Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z ryb± po hiszpańsku


Składniki •  1 kg filetów z dorsza
  
•  1 kg ugotowanych małych ziemniaków
  
•  sok z 1/2 cytryny
  
•  2 czerwone papryki
  
•  2 cebule
  
•  2 łyz musztardy
  
•  sól, peprz
  
•  2 jaja
  
•  1/2 szkl wina wytrawnego białego
  
•  2 łyż czarnych oliwek
  
•  cytryna pokrojona w cwiartki
  
•  natka pietruszki
   Etapy przygotowania 1.  Rybę skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić i smażyć na patelni. Dodać ziemniaki i pokrojon± na małe kawałki paprykę. Przyprawić wszystko. Wlać musztardę. I smażyc ok 5 minut.
    
2.  Jajka wymieszać z winem, sol± i pieprzem.
    
3.  Na patelnie na rybę i ziemniaki wylać masę z wicem. Danie podgrzewać jeszcze 5 minut aż jajka się zetn±. Na koniec dodac oliwki, cytrynę i natke. Podawać gorace.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chru¶ciki babcine


Składniki szklanka maki  3 zoltka 
 
szczytpta soli  plaska lyzeczka proszku do pieczenia 2-3 lyzki tlustej smietany (kwasnej) maly kieliszek spirytusu lub wodki Wykonanie Make wysypac na blat, zrobic w srodku dolek, dodac do srodka wszystkie skladniki (ale uwazac na spirytus - nie wolno go lac na zoltko, bo sie zetnie). Wyrabiac dlugo, rozwalkowac na cienki placek, wykrawac chrusciki pozadanej wielkosci, smazyc na goracym oleju. Odsaczyc chrusciki na recznikach papierowych, posypac cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ragout cielęce po czesku


2 cebule,
1 kg karkówki cielęcej,
2 łyżki sklarowanego masła,
2 łyżki m±ki,
1 łyżka kminku,
1 szkl. wywaru z cielęciny lub bulionu,
3 łyżki czerwonego wina,
20 dkg małych pieczarek,
sól, pieprz. Cebulę obrać i posiekać w drobn± kostkę. Umyte mięso osuszyć i pokroić na małe kawałki. Przyprawić sol± i pieprzem.
W garnku przeznaczonym do smażenia rozgrzać masło i stale mieszaj±c silnie podsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę, podlać odrobin± wody i poddusić na złoty kolor. Mięso oprószyć m?k± i kminkiem, zamieszać, chwilę przesmażyć i dodać bulion i wino. Wino na dobr? sprawę nie jest konieczne... Cało¶ć dusić 50 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Oczy?cić pieczarki, pokroić na plasterki i mniej więcej 15 min. przed końcem duszenia dodać do mięsa. Na końcu doprawić sol± i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody, ale pyszne także z kasz? – jeżeli kto¶ lubi.