Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki nadziewane


8 dużych ziemniaków
farsz:
a) 15 dag startego żółtego sera
    2 łyżki jogurtu/ śmietany
b)  łyżka oliwy ze szczypt? bazylii
    i przysmażonym pomidorem
c) plasterek pokrojonej wędliny
   1 łyżeczka musztardy
d) twaróg
   zioła
   sól, pieprz Ziemniaki wyszorować, osuszyć, owinać każdy w folię i piec ok. 1 h. Przeci?ć na krzyż, do nacięcia włożyć wybrane nadzienie.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczony indyk amerykański


- 1 duży indyk
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
- 1 szklanka wody
- 3-4 jabłka
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
Marynata:
- 2 litry mleka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku

Przygotuj marynatę z mleka, roztartych ząbków czosnku, soli, tymianku i lubczyku. Włóż do niej indyka i pozostaw na dobę w chłodnym miejscu. śliwki zalej wrz?tkiem, mocz 2 godziny, odcedĽ. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wymieszaj ze śliwkami, bułką tart?, sokiem z cytryny (lub octem winnym), cukrem i cynamonem. Indyka wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem, nadziej farszem owocowym. Włóż do środka masło i zaszyj otwór. Indyka ułóż na ruszcie, wsuwając pod spód blachę z wod? (ok. 1/2 litra). Piecz 3 godziny w temp. 180°C, polewając co jaki? czas wytworzonym sosem lub wod?. Uwaga: indyka nie wolno piec zbyt długo, bo będzie suchy. Dlatego sprawdzaj mięso, nakłuwając je w najgrubszym miejscu patyczkiem do szaszłyków. Jeśli nie wypływa różowy płyn, indyk jest upieczony.

Przepisy kulinarne - losowy

Nugat makowo-orzechowy


Składniki: 1 cienki wafel 35 dag cukru 10 dag miodu 4 białka 1/2 szklanki maku 30 dag orzechów włoskich Sposób wykonania Cukier gotować z 3 / 4 szklanki wody, aż powstanie syrop, dodać zrumieniony miód. Z białek ubić pianę, wlać syrop. Wymieszać, ubijać w gorącej kąpieli, aż masa zacznie odstawać od naczynia. Dodać posiekane orzechy, wymieszać. Masą posmarować obydwie strony wafla, obtoczyć je w maku. Odstawić w chłodne miejsce, pokroić w romby.