Dzisiaj jest Czwartek 18 września 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet serowy z orzechami włoskimi


Składniki • 15 dag sera gouda pokrojonego w cienkie plastry • 25 dag chudego twarogu • 25 dag tłustego twarożku • 8 dag masła • sól, pieprz, pieprz cayenne • kilka kropli sosu worcester • pęczek szczypiorku • pęczek natki pietruszki • ok. 8 dag orzechów włoskich • zioła do dekoracji Etapy przygotowania 1. 2 małe foremki do pasztetów lub jedną keksówkę o pojemności 1 litra wykładamy folią spożywczą, następnie plastrami goudy, tak, aby wystawały za krawędź formy.
2. Twaróg i twarożek wkładamy do miski, mieszamy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy masło na puszystą masę. Do masła porcjami dodajemy masę serową, składniki mieszamy na gładką masę. Doprawiamy na pikantnie solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą pieprzu cayenne i sosem worcester. Szczypiorek i natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i dtobno kroimy. Zioła dodajemy do serowego kremu i mieszamy dokładnie. Połowę kremu przekładamy do dwóch foremek lub keksówki. Na masie rozkładamy orzechy włoskie. Przykrywamy je resztą masy serowej, gładko rozsmarowujemy, przykrywamy wystającymi plastrami sera.
3. Nakładamy na pasztet folię spożywczą, wstawiamy do lodówki, chłodzimy 3-4 godzinki.
4. Po tym czasie wyjmujemy pasztecik z formy, usuwamy folię i kroimy go na plastry grubości 2-3 cm. Układamuy na półmisku i dekorujemy ziołami.

Przepisy kulinarne - losowy

Keftedes


Rodzaj smażonych klopsików z mięsa wolowego siekanego z dodatkiem jajek i bułki lub ugotowanych ziemniaków (puree).