Dzisiaj jest Środa 27 maja 2015
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwica w pieprzu


Składniki: 4 płaty polędwicy wołowej 4 łyżki zmielonego pieprzu 4 łyżki ziaren gorczycy sól białko z 1 jajka Przygotowanie: Rozgrzać grill. Wymieszać pieprz, gorczycę, sól i rozsypać wszystko na talerzu. W drugim talerzu ubić białko. Mięso zanurzyć w białku, a następnie w mieszance przypraw. Ułożyć mięso na ruszcie i piec. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z pomidorów, czerwonej cebul i mozarelli.

Przepisy kulinarne - losowy

Hiszpańska eksplozja owoców


Składniki •  1 galaretka wiśniowa
  
•  1 pomarańcza
  
•  2 mandarynki
  
•  1 nektarynka
  
•  garść ciemnych i jasnych winogron
  
•  30 ml czerwonego wina hiszpańskiego
   Etapy przygotowania Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Pomarańczę przykroić na pół i wydrążyć, a miąższ wraz z pokrojoną nektarynką namoczyć w winie. Odcedzone kawałki owoców i winogrona poukładać w połówkach pomarańczy. Galaretkę połączyć z winem i zalać nią owoce. Deser odstawić do lodówki, aby stężał.