Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z sosem koperkowo - czosnkowym


Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
Sos:
- 800 ml majonezu
- 50 ml musztardy
- 6 ząbków czosnku
- 2 nacie kopru Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć po 2 sztuki w folię aluminiową. Majonez zmieszać z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koper. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić. Ziemniaki piec na grillu albo w piekarniku w temp. 220st. ok. 50 minut, sprawdzając widelczykiem czy są miękkie. Po wyciągnięciu przekrawać porcje nożem i podawać polane sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z feijoą


4-5 owoców feijoi (gujawa anansowa)
½ melona
1 mango
1 karambola
50 ml rumu
2 łyżki cukru / miodu
200 g bitej śmietany

Owoce umyć, pokroić w paseczki, wymieszać z cukrem, schłodzić. Dodać rum, wymieszać. Podawać z bit? ?mietaną.


Przepisy kulinarne - losowy

Pieczeń cielęca po litewsku


- 1.5 kg cielęciny z udĽca
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 5 łyżek stopionego i sklarowanego masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- masło do posmarowania brytfanny
Przed pieczeniem możesz naszpikować mięso pokrojoną w cienkie słupki słoninką. Dzięki temu cielęcina będzie znacznie delikatniejsza, wyjątkowo soczysta i krucha
Czosnek przeci?nij przez praskę, wymieszaj z musztard?, pieprzem i solą. Cielęcinę włóż na minutę do wrz?cej wody, osusz ?ciereczką, natrzyj past? czosnkową. Zawiń w folię aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie zdejmij folię, mięso ułóż w natłuszczonej brytfannie, polej stopionym i sklarowanym masłem. Wlej do brytfanny połowę wina, przykryj. Mięso piecz godzinę i 15 minut w temp. 180 °C. W trakcie pieczenia skrapiaj mięso winem i wypływającym sosem. Przed pokrojeniem odłóż na 15 minut. Możesz podawać na gor?co i na zimno.