Dzisiaj jest Wtorek 31 marca 2015
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rosół tyrolski


Składniki Przepis 1 kg kości wołowych
100 g wieprzowiny
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 jajka
2 czerstwe kajzerki
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
1 pęczek natki
30-50 g tartej bułki
sól, pieprz

Kości umyć, zalać 2 l wody, dodać listek laurowy i ziarnapieprzu, gotować 35 min. Kości wyjąć, ostudzić, za pomoc? widelca wyjąć szpik. Wywar zachować. Kajzerki namoczyć w mleku. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić natkę, smażyć 2-3 minuty, odstawić do wystudzenia. Wieprzowinę ze szpikiem zemleć, dodać jajka, odci?nięte kajzerki, masło z natką, dokładnie wyrobić rękoma. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby masa była ?cisła. Z masy formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiona 10 minut. 1,5 l wody wlać do garnka, zagotować, osolić. Wrzucić pulpeciki, gotować ok.10 min, wyłowić. Wywar wołowy zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pulpecikami.

Przepisy kulinarne - losowy

Tarta z mirabelkami


Składniki: jajko, 200 g mąki, 125 g masła, trochę wody, sól, 400-500 g mirabelek, 2 łyżki cukru pudru         Wykonanie: Na początku trzeba przygotować ciasto francuskie. Zagnieść masło, mąkę i jajko. Dodać trochę zimnej wody. Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na około godzinkę. Mirabelki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i poukładać połówki na cieście. W blaszce pwinny być one ciasno poukładane. Wstawić do piekarnika na 210 stopni i piec około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić tartę a następnie posypać cukrem pudrem.