Dzisiaj jest Sobota 25 października 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa drwali


Składniki • 2 l bulionu wołowego • 3/4 szlanki łuskanego grochu, • 3/4 szklanki fasoli jaś (może być z puszki) • 50 dag mielonego mięsa wołowego • 1 jajko, 1/2 szklanki śmietany, liść laurowy, sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Groch i fasolę namoczyć w wodzie przez noc. Wrzucamy do rosołu, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości i rozpadnięcia się grochu. 2. Do mielongo mięsa wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz, formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotujemy je osobno w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy wraz z wywarem do Grochu i fasoli. Doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Pory w sosie serowym


60 dag porów
25-30 dag szynki w plastrach / bekonu / boczku sos:
1/2 szkl. bulionu
1/2 szkl. mleka
10 dag sera topionego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
pieprz, sól Z porów odci?ć zielone czę?ci, białe pokroić w poprzek na pół, usunąć wierzchnie li?cie, pozostałe umyć i gotować 15 min. w osolonej wodzie, osączyć. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i bulionem, mieszając, zagotować. Dodać serek i gotować mieszając, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Każdy kawałek pora zawinąć w plaster wędliny, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i zapiec.