Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudno¶ć: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 li¶cie, lub seler naciowy 3 li¶cie • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • M±ka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 z±bki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć prask±. 2. Jarmuż pokroić w paski i zal±ć niewielk± ilo¶ci± wrz±cej wody z sol± i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z m±k± zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Leczo z fasolk± szparagow±


50 dag zielonej papryki,
50 dag pomidorów,
40 dag fasolki szparagowej,
30 dag cebuli,
4 parówki cielęce,
20 dag kiełbasy,
3 łyżki oleju,
łyżeczka ostrej papryki,
2 łyżki maggi,
sól. Pomidory, sparzyć, obrać, pokroić. Fasolkę z obciętymi końcami pokroić na kawałki wielko¶ci 3 - 4 cm i ugotować na półmiękko. Paprykę pokroić w paski, cebulę w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę i os?czon± fasolkę, podlać szklank± gor?cej wody, wlać przyprawę do zup i dusić 10 - 15 minut. Następnie dodać pomidory, pokrojone na plasterki parówki i podsmażon± kiełbasę oraz przyprawy i dusić jeszcze 10 minut. Podawać z pieczywem.

Przepisy kulinarne - losowy

Wi¶niowo-borówkowy placek z kruszonk±


Produkty 500 g wi¶ni
500 g borówki amerykańskiej
500 g m±ki pszennej
120 g m±ki ziemniaczanej
170 g cukru
2 jajka
330 g masła
200 g masy marcepanowej
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
100 g mielonych migdałow
1 łyżeczka cukru pudru
sól Wykonanie Z m±ki ziemniaczanej i połowy pszennej, jajek, 100 g cukru i 180 g masła zagnie¶ć ciasto. Owin±ć w folię. Z reszty m±ki pszennej, masła (1 łyżkę odłożyć), cukru, migdałow, marcepanu, olejku migdałowego i szczypty soli zagnie¶ć ciasto na kruszonkę. Oba ciasta odstawić do lodówki na 30 minut. Owoce opłukać, wi¶nie wydrylować. Ciastem wylepić wysmarowan± masłem blachę, ponakłuwać widelcem. Na wierzchu ułożyć owoce. Posypać kruszonk±. Piec w 180 st. Posypać cukrem pudrem.