Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z borowikami


75 dag ziemniaków
20 dag prawdziwków
żółta papryka
2 z±bki czosnku
1 cebula
zielona pietruszka
olej
masło
przyprawa do ziemniaków Kamis

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry o grubo¶ci 1 cm. Włożyć do wrz?tku, gotować 5 min., osuszyć. Rozgrzać olej, podrumienić ziemniaki. Grzyb oczy¶cić, pokroić wzdłuż na plastry. Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć z grzybami. Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, podsmażyć z cebul?. Pietruszkę posiekać. Formę żaroodporn± wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, grzyby, paprykę, oprószyć przypraw± ziemniaków Kamis. Na wierzchu ułożyć cebulę i czosnek. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz bałkański


80 dag baraniny
łyżka oleju
z±bek czosnku
cebula
zielona papryka pepperoni
3 łyżki octu winnego
łyżka m±ki
150 ml białego wina
150 ml bulionu
sól, pieprz
łyżeczka przecieru pomidorowego
li?ć laurowy
2 pomidory
10 dag zielonych oliwek
rozmaryn
3 łyżki ajwaru Mięso opłukać, osuszyć, usun±ć tłuszcz i błony, pokroić w grub? kostkę. Zarumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w paseczki, czosnek w plasterki. Pepperoni drobno posiekać. Cebulę, czosnek i papryczkę oprószyć m?k± i podsmażyć. Wlać wino, bulion, ocet, zagotować. Dodać mięso, przecier pomidorowy, li?ć laurowy i rozmaryn. Gotować pod przykryciem ok. 40-45 min. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory i oliwki. Przyprawić sol±, pieprzem i ajwarem. Podawać z białym pieczywem.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z warzywami i kurczakiem


Składniki • 5 szklanek jogurtu
• duży pęczek młodej botwinki
• pęczek rzodkiewek
• 2 ¶wieże ogórki
• pęczek dymki
• 3 jajka
• 30 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka
• sól, pieprz
• pęczek koperku Etapy przygotowania 1. Warzywa umyć i osuszyć. Dymkę ze szczypiorkiem, koperek, posiekać. Botwinkę, ogórki, rzodkiewki pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Rozdrobnione warzywa poł±czyć z jogurtem.Doprawić sol± i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę mięso.Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w kostkę. Dodac do chłodnika przed podaniem.