Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z włoskim sosem


Produkty: - 8 ziemniaków
- 2 pęczki natki
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag startego sera gouda
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszoruj, z jednej strony natnij na krzyż i zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie). Ułóż na blasze i piecz 50 minut na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę posiekaj, zmiksuj z czosnkiem i serem, powoli wlewając oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem w miejscu nacięć i nałóż po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podawaj oddzielnie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z marchwi i selera


marchew - 25 dag
seler - 15 dag
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka
olej lub oliwa - 3-4 łyżki
sól, cukier
sok z cytryny, ocet lub kwasek cytrynowy Marchew i seler zetrzeć na tarce o bardzo małych otworach. Wymieszać z olejem. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać zieloną pietruszką.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort kokosowy


Składniki: 40 dag wiórków kokosowych 24 dag cukru pudru 12 białek masa: 4 żółtka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 50 dag masła ekstrakt kawy naturalnej 2- 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania: Trzy białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo 6 dag cukru, wsypać 10 dag wiórków kokosowych i lekko wymieszać. Włożyć do dobrze wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy i piec ok. 15- 20 min. Upiec kolejne 3 krążki. Wyjmować z tortownicy zaraz po upieczeniu. Składniki masy włożyć do garnka, ubić na parze do podwojenia objętości. Przestudzoną połączyć z roztartym masłem. Do części masy dodać ekstrakt kawy, do reszty - kakao. Masą przełożyć krążki, posmarować wierzch tortu i udekorować wiórkami kokosowymi.