Dzisiaj jest Wtorek 30 czerwca 2015
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka mango z sosem biało- czarnym


Składniki GALARETKA:
  
•  2 dojrzale mango
  
•  1 limetka
  
•  10 dag cukru
  
•  200 ml wytrawnego musujacego wina
  
•  6 lyzek zelatyny
  
SOS:
  
•  1 1/2dag maki ziemnieczanej
  
•  200 ml mleka
  
•  200 ml smietany
  
•  1 opakowanie cukru waniliowego
  
•  2 łyżki cukru
  
•  4 łyżki sparzonego i zmielonego maku
  
•  4 czekoladowe serduszka, listki melisy (do dekoracji)
   Etapy przygotowania 1.  Owoce mango obrać, miązsz odkroic od pestek i pokroic w duzą kostkę. Limetkę sparzyć, dokladnie osuszyć. Z owocu zetrzec skorke, nastepnie wycisnac sok. Mango zmiksowac.
    
2.  Puree z mango przelac do miski, dodac skorke i sok z limetki oraz cukier, dokladnie wymieszac. W trakcie mieszania cienka strozka dolewac wino. Zelatyne rozpuscic lekko podgrzewajac, po czym dodac do puree z mango. Dokladnie wymieszac.
    
3.  Mus z mango wlac do 4 pucharków i wstawic do lodówki na conajmniej 2 godziny. Make ziemniaczana dokladni wymieszac z 5 lyzkami mleka. Do rondla wlać resztę mleka i smietaną, dodać cukier waniliowy i cukier, wymieszać i zagotować.
    
4.  Do wrzacego mleka wlac make ziemniaczana, dodac mak, wymieszac i zagotowac. Sos makowy wystudzic w zimnej kapieli wodnej, stale mieszajac. Porcje sosu wylozyc na kazda galaretke z mango i wyrownać. Przed podaniem deser ozdobic serduszkiem czekoladowym i listkami melisy.


Przepisy kulinarne - losowy

Wytrawne martini


2 łyżki wytrawnego martini,
2 łyżki pernodu,
1 łyżka soku z cytryny,
1/2 szklanki wody mineralnej,
po jednym plasterku limetki i cytryny
listki melisy cytrynowej do dekoracji.
Do kieliszka wrzucić kilka kostek lodu, wlać martini, pernod i sok cytrynowy. Dopełnić mocno schłodzoną wod? mineralną. Brzeg kieliszka udekorować plasterkiem limetki i cytryny oraz listkami melisy.
Składniki na 1 kileiszek.