Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z orzechami


1/2 kg ziemniaków
1 cebula
3/4 szkl. obranych włoskich orzechów
2 ząbki czosnku
2 gał?zki zielonej kolendry, kopru lub zielonej pietruszki
ocet owocowy
papryka mielona
sól Umyte ziemniaki ugotować w skórkach, obrać, pokroić w kostkę. Orzechy, czosnek, paprykę utłuc z solą, dodając potem odrobinę octu i drobno siekaną cebulę. Wymieszać, przed podaniem posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos biały śmietanowy


SKŁADNIKI: 50 g masła lub margaryny 40 g mąki 1 szklanka śmietany sól 1 szklanka wywaru z włoszczyzny WYKONANIE: Tłuszcz stopić i wymieszać z mąką. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić wywarem i śmietaną, zagotować.

Przepisy kulinarne - losowy

Kaszubski kwas z brzadu i chleba


SKŁADNIKI: 75 dag tzw. brzadu czyli suszonych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie) 7,5 l wody 7 kg suszonego razowego chleba 50 dag cukru 10 goździków 2,5 dag kory cynamonowej 2,5 dag drożdży SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : Zagotować 4 I wody, wrzątkiem zalać chleb i zostawić na 10- 12 godzin. Resztą wody zalać umyte i namoczone owoce, dodać cynamon oraz goździki i gotować pod przykryciem przez 10 min. Płyn przecedzić, połączyć, ostudzić lub podgrzać do temperatury 30C i dodać drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce na 15- 20 godz. Po tym czasie zdjąć pianę, całość przecedzić í wlać do szczelnie zamykanych butelek. Gotowy kwas przechowywać w chłodnym miejscu.