Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki ziołowe


1 kg ziemniaków
40 g masła
1 kopiasta łyżka m±ki
2 szkl. wywaru warzywnego
3-4 łyżki kwa¶nej ¶mietany
2-3 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz Ugotować ziemniaki w mundurkach, pokroić w grube plastry. W garnku przygotować zasmażkę z tłuszczu i m±ki, zalać wywarem, dodać ?mietanę, przyprawić. Pod koniec dodać rzeżuchę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

lemoniada


Przygotowanie: 5 min

Oczekiwanie: 1 min


Składniki na 1 porcję

• woda • 3 łużki cukru • 2 łyżeczki kwasku do herbaty
Etapy przygotowania

1. Wodę nala do kubka 2. wsypac 3 łyżki cukru 3. i do tego 2 łyżeczki kwasku do herbaty

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa krem z jabłek i pietruszki


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 50 dag pietruszki pokrojonej w talarki
- 25 dag kwaskowatych jabłek
- obranych i pokrojonych na kawałki
- 2 ¶rednie cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 3 szklanki rosołu (może być z kostki)
- 5 dag masła
- 2 łyżeczki drobniutko posiekanej skórki z cytryny
- 3 listki laurowe
- szklanka ¶mietanki
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki

Sposób przyrz±dzania:

Pietruszkę, jabłka i cebulę du¶ na ma¶le na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj rosół, skórkę z cytryny, listki laurowe, i gotuj, aż pietruszka zmięknie (ok. 25 min). Wyjmij listki laurowe, resztę zmiksuj, wlej ¶mietankę, dopraw sol± i pieprzem. Podawaj (zim± na gor±co, latem na zimno) z natk± pietruszki i małymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.