Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z ryb± po hiszpańsku


Składniki •  1 kg filetów z dorsza
  
•  1 kg ugotowanych małych ziemniaków
  
•  sok z 1/2 cytryny
  
•  2 czerwone papryki
  
•  2 cebule
  
•  2 łyz musztardy
  
•  sól, peprz
  
•  2 jaja
  
•  1/2 szkl wina wytrawnego białego
  
•  2 łyż czarnych oliwek
  
•  cytryna pokrojona w cwiartki
  
•  natka pietruszki
   Etapy przygotowania 1.  Rybę skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić i smażyć na patelni. Dodać ziemniaki i pokrojon± na małe kawałki paprykę. Przyprawić wszystko. Wlać musztardę. I smażyc ok 5 minut.
    
2.  Jajka wymieszać z winem, sol± i pieprzem.
    
3.  Na patelnie na rybę i ziemniaki wylać masę z wicem. Danie podgrzewać jeszcze 5 minut aż jajka się zetn±. Na koniec dodac oliwki, cytrynę i natke. Podawać gorace.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Migdałowe faworki


Składniki •  6 żółtek
  
•  6 łyżek kwa¶nej, gęstej ¶mietany
  
•  20- 25 dag m±ki
  
•  5 dag zmielonych migdałów
  
•  łyżka spirytusu
  
•  kilka kropelek aromatu migdałowego
  
•  sól
  
•  litr oleju
  
•  cukier puder
  
•  m±ka do posypywania stolnicy
   Etapy przygotowania 1.  Żółtka, ¶mietanę, migdały, spirytus, aromat migdałowy i szczyptę soli ucieramy w misce na jednolit± masę. Przez sitko dosypujemy tyle m±ki, by ciasto dało łatwo się ucierać. Ucieramy je przez 5 minut, przekładamy na stolnicę, dosypujemy resztę przesianej m±ki i zagniatamy gładkie, plastyczne ciasto, takie jak na pierogi.
    
2.  Ciasto formujemy w kulę i przez 5 minut bijemy wałkiem, kilka razy składaj±c je na pół. Następnie schładzamy przez pół godzinki w lodóce.
    
3.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej m±k± stolnicy na bardzo cienki placek. Kroimy go w paski 15 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy w ¶rodku i przewijamy.
    
4.  Faworki smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor, przewracaj±c w trakcie smażenia. Os±czamy na bibule i posypujemy cukrem pudrem.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Filety z dzika w sosie pomarańczowym


Składniki:4 plastry polędwicy z dzika grubo¶ci 3 cm,
pieprz,
sól,
4 łyżki masła.

Na sos:
4 łyżki masła,
4 łyżki ekstraktu z dziczyzny,
skórka z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy,
pokrojona w zapałkę,
blanszowana przez 10 min.,
ods±czona i wystudzona,
sok z 1 pomarańczy,
1 łyżka soku cytrynowego,
40 ml Grand Manier,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej,
rozrobionej w małej ilo¶ci zimnej wody.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Plastry polędwicy lekko zbić. Po obu stronach natrzeć pieprzem i sol±. Na patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć je krótko z obu stron na małym ogniu. Następnie dosmażać po 3 min. z każdej strony, też na małym ogniu. Wyj±ć z patelni i trzymać w cieple.
        Zlać tłuszcz i na patelnię włożyć wszystkie składniki sosu, chwilę pogotować i przyprawić do smaku. Do sosu włożyć mięso i odstawić na chwilę.
        Dodatek: czerwona kapusta.