Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Inne

Ziemniaki wiosenne


SKŁADNIKI: • 2 kostki rosolowe drobiowe • 1 kg duzych ziemniakow • 250 g bialego mielonego sera • kubeczek naturalnego jogurtu • 2 cebule • kilka rzodkiewek • koperek • szczypiorek • pieprz • ostra papryka • oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. Polowki ziemniakow w mundurkach podgotowac w wywarze z kostek bulionowych. 2. Nastepnie ziemniaki posypac pieprzem i papryka, ulozyc na wysmarowanej duza iloscia oliwy blasze i piec przez 20 min. w temp. 200°C. (w trakcie pieczenia ziemniaki nalezy przewracac). 3. Ser bialy wymieszac z jogurtem, dodac drobno posiekane: cebule, rzodkiewki, szczypiorek i koperek. 4. Przygotowany farsz nalozyc na kazda upieczona polowke ziemniaka. Podawac z kefirem lub zsiadlym mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyk z indyka z morelami


Dla dziecka od: 9. miesiąca Składniki:
- 50 g mięsa z piersi indyka
- 4 suszone morele

marynata:
- łyżeczka oliwy
- łyżka wody w której moczyły się morele
- łyżeczka soku z rokitnika lub soku z cytryny
- pół łyżeczki przyprawy pięć smaków (mieszanki anyżu; kuminu; białego pieprzu; cynamonu i goździków)

Sposób przyrządzania:

Morele zalej 3/4 szklanki wrzątku i odstaw na kilka godzin - muszą napęcznieć. Odcedź, ale nie wylewaj wody. Uwaga! Kupując morele, upewnij się, że nie są siarkowane. Suszone owoce dla niemowląt lepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. W miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Umyj mięso, pokrój je w kostkę. Włóż do zalewy i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Osączone morele i mięso nadziewaj na przemian na szpadkę do szaszłyka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Szaszłyk połóż na ruszcie do grillowania. Piecz przez 10-15 min. Podczas pieczenia możesz polać szaszłyk resztą marynaty rozrobionej z wodą albo resztą wody, w której moczyły się morele.

Przepisy kulinarne - losowy

Kwaśnica świąteczna


Składniki: - 75 dag kapusty kiszonej - 80 dag schabu z kością - 25 dag włoszczyzny - 2 cebule - 1 dag grzybów suszonych - ząbek czosnku - pieprz i sól Sposób przyrządzania: Schab z włoszczyzną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Oddzielamy mięso od kości. Osobno dusimy kapustę z pokrojoną w kostkę cebulą i grzybami (grzyby można też ugotować osobno). Grzyby po ugotowaniu kroimy w paski. Schab porcjujemy i łączymy z kapustą z grzybami, wywarem z mięsa i włoszczyzny, doprawiamy czosnkiem roztartym z solą oraz pieprzem. Potrawę zagotowujemy i podajemy z ugotowanymi ziemniakami.