Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki ziołowe


1 kg ziemniaków
40 g masła
1 kopiasta łyżka mąki
2 szkl. wywaru warzywnego
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz Ugotować ziemniaki w mundurkach, pokroić w grube plastry. W garnku przygotować zasmażkę z tłuszczu i mąki, zalać wywarem, dodać ?mietanę, przyprawić. Pod koniec dodać rzeżuchę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapka z pastą z białego sera i szczypiorku


Produkty: chleb, kostka białego sera, szczypiorek, śmietana, przyprawy Wykonanie: Kostkę sera rozdrobnić widelcem, dodać do niej posiekany szczypiorek (można go zastąpić rzodkiewką) i trochę śmietany. Całość wymieszać i doprawić do smaku, po czym przygotowaną pastą posmarować kanapeczki.

Przepisy kulinarne - losowy

Łódeczki z faszerowanych jaj


Składniki •  12 jaj na twardo
  
•  słoik majonezu
  
•  5 dag wędzonego łososia
  
•  5 dag startego sera żółtego
  
•  5 dag szynki
  
•  2 pomidory
  
•  kilka śliwek w occie
  
•  kilka zielonych oliwek
  
•  szczypior, natka, kolba cykorii
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Jaja obierz, przekrój w poprzek na pół. Delikatnie wyjmij żółtka. Lekko zetnij spody (aby stabilnie stały na półmisku).
    
2.  Żółtka rozetrzyj widelcem, połącz z majonezem, posól i popieprz. Podziel na trzy części. Jedną dokładnie wymieszaj ze startym żółtym serem. Drugą z posiekaną szynką, a trzecią z posiekanym wędzonym łososiem.
    
3.  Otrzymane pasty lekko schłodź, nabieraj do szprycy, wypełniaj nimi połówki jajek.
    
4.  Pomidory sparz i obierz ze skórki.
    
5.  Śliwki pokrój w ćwiartki i wyjmij pestki. Cykorię umyj, zetnij gorzki koniec (odetnij ok. 1/3 długości kolby), podziel na liście.
    
6.  Faszerowane jaja udekoruj na półmisku, według uznania.