Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki wiosenne


SKŁADNIKI: • 2 kostki rosolowe drobiowe • 1 kg duzych ziemniakow • 250 g bialego mielonego sera • kubeczek naturalnego jogurtu • 2 cebule • kilka rzodkiewek • koperek • szczypiorek • pieprz • ostra papryka • oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. Polowki ziemniakow w mundurkach podgotowac w wywarze z kostek bulionowych. 2. Nastepnie ziemniaki posypac pieprzem i papryka, ulozyc na wysmarowanej duza iloscia oliwy blasze i piec przez 20 min. w temp. 200°C. (w trakcie pieczenia ziemniaki nalezy przewracac). 3. Ser bialy wymieszac z jogurtem, dodac drobno posiekane: cebule, rzodkiewki, szczypiorek i koperek. 4. Przygotowany farsz nalozyc na kazda upieczona polowke ziemniaka. Podawac z kefirem lub zsiadlym mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka owocowa z alkoholem


Produkty: 2 pomarańcze
2 kiwi
puszka ananasów z sokiem
puszka brzoskwiń z sokiem
1 słodkie jabłko
2 banany
gruszka albo nieduża garstka rodzynek
25 ml campari
łyżeczka cukru Wykonanie: Owoce pokroić, wymieszać z sokiem, alkoholem, cukrem i namoczonymi wcze¶niej rodzynkami.
Można nie dodawać bananów, ale wtedy doradzam dodanie jabłka i gruszki. Rodzynki nie s± konieczne, ale dobrze komponuj± się z alkoholem.
Zamiast campari można dodać rumu albo rodzynki namoczone w wódce.

Przepisy kulinarne - losowy

Fesenjan - kaczka z orzechami i sosem z granatów


1 kaczka ca. 1,8 kg podzielona na kawalki
6 lyzek oliwy z oliwek
2 duze cebule
1 lyzeczka kurkumy
400 g obranych i drobno (jak najdrobniej! W.L.) zmielonych orzechow wloskich lub mieszanki wloskich, laskowych i migdalow
sol
2 jablka granatu
2 cytryny
4 lyzki cukru

Posiekana podsmazamy w dwu lyzkach oliwy do zeszklenia. Dodajemy kurkume, mieszamy, dodajemy orzechy, troche soli i 1 litr wrzacej wody, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. mieszajac od czasu do czasu. Osuszone papierem kawalki kaczki smazymy na 4 lyzkach oliwy, az sie zrobia rownomiernia brunatne. Wkladamy je do mieszanki orzechowej i na bardzo wolnym ogniu dusimy 40 -- 50 min pod przykryciem mieszajac od czasu do czasu. Dodajemy sok z owocow i cukier i dusimy jeszcze 20 min. Kawalki kaczki wyjmujemy na podgrzany polmisek.
Mozemy je dodatkowo posypac grubo siekanymi orzechami. Pozostaly w garnku sos podajemy w sosjerce.
Smacznego!