Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z rybą po hiszpańsku


Składniki •  1 kg filetów z dorsza
  
•  1 kg ugotowanych małych ziemniaków
  
•  sok z 1/2 cytryny
  
•  2 czerwone papryki
  
•  2 cebule
  
•  2 łyz musztardy
  
•  sól, peprz
  
•  2 jaja
  
•  1/2 szkl wina wytrawnego białego
  
•  2 łyż czarnych oliwek
  
•  cytryna pokrojona w cwiartki
  
•  natka pietruszki
   Etapy przygotowania 1.  Rybę skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić i smażyć na patelni. Dodać ziemniaki i pokrojoną na małe kawałki paprykę. Przyprawić wszystko. Wlać musztardę. I smażyc ok 5 minut.
    
2.  Jajka wymieszać z winem, solą i pieprzem.
    
3.  Na patelnie na rybę i ziemniaki wylać masę z wicem. Danie podgrzewać jeszcze 5 minut aż jajka się zetną. Na koniec dodac oliwki, cytrynę i natke. Podawać gorace.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sorbet cytrynowy z kandyzowaną likierem pomarańczą


Składniki: Masa cygaretkowa: masło cukier białko mąka w równych proporcjach Sos coulin o smaku malinowym: maliny cukier-puder Sorbet cytrynowy Likier pomarańczowy Truskawki Mięta Sposób przyrządzenia: Składniki na masę cygaretkową wymieszać mikserem w podanej kolejności. Rozsmarować na macie silipatowej lub pergaminie. Piec 2- 3 minuty, a następnie formować na gorąco wymagany kształt. Owoce na sos przetrzeć przez bardzo gęste sito z dużą ilością cukru- pudru. Ułożyć kompozycję na talerzu. Sorbet polać likierem. Ozdobić truskawką i miętą. 


Przepisy kulinarne - losowy

BAKALIOWIEC ŚWIĄTECZNY


Składniki Ciasto: 30 dag mąki; 20 dag masła; łyżka cukru pudru; jajko; aromat waniliowy Nadzienie: 10 dag łuskanych orzechów włoskich; 25 dag fig; 10dag migdałów; 25 dag daktyli; szklanka dobrej gęstej śmietany; 8 dag masła; 10 dag cukru; Do dekoracji: żółtko; orzechy; migdały Wykonanie Masło posiekać z mąką, wbić jajko, dodać cukier, kilka kropli aromatu i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Migdały sparzyć iobrać. Na dużej patelni podsmażyć na maśle orzechy i migdały.Gdy lekko się zrumienią, wsypać cukier i mieszając, skarmelizować. Wlac śmietanę, wymieszać i zagotować. Zdjąć patelnię z ognia, wrzucić pokrojone bakalie, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, 1/3 odłożyć. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wylepić większą porcją ciasta, formując wysoki rant, rozłożyć nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy, przykryć nim bakalie, zlepić z rantem. Wierzch nakłuć w kilku miejscach i posmarowaś roztrzepanym żółtkiem, udekorować orzechami i migdałami. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 200C.