Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z kurkami


80 dag ziemniaków
35 dag kurek
2 cebule
100 ml oleju
pęczek szczypiorku
szkl. wywawru z warzyw
3 łyżki octu owocowego
łyżka musztardy
2 żółtka
cukier
sól, pieprz Ziemniaki w mundurkach gotować ok. 20 min. w słonej wodzie. Kurki oczyścić, umyć, ods?czyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Rozgrzać olej, dodać kurki i cebulę, udusić. Wlać wywar, ocet, musztardę i siekany szczypior. Przyprawić. Zdjąć z ognia, domieszać żółtka. ziemniaki obrać, pokroić w plastry i dodać do jeszcze ciepłego sosu. Wymieszać i podawać na ciepło.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indycze roladki z oliwkami


60 dag filetów z piersi indyka
10 dag fety
2 łyżki sosu pesto
8 dag czarnych oliwek
2 łyżki masła
1/3 szkl. białego wina
½ szkl. śmietany 18%
½ szkl. bulionu drobiowego
80 dag małych ziemniaków
olej
sól, pieprz Filet opłukać, pokroić na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto. Na każdy plaster pokruszyć trochę sera, obłożyć oliwkami. Zwinąć roladki, spi?ć wykałaczkami lub zwi?zać nici?. Rozgrzać masło z łyżką oleju, włożyć roladki, obsmażyć. Wlać wino, ?mietanę, bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu 30 min. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej, włożyć ziemniaki i smażyć minutę. Wyjąć, ostudzić, włożyć z powrotem do rozgrzanego oleju, usmażyć na rumiano. Podawać roladki z ziemniakami.
60 dag filetów z piersi indyka
10 dag fety
2 łyżki sosu pesto
8 dag czarnych oliwek
2 łyżki masła
1/3 szkl. białego wina
½ szkl. śmietany 18%
½ szkl. bulionu drobiowego
80 dag małych ziemniaków
olej
sól, pieprz Filet opłukać, pokroić na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto. Na każdy plaster pokruszyć trochę sera, obłożyć oliwkami. Zwinąć roladki, spi?ć wykałaczkami lub zwi?zać nici?. Rozgrzać masło z łyżką oleju, włożyć roladki, obsmażyć. Wlać wino, ?mietanę, bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu 30 min. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej, włożyć ziemniaki i smażyć minutę. Wyjąć, ostudzić, włożyć z powrotem do rozgrzanego oleju, usmażyć na rumiano. Podawać roladki z ziemniakami.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka drobiowa na ostro z melonem


Składniki 1 szt kurczaka  około 1 kg 1 pęczek włoszczyzny 1 szt cebuli 6 ziaren pieprzu 1 mały strak papryki chili  czerwonej lub zielonej 1 szt melona  mały lub też żółty miodowy 1 pęczek rukoli sól Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku jabłkowego 4 łyżki oleju  słonecznikowy sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie:
 
Kurczaka opłukać zimną woda. Włoszczyznę oczyścić i grubo pokroić, cebulę obrać i przekroić na 4 części. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z solą. Włożyć do niego kurczaka, włoszczyznę, cebulę i ziarenka pieprzu. Zagotować, a następnie gotować kurczaka na małym ogniu pod przykryciem 45-50 minut. W tym czasie oczyścić paprykę, wyjmując pestki, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Melona przekroić na połowę, łyżeczką wydrążyć pestki, a miaższ powycinać w kulki. Rukolę umyć i pokroić w paseczki. Kurczaka wyjąć z rosołu, trochę przestudzić, obrać ze skóry i kości, mięso pokroić w kostkę lub paski. Rosołu użyć do innej potrawy. Mięso kurczaka wymieszać z paseczkami papryki, kulkami melona i rukolą. Sok z cytryny i jabłkowy utrzeć z olejem, solą i pieprzem, polać składniki sałatki i wymieszać. Przed podaniem zostawić sałatkę mniej więcej na 15 minut do zmacerowania.