Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki duszone z pieczarkami


50 dag ziemniaków
20 dag pieczarek / świeżych grzybów
10 dag cebuli
1/2 szkl. śmietanki
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
zielona pietruszka
sól, pieprz Grzyby oczyścić, pokroić w talarki, dodać posiekaną cebulę, podlać kilka łyżkami wody, poddusić przez 5 min. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. M?kę kukurydzianą rozmieszać ze ?mietanką, rozprowadzić wywarem, dodać do potrawy. Gotować 1 min. Podawać posypaną posiekaną pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka deserowa


20 dag czarnej porzeczki
20 dag agrestu
2 łyżki cukru
2 owoce sezonowe sos:
3 białka
10 gad cukru
1 łyżka startych migdałów Owoce wymieszać w żaroodpornym naczyniu i posypać cukrem. Białka ubić, dodając stopniowo cukier i migdały. Masę wyłożyć na owoce. Wstawić na 3-4 min. do nagrzanego piekarnika.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka gospodarska z kiełbasą


Składniki: - 1 kg ziemniaków
- 25 dag kiełbasy
- dwie cebule
- dwa jajka
- 20 dag żółtego sera
- łyżka oleju
- tłuszcz do formy
- dwie łyżki tartej bułki
- przyprawa myśliwska
- pieprz
- sól i inne przyprawy Sposób przyrządzania: Poprzedniego dnia należy sprawioną rybę lub filety rybne wraz z 3 marchewkami i 3 cebulami zmiksować w mikserze, następnie przełożyć do miski, wymieszać z 2 jajami, mąką uzyskaną ze zmielonej macy, wodą, solą, pieprzem i cukrem. Masa rybna powinna być pulchna i lekko kleista. Po wyrobieniu przykryć serwetą i odstawić do lodówki. Następnego dnia z resztek ryby, ości, oczyszczonej z oczu i wypłukanej głowy, skóry ryby, gotujemy wywar wraz z jarzynami, tj. pozostałą porcją marchwi, cebuli, pietruszką i selerem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około kwadransa. Jeśli korzystaliśmy z filetów to dla uzyskania lepszego smaku i aromatu dodajemy jeden filet więcej. Następnie, mocząc często dłonie, formujemy z przygotowanej masy rybnej porcje wielkości 6-7 cm. Wcześniej robimy próbę: wrzucamy do rosołu małą kulkę z tej masy. Po kilku minutach wyjmujemy i sprawdzamy smak. Masę możemy jeszcze doprawić. Umieszczamy delikatnie wszystkie porcje w rosole (nie mogą wystawać) i na małym ogniu, bez przykrycia gotujemy ok. godziny. Garnek odstawiamy i dopiero po ostygnięciu wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, układając w odstępach. Dekorujemy plasterkami ugotowanej marchewki. Rosół odcedzamy, stawiamy na ogniu wrzucamy dwie świeże marchewki starte na wiórki, garść rodzynek jasnych i garść migdałów bez skórki (schodzi po sparzeniu), i 3 łyżki żelatyny. Gotujemy 5 min., nie dłużej (marchewka musi pozostać półtwarda). Lekko ostudzonym zalewamy porcje ryby. Możemy podawać z ćwikłą lub chrzanem. Innym sposobem jest podawanie jako ryby w bulionie - na gorąco. Wówczas nie dodajemy do bulionu żadnych dodatków ani żelatyny.