Dzisiaj jest Poniedziałek 26 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik z czerwonego barszczu


3 szklanki czystego czerwonego barszczu
2 szklanki zsiadlego mleka
1 duzy ogorek
peczek rzodkiewek
peczek koperku
duza garsc swiezo ugotowanych krewetek lub rakow (moze byc tez pokrojona w kostke szynka)
sol pieprz
czosnek
lyzeczka cukru

Ugotowane jajka na twardo, pokrojone Ogorek pokroic w kostke, koperek posiekac drobno, czosnek zmiazdzyc, rzodkiewki pokroic na drobne paski. W wiekszym, emaliowanym lub szklanym naczyniu zmieszac wszystkie skladniki. Czosnek, sol i pieprz do smaku, najlepiej zaczac od mniejszej ilosci. Schlodzic przez kilka godzin. Podawac na talerzach z kilkoma kawalkami jajka, posypane swiezym koperkiem. Jezeli serwujecie gosciom zagranicznym, ktorzy zupy o tym kolorze w zyciu nie widzieli, mowcie im, ze chlodnik to takie polskie gazpacho.

Przepisy kulinarne - losowy

Steki ze strusia z gęsimi wątróbkami i sosem czosnkowym


SKŁADNIKI: * 800 g polędwicy ze strusia * 400 g gęsich wątróbek * 1 łyżeczka tłuczonego pieprzu * 1 łyżeczka tymianku * 100 ml octu balsamicznego zredukowanego z miodem * 100 g obranych ząbków czosnku * 4 upieczone, pokrojone w plastry ziemniaki * 2 pokrojone w plastry czerwone pomidory * 2 pokrojone w plastry żółte pomidory * 200 g groszku cukrowego * 120 ml wytrawnego czerwonego wina * 50 ml bulionu drobiowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 łyżka masła * ½ pęczka kwiatów rukoli WYKONANIE: Z polędwicy wyciąć 4 steki i marynować 24 godziny w czerwonym winie. Bulion drobiowy zagotować, dodać czosnek, chwilę podgotować, a następnie odcedzić i połączyć z sosem balsamicznym. Steki odsączyć z marynaty i usmażyć wedle własnego uznania z dodatkiem tłuczonego pieprzu i połowy tymianku. Pomidory grillować delikatnie z obu stron, odsączyć na papierowym ręczniku, przełożyć plastrami ziemniaków, dodać sparzony groszek cukrowy, posypać resztą tymianku i piec 10 minut w temperaturze 175 st. C. W międzyczasie na maśle obsmażyć gęsie wątróbki. Steki ze strusia podawać z gęsimi wątróbkami, pieczonymi ziemniakami i pomidorami oraz sosem czosnkowym. Całość udekorować kwiatami rukoli.