Dzisiaj jest Wtorek 30 września 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Puttu


Przygotowanie: 25 min

Trudność: łatwe


Składniki

• 2 filiżanki mąki • woda • sól do smaku • 1 filiżanka wiórków kokosowych   • • • •
Etapy przygotowania

1. wsyp mąkę do dużego naczynia, do wody dodaj trochę soli do smaku, dodając wodę do mąki rób zacierki. 2. do specjalnej tuby wsyp połowę wiórków kokosowych, następnie wsyp gotowe zacierki i przykryj drugą warstwą wiórków. 3. dolną częśc naczynia do puttu napełnij wrzątkiem i ustaw na palniku, dołącz górną częśc wypełnioną zacierkami i wiórkami, gotuj na parze przez około 15 min. 4. podawaj gorące z masłem i cukrem

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z czarnego ryżu i szynki parmeńskiej


4 porcje

3 woreczki czarnego ryżu
100 g szynki parmeńskiej
2 czerwone cebule
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
sos:
łyżka białego octu winnego
ząbek czosnku
łyżka oleju arachidowego
łyżeczka słodkiego sosu chili
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 pęczka rukoli Ugotować ryż, szynkę pokroić w paski, fasolkę gotować 3 min., odcedzić.  Cebulę pokroić w piórka. Zmiksować składniki sosu. Zmieszać składniki sałatki, udekorować plasterkiem szynki, skropić sosem. Podawać na zimno.