Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z kurkami


80 dag ziemniaków
35 dag kurek
2 cebule
100 ml oleju
pęczek szczypiorku
szkl. wywawru z warzyw
3 łyżki octu owocowego
łyżka musztardy
2 żółtka
cukier
sól, pieprz Ziemniaki w mundurkach gotować ok. 20 min. w słonej wodzie. Kurki oczyścić, umyć, ods?czyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Rozgrzać olej, dodać kurki i cebulę, udusić. Wlać wywar, ocet, musztardę i siekany szczypior. Przyprawić. Zdjąć z ognia, domieszać żółtka. ziemniaki obrać, pokroić w plastry i dodać do jeszcze ciepłego sosu. Wymieszać i podawać na ciepło.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ceviche z krewetek


1 kg świeżych krewetek
1 czerwona cebula
10 limonów
2 kukurydze
słodkie ziemniaki
1 ostra papryka
sałata
sól, pieprz

Krewetki powinny być najlepszego gatunku, pręgowane lub zielone. Krewetki umyć i delikatnie oczyścić. Krótko gotować w małej ilości wody lub na parze, aż nabior? intensywnego różowego koloru. Ostudzić, wkładając do zimnej wody. Przełożyć do miski, posypać solą i pieprzem. Wycisnąć na nie sok z limony. Posypać posiekaną cebul?. Ponownie przyprawić, polać sokiem. Podawać na li?ciach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Kebab z kiwi i jagnięciny


500 g jagnięciny
6 owoców kiwi
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
sól, pieprz

Z mięsa usunąć błony i tłuszcz, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, polać łyżką oleju i okiem cytrynowym, odstawić na około 1h. Kiwi obrać, pokroić wzdłuż na połówki. Resztę oleju wymieszać z cukrem. Na pręty szaszłykowe nadziewać na przemian mięso z połówkami kiwi, smarować mieszaniną oleju i cukru. Opiekać na ruszcie, aż mięso i owoce lekko zbr?zowieją. Podawać z ryżem na sypko.500 g jagnięciny
6 owoców kiwi
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
sól, pieprz

Z mięsa usunąć błony i tłuszcz, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, polać łyżką oleju i okiem cytrynowym, odstawić na około 1h. Kiwi obrać, pokroić wzdłuż na połówki. Resztę oleju wymieszać z cukrem. Na pręty szaszłykowe nadziewać na przemian mięso z połówkami kiwi, smarować mieszaniną oleju i cukru. Opiekać na ruszcie, aż mięso i owoce lekko zbr?zowieją. Podawać z ryżem na sypko.