Dzisiaj jest Sobota 29 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudno¶ć: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 li¶cie, lub seler naciowy 3 li¶cie • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • M±ka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 z±bki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć prask±. 2. Jarmuż pokroić w paski i zal±ć niewielk± ilo¶ci± wrz±cej wody z sol± i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z m±k± zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Fritto po emiliansku


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
4 nieduze kotlety schabowe z kostka,
200 g poledwicy wolowej pokrojonej w plastry grubosci 1,5 cm,
2 obrane ze skory i pokrojone w plastry piersi kurczecia,
1 watrobka gesia pokrojona w plastry grubosci 1,5 cm,
1 srednia cukinia pokrojona w plasterki,
100 g brukselki,
2 cebule pokrojone w plastry,
1 rozmacone jajo,
100 g maki,
80 g tartej bulki,
sol, pieprz,
maslo i oliwa do smazenia,
plasterki cytryny, listki zielonej pietruszki i ostre czerwone,
marynowane papryczki.
Ciasto:
200 ml mleka,
150 g maki,
2 jaja,
sol.

1. Z podanych skladnikow sporzadzic geste ciasto nalesnikowe.
2. Kotlety wieprzowe zbic lekko tluczkiem, posolic, doprawic pieprzem, oproszyc
maka, po czym panierowac dwukrotnie w jaju i tartej bulce. Smazyc na masle
na zloty kolor. Poledwice osolic, doprawic pieprzem i oproszyc maka. Smazyc
po 2 min z kazdej strony na masle. Piersi kurczecia lekko osolic, zanurzac w
ciescie i smazyc na masle na zloty kolor. Watrobke osolic, doprawic pieprzem
oproszyc maka i smazyc krotko na masle. Cukinie osolic i obsmazac na oliwie.
Cebule smazyc na oliwie na zloty kolor. Brukselke umyc, obgotowac 8 min we
wrzacej, osolonej wodzie. Wyjac, osaczyc i obsmazyc na oliwie.
3. Gotowe skladniki trzymac w cieple, a po przygotowaniu wszystkich ulozyc je
na duzym polmisku. Przybrac plasterkami cytryny, listkami pietruszki i ostrymi, czerwonymi marynowanymi papryczkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort czekoladowo-pomarańczowy


Składniki: biszkopt: 4 jaja, płaska łyżka cukru, cukier waniliowy, łyżeczka startej skórki z pomarańczy, płaska łyżka m±ki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, pół płaskiej łyżki m±ki ziemniaczanej, łyżka kakao, szczypta zmielonego cynamonu krem: 6-7 pomarańczy, opakowanie kremu do tortów, 2 i 1/3 szklanki ¶mietany kremówki ponadto: łyżeczka startej skórki z pomarańczy, 2,5 dag polewy z gorzkiej czekolady Wykonanie: Na pocz±tku rozgrzej piekarnik do 170°C. Dno tortownicy (o ¶rednicy około 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj biszkopt: jaja wbij do miski, dodaj 4 łyżki gor±cej wody. Cało¶ć przez minutę ubijaj mikserem (na najwyższych obrotach) na puszyst± masę. Cukry wymieszaj ze skórk± z pomarańczy. Cienk± stróżk± wsypuj je do masy, cały czas mieszaj±c. Ubijaj jeszcze 6 minut. M±kę pszenn± bardzo dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, m±k± ziemniaczan±, kakao i cynamonem, po czym dodaj do masy. Ciasto wlej do formy, piecz 30-35 minut.
Przygotuj krem: obierz i podziel na cz±stki (pamiętaj o usunięciu pestek!) 4 pomarańcze, zachowaj sok, który wyciekł podczas przygotowań. Z pozostałych pomarańczy wyci¶nij sok, po czym odlej 200 ml (sok zostanie użyty do przygotowania kremu). Krem do tortów przygotuj według przepisu na opakowaniu - ubij ze ¶mietan±, sokiem pomarańczowym i skórk± z pomarańczy. Upieczony uprzednio biszkopt przekrój na 3 placki. Na dolny wyłóż 1/3 kremu, rozsmaruj, przykryj drugim plackiem. Na ciasto wyłóż cz±stki pomarańczy i posmaruj połow± pozostałego kremu. Przykryj trzecim plackiem i lekko doci¶nij. Bok i wierzch tortu posmaruj reszt± kremu. Przygotuj polewę i ozdób ni± wierzch tortu. Na koniec ubij 200 ml ¶mietany i - wyciskaj±c fantazyjne rozetki - ozdób wierzch tortu. Odstaw do schłodzenia na około 3 godziny. Tort możesz też ozdobić cz±stkami pomarańczy i wiórkami z czekolady.