Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z orzechami


1/2 kg ziemniaków
1 cebula
3/4 szkl. obranych włoskich orzechów
2 z±bki czosnku
2 gał?zki zielonej kolendry, kopru lub zielonej pietruszki
ocet owocowy
papryka mielona
sól Umyte ziemniaki ugotować w skórkach, obrać, pokroić w kostkę. Orzechy, czosnek, paprykę utłuc z sol±, dodaj±c potem odrobinę octu i drobno siekan± cebulę. Wymieszać, przed podaniem posypać zielenin±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

NAPOLEONKA


Składniki Na ciasto: 3 szklanki m±ki , 1 margaryna, 1 szklanka ¶mietany Na masę: 3 szklanki mleka
 
1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżki m±ki pszennej,2 łyżki m±ki ziemniaczanej Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki na ciasto wysiekać. Wstawić do lodówki na 1/ 2 godz. Następnie podzielić ciasto na dwie czę¶ci. 2. Upiec placki. 3. Jajka wymieszać z m±k± i ze szklank± mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i cukrem. 4. Dodać jajka z m±k± i gotować na małym ogniu , aż zgęstnieje. Gor±c± masę wyłożyć na jeden placek , a drugim przykryć .Posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos imbirowo– pomarańczowy


SKŁADNIKI: * 200 g marmolady lub dżemu pomarańczowego * kawałek imbiru – ok. 5 g * 1 pomarańcz WYKONANIE: Mieszamy ze sob± sok z jednej pomarańczy (bez pestek) i dżem pomarańczowy. Imbir obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu i mieszamy. Znakomity sos np.: do szaszłyków z krewetek.