Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z sosem koperkowo - czosnkowym


Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
Sos:
- 800 ml majonezu
- 50 ml musztardy
- 6 ząbków czosnku
- 2 nacie kopru Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć po 2 sztuki w folię aluminiową. Majonez zmieszać z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koper. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić. Ziemniaki piec na grillu albo w piekarniku w temp. 220st. ok. 50 minut, sprawdzając widelczykiem czy są miękkie. Po wyciągnięciu przekrawać porcje nożem i podawać polane sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto z wiśniami


Produkty: 250 g margaryny, 4 jaja, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 słoik wiśni wydrylowanych, trochę czekolady do potarcia ok. 4 budek, cukier puder do posypania, mleko Wykonanie: Margarynę rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Dodać żółtka jajek i dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Potem dodać mąkę, wcześniej potartą czekoladę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowaną tortownicę. Wiśnie ze słoika wylać na durszlak do obcieknięcia. Nstępnie wykładać na nieupieczone ciasto na około, aż będzie przykryte wiśniami. Piec ok. 50 minut w piekarniku przy 180 stop. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort Cortina


SKŁADNIKI: * 150 g biszkoptów * 50 g dobrej margaryny * 3 torebki cukru waniliowego * 1 torebka galaretki cytrynowej * 1/8 l białego wina lub wody * 200 g białego mielonego sera( najlepiej 3 krotnie) * 200 g cukru * 200 g białego wina * 4 łyżki soku cytrynowego * 1/2 l śmietany kremówki * 1 łyżeczka proszku do usztywniania śmietany SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Biszkopty zemleć w młynku do migdałów lub w mikserze, zagnieść z margaryną i 1 torebką cukru waniliowego. Przygotowaną masę wcisnąć jako spód do formy o średnicy ok 24 cm. Galaretkę przygotować według przepisu( z winem lub wodą) na opakowaniu.Odstawić do ostygnięcia. Biały ser utrzeć z 75 g cukru, resztą cukru waniliowego i sokiem cytrynowym. Galaretkę nim stężeje dodawać porcjami do białego sera. Wystudzić. Śmietanę ubić z resztą cukru, trochę odłożyć do zdobienia, resztę dodać do krzepnącej masy serowej. Nałożyć na spód. Wstawić do lodówki aby całkiem masa zakrzepła na ok. pół godziny.Odłożoną śmietane ubic z proszkiem do usztywnienia, nałożyc do szprycki i udekorować tort. Można też wykożystać kandyzowane owoce lub masę marcepanową do dekoracjii.