Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z włoskim sosem


Produkty: - 8 ziemniaków
- 2 pęczki natki
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag startego sera gouda
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszoruj, z jednej strony natnij na krzyż i zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie). Ułóż na blasze i piecz 50 minut na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę posiekaj, zmiksuj z czosnkiem i serem, powoli wlewając oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem w miejscu nacięć i nałóż po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podawaj oddzielnie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

blue day


Składniki • wódka czysta 40 ml
• blue curacao 20 ml
• polowa plasterka pomarancza       Etapy przygotowania 1. w schodzonym shakarze mieszamy likier z wodka
2. po wymieszaniu wlewamy napoj do kieliszka koktailowego i dekorujemy brzeg pomaranczą.

Przepisy kulinarne - losowy

Kisiel mleczny waniliowy


Przygotowanie: 10 minut

Oczekiwanie: 15 minut

Trudność: Łatwe


Składniki na 4 porcje

• 2 szklanki mleka • kawałek wanili • 2 czubate łyżeczki cukru • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej • 1 żółtko lub 1/2 jajka • syrop owocowy lub surowe jagody w cukrze
Etapy przygotowania

1. Więcej niż połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Pozostałym mlekiem rozprowadzić na jednolitą zawiesinę mąkę ziemniaczaną z surowym żółtkiem lub rozmąconym jajkiem. 2. Na wrzące mleko wlać zawiesinę ciągle mieszając aż zgęstnieje i zagotuje się ( kisiel długo gotowany staje sie ciągliwy) 3. Gorący kisiel wylać do salaterek. Podawać można z syropem owocowym lub z całymi owocami np: jagodami.