Dzisiaj jest Wtorek 02 września 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet z selerem naciowym


1 seler naciowy
50 dag pomidorów
2 cebule
łyżka oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
1/8 l śmietany kremówki
łyżeczka estragonu
5 dag rokpola
6 łyżek mleka
2 łyżki mąki
6 jajek
4 łyżeczki oleju
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz Seler obrać, drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę pokroić, podsmażyć z selerem. Dodać koncentrat pomidorowy i kremówkę, chwilę dusić. Dodać pomidory, przyprawić. Rokpol pokroić, wymieszać z mlekiem, solą, pieprzem, m?ką i jajkami. Usmażyć 4 omlety. W żaroodpornym naczyniu układać na przemian: omlet, seler, omlet. Posypać startym serem, piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 min. Udekorować pomidorem i natką selera.

Przepisy kulinarne - losowy

Napój Indian


Trudność: łatwe


Składniki

• 1 łyżeczka kakao • 1/2 laski wanilii • 1-4 łyżeczki pierprzu cayenne      
Etapy przygotowania

1. Do 1 szklanki gotującej się wody wsypać; kakao, wanilię i pieprz. 2. Gotować przez 3 min. 3. Zapobiego grypie i każdemu przeziębieniu.