Dzisiaj jest Czwartek 31 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gorące kanapki z kremem z wątróbki


1/2 kg wątróbki cielęcej lub drobiowej
3 cebule
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy
kilka listków świeżej szałwi
2 łyżki słodkiego wina
sól, pieprz
bagietka Cebule obrać, pokroić w talarki. wątróbkę opłukać, usunąć błony, oprószyć m?ką, podsmażyć na oliwie razem z cebul?. Masę ostudzić i zmiksować z szałwi?, szczpt?? soli i pieprzem. Bagietkę podgrzać w piekarniku. Pokroić w kromki, posmarować past?.


Przepisy kulinarne - losowy

Deser z kiwi i mascarpone


Składniki: - 40 dag kiwi - 2 łyżki pokrojonych w paski listków melisy lub bazylii - 2 łyżki soku z cytryny - cukier lub miód do smaku - 1 opakowanie (25 dag) serka mascarpone albo naturalnego serka homogenizowanego albo bardzo gęstego jogurtu - orzeszki pistacjowe (niesolone) i listki bazylii lub melisy do dekoracji Sposób przyrządzania: Obierz kiwi. Posiekaj je na kawałeczki, dodaj sok z cytryny, nieco cukru lub miodu do smaku oraz pokrojone zioła, wymieszaj i wstaw na 20 minut do lodówki. Mascarpone wymieszaj z odrobiną cukru lub miodu (jeśli lubisz, możesz dodać nieco likieru amaretto albo soku pomarańczowego do smaku), przełóż do szklanych pucharków (odłóż po łyżeczce mascarpone na każdą porcję). Na wierzch masy serowej nałóż porcje masy z kiwi i połóż na wierzchu po łyżeczce odłożonego mascarpone. Posyp pistacjami i udekoruj świeżymi ziołami.