysmarować olejem, wyłożyć pierożkami, posypać reszt? sera, wyłożyć farsz, zapiekać ok. 25 min.