Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z włoskim sosem


Produkty: - 8 ziemniaków
- 2 pęczki natki
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag startego sera gouda
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszoruj, z jednej strony natnij na krzyż i zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie). Ułóż na blasze i piecz 50 minut na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę posiekaj, zmiksuj z czosnkiem i serem, powoli wlewając oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem w miejscu nacięć i nałóż po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podawaj oddzielnie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zając w ziołach


Składniki:Comber,
sól,
100 g słoniny,
1 łyżka masła,
1 szklanka mleka,
pół szklanki czerwonego wina,
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
szczypta cynamonu,
szczypta pieprzu,
pół szklanki galaretki porzeczkowej,
1 łyżka tartego chrzanu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
otarta skórka z połowy cytryny,
szczypta cukru.

 
Sposób przyrządzenia:        Wyżyłowany comber ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować gęsto słoniną, upiec w piekarniku, często polewając masłem i lekko skrapiając wodą lub winem. Zagotować wino z gałką muszkatołową, cynamonem, pieprzem, na szczyptą cukru i skórką z cytryny. Schłodzić, wymieszać z galaretką porzeczkową, chrzanem, sokiem z cytryny i sosem z pieczenia, lekko podgrzać. Sos podawać w sosjerce. Mięso pokroić w plastry.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryba z warzywami pod beszamelem


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - szklanka mrożonej mieszanki warzywnej - 30- 40 dag mrożonych rybnych filetów - półtorej szklanki mleka - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - sól i pieprz Sposób przyrządzania: Filety wraz z warzywami wrzuć do gotującego się w rondlu mleka, posól. Doprowadź całość do wrzenia i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba i warzywa zmiękną. Odcedzoną rybę z warzywami ułóż na półmisku, mleczny płyn odstaw do przestygnięcia. W rondelku lub na patelni rozpuść na niewielkim ogniu masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki dolewaj do zasmażki przestudzony płyn. Podgrzewaj, aż do zagotowania się i zgęstnienia sosu. Dopraw sos solą i pieprzem, po czym polej nim rybę i warzywa. Do gorącego sosu można domieszać kilka łyżek startego, żółtego sera.