Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki zapiekane z białym serem


Produkty: - 1 kg ziemniaków
- 30 dag tłustego białego sera
- 1.5 opakowania śmietany 12-proc.
- 1 łyżka masła
- 3 cebule
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 dag cheddara lub innego ostrego sera
- 1 pęczek szczypiorku Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Obrane, osuszone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Drobno siekamy czosnek i cebulę. Mieszamy śmietanę, biały ser, czosnek, cebulę, sok z cytryny, połowę posiekanego szczypiorku, 2/3 startego sera, sól i pieprz, dodajemy ziemniaki. Wykładamy do wysmarowanej masłem formy i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny. Gdyby się przypalały, przykrywamy folią aluminiową. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i posypujemy resztą tartego sera.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piersi z kurczaka po grecku


Składniki Przepis 4 piersi z kurczaka,
2 średnie cebule,
15 dag pieczarek,
4 łyżki masła,
40 dag ugotowanego w rosole ryżu,
2 łyżki ketchupu,
3 łyżki tartej bułki,
3 ząbki czosnku,
100 ml rosołu (może być z kostki),
sól i pieprz do smaku Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i przeći?niętym przez praskę czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Smażyć na pozostałym maśle wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu, aż wyparuje sok. Dodać ryż i ketchup. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Powstał? mas? obłożyć ułożone wcześniej w żaroodpornym naczyniu piersi z kurczaka. Posypać tart? bułką. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Podawać z grecką sałatką lub mizeri?. Wskazane białe greckie wino.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzanki z pomidorami


SKŁADNIKI: * 150 g pomidora, * 1/4 bagietki, * 1 ząbek czosnku, * 1 łyżka oliwy, * 4 oliwki bez pestek, * 1 łyżeczka świeżej bazylii, * sól, * pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i opiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę pomidorową i podawać.