Dzisiaj jest Wtorek 09 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudno¶ć: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 li¶cie, lub seler naciowy 3 li¶cie • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • M±ka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 z±bki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć prask±. 2. Jarmuż pokroić w paski i zal±ć niewielk± ilo¶ci± wrz±cej wody z sol± i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z m±k± zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety z sera i ziemniaków


1 kg ziemniaków
2 cebule
2-3 jajka
3 łyżki m±ki
gałka muszkatołowa
bułka tarta
sól, pieprz
olej
30 dag twarogu

Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, uformować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, podawać z surówk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Hiszpanska Tortilla


Składniki • 1/2 szkl. oliwy z oliwek • 600 g ziemniakow, obranych i pokrojonych w plasterki • 1 duza cebula, pokrojona cieniutko • 6 duzych jajek • sol i pieprz • zielona pietruszka do ozdobienia Etapy przygotowania 1. Wlej oliwe z oliwek do nagrzanej wczesniej patelni i podgrzej, po czym zmniejsz gaz, dodaj ziemniaki i cebule i gotuj ok. 15 - 20 min. az ziemniaki stana sie miekkie. 2. Ubij jajka i przypraw je dosc obficie sola i pieprzem. Nad zaroodporna miska odcedz ziemniaki i cebule, i zachowaj pozostala oliwe. Bardzo delikatnie wymieszaj warzywa z jajkami i odstaw wszystko na 10 minut. 3. Drewniana lyzka usun pozostalosci z patelni. Ponownie rozgrzej patelnie na srednim ogniu dodajac 4 lyzki zachowanej wczesniej oliwy. Dodaj mieszanke z jaj i warzyw i wygladz powierzchnie, tak aby ziemniaki i cebula nie wystawaly ponad powierzchnie. 4. Smaz przez 5 minut, potrzasajac co jakis czas lekko patelnia. Nastepnie ostroznie wyrzuc tortille na duzy talerz i ponownie na patelnie, i smaz druga strone tortilli. (Aby zrobic to sprawnie mozesz przykryc patelnie talerzem i przewrocic do gory nogami) 5. Podsmaz tortille jeszcze jakies 3 minuty, na zlocisty kolor. Wyloz na talerz i odstaw na conajmniej 5 minut przed krojeniem. Ozdob zielona pietruszka.