Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z włoskim sosem


Produkty: - 8 ziemniaków
- 2 pęczki natki
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag startego sera gouda
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszoruj, z jednej strony natnij na krzyż i zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie). Ułóż na blasze i piecz 50 minut na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę posiekaj, zmiksuj z czosnkiem i serem, powoli wlewając oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem w miejscu nacięć i nałóż po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podawaj oddzielnie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krewetki z wermutem


Produkty: - 10 surowych krewetek  w skorupach
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml wytrawnego wermutu
- 80 ml śmietanki 18%
- sól
- słodka papryka w proszku Wykonanie: Krewetki obrać ze skorup. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić grubo posiekany czosnek. Po chwili dodać krewetki i skorupy. Smażyć kilka minut, zamieszać. Kiedy krewetki staną się różowe, wlać wermut, zagotować. Zdjąć z patelni krewetki, skorupy i czosnek, do odparowującego się wermutu wlać śmietankę. Chwilę gotować na małym ogniu, doprawić. Włożyć do sosu krewetki i podawać. W skorupach jest dużo smaku, dlatego dodaje się je do smażenia.

Przepisy kulinarne - losowy

Wieprzowina w słodko-ostrym sosie


Składniki:
500 g polędwicy lub sznyclówki wieprzowej
olej do smażenia i frytowania Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego lub sherry
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki czarnego pieprzu Sos:
3 pomidory
1 zielona papryka
8 owoców liczi
2 plastry ananasa świeżego lub z puszki (o grubości 1 cm)
1 cm korzenia imbiru
5 łyżek cukru
5 łyżek octu winnego
5 łyżeczek sosu sojowego
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu chili
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta soli
1 szklanka wody Ciasto:
100 g mąki
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
Przygotowanie: Mięso pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, marynować mięso przez 1/2 h. W tym czasie sparzyć wrz?tkiem pomidory przeznaczone na sos, obrać je następnie ze skórki i wyci?ć nasady ogonków. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Oczy?cić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Obrać ze skórki owoce liczi, pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ananasa. Imbir obrać i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i stale mieszając, krótko przesmażyć na nim najpierw imbir, póĽniej warzywa. Dodać owoce, cukier, ocet, sos sojowy i 1 szklankę wody. Zagotować wszystko i pogotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. M?kę kukurydzianą wymieszać z 4 łyżkami wody. Sos przyprawić sosem chili, pieprzem i solą. Dodać rozmieszaną m?kę kukurydzianą, sos jeszcze raz zagotować i potrzymać w cieple (na minimalnym ogniu). M?kę, jajko i sól wymieszać z 1/2 szklanki wody na gładkie ciasto. Mięso wyjąć z marynaty, dobrze osaczyć i obtaczać w cieście. W woku lub frytownicy rozgrzać spor? ilość oleju i porcjami usmażyć w nim kawałki mięsa. Kostki mięsa krótko przed serwowaniem polać gor?cym sosem lub podać oddzielnie mięso i sos.