Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney


Oczekiwanie: 20 min.

Smażenie: ok.10-15 min.

Gotowanie: ok.15 min.

Trudność: dosc latwe


Składniki na 5 porcji

• 750g ziemniakow • 2 swieze, zielone papryczki chili • ½ lyzeczki suszonego,czerwonego chili • 1 mala, drobno posiekana cebula • 1 lyzeczka soli • 1 lyzeczka mielonego kminku • 1 lyzeczka kurkumy • 2 lyzki stolowe posiekanej, swiezej kolendry • 25g stopionego masla • 150g (2 ½ dl) maki pszennej • Olej rzepakowy do smazenia • Chutney: • Ok. ½ (1dl) szklanki wiorkow kokosowych • 1 szklanka (2dl) jogurtu naturalnego • 1 zielona, swieza papryczka chili • 2 lyzki stolowe swiezej, posiekanej miety • ½ lyzeczki soli • ½ lyzeczki cukru
Etapy przygotowania

1. Wiorki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy ciepla woda. Zostawiamy na ok.20min, po czym odcedzamy na sitku i staramy sie odcisnac z nich cala wode. Chili kroimy w bardzo drobniutka kostke, pestki wyrzucamy. Wszyskie skladniki chutney wkladamy do miski i dokladnie mieszamy, odkladamy na bok. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie; odcedzamy ubijamy je na puree. Z chili wykrawamy nasiona i siekamy w drobna kostke; dodajemy do puree wszystkie skladniki za wyjatkiem maki; dokladnie mieszamy. Stopniowo delikatnie dosypujemy make i wyrabiamy az do uzyskania gladkiego ciasta. Formujemy ok.30-40 malych kuleczek i rozplaszczamy je na cienkie placki na wysypanym maka stole. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwe i smazymy roti przez ok.1-2 min. z kazdej strony (az stana sie pomaranczowo-brazowe). Podajemy z mietowo-kokosowym chutney. Smacznego :)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pikantna zupa z czerwonej fasoli


SKŁADNIKI: PORCJA: 300 KCAL - 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki - 1/2 cebuli - 1/2 strączka papryczki chili - 1/2 czerwonej i zielonej papryki - 1/2 łyżki oliwy - 400 ml jarzynowego bulionu z kostki - mały ziemniak - plaster ananasa z puszki - łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki cukru - sól - pieprz - papryka w proszku - sos worcester. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili i połówki świeżych papryk, pokrojonych w cienkie paski. Dodaj bulion i gotuj 10 minut na wolnym ogniu. 2. Obierz ziemniaka, pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy wraz z czerwoną fasolą. Gotuj 20 minut. 3. Plaster ananasa pokrój na małe kawałki i razem z cukrem oraz sokiem cytrynowym dodaj do zupy. 4. Zupę zagotuj, przypraw sosem worcester, papryką, pieprzem i solą.

Przepisy kulinarne - losowy

Karp pieczony po kaszubsku


SKŁADNIKI: * 1 karp (1, 2- 1, 5 kg) * 400 ml wywaru warzywnego * 1- 2 cebule * 150 g papryki * 50- 100 g pieczarek * 250 g kaszy manny * 1 czerstwa bułka * 1 jajko * 50 ml śmietany * 50 ml oleju * sól, pieprz WYKONANIE: Karpia sprawiamy, płuczemy, osuszamy i nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, odstawiamy do lodówki. Bułkę moczymy w niewielkiej ilości przygotowanego wywaru z włoszczyzny. Kaszę mannę wsypujemy do pozostałej części wywaru, podgrzewamy i dolewamy łyżkę oleju. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Paprykę wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, żeby zdjąć z niej skórkę. Cebulę obieramy, pieczarki czyścimy. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na dwóch łyżkach oleju, a gdy cebula się zeszkli, dodajemy do kaszy manny. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Wyjmujemy karpia z lodówki, nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami lub zaszywamy. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy tłuszczem, układamy w niej karpia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.