Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z borowikami


75 dag ziemniaków
20 dag prawdziwków
żółta papryka
2 z±bki czosnku
1 cebula
zielona pietruszka
olej
masło
przyprawa do ziemniaków Kamis

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry o grubo¶ci 1 cm. Włożyć do wrz?tku, gotować 5 min., osuszyć. Rozgrzać olej, podrumienić ziemniaki. Grzyb oczy¶cić, pokroić wzdłuż na plastry. Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć z grzybami. Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, podsmażyć z cebul?. Pietruszkę posiekać. Formę żaroodporn± wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, grzyby, paprykę, oprószyć przypraw± ziemniaków Kamis. Na wierzchu ułożyć cebulę i czosnek. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Budyń kokosowy zapiekany


4 łyżki bułki tartej,
2 łyżki cukru,
2 łyżki wiórków kokosowych,
skórka z cytryny,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 łyżka masła,
2 jaja,
1 łyżka cukru do piany

Do miski włożyć bułkę tartą, cukier, wiórki kokosowe i startą skórkę cytrynową Czę?ć wiórków odłożyć. Zagrzać mleko z masłem, zalać suche składniki, odstawić na 5 min. Żółtka wymieszać z mas? i wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia. Piec przez 20-30 min. w temp. 160 st. C. Ubić białka na pianę, dodaj±c po trochu cukier. Pianę wyłożyć na budyń, posypać wiórkami kokosowymi i ponownie wstawić do piekarnika (110 st. C).


Przepisy kulinarne - losowy

Królik w potrawce


Składniki •  pęczek dymki •  25 dag marchewki •  tuszka królika ( 1,2 kg) •  sól, biały pieprz, gał±zka rozmarynu, listek laurowy •  4 łyżki oleju •  szklanka różowego wina • 12 dag gęstej ¶mietany •  2 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej •  zioła do dekoracji (np. mięta) Etapy przygotowania 1. Dymki i marchewki oczy¶cić, umyć, pokroić w paski. Tuszkę królika umyć i pokroić na 8 porcji, natrzeć sol± i pieprzem. Usmarzyć w brytfannie na gor±cym oleju. 2. Mięso wyj±ć z brytfanny, a na tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa. Wyj±ć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. 3. Do brytfanny ponownie włożyć mięso, dodać listek laurowy i rozmaryn. Zalać winem i szklank± wody, dusić przez 30-40 minut. Po 20 minutach włożyć do rondla usmażone warzywa. 4. Mięso wyj±ć z rondla. Do sosu wlać ¶mietanę i wsypać zasmażkę. Zagotować mieszaj±c. Porcje królika przełożyć na podgrzane talerze, polać sosem ¶mietankowym. Podawać z plackami ziemniaczanymi.