Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Potrawka mazowiecka z kury


SKŁADNIKI: duża kura 10 dag solonej słoniny 2 dag masła 0,25 l mleka 4 dag mąki sól, pieprz zielona pietruszka WYKONANIE: Umytą kurę pokrajać na kilkanaście kawałków, włożyć do rondla, zalać taką ilością wody, aby mięso zaledwie przykryła, wrzucić słoninę pokrajaną w paski. Przykryć szczelną pokrywą i dusić na wolnym ogniu aż do miękkości. Woda powinna się wygotować. Roztopić na patelni masło, dodać mąkę i smażyć chwilkę mieszając łyżką, nie dopuszczając, aby mąka się przyrumieniła. Do tak zasmażonej mąki wlać mleko i zagotować, po czym dodać soli i pieprzu do smaku. Sosem polać mięso ułożone na półmisku i posypać drobno pokrajaną natką pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Krokiety po królewsku


60 dag pieczarek,
5 dag masła lub margaryny,
2 żółtka

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać ze zmieloną szynką, startym serem, żółtkami i tart? bułką, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy 3 cm, pokroić na kawałki długości 8-10 cm, panierować w rozm?conym jajku i tartej bułce, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.