Dzisiaj jest Sobota 01 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z serem i pieczarkami


Produkty: - jajko
- mleko
- mąka
- sól
- ser
-pieczarki - przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Wykonanie: Jajko wymieszać z mlekiem (ilość zależy od tego, jak dużo chcemy zrobić naleśników), szczyptą soli i mąką (mąke dodawać na oko, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie). Usmażyć cienkie naleśniki, potrzeć ser i pokroić pieczarki. Wymieszać ser (można zostawić trochę do posypania na wierzch), pieczarki i przyprawy i zawinąć w naleśniki. Naleśniki podgrzewać w piekarniku aż ser się stopi.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z tuńczyka i fety


200 g fety
2 puszki tuńczyka
1 cebula
4 pomidory
1 sałata
15 czarnych oliwek
włoski sos sałatkowy Winiary
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy Warzywa i ser pokroić w kostkę. Tuńczyka podzielić na cz?stki. Wymieszać, polać przygotowanym sosem. Podawać po 10 min.