Dzisiaj jest Środa 22 października 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka śmietanowa z polewą czekoladową


Składniki: 200 g masła,
150 g cukru,
10 jajek,
100 g drożdży,
400 g mąki,
szczypta soli,
zapach waniliowy,
2 szkl. śmietany,
0.5 szkl. rodzynek,
tłuszcz do wysmarowania formy. Polewa czekoladowa: 0.5 tabliczki czekolady,
30 g (2 łyżki) masła,
0.5 szkl. słodkiej śmietanki.
Sposób przyrządzenia:
 
Masło utrzeć z cukrem do białości wbijając kolejno po jednym żółtku. Dodać rozkruszone drożdże, mąkę, sól, zapach waniliowy i śmietanę, wyrobić na pulchną masę. Formę wysmarować tłuszczem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta. Wsypać rodzynki, ciasto delikatnie wyrobić, przełożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na l godz. Po godzinie wstawić do piekarnika i piec 50 - 60 min. w temp. 180°C.
       
Przygotować polewę:
Czekoladę rozkruszyć. Masło rozgrzać w rondelku, wlać śmietankę, dodać czekoladę. Podgrzewać, przez cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści a masa będzie gładka i lśniąca. Gorącą polewą udekorować wyjętą z formy, wystudzoną babkę.

Przepisy kulinarne - losowy

Pikle dyniowe


  Składniki: 5kg dyni - ok.1, - 4 twarde pomidory - 3 twarde gruszki - 2 cytryny - 1 ostra papryczka - po 1 łyżeczce gorczycy w ziarnach - pieprzu ziarnistego - 1,5 szklanki octu winnego - kłącze imbiru - 30dag cukru - sól - woda mineralna niegazowana Sposób przygotowania: Umyte cytryny pokroić w plasterki. Obrać i pokroić drobno imbir. Obrać dynię, usunąć pestki i pokroić w spore kostki. Sparzyć pomidory, obrać ze skóry i p[okroić w ósemki. Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić jak pomidory. Do połówki szklanki octu dodać cukier, przyprawy i zagotować. Dodać drugą porcje octu, włożyć pokrojone warzywa i owoce. Gotować godzinę na słabym ogniu. Uzupełniać płyn wodą, gdy nie przykrywa jarzyn. Gorącą marynatę przykładać do wyparzonych słoików, zakręcić i dostawić do wystygnięcia dnem do góry.