Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z kurkami


80 dag ziemniaków
35 dag kurek
2 cebule
100 ml oleju
pęczek szczypiorku
szkl. wywawru z warzyw
3 łyżki octu owocowego
łyżka musztardy
2 żółtka
cukier
sól, pieprz Ziemniaki w mundurkach gotować ok. 20 min. w słonej wodzie. Kurki oczyścić, umyć, ods?czyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Rozgrzać olej, dodać kurki i cebulę, udusić. Wlać wywar, ocet, musztardę i siekany szczypior. Przyprawić. Zdjąć z ognia, domieszać żółtka. ziemniaki obrać, pokroić w plastry i dodać do jeszcze ciepłego sosu. Wymieszać i podawać na ciepło.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szynka wiosenna


SKŁADNIKI: - 1 kg mięsa wieprzowego od szynki - pół szklanki czerwonego wina - 750 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego) - 3-4 marchewki - mały pęczek dymki - po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu - 3 ząbki czosnku - ziarenka smaku winiary - sól - 3 łyżki oleju WYKONANIE: Przygotuj mięso: opłucz je, a potem natnij tak, by powstał duży, płaski płat. Natrzyj solą i przyprawą do wieprzowiny, skrop winem i wstaw na kilka godzin do lodówki. Teraz obgotuj szpinak. Po odcedzeniu wymieszaj go z posiekanym czosnkiem. Następnie obierz marchewkę, gotuj ją 5 minut, a potem odcedź. Dymkę pokrój w ćwiartki, szczypior posiekaj. Płat mięsa obłóż szpinakiem, marchewką, grubo pokrojoną cebulą i ziołami. Posyp szczypiorkiem, Ziarenkami Smaku, skrop łyżką oleju i zroluj. Na koniec zwiąż nicią. Mięso obsmaż na reszcie oleju, po czym włóż je do żaroodpornego naczynia i podlej pozostałym winem. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno.

Przepisy kulinarne - losowy

Szynka wieprzowa na pomarańczowo


SKŁADNIKI: * 1,75 kg surowej szynki wieprzowej * 4 pomarańcze * po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu * szklanka słodkiego wina (najlepiej Marsala) * ćwierć kostki (5 dag) sklarowanego masła * 2 małe cebule * pół łyżeczki cząbru * liść laurowy * łyżka smalcu * kawałeczek kory cynamonu * sól WYKONANIE: Umytą i osuszoną szynkę zasznurować, ułożyć w garnku, zalać wystudzoną marynatą z soku wyciśniętego z pomarańczy, zagotowanego z winem, posiekaną cebulą, skórką otartą z wyszorowanej i sparzonej jednej pomarańczy i przyprawami (bez cząbru i soli). Przykryć garnek i odstawić na dobę w chłodne miejsce, co jakiś czas mięso przewracać. Potern natrzeć je solą i cząbrem i na godzinę wstawić do lodówki. Następnie ułożyć szynkę w wysmarowanej smalcem brytfannie, polać roztopionym masłem, przykryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Po 40 min podlać szynkę marynatą, znów przykryć i piec, aż będzie miękka. Podawać na zimno lub na gorąco.