Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki wiosenne


SKŁADNIKI: • 2 kostki rosolowe drobiowe • 1 kg duzych ziemniakow • 250 g bialego mielonego sera • kubeczek naturalnego jogurtu • 2 cebule • kilka rzodkiewek • koperek • szczypiorek • pieprz • ostra papryka • oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. Polowki ziemniakow w mundurkach podgotowac w wywarze z kostek bulionowych. 2. Nastepnie ziemniaki posypac pieprzem i papryka, ulozyc na wysmarowanej duza iloscia oliwy blasze i piec przez 20 min. w temp. 200°C. (w trakcie pieczenia ziemniaki nalezy przewracac). 3. Ser bialy wymieszac z jogurtem, dodac drobno posiekane: cebule, rzodkiewki, szczypiorek i koperek. 4. Przygotowany farsz nalozyc na kazda upieczona polowke ziemniaka. Podawac z kefirem lub zsiadlym mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zrazy litewskie faszerowane


Składniki • 1 kg wołowiny na zrazy • 2 cebule, 2-3 łyżki tartej bułki • 1 łyżka tartego zrumienionego chleba, kostka masła • gałka muszkatołowa, garść grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek • 1 jajko, szklanka śmietany, sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Pokrojone mięso delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, na 1/2 godz chowamy do lodówki. Cebule pokrojone w kosteczkę przesmażamy na maśle, dodajemy tartą bułkę, sól, pieprz, szczyptę gałki, suszone, pokruszone grzyby, jajko. 2. Po wymieszaniu, nadziewamy tym farszem mięso, zawijamy w zrazy i spainamy wykałaczkami lub przewiązujemy bawełnianą nitką. Obtaczamy w mące i układamy w rondlu na rozgrzanym mśle. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, a gdy się podrumienią podlewamy bulionem Knorra. 3. Sos doprawiamy śmietaną, dodajemy starty chleb, i po zagotowaniu podlewamy nim zrazy.

Przepisy kulinarne - losowy

Pstrągi nadziewane szpinakiem


Przygotowanie: 15 min.

Smażenie: 15 min.

Trudność: łatwe


Składniki na 4 porcje

• 4 wypatroszone pstragi • wi?zka szpinaku • 1 średnia cebula • 8 długich pasków wędzonego boczku • olej • sok z 1/2 cytryny • 2 łyzki masła • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Cebulke drobno posiekać. Wrzucic na roztopione na patelni masło, przesmazyc na szklisto. 2. Szpinak umyć, osuszyć. Całe li?cie dodać na patelnię do cebuli + sól i pieprz. Krótko obsmażyć. 3. Szpinak włożyc do wnetrza pstr?gów, cał? rybe owinąc paskami boczku i spi?ć. Polać olejem, popieprzyć, skropic sokiem z cytryny. 4. Grillować (czas zależy od wielkości ryby)