Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki ziołowe


1 kg ziemniaków
40 g masła
1 kopiasta łyżka m±ki
2 szkl. wywaru warzywnego
3-4 łyżki kwa¶nej ¶mietany
2-3 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz Ugotować ziemniaki w mundurkach, pokroić w grube plastry. W garnku przygotować zasmażkę z tłuszczu i m±ki, zalać wywarem, dodać ?mietanę, przyprawić. Pod koniec dodać rzeżuchę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rosół po węgiersku


Trudno¶ć: dosyć łatwy


Składniki

• Pier¶ kurczaka. • Po łyżeczce curry, imbiru i sosu sojowego. • 3 łyżeczki m±ki ziemniaczanej. • Litr wywaru z mięsa i warzyw (może być z kostki rosołowej). • 1 puszka groszku konserwowego. • 1 mały por, 1 marchew, mały seler.
Etapy przygotowania

1. Przygotować wywar. 2. Pier¶ drobno pokroić. Obtoczyć w m±ce wymieszanej z curry, imbirem i sosem sojowym. Podsmoażyć na oleju. 3. Usmażon± pier¶ przełożyć do wywaru, dadać starte na tarce (łezki) warzywa, por pokrojony w kr±żki i groszek. 4. Krótko podgotować. Podawać z makaronem lub ryżem.

Przepisy kulinarne - losowy

Owoce w czekoladowej koronie


Przygotowanie: 15 min.

Trudno¶ć: bardzo łatwe


Składniki na 1 porcję

• 3 plastry ananasa z puszki • banan • 3 kiwi • 10 dag winogron • 2-3 mandarynki • 10 dag wisienek koktailowych • ok. 100 ml likieru pomarańczowego • 20 dag kremu czekoladowego
Etapy przygotowania

1. Ananas, obrany banan i kiwi pokroić w duż± kostkę. 2. Mandarynki podzielić na cz±stki, obrać z białych błonek. 3. Z winogron usun±ć pestki. 4. Przygotowane owoce i wisienki wymieszać, polać likierem. Udekorować kremem nakładanym ze szprycy.