Dzisiaj jest Piątek 01 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z wódką


Produkty: Ciasto:
4 jajka  
1 1/2 cukru pudru
2 szklanki  mąki
1 paczka  margaryny
3 łyżeczki  proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
8 łyżek wódki lub wina
2 łyżki wody Masa Serowa:
1.   1/2 sera (można więcej)
2.   4 żółtka
3.   1 szklanka cukru
4.   4 łyżki manny
5.   1-2 cukry waniliowe
6.   1 łyżeczka proszku do pieczenia
7.   1 kostka margaryny
8.   rodzynki ( mocze rodzynki w spirytusie lub w wódce albo w rumie)  Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy  mikserem, na koniec dodajemy pianę z 4  jajek, wylewamy ciasto na blachę.
Ser podobnie: wszystkie składniki mieszamy ( ja osobiście sera nie mielę tylko wrzucam do robota i też się ładnie z miksuje ) dodajemy pianę z 4 białek na końcu rodzynki.
Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni do 50 minut w zależności od piekarnika

Przepisy kulinarne - losowy

Konfitury z wiśni


1 kg wi?ni,
1 kg cukru
Owoce umyć, osączyć, wydrylować. Włożyć do rondla, posypać cukrem i zostawić do natsępnego dnia. Wi?nie z cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu 5 min, nie mieszając. Zdjąć szumowiny. Odstawić z ognia i wystudzić. Smażenie i studzenie powtórzyć 5 razy - w sumie konfitury powinny się gotować 25 min. Gor?ce wkładać do wyparzonych słoików i od razu zamykać.