Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z borowikami


75 dag ziemniaków
20 dag prawdziwków
żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
zielona pietruszka
olej
masło
przyprawa do ziemniaków Kamis

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Włożyć do wrz?tku, gotować 5 min., osuszyć. Rozgrzać olej, podrumienić ziemniaki. Grzyb oczyścić, pokroić wzdłuż na plastry. Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć z grzybami. Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, podsmażyć z cebul?. Pietruszkę posiekać. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, grzyby, paprykę, oprószyć przyprawą ziemniaków Kamis. Na wierzchu ułożyć cebulę i czosnek. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstrąg z boczkiem i cytryną


Składniki 2 pstrągi 4- 6 plastrów wędzonego boczku 8 cienkich plasterków cytryny świeży koperek sól, pieprz oliwa lub olej Sposób wykonania: Pstrągi oczyścić, zostawiając głowy. Posmarować wewnątrz oliwą, a następnie oprószyć solą i pieprzem, również na wierzchu. Każdego pstrąga owinąć plastrami boczku, obłożyć plasterkami cytryny, posypać grubo krojonym koperkiem i włożyć w drucianą siatkę do grilowania.
 
Jeżeli nie macie siatek do ryb, możecie próbować upiec pstrągi owinięte w podziurawioną folię. Tak upieczona ryba świetnie smakuje sama albo z ziemniakami i surówką.


Przepisy kulinarne - losowy

Rosół koreański


Składniki 3 szkl. rosolu z kurczaka 25 dag poledwicy wolowej 2 cebule dymki 10 dag pierczarek marchewka 2 lyzeczki ziarna sezamowego 2 lyzki sosu sojowego imbir sol  Wykonanie Mięso pokroić na cienkie dlugie paski. Dodać sos sojowy , pokrojoną dymkę sezam i posiekane drobno pieczarki. Rozgrzać olej i podsmażyć mięso później pieczarki marchewkę. Po usmażeniu zalać rosolem doprawić solą i imbirem. Podawac z ryzem.