Dzisiaj jest Sobota 01 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kapuśniak z fasolą


Składniki: 25 dkg kolorowej fasoli, 30 dkg kiszonej kapusty, 20 dkg wędzonego boczku lub mała golonka, 2 nieduże marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, listek laurowy, majeranek, czosnek, cząber, cebula, sól, pieprz. Sposób wykonania: Fasolkę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła, w dość dużym garnku. Oczyszczone warzywa pokroić w plasterki , seler w słupki, cebulę w piórka. Po godzinie gotowania dodać do fasoli boczek, kiszoną kapustę, warzywa, listek, sól i pieprz. Gotować do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodać roztarty z solą czosnek, cząber i majeranek. Podawać z pieczywem.


Przepisy kulinarne - losowy

Sos musztardowy


Składniki: 3 łyżki musztardy 1  łyżka słodkiej śmietanki 25 ml oleju sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu cukier pieprz 100 g koperku sól Przygotowanie: Musztare wymieszać z miodem. Dodawać olej i mieszać. Dodać sok z cytryny, odrobinę cukru, sól i pieprz. Koperk pokroić drobniutko i dodać do sosu. Wszystko wymieszać.