Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudno¶ć: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 li¶cie, lub seler naciowy 3 li¶cie • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • M±ka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 z±bki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć prask±. 2. Jarmuż pokroić w paski i zal±ć niewielk± ilo¶ci± wrz±cej wody z sol± i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z m±k± zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka sylwestrowa


Składniki •  dwie torebki ryżu
  
•  puszka ananasa
  
•  puszka kukurydzy
  
•  puszka tuńczyka (duże kawalki najlepiej w sosie własnym)
  
•  majonez (według uznania)
  
•  ¶wieża czerwona lub żółta papryka
  
•  mały filet z kurczaka
  
•  przyprawy do smaku: warzywko, pieprz ziołowy, odrobina bazylji
  
Etapy przygotowania 1.  Wstawić ryż do gotowania, ważne jest to żeby wrzucić go do wrz±cej osolonej wody.
    
2.  Drobno pokrojonego w kostke fileta z kurczaka podsmarzyć na patelni z odrobina masła i odrobin± oleju. Pozostawić do ostygniecia na talerzu.
    
3.  Pokroić w kostke papryke, do niej dodac kukurydze z puszki, pokrojonego ananasa, oraz tuńczyka.
    
4.  Odcedzić ugotowany ryż, dodać go wraz z kurczakiem do reszty składników wraz z majonezem i przyprawami. Na koniec wymieszać.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciasteczka owsiane z rodzynkami


Produkty: - 25 dag m±ki owsianej
- 5 dag masła lub margaryny
- po pół szklanki: cukru i m±ki pszennej
- jajo
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja migdałowa
- 5 dag rodzynek
- kilkana¶cie migdałów Wykonanie: Migdały sparz i obierz ze skórki. Tłuszcz utrzyj z cukrem i żółtkiem. Do utartej masy dodaj
przesian± m±kę pszenn± zmieszan± z proszkiem do pieczenia oraz m±kę owsian± i kilka kropli esencji migdałowej.
Z białka ubij sztywn± pianę i wraz z namoczonymi wcze¶niej rodzynkami dodaj do masy owsianej. Cało¶ć dobrze wyrób (niestety, ręcznie).
Na natłuszczon± blaszkę układaj łyżk± ciasteczka, a na każdym połóż migdała. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 20 minut.