Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z białym serem


Produkty: - 1 kg ziemniaków
- 30 dag tłustego białego sera
- 1.5 opakowania śmietany 12-proc.
- 1 łyżka masła
- 3 cebule
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 dag cheddara lub innego ostrego sera
- 1 pęczek szczypiorku Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Obrane, osuszone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Drobno siekamy czosnek i cebulę. Mieszamy śmietanę, biały ser, czosnek, cebulę, sok z cytryny, połowę posiekanego szczypiorku, 2/3 startego sera, sól i pieprz, dodajemy ziemniaki. Wykładamy do wysmarowanej masłem formy i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny. Gdyby się przypalały, przykrywamy folią aluminiową. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i posypujemy resztą tartego sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Coda alla vaccinara


Składniki: - 1 krowi ogon - 4 marchewki - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 200 ml czerwonego wina - 1 seler naciowy - 5 dag słoniny lub smalcu - 1 puszka przecieru pomidorowego - natka pietruszki - sól - pieprz Sposób przyrządzania: Danie to zawdzięczamy oszczędności rzymskich vaccinari, czyli rzeźników. Ogon pokrój na odcinki, podsmaż na stopionej słoninie lub smalcu. Wrzuć do garnka z wrzącą wodą, przypraw solą i pieprzem. Wlej wino i gotuj dalej na średnim ogniu. Po 30 minutach dodaj przecier i gotuj dalej na mniejszym płomieniu. Łączny czas gotowania powinien przekroczyć 5 godzin. Oddzielnie ugotuj seler naciowy pokrojony na kawałki (6 cm), dodaj do właściwego dania na kilka minut przed końcem gotowania. Do coda alla vaccinara dodaje się często białe wino, rodzynki, orzeszki pinii, a nawet czekoladę!

Przepisy kulinarne - losowy

Brownie - ciastka mocno czekoladowe


 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady
- 1 kostka (20 dag) masła
- 10 dag mąki
- 30 dag cukru
- 6 jajek
- 5 dag wyłuskanych włoskich orzechów


Rozpu?ć na parze masło z czekolad?. Jajka ubij mikserem, dodając cukier i m?kę. Do masy wmiksuj ostudzoną czekoladę i wymieszaj z pokruszonymi orzechami. Spód blachy (60 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Wlej ciasto, piecz 20 minut w temp. 200°C. OstudĽ, wyjmij z blachy i usuń papier. Pokrój na kwadraty