Dzisiaj jest Środa 20 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z orzechami


3/4 szklanki pszennej mąki razowej,
szklanka maślanki,
łyżka miodu,
pół łyżeczki sody,
jajo,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
olej,
cukier puder,

Do roztrzepanego jaja dodawać kolejno wszystkie składniki (orzechy na końcu) i (cały czas mieszając) wyrobić gładkie ciasto. Usmażyć na rozgrzanej patelni.
Naleśniki podawać posypane cukrem pudrem.


Przepisy kulinarne - losowy

Wolowina duszona w czerwonym winie


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.
1,2 kg wolowiny na pieczen w jednym kawalku,
1 butelka czerwonego wytrawnego wina,
1 cebula,
1 marchew,
1 lodyga selera,
70 g tluszczu z szynki,
50 g masla,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
sol,
kilka lisci laurowych.

1. Cebule obrac, drobno posiekac. Marchew obrac, umyc i pokroic w male kawalki.
Lodyge selera oplukac i pociac w plasterki.
2. Mieso ulozyc w kamionkowym naczyniu i zalac winem. Dodac pokrojone warzywa,
lisc laurowy i ziarna pieprzu. Marynowac w tym mieso 24 godz, od czasu do
czasu je przewracajac. Mieso wyjac z marynaty, osuszyc i mocno zwiazac szpagatem, by zachowalo ksztalt.
3. Wino z marynowania przecedzic do osobnego rondelka. Gotowac na wolnym ogniu,
poki polowa nie odparuje.
4. W osobnym duzym rondlu stopic tluszcz z szynki. Dodac maslo. Oba tluszcze
silnie rozgrzac, po czym zrumienic na nich ze wszystkich stron mieso. Posolic i zalac odparowanym winem. Dusic pod przykryciem na wolnym ogniu 1 godz.
45 min.
5. Gotowe mieso uwolnic ze szpagatu, pokroic w plastry i ulozyc na polmisku.
Podlac sosem z duszenia i przybrac zielona pietruszka. Podawac z makaronem
lub kartoflami puree.