Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z włoskim sosem


Produkty: - 8 ziemniaków
- 2 pęczki natki
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag startego sera gouda
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszoruj, z jednej strony natnij na krzyż i zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie). Ułóż na blasze i piecz 50 minut na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę posiekaj, zmiksuj z czosnkiem i serem, powoli wlewając oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem w miejscu nacięć i nałóż po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podawaj oddzielnie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Barszcz wołyński


1/2 kg mięsa wołowego lub kiełbasy,
1/2 kg małych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach,
1 szklanka ugotowanej fasoli,
włoszczyzna z kapust?,
4 ziemniaki,
sól, pieprz,
listek laurowy,
1/2 szklanki śmietany,
zielenina
Ugotować poprzedniego dnia mięso, wyjąć z wywaru, obrać z kości, pokroić w kostkę. Do wywaru włożyć poszatkowaną kapustę, włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15 min. Następnie dodać ugotowaną fasolę z czę?ci? wywaru, ugotowane buraki pokrojone na cienkie paski, wszystkie przyprawy i gotować jeszcze przez 5 min. Po odstawieniu z ognia wlać ?mietanę, wsypać zieleninę, dodać mięso.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż z groszkiem i migdałami


Produkty: - 1 szkl. ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
- 1 szkl. zielonego wyłuskanego groszku
- 1/3 szkl. migdałów
- 3 łyżki masła lub oleju
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- kawałek kory cynamonowej (ok. 4 cm)
- 3 goździki
- 2 liście laurowe Wykonanie: Ryż umyj, odcedź i osusz. W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z kurkumą, liśćmi laurowymi i 3/4 łyżeczki soli. Wyciągnij liście i odstaw. Migdały posiekaj, ale nie za drobno. W garnku o grubym dnie rozpuść masło, wrzuć cynamon i goździki. Smaż na średnim ogniu przez 1 minutę. Wsyp migdały. Cały czas mieszaj. Kiedy migdały nabiorą złotego koloru, wsyp ryż i smaż przez 2 minuty, aż ryż stanie się szklisty. Cały czas mieszaj.
Zalej ryż wodą z solą i kurkumą. Wrzuć również groszek. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek szczelną przykrywką. Gotuj tak ryż 15 - 20 minut. W żadnym wypadku nie mieszaj.
Ryż jest gotowy, kiedy wchłonie całą wodę z garnka. Powinien być sypki i nie kleić się. Ryż z migdałami i zielonym groszkiem podaje się na gorąco.
Wspaniale pasuje do gęstych zup i duszonych warzyw z przyprawami.