Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki z borowikami


75 dag ziemniaków
20 dag prawdziwków
żółta papryka
2 z±bki czosnku
1 cebula
zielona pietruszka
olej
masło
przyprawa do ziemniaków Kamis

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry o grubo¶ci 1 cm. Włożyć do wrz?tku, gotować 5 min., osuszyć. Rozgrzać olej, podrumienić ziemniaki. Grzyb oczy¶cić, pokroić wzdłuż na plastry. Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć z grzybami. Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, podsmażyć z cebul?. Pietruszkę posiekać. Formę żaroodporn± wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, grzyby, paprykę, oprószyć przypraw± ziemniaków Kamis. Na wierzchu ułożyć cebulę i czosnek. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Drób nadziewany mozzarell±


2 piersi kurczaka (ok. 15 dag)
5 dag mozzarelli
6 li?ci szałwii
sól, pieprz
2 plastry szynki
50 ml białego wytrawnego wina
2 szalotki
2 pomidory
łyżka oliwy
łyżka octu balsamicznego
mała puszka białej fasoli
szczypta cukru
2 łyżki twarożku
2 łyżki bazylii Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C. W mięsie naci?ć kieszenie i napełnić je kawałkami mozzarelli oraz 4 li?ćmi szałwii. Mięso oprószyć sol± i pieprzem, owin±ć w szynkę i w pozostałe li?cie szałwii. Przełożyć do natłuszczonej formy, zalać winem i piec w piekarniku ok. 30 min. Posiekane szalotki zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pomidory oraz ocet i dusić ok. 5 min. Dodać ods?czon± fasolę. Doprawić sol±, pieprzem i cukrem. Mięso wyj±ć z piekarnika. Wymieszać twarożek z posiekan± bazyli?, doprawić sol± i pieprzem. Podawać mięso z sosem warzywnym i twarożkiem.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa buraczkowa z paluszkami drożdżowymi


Skladniki 50 g włoszczyzny bez kapusty, 150 g buraków, jedna łyżeczka oleju, sok z cytryny, goĽdziki, cynamon, majeranek, czosnek, sól, pieprz. Paluszki: 1/6 szkl. m±ki pszennej, jedna łyżeczka masła, jedno żółtko, 1/6 jajka, 5 g drożdży, 1/8 szkl. mleka 0,5%, kminek, cukier, sól, tłuszcz do formy Sposob wykonania Warzywa umyć i obrać. Włoszczyznę zalać wod± i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Buraki ugotować oddzielnie, odcedzić, zlać zimn± wod± i gdy przestygn±, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć je do wywaru z włoszczyzny, dodać olej, goĽdziki, czosnek, przyprawy. Zagotować, zdj±ć z ognia, zakwasić sokiem z cytryny. Po 2 godzinach przecedzić. Paluszki: Drożdże rozetrzeć z cukrem i m±k±, dodać ciepłe mleko, odstawić do wyro¶nięcia. Rozczyn wlać do m±ki, dodać żółtko, stopione masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min. do wyro¶nięcia. Formować cienkie wałki, położyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Gdy wyrosn±, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika o temperaturze 175 stopni C, piec na złoty kolor.