Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z włoskim sosem


Produkty: - 8 ziemniaków
- 2 pęczki natki
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag startego sera gouda
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszoruj, z jednej strony natnij na krzyż i zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie). Ułóż na blasze i piecz 50 minut na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę posiekaj, zmiksuj z czosnkiem i serem, powoli wlewając oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem w miejscu nacięć i nałóż po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podawaj oddzielnie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śledzie po wileńsku


- Przyprawy: ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ziarna pieprzu
- 5 goĽdzików
- 4-5 listków laurowych
- kawałek gałki muszkatołowej
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
- 1/2 kg płatów ?ledziowych (najlepsze s? jasne duże i grube płaty ?ledzi solonych z beczki)
- 4 średnie cebule
- olej
- 1 puszka koncentratu pomidorowego albo 1 mały słoiczek keczupu
Wszystkie przygotowane przyprawy przełóż do malaksera lub elektrycznego młynka do kawy i dokładnie zmiksuj (na proszek). Cebule pokrój w kostkę lub w piórka i zeszklij na oleju. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudĽ. Na talerzu ułóż ?ledzie i posyp przyprawami. Zostaw na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty pokrój na kawałki. Ułóż w dwóch lub trzech warstwach na półmisku, a potem przykryj grub? warstwą cebuli z koncentratem. Udekoruj szczypiorkiem i natką pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Serniczek pasiasty na zimno z bananami


Składniki  Spód: - 150 g ciasteczek kruchych z kokosem - 100 g masła - 1 łyżka miodu Masa serowa baza: - 500 g twarożku na sernik - 100 g masła - 4 łyżki cukru - 2 x 180 g serka homo waniliowego - 250 ml mleka - cukier puder - 4 łyżeczki żelatyny I warstwa – kakaowa: - 1/3 całej masy serowej - 4 łyżki kakao - cukier puder - 1 /3 rozpuszczonej w mleku żelatyny - aromat migdałowy II warstwa – bananowa: - 1 /3 i ze 2 duże łyżki masy serowej - 2 duże banany - 1 /3 rozpuszczonej w mleku żelatyny III warstwa – kokosowa: - 100g wiórków kokosowych - ½ paczki budyniu kokosowego - 1 szklanka mleka - pozostała masa serowa - reszta rozpuszczonej w mleku żelatyny Dodatkowo: - 50 g czekolady deserowej - 1 galaretka cytrynowa - 2 duże banany - mandarynki lub pomarańcze, ananasy, brzoskwinie itp. Przygotowanie W misce kruszymy drobno ciastka. Dodajemy do nich miękkie masło i miód i ugniatamy aż się dobrze połaczą. Ma wyjąć z tego takie jakby ciasto. Wygniatamy tym dno tortownicy 27cm i wkładamy do lodówki. Gotujemy budyń kokosowy z 1 szklanki mleka (na warstwę kokosową) Odstawiamy do wystudzenia.
 
Ucieramy masło z cukrem aż cukier dobrze się rozetrze. Do masy z masła dodajemy po łyżce twaróg i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy serki homo nadal miksując. Próbujemy masy czy aby wystarczająco słodka. Jeśli nie to dodajemy cukier puder. W mleku moczymy żelatynę. Podgrzewamy je razem z żelatyną aż ta się rozpusci. Odstawiamy by wystygło.
Dzielimy masę serową na 3 częsci jak napisane wyżej. Każda częsć laduje w osobnym naczyniu. Żelatynę rozpuszczona w mleku również rozdzielamy na 3 częsci. Na warstwę kakaowa do naczynia z przeznaczona na nia masa serową sypiemy kakao i dajemy nieco aromatu migdałowego. Miksujemy aby kakao dobrze się rozprowadziło. W razie potzrby dodajemy cukru pudru. Na koniec wlewamy przeznaczoną na warstwę kakaową żelatyne rozpuszczona w mleku i ostatni raz dobrze mieszamy mikserem. Wylewamy masę na ciastkowy spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki.
 
 Teraz rozgniatamy widelcem lub miksujemy banany na papkę dodając nieco soku z cytryny żeby nie pociemniały. Dodajemy je razem z żelatyna rozpuszczona w mleku do odpowiedniej częsci masy serowej. Miksujemy wszystko razem na gładka masę i wylewamy na warstwę kakaową w tortownicy. Wyrównujemy i posypujemy drobno pokrojona czekolada. Wkładamy do lodówki. Zimny budyń miksujemy z pozostała masa serową i żelatyną rozpuszczoną w mleku. Dodajemy wiórki kokosowe i ostatni raz miksujemy. Wykładamy na warstwę bananową z czekolada i wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Banany kroimy w plasterki i układamy na klejącej sie jeszcze masie kokosowej lekko je wciskając. Z innymi owocami postepujemy tak samo. Mozna użyć mandarynek, ananasa, brzoskwiń itp. Zalewamy owoce galaretka i wkładamy całość do lodówki na noc lub na kilka godzin