Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki nadziewane


8 dużych ziemniaków
farsz:
a) 15 dag startego żółtego sera
    2 łyżki jogurtu/ śmietany
b)  łyżka oliwy ze szczypt? bazylii
    i przysmażonym pomidorem
c) plasterek pokrojonej wędliny
   1 łyżeczka musztardy
d) twaróg
   zioła
   sól, pieprz Ziemniaki wyszorować, osuszyć, owinać każdy w folię i piec ok. 1 h. Przeci?ć na krzyż, do nacięcia włożyć wybrane nadzienie.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Nalesniki z maki razowej


8-10 nalesnikow. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
130 g pszennej maki razowej (drobnej),
400 ml mleka,
1 duze jajo (lub 2 male),
1 lyzka oleju,
sol,
olej do smazenia.

1. Make wymieszac z sola i polowa mleka. Dodac jajo, olej i reszte mleka. Ubic
trzepaczka na gladkie ciasto, odstawic na 30 min. Przed smazeniem wymieszac
(poniewaz czesc maki osiada na dnie). Jesli ciasto jest zbyt geste, dodac
troche wody.
2. Na patelni (srednicy ok. 18 cm) rozgrzac 1 lyzeczke oleju. Lyzka wazowa nalewac ciasto, smazyc cienkie nalesniki 2-3 min z kazdej strony. Ukladac na
talerzu jeden na drugim.
3. Na kazdy nalesnik polozyc 1-2 lyzki na dzienia (patrz "nadzienie.." w tym
rozdziale), zwinac w rulon. Zrolowane nalesniki ulkadac w posmarowanym
tluszczem zaroodpornym naczyniu. Polac roztopionym maslem lub olejem. Przykryc folia, wstawic do goracego piekarnika na 15 min. Mozna tez mocno rozgrzac tluszcz na patelni i zrumienic nalesniki z obu stron na zloty kolor.

Przepisy kulinarne - losowy

Babeczki serowe ze śliwkami


Składniki: - 500 g śliwek - 200 g twarogu - 360 ml mleka - 6 łyżek oleju - 80 g cukru - 1 cukier waniliowy - szczypta soli - 300 g mąki - 1 torebka proszku do pieczenia - 1 torebka budyniu waniliowego - 50 g cukru - 4 łyzki śmietany kremówki Sposób wykonania: Śliwki wydryluj, pokrój na czastki. Twaróg utrzyj z 6 łyżkami mleka, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 12 talarków. Każdy rozwałkuj na placek o średnicy 10 cm. Placki ulóż na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia. W części mleka rozmieszaj budyń. Resztę mleka zagotuj, mieszając zaciągnij budyniem, ponownie zagotuj. Na każdej z bułeczek zrób kleksa z budyniu, a na nim ułóż cząstki śliwek. Śliwki oprusz cukrem, brzegi bułeczki posmaruj śmietaną. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni