Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z sosem koperkowo - czosnkowym


Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
Sos:
- 800 ml majonezu
- 50 ml musztardy
- 6 ząbków czosnku
- 2 nacie kopru Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, zawinąć po 2 sztuki w folię aluminiową. Majonez zmieszać z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koper. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić. Ziemniaki piec na grillu albo w piekarniku w temp. 220st. ok. 50 minut, sprawdzając widelczykiem czy są miękkie. Po wyciągnięciu przekrawać porcje nożem i podawać polane sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa - krem ziemniaczano-porowa


Składniki: 4 małe ziemniaki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, pory 40 dkg, sól, pieprz czarny, starta gałka muszkatołowa, 1- 2 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron, 1 pęczek natki pietruszki, ¼ szklanki sezamu- niekoniecznie, 1 jogurt- niekoniecznie, 4 kromki pełnoziarnistego chleba. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, pory pokroić w krążki, dodać trochę soli i pieprzu, udusić je na oliwie w małej ilości wody. Obrać z łupin ziemniaki, pokroić na 4 części, dodać do cebuli, czosnku, porów, dolać 1 litr wody gorącej, gotować na małym ogniu 10 minut. Zmiksować wszystko, jeśli krem zbyt gęsty dolać wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem - jeśli trzeba. Natkę pietruszki posiekać drobno, dodać do zupy. Uprażyć sezam na patelni i chleb pokrojony w kostkę. Po nałożeniu na talerze dodać grzanki i jeśli ktoś chce sezam i jogurt.


Przepisy kulinarne - losowy

Mule po marynarsku


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
300 g ugotowanych i obranych ze skorupek muli,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1 marchew,
1 maly por,
40 g masla,
500 ml bialego wytrawnego wina,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki.
Sos:
30 g masla,
40 g maki,
200 ml mleka.

1. Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac. Pora obrac, umyc i pokroic w plasterki. Marchew obrac, umyc i pokroic wzdluz na 4 czesci.
2. Przygotowane warzywa zalac 250 ml wina. Gotowac na wolnym ogniu 15 min, po
czym przecedzic.
3. Z podanych skladnikow przyrzadzic sos beszamelowy. Rozcienczyc go wywarem z
jarzyn oraz pozostalym winem.
4. Mule ulozyc na dnie zaroodpornego naczynia, oblozyc kawaleczkami masla, zalac rozcienczonym beszamelem i zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 200żC
piekarniku.
5. Podawac przybrane zielona pietruszka