Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z sosem koperkowo - czosnkowym


Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
Sos:
- 800 ml majonezu
- 50 ml musztardy
- 6 ząbków czosnku
- 2 nacie kopru Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć po 2 sztuki w folię aluminiową. Majonez zmieszać z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koper. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić. Ziemniaki piec na grillu albo w piekarniku w temp. 220st. ok. 50 minut, sprawdzając widelczykiem czy są miękkie. Po wyciągnięciu przekrawać porcje nożem i podawać polane sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Camembert na ciepło


Składniki • jajka, 1 sztuka • olej • bułka tarta, 3 łyżeczki • jarzynka, 0,5 łyżeczki • serek camembert, 2 sztuki • (może być także spirytus spożywczy, 1 łyżka) Etapy przygotowania 1. Serek przekroić poziomo na pół.
2. Jajko rozbić, dodać jarzynkę.
3. Ser moczyć w jajku i obtoczyć w tartej bułce.
4. Smażyć na oleju po 3 min. z każdej strony.
5. (Przed podaniem można skropić spirytusem i podpalić)

Przepisy kulinarne - losowy

Tiramisu II


50 dag mascarponce
30 dag podłużnych biszkoptów
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu (rum/ koniak/ amaretto/ likier migdałowy/żubrówka) Wsypać do miski kawę i wlać 2 szkl. niezbyt gor?cej wody, wymieszać. Dodać alkohol i odstawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 3/4 cukru i utrzeć na kogel-mogel, poł?czyć z mascarpone. Z białek z szczypt? soli ubić pianę, pod koniec dosypać pozostały cukier. Ubite białka poł?czyć delikatnie z kremem. Biszkopty namaczać w naparze, mają być wilgotne tylko z wierzchu. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, oprószyć przez sitko połową kakao. Ułożyć drug? warstwę nas?czonych ciastek, pokryć reszt? kremu. Przełożyć na minimum 5 h do lodówki. Przed podaniem posypać pozostałym kakao.