Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki nadziewane


8 dużych ziemniaków
farsz:
a) 15 dag startego żółtego sera
    2 łyżki jogurtu/ śmietany
b)  łyżka oliwy ze szczypt? bazylii
    i przysmażonym pomidorem
c) plasterek pokrojonej wędliny
   1 łyżeczka musztardy
d) twaróg
   zioła
   sól, pieprz Ziemniaki wyszorować, osuszyć, owinać każdy w folię i piec ok. 1 h. Przeci?ć na krzyż, do nacięcia włożyć wybrane nadzienie.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Fricasse z baraniny


50-60 dag baraniny bez kości,
tłuszcz,
2 dag mąki,
100 ml śmietany,
15 dag pieczarek,
8 dag cebuli,
5 dag wi?ni z konfitur,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Mięso umyć, pokroić w kostkę licz?c po 5 kawałków na porcje, posypać przyprawami i m?ką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wod? i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso poł?czyć ze ?mietaną wymieszaną z pozostał? m?ką oraz konfiturami, chwilę pogotować, doprawić.


Przepisy kulinarne - losowy

Krewetki w cieście piwno-kokosowym


Składniki •  16 dużych krewetek
  
•  230 g świeżo startej kopry z kokosa
  
•  olej sezamowy jasny
  
Ciasto piwne:
  
•  170 ml piwa, 5 jajek, 240 ml mleka, 350 g mąki
  
•  ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  
Sos:
  
•  1 świeży korzeń chrzanu
  
•  1 słoik dżemu pomarańczowego
   Etapy przygotowania Mieszamy wszystkie składniki ciasta piwnego, przykrywamy, odstawiamy na 2 godziny do temperatury pokojowej. Krewetki obieramy, przemywamy zimną wodą, usuwamy jelito i obsuszamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej do temperatury ok. 190°C. Krewetki zanurzamy w cieście, następnie w wiórkach kokosowych, czynność powtarzamy i wrzucamy krewetki na patelnię. Podsmażamy ok. 2 minuty na lekkobrązowy kolor, obracając je kilkakrotnie. Odsączamy, układamy na liściach sałaty udekorowane cząstkami cytryny i limonki i obranymi cząstkami mandarynki, posypane kiełkami lucerny. Korzeń chrzanu obieramy, drobno ścieramy, mieszamy z dżemem i serwujemy jako dip.