Dzisiaj jest Czwartek 27 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka z ryżu z truskawkami


Produkty: 25 dag ryżu,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
2 dag margaryny,
2 jajka,
15 dag cukru,
cukier waniliowy,
sól,
zapach cytrynowy do ciast,
tłuszcz i bułka tarta do formy,
40 dag truskawek,
1 szklanka śmietany Wykonanie: Zagotować wodę z solą i na wrzątek wrzucić umyty ryż. Gdy wchłonie wodę dodać mleko i margarynę, a następnie gotować na małym ogniu. Ryż wyłożyć do miski. Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę i dodać do ryżu. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, dodając zapachy. Przełożyć do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babę z formy na płaski talerz. W otwór włożyć część umytych i osączonych owoców. Resztę owoców ułożyć obok. Całość polać bitą śmietaną
 

Przepisy kulinarne - losowy

Pierś kurczaka z pieczarkowo- orzechowym farszem


Produkty: 4 piersi z kurczaka
25 dkg pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzechów nerkowca
natka pietruszki
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
mąka
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać w każdym filecie kieszeń starając się aby zewnętrzne nacięcie było jak najmniejsze, przyprawić, skropić obficie sokiem z cytryny, marynować przez 1 godzinę. Na suchej patelni wyprażać orzechy do momentu aż zaczną brązowieć, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle, dodać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić, a gdy wystygną wymieszać z jajkiem. Wyjęte z marynaty filety napełnić farszem, spiąć nacięcie wykałaczką, obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż nabiorą pięknego złotego koloru.