Dzisiaj jest Poniedziałek 15 paĽdziernika 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki ziołowe


1 kg ziemniaków
40 g masła
1 kopiasta łyżka m±ki
2 szkl. wywaru warzywnego
3-4 łyżki kwa¶nej ¶mietany
2-3 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz Ugotować ziemniaki w mundurkach, pokroić w grube plastry. W garnku przygotować zasmażkę z tłuszczu i m±ki, zalać wywarem, dodać ?mietanę, przyprawić. Pod koniec dodać rzeżuchę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babi lemak - wieprzowina w mleczku kokosowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g wieprzowiny,
10-15 szalotek,
8 suszonych czerwonych papryczek chilli,
12-16 orzeszkow cashew,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
2 lyzki oleju,
250 ml wody,
250 ml mleka kokosowego,
1 lyzka cukru,
2 lyzki soku cytrynowego,
sol.

1. Papryczki namoczyc w cieplej wodzie. Po 15 min. odcedzic i pokroic. Szalotki
pokroic.
2. Wieprzowine umyc, a nastepnie pokroic w kostke.
3. Orzeszki wyplukac pod biezaca woda (jesli sa solone).
4. Szalotki, papryczki, orzeszki oraz paste krewetkowa utrzec w mozdzierzu na
gladka paste.
5. Olej wlac do garnka, a nastepnie usmazyc na nim utarta paste. Dodac kawalki
wieprzowiny, dobrze wymieszac i smazyc, az mieso zbrazowieje. Dodac wode i
sol. Zakryc garnek, gotowac az bedzie miekkie (ok. 50 min.).
6. Mleko kokosowe wlac do garnka i wymieszac z miesem. Gotowac bez przykrycia
przez nastepne 10-15 min., mieszajac od czasu do czasu. Przed podaniem wymieszac z cukrem i sokiem cytrynowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik na zimno


0.5 kg sera twarogowego, 250 ml ¶mietanki kremowej, 15 dkg masła lub margaryny, 25 dkg cukru pudru, 10 dkg czekolady twardej, 25 ml rumu, 3 żółtka gotowane, 10 dkg rodzynków, 5 dkg orzechów włoskich bez łupin, olejek pomarańczowy Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Masło utrzeć z cukrem i przetartymi przez sito żółtkami, poł?czyć ze zmielonym serem, start? czekolad?, opłukanymi rodzynkami, orzechami, olejkiem, rumem oraz ubit? ?mietank± z cukrem. Przełożyć do wypłukanej zimn± wod? formy, wyrównać powierzchnię i pozostawić w chłodziarce na kilka godzin. Następnie wyj±ć z formy na półmisek i udekorować.