Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

PAPRYKA


Do szerokiego rozpowszechnienia papryki przyczynili się Węgrzy, którzy traktują ją jako narodową przyprawę oraz surowiec do przyrządzania dań. Rozróżnia się pięć odmian uprawnych papryki: delikatesową o kolorze jaskrawoczerwonym i łagodnym aromatycznym smaku; nieco ciemniejszą w kolorze paprykę słodką o smaku korzennym; półsłodką - która jest ostrzejsza i ciemniejsza; półostrą o smaku bardzo ostrym i bladym kolorze i brunatnoczerwoną paprykę ostrą o smaku bardzo piekącym. Wszystkie te rodzaje stosuje się jako przyprawę i przyrządza z nich potrawy, szczególnie w kuchni krajów bałkańskich i śródziemnomorskich, świeże strączki można dusić napełnione przeróżnymi farszami (grzybowym, twarogowym) i podawać polanę pomidorowym lub pieczarkowym sosem. Doskonałe są wszelkie sałatki z papryki świeżej lub też upieczonej w piekarniku. Piękna czerwień papryki ma także niepowtarzalne walory dekoracyjne. Suszoną sproszkowaną papryką przyprawia się wszelkie sosy, zwłaszcza sos pomidorowy. Aby jednak efekt smakowy papryki był pełny, należy ją poddusić (nie smażyć) w tłuszczu na niewielkim ogniu. Tę formę przyprawiania należy stosować do wypiekanego na sypko ryżu. Papryka zawiera dużo witaminy C i witaminę P, która wywiera dodatni wpływ na naczynia krwionośne. Zmniejsza ciśnienie krwi i spożywana regularnie chroni przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.

Przepisy kulinarne - losowy

Amerykańskie placki pancakes


1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- trochę masła do smażenia
- gar?ć jagód


Wymieszaj suche składniki. W drugiej misce poł?cz maślankę, jajko i masło (nie powinny być zimne). Wymieszaj ze składnikami suchymi i odstaw ciasto na godzinę. Dodaj jagody. Patelnię posmaruj odrobiną masła i smaż małe placki z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z cukrem, syropem klonowym lub sosem owocowym.