Dzisiaj jest Czwartek 21 września 2017
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jaja na sałatce majonezowej


5 jaj świeżych
zielone listki sałaty
sałatka majonezowa z połowy ilości składników podanych w przepisie na dodatki sezonowe do przybrania

Ugotować jaja na twardo. Przygotować sałatkę majonezową z połowy ilości składników podanych w przepisie, pozostawić trochę majonezu do polania jaj. Pięć listków sałaty zielonej średniej wielkości opłukać, otrz?snąć i ułożyć na prostokątnym półmisku. Na każdy listek położyć porcję sałatki i na sałatce obrane jajo; jajo podać gęstym sosem majonezowym. Porcję przybrać krążkiem pomidora, świeżego ogórka krajanego ze skórką, marchewki, rzodkiewkami i takimi samymi kr?żkami przybrać boki półmiska.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata ze świeżym anansem


Składniki: 2 łyżki stołowe cukru świeży ananas plasterek nieobranego ananasa cytryna 150 - 200 ml maraschino kostki lodu 1/2 l mocnej, czarnej herbaty Wykonanie: Cukier rozpuścić w garnku z roztartym na miasgę ananasem i sokiem z połowy cytryny, a następnie rozłożyć do 4 szklanek. Do każdej szklanki dodać część likieru, kostkę lodu i plasterek cytryny. Szklanki dopełnić mocną, gorącą herbatą. Krawędź każdej szklanki udekorować ćwiartką nieobranego ananasa. Podawać ze słomką.