Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney


Oczekiwanie: 20 min.

Smażenie: ok.10-15 min.

Gotowanie: ok.15 min.

Trudność: dosc latwe


Składniki na 5 porcji

• 750g ziemniakow • 2 swieze, zielone papryczki chili • ½ lyzeczki suszonego,czerwonego chili • 1 mala, drobno posiekana cebula • 1 lyzeczka soli • 1 lyzeczka mielonego kminku • 1 lyzeczka kurkumy • 2 lyzki stolowe posiekanej, swiezej kolendry • 25g stopionego masla • 150g (2 ½ dl) maki pszennej • Olej rzepakowy do smazenia • Chutney: • Ok. ½ (1dl) szklanki wiorkow kokosowych • 1 szklanka (2dl) jogurtu naturalnego • 1 zielona, swieza papryczka chili • 2 lyzki stolowe swiezej, posiekanej miety • ½ lyzeczki soli • ½ lyzeczki cukru
Etapy przygotowania

1. Wiorki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy ciepla woda. Zostawiamy na ok.20min, po czym odcedzamy na sitku i staramy sie odcisnac z nich cala wode. Chili kroimy w bardzo drobniutka kostke, pestki wyrzucamy. Wszyskie skladniki chutney wkladamy do miski i dokladnie mieszamy, odkladamy na bok. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie; odcedzamy ubijamy je na puree. Z chili wykrawamy nasiona i siekamy w drobna kostke; dodajemy do puree wszystkie skladniki za wyjatkiem maki; dokladnie mieszamy. Stopniowo delikatnie dosypujemy make i wyrabiamy az do uzyskania gladkiego ciasta. Formujemy ok.30-40 malych kuleczek i rozplaszczamy je na cienkie placki na wysypanym maka stole. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwe i smazymy roti przez ok.1-2 min. z kazdej strony (az stana sie pomaranczowo-brazowe). Podajemy z mietowo-kokosowym chutney. Smacznego :)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zając smażony po mazursku


SKŁADNIKI: * comber i udka z młodego zająca, * 100 ml oleju sojowego, * 3 ząbki czosnku, * sól, * pieprz, * 200 g doprawionego majonezu, * cytryna. ZALEWA: * 100 ml octu, * 400 ml wody, * po 5 dag marchwi, * pietruszki i selera, * 10 dag cebuli, * 2- 3 ziarna ziela angielskiego, * 1- 2 listki laurowe. WYKONANIE: 1. Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. 2. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7° C) na 2- 3 dni. 3. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, oddzielić od kości, podzielić na porcje, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą roztartą z 2 ząbkami czosnku, oprószyć pieprzem, pozostawić na 1 h w chłodnym miejscu. 4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1 min; wówczas mięso będzie soczyste. 5. Pozostały 1 ząbek czosnku dokładnie rozetrzeć i dodać majonezu. 6. Usmażone porcje mięsa podawać przybrane plasterkami cytryny i listkami sałaty z dodatkiem frytek, kalafiora, sałatki z buraczków lub czerwonej kapusty. 7. Majonez podać oddzielnie.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem śmietankowy dwukolorowy


Składniki: śmietanki dobrej kremowej pół garnca cukru trzy ćwierci funta 10 jaj tabliczka czekolady Wykonanie: Ubić śmietankę na lodzie, zmieszać z pół funtem miałkiego cukru, dodać trochę wanilii, włożyć do puszki zapakowanej na lodzie (jak się zwykle urządza na lody) i osypać soli. Trzeba uważać, aby śmietankowa masa zamarzła na brzegu puszki na 2 cale. Utrzeć tabliczkę czekolady, zmieszać z ćwiercią funta miałkiego cukru i podpalić mieszając na ogniu, aby czekolada pociemniała, zalać ją pół kwaterką śmietanki, rozbić z 10 żółtkami i zaciągnąć na ogniu do zgęstnienia, przecedzić przez sito i ostudzić na lodzie. Tymczasem wybrać ze środka puszki krem, który jeszcze nie zamarzł, zmieszać go z ostudzoną czekoladową masą i znowu włożyć do tej samej puszki na miejsce, z którego nie zamarzły krem był wyjęty, zapakować tę puszkę do lodu, osypać solą, zarzucić z wierzchu lodem i zostawić tak na 4 godziny do wydania. Zamiast czekoladowej masy można napełnić kremem poziomkowym. Można do wewnętrznej masy dodać krajanych suchych konfitur lub innych wyjętych i osiąkłych z ulepku. Soli na osypanie puszki z tym kremem trzeba wziąć garniec.