Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki duszone z pieczarkami


50 dag ziemniaków
20 dag pieczarek / ¶wieżych grzybów
10 dag cebuli
1/2 szkl. ¶mietanki
2 łyżeczki m±ki kukurydzianej
zielona pietruszka
sól, pieprz Grzyby oczy¶cić, pokroić w talarki, dodać posiekan± cebulę, podlać kilka łyżkami wody, poddusić przez 5 min. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. M?kę kukurydzian± rozmieszać ze ?mietank±, rozprowadzić wywarem, dodać do potrawy. Gotować 1 min. Podawać posypan± posiekan± pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cynamonowe ciasteczka z owocami


- 1 kg brzoskwiń
- 25 dag malin
- 1 szklanka cukru
- 300 ml ¶mietanki kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Ciasto:
- 4 szklanki m±ki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli

Przygotuj ciasto: cukier (1 łyżkę odłóż do posypania ciasteczek), m?kę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i sodę wymieszaj i posiekaj z masłem. Jajka ubij (1 łyżkę ubitych jajek odłóż do posmarowania ciasteczek), wymieszaj z jogurtem, dodaj do suchych składników i delikatnie zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubo¶ć 1 cm na stolnicy posypanej m?k± i wytnij z niego kr±żki lub serduszka. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz na złoty kolor przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, a następnie ostudĄ. Brzoskwinie przekrój na pół, z każdej usuń pestkę, mi?ższ pokrój na plasterki. Cukier zalej 1 szklank± wody, zagotuj i mieszaj, aż się rozpu?ci. Syropem zalej brzoskwinie i ostudĄ. Żelatynę namocz i rozpu?ć według przepisu na opakowaniu. ?mietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami schłodzon± żelatynę. Ciasteczka przekrój w poprzek, przełóż plasterkami brzoskwiń, bit? ?mietan± i malinami, polej syropem z brzoskwiń, posyp cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka ze ¶wieżymi figami


Składniki: 1 główka sałaty 1 kg ¶wieżych fig 4 plastry szynki 150 ml ¶mietany 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka octu winnego 1 cytryny Sposób wykonania: Szynkę pokroić w plastry, figi obrać, przekroić na 2 lub 4 czę¶ci. Ułożyć na dnie salaterki zielon± sałatę, rozłożyć na niej szynkę i figi. Cało¶ć polać sosem przyrz±dzonym z soku cytrynowego, octu, ¶mietany i posiekanej zieleniny. Podawać natychmiast.