Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z włoskim sosem


Produkty: - 8 ziemniaków
- 2 pęczki natki
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag startego sera gouda
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszoruj, z jednej strony natnij na krzyż i zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie). Ułóż na blasze i piecz 50 minut na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę posiekaj, zmiksuj z czosnkiem i serem, powoli wlewając oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem w miejscu nacięć i nałóż po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podawaj oddzielnie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryż z winogronami


Produkty: szklanka ryżu,
2 posiekane cebule,
pół szklanki masła,
2 i 1/2 szklanki wody z kostka rosołowa,
szklanka winogron,
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
sól,
pieprz Przygotowanie: Masło rozgrzać w garnku, wsypać cebulę, smażyć aż będzie szklista, dodać ryż, mieszając smażyć 2 min. Wlać dwie szklanki wody z rozpuszczoną kostką rosołową, wymieszać, przykryć, wstawić do piekarnika (170 C), piec 20 min. Winogrona wypłukać, przełożyć do cedzaka, włożyć do garnka z wrzątkiem, podgrzewać aż owoce będą ciepłe, nie dopuścić do zagotowania. Ryż wyjąć z piekarnika, dodać winogrona, orzechy, sól, pieprz, ostrożnie wymieszać widelcem, wstawić na 5 min do piekarnika.  

Przepisy kulinarne - losowy

Małże solena z kiełbasą


Składniki • 4 łyżki oleju roślinnego, na przykład z pestek winogron, albo z kukurydzy
• 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
• sól i pieprz
• 24 oczyszczone małże Solena, młode małże Wenus lub małże filipińskie – oskrobane
• 10 dkg kiełbasy pokrojonej w plasterki (może być dowolny rodzaj z dodatkiem czosnku)
• 1/2 filiżanki sake lub niezbyt wytrawnego białego wina
• 2 łyżki drobno posiekanych szalotek
• 1 łyżka mielonego imbiru
• 1/4 filiżanki sosu sojowego
• 1 łyżka octu winnego (najlepiej z sherry)
• do przybrania - posiekane, świeże ostre papryczki japapenos lub inne papryczki chilli Etapy przygotowania 1. Połowę całej ilości oleju wlać do dużego rondla i postawić go na średni lub większy ogień, dodać cebulę, sól, pieprz, gotować przez minutę, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zarumieni i zmięknie.
2. Dodać małże, podkręcić ogień na duży, gotować mieszając przez minutę. Dodać kiełbasę, gotować mieszając kolejną minutę.
3. Dodać sake lub wino, przykryć i gotować aż małże zmiękną (lub otworzą się w przypadku młodych małży Wenus) - około 5 minut.
4. W międzyczasie połączyć pozostały olej z szalotkami, imbirem, sosem sojowym i octem w misce.
5. Przełożyć małże, cebulę, kiełbasę i sos z gotowania do miski, zalać olejem z przyprawami, przybrać chilli i podawać.