Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney


Oczekiwanie: 20 min.

Smażenie: ok.10-15 min.

Gotowanie: ok.15 min.

Trudność: dosc latwe


Składniki na 5 porcji

• 750g ziemniakow • 2 swieze, zielone papryczki chili • ½ lyzeczki suszonego,czerwonego chili • 1 mala, drobno posiekana cebula • 1 lyzeczka soli • 1 lyzeczka mielonego kminku • 1 lyzeczka kurkumy • 2 lyzki stolowe posiekanej, swiezej kolendry • 25g stopionego masla • 150g (2 ½ dl) maki pszennej • Olej rzepakowy do smazenia • Chutney: • Ok. ½ (1dl) szklanki wiorkow kokosowych • 1 szklanka (2dl) jogurtu naturalnego • 1 zielona, swieza papryczka chili • 2 lyzki stolowe swiezej, posiekanej miety • ½ lyzeczki soli • ½ lyzeczki cukru
Etapy przygotowania

1. Wiorki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy ciepla woda. Zostawiamy na ok.20min, po czym odcedzamy na sitku i staramy sie odcisnac z nich cala wode. Chili kroimy w bardzo drobniutka kostke, pestki wyrzucamy. Wszyskie skladniki chutney wkladamy do miski i dokladnie mieszamy, odkladamy na bok. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie; odcedzamy ubijamy je na puree. Z chili wykrawamy nasiona i siekamy w drobna kostke; dodajemy do puree wszystkie skladniki za wyjatkiem maki; dokladnie mieszamy. Stopniowo delikatnie dosypujemy make i wyrabiamy az do uzyskania gladkiego ciasta. Formujemy ok.30-40 malych kuleczek i rozplaszczamy je na cienkie placki na wysypanym maka stole. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwe i smazymy roti przez ok.1-2 min. z kazdej strony (az stana sie pomaranczowo-brazowe). Podajemy z mietowo-kokosowym chutney. Smacznego :)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip hummus


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
120 g grochu wloskiego,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
3 lyzeczki oliwy,
2-3 lyzeczki pasty tahina (sezamowej),
1/2 lyzeczki kurkumy,
sol,
2-4 lyzki soku cytrynowego.

1. Groch zalac wrzaca woda i moczyc przez 8 godz.
2. Groch odcedzic, nie wylewajac wody, w ktorej sie moczyl.
3. Cebule i czosnek posiekac. Lekko podsmazyc w 2 lyzeczkach oliwy, dodac kurkume i odrobine wody z moczenia. Dodac groch, zalac woda z moczenia na 3 cm
powyzej poziomu grochu i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac
tak dlugo, az bedzie miekki (ok. 1 godz.). Stary groch wymaga dluzszego gotowania.
4. Groch odcedzic, wywar zachowac. Groch rozgniesc widelcem, wlac kilka lyzek
wywaru i zmiksowac lub przetrzec przez sito. Pasta powinna miec konsystencje
majonezu.
5. Przelozyc do miski, dodac sol, sok z cytryny, paste tahina i dobrze wymieszac.
6. Hummus przelozyc do plaskiej miski i przybrac posiekana zielona pietruszka.

Przepisy kulinarne - losowy

Bażant duszony z warzywami


Składniki:1 bażant,
cienkie plasterki boczku,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
curry,
szałwia,
tłuszcz do wysmarowania brytfanny.
Warzywa:
10 dkg cebuli,
1 bakłażan,
po 1 strąku żółtej (może być zielonej i czerwonej papryki),
25 dkg cukinii,
1 szklanka rosołu lub 1 szklanka wody z rozpuszczoną kostką rosołową,
2 - 3 łyżki białego wytrawnego wina.

 
Sposób przyrządzenia:        Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na porcje, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem, papryką w proszku, curry, owinąć plasterkami boczku, obwiązać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami, pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w krążki, bakłażan w plastry.
        Brytfannę wysmarować tłuszczem (najlepiej margaryną), dno wyłożyć pokrajanymi warzywami, na wierzchu jarzyn położyć porcje bażanta, podlać wywarem. Brytfannę przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć pokrywkę, aby potrawa ładnie zrumieniła się.
        Podawać z ziemniakami, ryżem na sypko, zieloną sałatą, cykorią, kompotem francuskim.
        Przed podaniem wyjąć wykałaczki lub nitki, podzielić na porcie, sos doprawić do smaku.
        Podawać porcje bażanta z dodatkiem frytek lub ryżu ugotowanego na sypko i doprawionego na ostro, zielonej sałaty, cykorii, marchewki z groszkiem. Sos podać oddzielnie w sosjerce.