Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki nadziewane


8 dużych ziemniaków
farsz:
a) 15 dag startego żółtego sera
    2 łyżki jogurtu/ śmietany
b)  łyżka oliwy ze szczypt? bazylii
    i przysmażonym pomidorem
c) plasterek pokrojonej wędliny
   1 łyżeczka musztardy
d) twaróg
   zioła
   sól, pieprz Ziemniaki wyszorować, osuszyć, owinać każdy w folię i piec ok. 1 h. Przeci?ć na krzyż, do nacięcia włożyć wybrane nadzienie.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koktajl cytrusowo-ananasowy


Składniki • po 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z ananasa i pomarańczy
• 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z owoców lychee
• 3 łyżeczki soku z limonki
• 2 łyżki brandy
• 2 łyżeczki miodu
• 12 kostek lodu Etapy przygotowania Soki z owoców schłodzić w lodówce, zmiksować z resztą składników i połową lodu. Podawać w wysokich szklankach z pozostałymi kostkami lodu, udekorowany plasterkiem pomarańczy.
 
 

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi makowe


Składniki: - 500 g mąki - 30 g drożdży - 1 jajko - sól - 100 g maku - 2 łyżki cukru - 1 szklanka oleju - bakalie Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Z mąki, drożdży, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto, dolewając około szklanki letniej wody. Pozostawić aż wyrośnie. Mak sparzyć, odcedzić na sicie, wymieszać z cukrem i bakaliami. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, pokroić na kawałki. Lepić pierogi, napełniając je nadzieniem makowym. W głębokiej patelni mocno rozgrzać olej. Smażyć pierogi na złocisty kolor ze wszystkich stron. Zwrócić uwagę, aby do połowy były zanurzone w oleju. Podawać na gorąco.