Dzisiaj jest Wtorek 03 maja 2016
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kardy po burgundzku


1 kg kardów
łyżka mąki
łyżka masła
30 g rodzynek
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (150 g)
50 g koncentratu pomidorowego
cukier
sól, pieprz
sok z cytryny

Łodygi kardów umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki o długości 5-6 cm, włożyć do lekko zakwaszonej wrz?cej wody z dodatkiem soli i cukru oraz mąki. Ugotować na półmiękko, odcedzić, zalać winem, dodać masło, opłukane rodzynki, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz; dusić do miękkości.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa czosnkowa kastylijska


300 g chleba
4 jajka
3 główki czosnku
1 1 l wody
sól
mielona papryka
oliwa z oliwek
szafran Pokroić chleb na kromki grubości pół centymetra i zrobić z nich grzanki. Nożem kuchennym oskrobać lekko główki czosnku. W rondelku zagotować oliwę, na kilka sekund wrzucić czosnek w całości i szafran, po czym dodać letni? wodę. Kiedy zacznie wrzeć, dodać chleb i zmniejszyć ogień. Po pół godzinie doprawić solą i papryką. Zdjąć rondelek z ognia i po kolei wbić jajka. przykryć zupę i odstawić na pięć minut. Podawać w tym samym naczyniu