Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney


Oczekiwanie: 20 min.

Smażenie: ok.10-15 min.

Gotowanie: ok.15 min.

Trudność: dosc latwe


Składniki na 5 porcji

• 750g ziemniakow • 2 swieze, zielone papryczki chili • ½ lyzeczki suszonego,czerwonego chili • 1 mala, drobno posiekana cebula • 1 lyzeczka soli • 1 lyzeczka mielonego kminku • 1 lyzeczka kurkumy • 2 lyzki stolowe posiekanej, swiezej kolendry • 25g stopionego masla • 150g (2 ½ dl) maki pszennej • Olej rzepakowy do smazenia • Chutney: • Ok. ½ (1dl) szklanki wiorkow kokosowych • 1 szklanka (2dl) jogurtu naturalnego • 1 zielona, swieza papryczka chili • 2 lyzki stolowe swiezej, posiekanej miety • ½ lyzeczki soli • ½ lyzeczki cukru
Etapy przygotowania

1. Wiorki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy ciepla woda. Zostawiamy na ok.20min, po czym odcedzamy na sitku i staramy sie odcisnac z nich cala wode. Chili kroimy w bardzo drobniutka kostke, pestki wyrzucamy. Wszyskie skladniki chutney wkladamy do miski i dokladnie mieszamy, odkladamy na bok. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie; odcedzamy ubijamy je na puree. Z chili wykrawamy nasiona i siekamy w drobna kostke; dodajemy do puree wszystkie skladniki za wyjatkiem maki; dokladnie mieszamy. Stopniowo delikatnie dosypujemy make i wyrabiamy az do uzyskania gladkiego ciasta. Formujemy ok.30-40 malych kuleczek i rozplaszczamy je na cienkie placki na wysypanym maka stole. 3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwe i smazymy roti przez ok.1-2 min. z kazdej strony (az stana sie pomaranczowo-brazowe). Podajemy z mietowo-kokosowym chutney. Smacznego :)

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Duszone bakłażany z tymiankiem


10 dkg tłustych skrawków szynki lub boczku,
2 cebule średniej wielkości,
4 pomidory,
2 marchewki,
4 bakłażany,
1 ząbek czosnku,
2 gał?zki tymianku,
1 nać selera,
4 stołowe łyżki oliwy z oliwek,
3/4 szkl. białego, wytrawnego wina,
sól,
1 li?ć laurowy,
pieprz czarny mielony. Skrawki szynki lub boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki, odcisnąć pestki, pokroić na ćwiartki, marchewkę pokroić w talarki, a bakłażany w kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku i zrumienić szynkę z cebul?. Dodać pomidory, bakłażany. Wymieszać i odparować sok z jarzyn. Dodać seler, marchewkę, czosnek, tymianek, li?ć laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino i gotować przez kilka minut na silnym ogniu, a następnie dusić pod przykryciem na bardzo słabym ogniu około godziny.

Przepisy kulinarne - losowy

Panga w gulaszu z selera i chrzanu


Składniki Przepis 2 duże filety z pangi
50 g włoskich orzechów
200 ml słodkiej śmietanki
1 seler naciowy
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
natka pietruszki
1,5 łyżeczki chrzanu
cytryna
1 pomidor
sól, pieprz, oliwa

Filety oczyścić, pokroić na połówki, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami.
Seler pokroić w kostkę, wrzucić na gorącą oliwę, dusić aż się zeszkli. Dodać czosnek, posiekane orzechy i wino. Kiedy wino odparuje, wlać śmietankę i dodać chrzan. Dusić do miękkości, dodać przprawy i resztę soku z cytryny.

Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gulaszem. Przkryć folią i piec w 180oC przez 10-15 minut. Udekorować pietruszką i pomidorkiem.