Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z sosem koperkowo - czosnkowym


Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
Sos:
- 800 ml majonezu
- 50 ml musztardy
- 6 ząbków czosnku
- 2 nacie kopru Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć po 2 sztuki w folię aluminiową. Majonez zmieszać z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koper. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić. Ziemniaki piec na grillu albo w piekarniku w temp. 220st. ok. 50 minut, sprawdzając widelczykiem czy są miękkie. Po wyciągnięciu przekrawać porcje nożem i podawać polane sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z truskawkami i rabarbarem


Produkty: Ciasto:
20 dag mąki,
1/2 kostki margaryny,
3 żółtka,
5 dag zmielonych migdałów,
łyżka śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag cukru,
cukier waniliowy. Nadzienie:
70 dag rabarbaru,
3 łyżki cukru,
1/2 szklanki wody. Masa serowa:
50 dag sera,
10 dag cukru,
cukier waniliowy,
3 jajka,
3 lyżki mąki ziemniaczanej,
sok z cytryny,
1/2 l śmietany kremówki. Wierzch ciasta: 50 dag truskawek
2 galaretki o smaku truskawkowym. Wykonanie:   Z podanych skladników zagnieść ciasto, oziębić, a następnie podpiec w blaszce o wymiarach 25 na 40 cm.
Rabarbar opłukać i pokroić w drobne kawalki. Następnie dodać cukier oraz wodę i zesmażyć na marmoladkę. Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
Ser zemleć i dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę ubitą z białek, ubitą śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową wyłóżyć na rabarbar, upiec i ostudzić.
Truskawki opłukać, pokroić, ułożyć na serze i zalać tężejącymi galaretkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Chińska sałatka z brokułami


750 g brokułów
1 mała czerwona papryka
zimna woda
2 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka Sosu Sezamowego
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
2 łyżki Sosu Sojowgo Woh Hup
1 łyżka wody
1 łyżka prażonego sezamu
2 młode cebule, tylko zielona czę?ć, drobno posiekana
Podzielić brokuły na średnie kwiatuszki i usunąć grub? skórkę z ich  trzonków. Paprykę pokroić na cienkie paski.
Zagotować wodę w garnku, wrzucić brokuły i gotować przez 2-3 minuty. Następnie odcedzić brokuły i polać zimną wod? aby nabrały koloru.
Wymieszać olej arachidowy i sezamowy, imbir, sos sojowy i wodę i polać
tym sałatkę. Sałatkę przykryć i włożyć do lodówki.
Podawać sałatkę w misie posypaną sezamem i zieloną posiekaną cebul?.
Najlepiej przygotować sałatkę 2 godziny wcześniej.