Dzisiaj jest Czwartek 23 października 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Żur wiosenny na wywarze drobiowym


SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, 3 ząbki czosnku, 750 ml żuru, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki koperku, listek laurowy, 2 ziarna ziela ang., sól, pieprz. WYKONANIE: Skrzydełka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 l zimnej wody. Dodać listek laurowy, ziele ang. i pieprz. Gotować 15 min. Obrać czosnek. Cebulę obrać, nabić na widelec, opiec nad ogniem. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z cebulą oraz czosnkiem dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu dalsze 45 min. Wywar przecedzirć. Marchewkę pokroić w plasterki i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz zagotować. Posypać koperkiem. Podawać z jajkiem lub białą kiełbasą.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka Confetti


Składniki makaron gwiazdki - około pół paczki duża czerona papryka puszka kukurydzy paczka mrożonego groszku SOS: duża cebula 6 łyżek białego octu winnego 6 łyżek oliwy sól, pieprz do smaku  Sposób wykonania Makaron i groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystko razem wymieszać. Przygotować sos: Cebulę drobniutko pokroić, a następnie utrzeć z octem winnym (najlepiej sprawdza się tutaj blender, który wszystko dokładnie miksuje razem). Następnie powoli dodawać oliwę nadal ucierając (miksując). Na koniec doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Polać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać.