Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z rybą po hiszpańsku


Składniki •  1 kg filetów z dorsza
  
•  1 kg ugotowanych małych ziemniaków
  
•  sok z 1/2 cytryny
  
•  2 czerwone papryki
  
•  2 cebule
  
•  2 łyz musztardy
  
•  sól, peprz
  
•  2 jaja
  
•  1/2 szkl wina wytrawnego białego
  
•  2 łyż czarnych oliwek
  
•  cytryna pokrojona w cwiartki
  
•  natka pietruszki
   Etapy przygotowania 1.  Rybę skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić i smażyć na patelni. Dodać ziemniaki i pokrojoną na małe kawałki paprykę. Przyprawić wszystko. Wlać musztardę. I smażyc ok 5 minut.
    
2.  Jajka wymieszać z winem, solą i pieprzem.
    
3.  Na patelnie na rybę i ziemniaki wylać masę z wicem. Danie podgrzewać jeszcze 5 minut aż jajka się zetną. Na koniec dodac oliwki, cytrynę i natke. Podawać gorace.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak faszerowany ryżem


Składniki:
 
1 spory kurczak, 0.5 szkl. ryżu parabolicznego, 10 dkg szynki wędzonej w normalnych plasterkach, 3 wątróbki drobiowe, 20 dkg pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki masła, 1 kostka rosołowa, szczypta papryki, sól, pieprz, olej.
Sposób przyrządzenia:
       
W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić, wrzucić opłukany ryż; wymieszać. Chwilkę potrzymać na ogniu i zalać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostką rosołową. Przykryć i od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu 20 min.
       
Umyte pieczarki pokroić w plasterki, szynkę na kwadraciki. Wątróbkę zaś opłukać i oczyścić. W rondelku rozgrzać resztę masła, usmażyć na nim wątróbki, wyjąć i pokroić. Pokroić, odłożyć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć pieczarki, dodać szynkę i stale mieszając smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i dodać wątróbkę, przyprawić dosyć mocno papryką i pieprzem i solą. Dodać ryż, wymieszać i przestudzić. Wrzucić jajko, wymieszać dokładnie.
       
Kurczaka też dokładnie umyć, osuszyć i nadziać farszem. Otwór zszyć bawełnianą nicią. Ułożyć przygotowane mięso w natłuszczonej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na ok. 1.5 h. W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z kiełbasą (szynką) i majonezem


10 dag kiełbasy (szynki)
jajo
4 łyżki majonezu
łyżka posiekanych grzybków marynowanych (korniszonów)

Ugotowane na twardo jajo obrać i posiekać. Kiełbasę lub szynkę posiekać i wymieszać z jajem, grzybkami lub korniszonami i połową majonezu. Przygotowaną mas? posmarować 8 kromek. Masę wyrównać nożem i przybrać reszt? majonezu, wyciskając go z pergaminowego woreczka.