Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z borowikami


75 dag ziemniaków
20 dag prawdziwków
żółta papryka
2 z±bki czosnku
1 cebula
zielona pietruszka
olej
masło
przyprawa do ziemniaków Kamis

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry o grubo¶ci 1 cm. Włożyć do wrz?tku, gotować 5 min., osuszyć. Rozgrzać olej, podrumienić ziemniaki. Grzyb oczy¶cić, pokroić wzdłuż na plastry. Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć z grzybami. Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, podsmażyć z cebul?. Pietruszkę posiekać. Formę żaroodporn± wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, grzyby, paprykę, oprószyć przypraw± ziemniaków Kamis. Na wierzchu ułożyć cebulę i czosnek. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka


1 cukier waniliowy
6 szt żółtek
1,5 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny lub masła Wszystko utrzeć. Do utartej masy dodać
1,5 szklanki m±ki pszennej
6 łyżek m±ki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
Wymieszać wszystko.
Można dodać bakalie otoczone czy oprószone m?k± aby nie poszły na spód ciasta.Na koniec dodać do ciasta babki ubit? pianę z białek. Piec ok. 180 stopni  ok. 1 godz


Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z w±tróbk±


Składniki •  50 dkg w±tróbki drobiowej
  
•  2 jabłka
  
•  1 cebula
  
•  2 z±bki czosnku
  
•  sól, pieprz, majeranek, gałka musztatołowa
  
•  tłuszcz do smażenia
  
•  2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  
•  1 łyżka natki pietruszki
  
•  ciasto na pierogi: 50 dkg m±ki, 1 jako, 1/2 szkl. ciepłej wody
  
•  ogórki kiszone lub korniszony, papryka konserwowa
   Etapy przygotowania 1.  W±tróbkę smażymy na oliwie, po ostudzeniu drobno kroimy.
    
2.  Cebulę i czosnek (drobno pokrojone), obrane jabłko i pokrojone w kostkę dusimy pod przykryciem na oliwie około 15 min. pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
    
3.  Wszystko przekładamy do miski aby wyrobić na jednolit± masę, przyprawiamy do smaku.
    
4.  Przygotowujemy ciasto na pierogi.
    
5.  Podajemy pierogi polane sosem i posypuj±c drobno posiekan± zielon± pietruszk± z ogórkami i papryk± lub kiszon± kapust±.