Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłka nadziewane melonem w sosie migdałowym



Składniki • duże jabłka (może być 5 lub 6) • dojrzały słodki melon • słodka śmietanka • olejek migdałowy lub waniliowy • cukier   Etapy przygotowania 1. Melon obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę.
2. Śmietankę podgrzej, następnie dodaj cukier(wg uznania, ty ustalasz jak bardzo słodki ma on być) i kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego. Nie przejmuj się, jeśli sos jest rzadki.
3. Jabłka umyj, wydrąż gniazda i wstaw do nagrzanego piekarnika (160C-180C) do momentu, gdy będą już bardzo miękkie.
4. Upieczone jabłka połóż na talerzykach, gniazda wypełnij pkrojonym melonem i na koniec polej je wcześniej przygotowanym sosem(gorącym).

Przepisy kulinarne - losowy

Poncz


Składniki: 1 l białego wina 200 ml araku 150 g cukru 3 pomarańcze 2 cytryny Wykonanie: Cytrusy umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Do wina dodać cukier, skórki i sok z cytrusów. Wymieszać, przykryć i mocno podgrzać, ale nie gotować. Wlać arak, wymieszać, podawać gorący.