Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z sosem koperkowo - czosnkowym


Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
Sos:
- 800 ml majonezu
- 50 ml musztardy
- 6 ząbków czosnku
- 2 nacie kopru Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć po 2 sztuki w folię aluminiową. Majonez zmieszać z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koper. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić. Ziemniaki piec na grillu albo w piekarniku w temp. 220st. ok. 50 minut, sprawdzając widelczykiem czy są miękkie. Po wyciągnięciu przekrawać porcje nożem i podawać polane sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron gryczany na zimno


Składniki: 200 g makaronu gryczanego (mozna zastapic makaronem nitki), 1 kwadrat suszonych alg nori 1 lyzka imbiru w proszku, 3 mlode cebulki drobno posiekane. Sos: 1/2 filizanki slabego sosu sojowego (rozcienczony troche woda), 1/2 filizanki mirinu (biale wytrawne wino), 2 filizanki bulionu z ryby, sol i cukier. Sposób przyrządzania: 1. Wrzucic makaron do duzej ilosci wrzacej wody, kiedy woda wznowi wrzenie wlac 2 filizanki zimnej wody i gotowac przez dwie minuty, az makaron bedzie miekki ale jedrny, wylac na sito, przelac zimna woda, dobrze osaczyc. 2. Algi nori lekko uprazyc (2 min. w goracym piekarniku) az beda chrupkie, pokroic na waskie paseczki. 3. Przyrzadzic sos: w rondelku zagotowac krotko bulion z ryby, sos sojowy i wino mirin, schlodzic, przyprawic wedlug upodobania cukrem lub sola. 4. Wylozyc makaron na male tacki z trzciny, posypac kazda porcje pokruszonymi algami. 5. Obok tacki tacki postawic czarke z sosem oraz talerzyki z odrobina imbiru, pasta wasabi i cebulka. 6. Makaron jesc paleczkami lub widelcem, nabierajac po trochu machac w czarce z sosem, do ktorego dodaje sie przyprawy wedlug upodobania.

Przepisy kulinarne - losowy

Rolada migdałowa


SKŁADNIKI: Ciasto: • 4 jajka • 12 dag cukru pudru • szczypta soli • 5 łyżek mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • łyżka kawy rozpuszczalnej • łyżka kakao • łyżeczka proszku do pieczenia • cukier puder do posypania Krem i dekoracja: • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki • 3 łyżki cukru pudru • opakowanie cukru waniliowego • 40 ml likieru migdałowego • łyżeczka żelatyny instant • 10 dag orzeszków pistacjowych WYKONANIE: 1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z solą, połączyć z żółtkami. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, kawę, kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. 2. Ciasto wylać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temp. 180 stopni C. Placek zsunąć z blachy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zwinąć. 3. Krem i dekoracja: śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Orzeszki pistacjowe posiekać. Śmietanę wymieszać z żelatyną, likierem i orzeszkami. 4. Ciasto rozwinąć, posmarować 2/3 kremu, zwinąć, posmarować resztą kremu. Włożyć do lodówki na 2 godziny.