Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z białym serem


Produkty: - 1 kg ziemniaków
- 30 dag tłustego białego sera
- 1.5 opakowania śmietany 12-proc.
- 1 łyżka masła
- 3 cebule
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 dag cheddara lub innego ostrego sera
- 1 pęczek szczypiorku Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Obrane, osuszone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Drobno siekamy czosnek i cebulę. Mieszamy śmietanę, biały ser, czosnek, cebulę, sok z cytryny, połowę posiekanego szczypiorku, 2/3 startego sera, sól i pieprz, dodajemy ziemniaki. Wykładamy do wysmarowanej masłem formy i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny. Gdyby się przypalały, przykrywamy folią aluminiową. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i posypujemy resztą tartego sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Napój miodowo-porzeczkowy


60 dag mrożonych czarnych porzeczek
5 łyżek miodu
2 szkl. gazowanej wody mineralnej
kostki lodu Porzeczki rozmrozić, przetrzeć przez sito, dodać miód i wodę, wymieszać. Podawać z kostkami lodu.

Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś z kolendrą



Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 10 minut


Składniki

• SOS: 1,5 szklanki świeżo posiekanej kolendry • 6 posiekanych ząbków czosnku • 1/3 szklanki prażonych nasion sosny • 2/3 szklanki startego parmezanu • 1 łyżeczka soli • 0,5 łyżeczki pieprzu • 1/2 szklanki oliwy • RYBA: filety z łososia 4*170 g • 2 łyżki oliwy • 0,5 łyżeczki soli • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
Etapy przygotowania

1. SOS przygotowujemy w następujący sposób: W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy 2. Dokładnie miksujemy,powoli dolewając oliwę,aż powstanie sos o konsystencji majonezu. 3. Po przygotowaniu,odstawiamy. 4. Filet z łososia smarujemy oliwą,przyprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczemy na grillu na średnim ogniu przez 5-6 minut z każdej strony. 6. Podajemy z łyżeczką sosu na każdym z filetów