Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z kurkami


80 dag ziemniaków
35 dag kurek
2 cebule
100 ml oleju
pęczek szczypiorku
szkl. wywawru z warzyw
3 łyżki octu owocowego
łyżka musztardy
2 żółtka
cukier
sól, pieprz Ziemniaki w mundurkach gotować ok. 20 min. w słonej wodzie. Kurki oczyścić, umyć, ods?czyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Rozgrzać olej, dodać kurki i cebulę, udusić. Wlać wywar, ocet, musztardę i siekany szczypior. Przyprawić. Zdjąć z ognia, domieszać żółtka. ziemniaki obrać, pokroić w plastry i dodać do jeszcze ciepłego sosu. Wymieszać i podawać na ciepło.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka kawowo-migdalowa


100 g migdałów
250 g masła
4 jaja
250 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
10 g proszku do pieczenia
50 ml koniaku
tluszcz i m?ka do formy Migdaly sparzyc, zdjac skorki, posiekac. Kawe rozpuscic w koniaku.
2. Maslo utrzec z cukrem. Ucierajac dodac zoltka, cukier waniliowy, migdaly,
kawe z koniakiem i make wymieszana z proszkiem.
3. Bialka ubic na sztywna piane, polaczyc z pozostalymi skladnikami.
4. Do formy posmarowanej tluszczem i posypanej maka wlozyc ciasto, piec 50-60
min w temp. 170-190żC. Zrobic probe patyczkiem: jesli bedzie suchy, wyjac
babke i lekko ostudzic w formie.
5. Po wyjeciu z formy jeszcze ciepla babke mozna oblac polewa czekoladowa, a po
zastygnieciu polewy przybrac drazetkami w ksztalcie ziarenek kawy.

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowany kurczak Dajaj Mashwi


1 kg kurczaka (ciemne mięso albo piersi), bez skóry i kości
Marynata:
1-2 łyżki posiekanego czosnku
5-6 papryczek chili
1 filiżanki oliwy z oliwek
(namoczyć czosnek i czerwoną paprykę w oliwie z oliwek przez 2-3 dni)
zmiksować te składniki z:
1 łyżką Sosu Sojowego Kikkomana
3 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
1-2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżki suszonego tymianku

sałata i pomidorki cherry jako dekoracja

Pokroić kurczaka w kostki o boku ok. 4 cm, zalać marynat? i wstawić do lodówki na cał? noc. Jeśli to możliwe, należy obrócić kurczaka co jaki? czas. Zrobić z kurczaka szaszłyk, wbijając je na patyczki i upiec na grillu lub w piekarniku. W czasie pieczenia należy je obracać i polewać pozostał? marynat?. Podawać na li?ciach sałaty udekorowane pomidorkami.