Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki duszone z pieczarkami


50 dag ziemniaków
20 dag pieczarek / ¶wieżych grzybów
10 dag cebuli
1/2 szkl. ¶mietanki
2 łyżeczki m±ki kukurydzianej
zielona pietruszka
sól, pieprz Grzyby oczy¶cić, pokroić w talarki, dodać posiekan± cebulę, podlać kilka łyżkami wody, poddusić przez 5 min. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. M?kę kukurydzian± rozmieszać ze ?mietank±, rozprowadzić wywarem, dodać do potrawy. Gotować 1 min. Podawać posypan± posiekan± pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Truskawki zapiekane w piance


SKŁADNIKI: PORCJA: 200 KCAL - 150 g ¶rednich truskawek - jajko - 2 łyżeczki cukru - 1/4 cukru waniliowego. SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: 1. Truskawki umyj, ods±cz, osusz i oderwij szypułki. 2. Oddziel białko od żółtka. Żółtka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasn±, gęst± masę. Białka ubij na sztywn± pianę. 3. Truskawki ułóż jedna obok drugiej w żaroodpornej miseczce. 4. Poł±cz ubite żółtko i białko i zalej nimi truskawki. 5. Miseczkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz około 10 minut aż pianka się zrumieni.

Przepisy kulinarne - losowy

Kruche ciasteczka z galaretk±


Produkty: 30 dag m±ki
8 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
20 dag masła
2 żółtka
15 dag galaretki porzeczkowej
cukier puder do posypania Wykonanie: Zagnieć kruche ciasto z m±ki, orzechów, cukru, cukru waniliowego, masła i żółtek. Ulep kulę, zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki. Ulep kulki o ¶rednicy 2 cm, poukładaj je na blasze wy¶cielonej pergaminem. Trzonek drewnianej łyżki zanurzaj w m±ce, zrób dołek w każdej kulce. Podgrzej galaretkę, mał± łyżeczk± wlewaj j± do dołków w ciastkach. Piecz 15 minut w temp. 175°C. Posyp cukrem pudrem.