Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney


Oczekiwanie: 20 min.

Smażenie: ok.10-15 min.

Gotowanie: ok.15 min.

Trudność: dosc latwe


Składniki na 5 porcji

• 750g ziemniakow • 2 swieze, zielone papryczki chili • ½ lyzeczki suszonego,czerwonego chili • 1 mala, drobno posiekana cebula • 1 lyzeczka soli • 1 lyzeczka mielonego kminku • 1 lyzeczka kurkumy • 2 lyzki stolowe posiekanej, swiezej kolendry • 25g stopionego masla • 150g (2 ½ dl) maki pszennej • Olej rzepakowy do smazenia • Chutney: • Ok. ½ (1dl) szklanki wiorkow kokosowych • 1 szklanka (2dl) jogurtu naturalnego • 1 zielona, swieza papryczka chili • 2 lyzki stolowe swiezej, posiekanej miety • ½ lyzeczki soli • ½ lyzeczki cukru
Etapy przygotowania

1. Wiorki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy ciepla woda. Zostawiamy na ok.20min, po czym odcedzamy na sitku i staramy sie odcisnac z nich cala wode. Chili kroimy w bardzo drobniutka kostke, pestki wyrzucamy. Wszyskie skladniki chutney wkladamy do miski i dokladnie mieszamy, odkladamy na bok. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie; odcedzamy ubijamy je na puree. Z chili wykrawamy nasiona i siekamy w drobna kostke; dodajemy do puree wszystkie skladniki za wyjatkiem maki; dokladnie mieszamy. Stopniowo delikatnie dosypujemy make i wyrabiamy az do uzyskania gladkiego ciasta. Formujemy ok.30-40 malych kuleczek i rozplaszczamy je na cienkie placki na wysypanym maka stole. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwe i smazymy roti przez ok.1-2 min. z kazdej strony (az stana sie pomaranczowo-brazowe). Podajemy z mietowo-kokosowym chutney. Smacznego :)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Warzywne kulki


SKŁADNIKI: seler korzeniowy 4 łodygi selera naciowego 20 dag bryndzy ogórek pół pęczka rzodkiewek kilka liści sałaty 5 łyżek posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek) sól pieprz WYKONANIE: Seler korzeniowy obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Łodygi selera naciowego umyć, obrać z włókien. Zielone listki odłożyć do dekoracji, łodygi drobno posiekać. Bryndzę rozetrzeć na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać utarty seler korzeniowy oraz posiekane łodygi selera naciowego, wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w posiekanej zieleninie, wstawić do lodówki. Ogórek, rzodkiewki i liście sałaty umyć, osuszyć. Ogórek i rzodkiewki pokroić w plasterki. Liśćmi sałaty wyścielić półmisek, na sałacie ułożyć selerowe kulki. Potrawę ozdobić plasterkami ogórka, rzodkiewką i odłożonymi listkami selera naciowego.

Przepisy kulinarne - losowy

Nalewka na suszonych śliwkach


śliwki wypłukać i utłuc w moĽdzierzu tak, by rozbić pestki, choć nie jest to konieczne.
Włożyć do butelki, wypełniając ją do połowy, zalać wódką (45%), pozostawić w spokoju przez 3 tygodnie.
Zlać, przefiltrować i przechowywać w butelkach.
Nalewka im jest starsza - tym smaczniejsza.