Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z orzechami


1/2 kg ziemniaków
1 cebula
3/4 szkl. obranych włoskich orzechów
2 ząbki czosnku
2 gał?zki zielonej kolendry, kopru lub zielonej pietruszki
ocet owocowy
papryka mielona
sól Umyte ziemniaki ugotować w skórkach, obrać, pokroić w kostkę. Orzechy, czosnek, paprykę utłuc z solą, dodając potem odrobinę octu i drobno siekaną cebulę. Wymieszać, przed podaniem posypać zieleniną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Słodkie orzechowe kulki

1/2 kostki masła
4 łyżki masła orzechowego
1 szklanka mleka w proszku
1/3 szklanki cukru pudru
W misce połączyć oba masła (powinny być miękkie) z cukrem. Dodając stopniowo mleko w proszku zagnieć miękkie ciasto. Ulep kulki o średnicy 3 cm. Wstaw do lodówki na 15 minut. Udekorować je połówkami orzechów arachidowych i polewą czekoladową do ciast.

Przepisy kulinarne - losowy

Kuropatwy pieczone w boczku


Produkty: • 3 kuropatwy
• 3 duże plastry wędzonego boczku
• 10 szalotek lub małych cebulek
• 1/4 główki włoskiej kapusty
• 4 łyżki masła
• 2 jabłka
• pęczek tymianku
• łyżka soku z cytryny
• 1/2 szklanki bulionu
• 4 łyżki białego wina
• sól, biały pieprz Wykonanie: Kuropatwy umyć, natrzeć solą i pieprzem, do każdej tuszki włożyć po kilka gałązek tymianku.
Następnie tuszki owinąć plastrami boczku i związać nicią. Cebulki obrać z łupin.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć nasiona. Kapustę podzielić na liście, sparzyć wrzątkiem, wyłożyć nimi płaską żaroodporną formę. Połowę masła rozgrzać na patelni, obsmażyć kuropatwy, wyłożyć na liście kapusty.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć cebulki oraz ćwiartki jabłek i dołożyć do kuropatw. Podlać połową bulionu i winem. Piec 30 minut w 200ºC, skrapiając bulionem. Resztę masła rozetrzeć z odrobiną soli i sokiem z cytryny, położyć na tuszkach przed podaniem.