Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z borowikami


75 dag ziemniaków
20 dag prawdziwków
żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
zielona pietruszka
olej
masło
przyprawa do ziemniaków Kamis

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Włożyć do wrz?tku, gotować 5 min., osuszyć. Rozgrzać olej, podrumienić ziemniaki. Grzyb oczyścić, pokroić wzdłuż na plastry. Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć z grzybami. Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, podsmażyć z cebul?. Pietruszkę posiekać. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, grzyby, paprykę, oprószyć przyprawą ziemniaków Kamis. Na wierzchu ułożyć cebulę i czosnek. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczen cieleca duszona w ziolach


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
1 kg cieleciny z gorki,
3 cebule,
1 marchewka,
1/2 pora,
1 mala pietruszka,
150 g selera,
2 lodygi selera,
3 pomidory,
3 lyzki oleju,
2 zabki czosnku,
1 peczek pietruszki,
2 galazki tymianku,
4 galazki majeranku,
1/2 peczka bazylii,
1 lisc laurowy,
250 ml bulionu wolowego (moze byc z kostki),
100 ml smietanki,
20-30 ml whisky,
1 lyzeczka papryki, sol, pieprz.

1. Mieso umyc, posolic i posypac papryka. W garnku rozgrzac olej. Na malym ogniu zrumienic mieso ze wszystkich stron.
2. Cebule i jarzyny obrac, oplukac, pokroic w gruba kostke. Pomidory oplukac,
pokroic w cwiartki (nie zdejmowac skorki).
3. Mieso wyjac z garnka, a na tym samym tluszczu podsmazyc jarzyny i pomidory.
Dodac 2 nie obrane zabki czosnku, zielona pietruszke (cala), galazki ziol i
lisc laurowy. Wlac bulion, wsypac 1 lyzeczke papryki, zagotowac, ponownie
wlozyc mieso do garnka. Dusic ok. 2 godz w temp. 175żC. Co 15 min obracac.
Sos uzupelnic goracym bulionem.
4. Uduszone mieso wyjac z garnka, odstawic w cieple miejsce. Z sosu wyjac czosnek i lisc laurowy. Przetrzec przez sito, dodac smietanke, sol, pieprz. Zagotowac, zdjac z ognia, dodac whisky, wymieszac.
5. Mieso pokroic w plastry, przelozyc na polmisek, polac sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z botwinki z serkiem miętowym


SKŁADNIKI: • 1 pęczek botwinki • 100 ml śmietanki słodkiej 30% • 300 ml mleka zsiadłego • 300 ml jogurtu naturalnego • 3 łyżki serka mielonego • 1 łyżka octu winnego • 8 rzodkiewek • kiełki lucerny do dekoracji • 3 ząbki czosnku • 1 cebula dymka • 2 świeże ogórki • garść listków świeżej mięty • łyżeczka przyprawy uniwersalnej • sól, pieprz, oliwa z oliwek SPOSÓB WYKONANIA: • Botwinkę myjemy i kroimy w cienkie paski. • Parzymy w odrobinie wrzątku około 2 minut z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. • Na koniec dodajemy ocet, zdejmujemy z ognia, studzimy. • Czosnek i szczypiorek drobno siekamy. • Rzodkiewkę kroimy w cienkie półplastry. • Ogórka kroimy na ćwiartki wzdłuż i usuwamy nasiona, miąższ ścieramy na tarce o grubych otworach. • Jogurt, mleko zsiadłe i śmietanę mieszamy z zimną botwinką. • Dodajemy warzywa i doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 minut. • Ser mielony mieszamy w miseczce z posiekaną miętą i doprawiamy solą i pieprzem. • Na talerz nalewamy chłodnik i na środku formujemy w dwóch łyżkach stołowych serek miętowy. • Dekorujemy kiełkami lucerny i listkami mięty.