Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki duszone z pieczarkami


50 dag ziemniaków
20 dag pieczarek / ¶wieżych grzybów
10 dag cebuli
1/2 szkl. ¶mietanki
2 łyżeczki m±ki kukurydzianej
zielona pietruszka
sól, pieprz Grzyby oczy¶cić, pokroić w talarki, dodać posiekan± cebulę, podlać kilka łyżkami wody, poddusić przez 5 min. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. M?kę kukurydzian± rozmieszać ze ?mietank±, rozprowadzić wywarem, dodać do potrawy. Gotować 1 min. Podawać posypan± posiekan± pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Czekoladowe kółeczka


Składniki Ciasto: 6-7 dag posiekanego zimnego masła, 1/4 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki m±ki pszennej, 2,5 łyżeczki m±ki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1 żółtko Krem: 10 dag gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki ¶mietany (30-proc.) Sposób wykonania Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Łyżeczk± nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy każd± kulkę. Pieczemy 5-7 minut, a potem zdejmujemy z blachy i studzimy. Robimy krem: połaman± czekoladę wkładamy do rondelka, wlewamy smietanę. Podgrzewamy, mieszaj±c, aż czekolada się stopi i powstanie gładka masa. Odstawiamy j±, aby przestygła, a potem smarujemy spody ciastek i sklejamy po dwa.

Przepisy kulinarne - losowy

Wielkanocny sernik


Składniki • 30 dag m±ki pszennej • kostka masła • 2 żółtka • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej • 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany • 6 łyżek cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 80 dag białego sera • 8 jaj • 3/4 szklanki cukru • 150 ml ¶mietanki 30% • cukier waniliowy • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku) Etapy przygotowania 1. Ciasto: 1/2 kostki masła ucieramy z 6 łyżkami cukru, dodajemy dwa żółtka i dwie łyżki kwa¶nej ¶mietany - wszystko mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia (łyżeczka), 2 łyzki m±ki ziemniaczanej i 30 dag m±ki pszennej i zagniatamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, któr± schładzamy w lodówce. 2. Masa serowa: biały ser przecieramy przez sito (lub przy pomocy miksera). Dodajemy 8 żółtek, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, budyń oraz połowę kostki masła i wszystko mieszamy (przy pomocy miksera). Na koniec dodajemy ¶mietankę 30%. Ubijamy pozostawione białka (8 szt.) na sztywn± pianę z odrobin± soli i dwiema łyżkami zimnej wody. Ubit± pianę dodajemy do masy serowej. 3. Wcze¶niej przygotowanym ciastem wylepiamy tortownicę (wysmarowan± tłuszczem i posypan± bułk± tart±) i wlewamy masę serow±. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz. Można potrzymać trochę dłużej, by ser uzyskał złoty kolor. Gotowy sernik możemy posypać cukrem pudrem, polać czekolad± lub lukrem z białek.