Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorada z sosem


Składniki na 4 porcje:
1 kg dorady
1/2 łyżeczki ziela szałwi
2 łyżki masła
łyżka oleju
sok z 1/2 cytryny
sól
kiwi
ogórek konserwowy
cebula
twarda gruszka
niedojrzały banan
szklanka rosołu z kostki
1/2 szklanki śmietany Sposób przygotowania: Rybę sprawić, pozostawić w całości. Natrzeć sokiem, solą. Do środka włożyć szałwię. Posmarować ją masłem i piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Przygotować sos: olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę: kiwi, gruszkę, banana oraz ogórka. Wlać rosół i gotować 10 mimnut. Doprawić śmietaną. Przed podaniem rybę polać sosem.


Przepisy kulinarne - losowy

Mazurek figowy


SKŁADNIKI: • CIASTO: • 50 dag mąki • 25 dag masła • 2 żółtka • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • MASA: • 25 dag suszonych fig • 25 dag cukru • 1/2 szkl. wody • 1/2 łyżeczki octu spirytusowego (6%) • cytryna • 10 dag orzechów włoskich • LUKIER: • 1 szkl. cukru pudru • 2-3 łyżki soku z cytryny lub łyżka soku z cytryny i 1 łyżka wódki WYKONANIE: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dużą prostokątną formę lub 2 tortownice o średnicy ok. 24 cm, gęsto nakłuć widelcem i upiec na złoto (15-20 min) w piekarniku nagrzanym do 180 C. 2. Figi i obraną ze skórki cytrynę zemleć w maszynce, orzechy posiekać. 3. Z wody, cukru i octu ugotować syrop "do nitki". Włożyć do niego orzechy i figi zmielone z cytryną. Smażyć chwilę, mieszając, aż masa stanie się jednolita, a następnie wystudzić ją i wyłożyć na spód z kruchego ciasta. 4. Na koniec zrobić lukier. Cukier puder starannie ucierać, dodając do niego stopniowo sok z cytryny. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę soku lub alkoholu. 5. Udekorować mazurek lukrem. Mozna jeszcze ozdobić ciasto świątecznym wzorem z czekolady i migdałów.