Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki nadziewane


8 dużych ziemniaków
farsz:
a) 15 dag startego żółtego sera
    2 łyżki jogurtu/ śmietany
b)  łyżka oliwy ze szczypt? bazylii
    i przysmażonym pomidorem
c) plasterek pokrojonej wędliny
   1 łyżeczka musztardy
d) twaróg
   zioła
   sól, pieprz Ziemniaki wyszorować, osuszyć, owinać każdy w folię i piec ok. 1 h. Przeci?ć na krzyż, do nacięcia włożyć wybrane nadzienie.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz po grecku


Produkty: 6 kostek filetów z dorsza (70 dag),
8 cebul (60 dag),
1/2 szklanki oliwy,
2 pomidory,
2 cytryny,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć umyte, osączone posolone filety. Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem. Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny. Skropić potrawę wodą ( ok. 1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C. Piec 30 min. Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia, ze świeżym białym pieczywem.


Przepisy kulinarne - losowy

Czerwona zupa rybna


Składniki : 2 lub 3 karpie (ok. 1 kg) zielenina jak do rosołu: marchew pietruszki korzeń por seler 4 cebule angielskie ziele ( 2 - 3 ziarnka) pieprz ziarnisty czarny 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól lub vegeta do smaku 5 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę świeża bazylia lub mięta lub suszone odpowiedniki owoc papryki czerwonej słodkiej i 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku ok. 1.5 l wody Sposób przygotowania: Sprawione i wymyte karpie (razem z ogonami i głowami) zalać wodą w garnku, wrzucić obrane cebule, marchew, seler, pietruszkę, ziele angielskie i pieprz. Gotować na średnim ogniu ale tak, aby ryby się nie rozgotowały, jeśli się rozgotują to też nie będzie problemu. Wyjąć ryby, przecedzić wywar. Zdjąć skórę, oddzielić ości, ogony i głowy. Do wywaru dodać pokrojoną w paseczki paprykę, por pokrojony w talarki, marchewkę pokrojoną jak kto chce (tę z wywaru) i seler też jak kto lubi. Dodać ponownie ziarnko ziela angielskiego i połowę mięsa z ryb (im większe kawałki mięsa tym lepiej). Gotować na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka. Wtedy dodać pomidory lub przecier, paprykę w proszku, osolić i dodać pieprzu do smaku. Włożyć resztę mięsa z ryb. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekane świeże zioła lub susz ziołowy. Przykryć garnek i odstawić na 10 min. lub trzymać na minimalnym płomieniu.