Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z ryb± po hiszpańsku


Składniki •  1 kg filetów z dorsza
  
•  1 kg ugotowanych małych ziemniaków
  
•  sok z 1/2 cytryny
  
•  2 czerwone papryki
  
•  2 cebule
  
•  2 łyz musztardy
  
•  sól, peprz
  
•  2 jaja
  
•  1/2 szkl wina wytrawnego białego
  
•  2 łyż czarnych oliwek
  
•  cytryna pokrojona w cwiartki
  
•  natka pietruszki
   Etapy przygotowania 1.  Rybę skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić i smażyć na patelni. Dodać ziemniaki i pokrojon± na małe kawałki paprykę. Przyprawić wszystko. Wlać musztardę. I smażyc ok 5 minut.
    
2.  Jajka wymieszać z winem, sol± i pieprzem.
    
3.  Na patelnie na rybę i ziemniaki wylać masę z wicem. Danie podgrzewać jeszcze 5 minut aż jajka się zetn±. Na koniec dodac oliwki, cytrynę i natke. Podawać gorace.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Herbata z zielin


SKŁADNIKI: dziurawiec lipa melisa macierzanka sok z malin cukier woda WYKONANIE: Po łyżce ziół wsypać do garnka, zalać wrz±c± wod±, zaparzać. Dodać cukier, sok z malin.

Przepisy kulinarne - losowy

Tempura


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
1 duzy kalmar,
8 krewetek lub 8 oczyszczonych tuszek z malych rybek,
4 grzyby aromatyczne lub prawdziwki swieze lub namoczone i
oczyszczone suszone, ewentualnie duze pieczarki,
12 galazek drobnej naci pietruszki,
2 srednie papryki,
olej sojowy.
Ciasto:
100 ml maki,
1 jajko,
i tyle wody, zeby mialo objetosc jak maka.
Sos:
2 lyzki mirinu (biale wino wytrawne),
4 lyzki sosu sojowego,
1 i 1/4 filizanki bulionu z ryby.
Dodatki do sosu:
drobno pokrajany szczypiorek,
kilka kropel cytryny,
sol,
starta rzepa,
starty imbir.

1. Przygotowac sos: ogrzac mirin, wlac sos sojowy i bulion, wrzucic rybe, krotko zagotowac i przecedzic przez muslin (gaze).
2. Kalmara oczyscic usuwajac dluga osc i wszystkie blony, odciac macki, umyc,
rozkroic go na pol, rozplaszczyc, pokroic na kawalki wielkosci 3 x 8 cm.
Rybki sprawic nie odcinajac ogona, przekroic na pol pionowo - przez grzbiet
do brzucha, wyjac kregoslup, umyc. Z papryk usunac gniazda nasienne, pokroic
wzdluz na 1 cm paski. Pietruszke umyc i zwiazac lodygami w kepki po trzy.
Grzyby oczyscic i przekroic wzdluz z trzonkiem na pol.
3. Jajko rozbeltac z woda, wsypac make i rozmieszac widelcem niezbyt dokladnie
(nie starajac sie likwidowac malych grudek ani calkowicie "zatopic" maki).
4. Rozgrzac olej w glebokim naczyniu, jak do smazenia paczkow. Zanurzac (najlepiej dlugimi paleczkami) kolejne skladniki do ciasta i smazyc na lekko zloty
kolor, wyjmowac i przekladac albo na siatke do osaczania, albo na cedzak wylozony bibula. Odcedzone skladniki potrawy przekladac na indywidualne talerzyki wylozone bibula, ukladac je tak, aby ryby i kalmary byly "z tylu" talerzyka, a pozostale (grzyby, papryka, pietruszka) z przodu, przed jedzacym.
5. Osobno, na malych talerzykach podac dodatki do sosu i sos - indywidualnie,
w malych czareczkach. Potrawe je sie zasadniczo paleczkami, biorac po kolei
kazdy jej kawalek i zanurzajac go przed jedzeniem w sosie, do ktorego wrzuca
sie - wedle wlasnego gustu, podane dodatki.