Dzisiaj jest Środa 24 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka winogronowa


Produkty: 30 dag winogron ciemnych
20 dag winogron zielonych
1 szt pomarańczy
1/2 czerwonego  jabłka
25 dag selera naciowego
5 dag orzechów włoskich
75 ml jogurtu
70 ml gęstej śmietany         
sól
pieprz swieżo zmielony Wykonanie:
Winogrona umyć. Ciemne winogrona podzielić na pół i oczyścić z pestek, winogrona zielone dodać w całości. Pomarańczę podzielić na cząstki. Jabłko zetrzeć na grubej tarce. Owoce delikatnie wymieszać. Seler pokroić w cienkie paski i dodać do owoców. Orzechy uprażyć, po przestygnięciu drobno posiekać i połączyć z owocami. Jogurt połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyć z owocami. Gotową sałatkę udekorować cząstkami pomarańczy i orzechami.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Grzyby w cieście piwnym


30 dag pieczarek,
1/7 l piwa,
2 jajka,
24 dag mąki,
2 dag oleju,
10 dag tłuszczu,
sól

Przygotować ciasto piwne: żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać olej, wymieszać. Pieczarki posolić i oprószyć m?ką, następnie zanurzyć w cieście piwnym. Smażyć na tłuszczu w głębokim naczyniu.