Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z orzechami


1/2 kg ziemniaków
1 cebula
3/4 szkl. obranych włoskich orzechów
2 ząbki czosnku
2 gał?zki zielonej kolendry, kopru lub zielonej pietruszki
ocet owocowy
papryka mielona
sól Umyte ziemniaki ugotować w skórkach, obrać, pokroić w kostkę. Orzechy, czosnek, paprykę utłuc z solą, dodając potem odrobinę octu i drobno siekaną cebulę. Wymieszać, przed podaniem posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z buraczków i rzepy


Składniki 1 kg czerwonych buraków, 50 dag czarnej rzepy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 3 łyżki ze słoika, 100 ml octu winnego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie Umyte buraki i rzepę ugotować osobno w łupinach do miękkości. Odcedzić i schłodzić. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki (lub w kostkę). Ocet trochę lekko rozwodnić, dodać kminek i starty chrzen. Sosem polać buraki i rzepę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym


Składniki
 
1 pierś z kurczaka 30- 40 dag pieczarek 200 ml śmietanki 12% (nie śmietana, tylko śmietanka ) 1 cebula natka pietruszki czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek makaron Sposób wykonania Kurczaka kroimy w kostkę, rozgniatamy ząbek czosnku i wkładamy wszystko do miski z około 2- 3 łyżeczkami oliwy. Solimy i pieprzymy. Kurczaka trzeba obtoczyć całego, wymieszać, tak żeby przeszedł aromatem czosnku. Po około 10 minutach wrzucamy zawartość miaski na patelnię i smażymy kurczaka około 7- 10 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w grube plastry, tak samo cebulę. Do rondla lub niewielkiego garnka wlewamy łyżkę oliwy, następnie cebulę, solimy ją troszkę zeby zmiękła. Po około 4- 5 minutach wrzucamy pieczarki. Następnie dolewamy trochę wody i zostawiamy na średnim ogniu na 10 minut. Kroimy drobno natkę pietruszki. Zaglądamy do pieczarek, z których powinna odparować trochę woda (ale nie cała - jeśli wyparowała cała to dolewamy znowu 1/4 szklanki i zmiejszamy ogień). Dolewamy do pieczarek śmietankę (caly kartonik) i przykręcamy gaz. Musi się razem gotować około 10- 15 minut. W miedzy czasie wstawiamy wodę na makaron. Gdy sos z śmietanki zacznie gęsnięć wrzucamy pietruszkę i kurczaka.
 
Po ugotowaniu i odlaniu makaronu polewamy go sosem. Można posypac serem startym na drobnych oczkach.