Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki wiosenne


SKŁADNIKI: • 2 kostki rosolowe drobiowe • 1 kg duzych ziemniakow • 250 g bialego mielonego sera • kubeczek naturalnego jogurtu • 2 cebule • kilka rzodkiewek • koperek • szczypiorek • pieprz • ostra papryka • oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. Polowki ziemniakow w mundurkach podgotowac w wywarze z kostek bulionowych. 2. Nastepnie ziemniaki posypac pieprzem i papryka, ulozyc na wysmarowanej duza iloscia oliwy blasze i piec przez 20 min. w temp. 200°C. (w trakcie pieczenia ziemniaki nalezy przewracac). 3. Ser bialy wymieszac z jogurtem, dodac drobno posiekane: cebule, rzodkiewki, szczypiorek i koperek. 4. Przygotowany farsz nalozyc na kazda upieczona polowke ziemniaka. Podawac z kefirem lub zsiadlym mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piwo imbirowe


Składniki • 2,5 dkg drożdży • 30 dkg cukru pudru • 10 łyżeczek mielonego imbiru • sok z cytryny • woda   Etapy przygotowania 1. Drożdże utrzeć z 4 łyżeczkami cukru do gładkiej masy. Dodać 2 łyżeczki imbiru i pół szklanki wody. Wszystko przelać do dużej butelki na 8 dni, mieszając w trakcie i dodając po łyżeczce imbiru i cukru. 2. Po tym czasie 1,5 szklanki wody zagotować i rozpuścić w niej cukier, który nam zostanie. Po ostudzeniu dodać sok z cytryny i połączyć z przecedzoną zawartością wywaru, który stał przez 8 dni. 3. Dodać 2 litry zimnej wody, dokładnie wymieszać i rozlac do butelek i zakrecic. Przechowywac w ciemnym miejscu żeby uniknac wybuchu butelek.

Przepisy kulinarne - losowy

Ser Panir


Przygotowanie: około 2- 3 godzin

Trudność: łatwe


Składniki

• 1 litr mleka • 2 łyżki soku z cytryny
Etapy przygotowania

1. Zagotować 1 litr mleka (na małym ogniu), dodać 2 łyżki soku z cytryny i delikatnie mieszać aż mleko zacznie gęstnieć, a w końcu się zwarzy. 2. Zwarzone mleko wylać na durszlak wyłożony gazą, odcedzić i odcisnąć. Uformować na płasko, przycisnąć ciężkim przedmiotem i pozostawić na 1,5 – 2 godzin aż uzyskamy placek o grubości około 1 cm. 3. Można go kroić w różne kształty. Do wykorzystania np. w curry ze szpinaku i sera.