Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z orzechami


1/2 kg ziemniaków
1 cebula
3/4 szkl. obranych włoskich orzechów
2 ząbki czosnku
2 gał?zki zielonej kolendry, kopru lub zielonej pietruszki
ocet owocowy
papryka mielona
sól Umyte ziemniaki ugotować w skórkach, obrać, pokroić w kostkę. Orzechy, czosnek, paprykę utłuc z solą, dodając potem odrobinę octu i drobno siekaną cebulę. Wymieszać, przed podaniem posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzybowe risotto z krewetkami


SKŁADNIKI:

300 g ryżu do risotto
300 g borowików
1 kieliszek białego wina
1 posiekana cebula
40 g oliwy z oliwek
60 g parmezanu
szczypta kminku
100g masła
12 krewetek królewskich
1 litr warzywnego bulionu


SPOSÓB WYKONANIA:

Oczyść grzyby. Na patelni o cienkim dnie podsmaż delikatnie cebulę i dodaj ryż mieszając. Dodaj wina i pozwól, żeby alkohol wyparował. Gotuj, dodając bulionu i mieszając drewnianą łyżką. Poczekaj aż ryż stanie się al dente. Dodaj posiekane grzyby. Mieszaj kolejno, dodając masło, tymianek, parmezan – aż potrawa stanie się kremowa. Podczas gdy ryż będzie się gotował, przygotuj na grillu krewetki. Podawaj ułożone na risotto.

Przepisy kulinarne - losowy

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.