Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z sosem koperkowo - czosnkowym


Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
Sos:
- 800 ml majonezu
- 50 ml musztardy
- 6 ząbków czosnku
- 2 nacie kopru Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć po 2 sztuki w folię aluminiową. Majonez zmieszać z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koper. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić. Ziemniaki piec na grillu albo w piekarniku w temp. 220st. ok. 50 minut, sprawdzając widelczykiem czy są miękkie. Po wyciągnięciu przekrawać porcje nożem i podawać polane sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto bananowe


3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki miodu
6 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody masa:
1 budyń
½ litra mleka
1 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
1 kostka masła
2-3 banany Ciasto zagnieść, podzielić na 7 czę?ci. Uformować kulki i rozwałkować. Upiec każdy. Ugotować budyń, letni wymieszać z tłuszczem i zmiksowanymi bananami. Placki przełożyć kremem. Ciasto można polać polewą. Włożyć do lodówki. Najlepsze jest po 3 dniach.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos koperkowy


300 ml wywaru z kości lub mięsa,
100 ml śmietany,
żółtko
koperek,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól, pieprz

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania wlać ?mietanę. Sos poł?czyć z żółtkiem i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku. Podawać do potraw mięsnych.