Dzisiaj jest Sobota 20 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Drink waniliowy


1/4 ginu
3/4 Tymbaku "Wanilia"
syrop Grenadina
kostki lodu Do wypełnionej lodem szklanki wlać składniki i wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Wielkanocna kiełbasa z mięsem i kapustą


Składniki: * 50 dag surowej białej kiełbasy * 50 dag mostku cielęcego lub chudych wieprzowych żeberek * 50-60 dag kiszonej kapusty * oliwa * 2 ząbki czosnku * kminek * pieprz * sól Sposób przyrządzania: Do rondla wlać trochę oliwy, dodać obrane ząbki czosnku i krótko obsmażyć mięso i kiełbasę. Dołożyć kiszoną kapustę (przepłukać wodą, jeśli jest zbyt kwaśna) i wsypać kminek. Rondel szczelnie przykryć i gotować na malutkim ogniu półtorej godziny. Zaglądać, czy się nie przypala, w razie potrzeby dolać wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.