Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki ziołowe


1 kg ziemniaków
40 g masła
1 kopiasta łyżka m±ki
2 szkl. wywaru warzywnego
3-4 łyżki kwa¶nej ¶mietany
2-3 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz Ugotować ziemniaki w mundurkach, pokroić w grube plastry. W garnku przygotować zasmażkę z tłuszczu i m±ki, zalać wywarem, dodać ?mietanę, przyprawić. Pod koniec dodać rzeżuchę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciastka do kawy


Składniki 45-50 dag m±ki,
5 dag masła,
4 łyż. miodu,
1 jajko,
2 i 3/4 szkl.mleka,
1 szkl. cukru,
5 dag drożdży,
1.5 szkl. ¶mietany kremówki (słodkiej),
25 dag migdałowych płatków,
1-1.5 łyżeczka żelatyny,
1/3 łyżeczki soli,
1 budyń waniliowy bez cukru,
tłuszcz do formy. Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżk± cukru,zalać ciepłym mlekiem (ok.3/4 szkl.), przysypać z wierzchu odrobin± m±ki. Przykryć -odstawic w ciepłe miejsce na 10 minut. Przesiać makę, dodać jajko,sól,drożdże z mlekiem- wyrobić,odstawić na ok.20-30 minut. Wyłożyć ciastem nieduża prostokatn± blachę-odstawić do podro¶nięcia.
Rozpuscić miód z reszta cukru, smietan± (podgrzewaj±c). Posmarować ta masa wierzch ciasta- posypać płatkami migdałów, wstawić do piekarnika na ok. 1/2 godziny (temp.180-200 st.) Rozpuscić żelatynę w odrobinie goracej wody.Ugotować budyń wg. przepisu-dodaj±c pozostałe dwie szkl. mleka i cukier. Dodać żelatynę,dokładnie rozmieszać -przestudzić. Ciasto przekroić na dwie warstwy,przełożyć budyniem. Na wierzchu ma być warstwa z migdałami. Wstawić na 1 h. do lodówki.Kroić w do¶ć duże prostok±tne ciastka(ok.10/5cm)

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka ¶ledziowa


SKŁADNIKI: 25 dag solonych filetów ¶ledziowych ¶wieży ogórek jedna cebula dwa jajka na twardo jedna czerwona papryka 15 dag żółtego sera (ostrego) 3-4 łyżki majonezu, zielona pietruszka pieprz, papryka słodka w proszku WYKONANIE: ¦ledzie krótko wymoczyć, pokroić w kawałki. Obrany ogórek pokroić w słupki. Jajka, paprykę, cebulę i ser pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem i przyprawić. Przed podaniem schłodzić i posypać zielon± pietruszk±.