Dzisiaj jest Piątek 21 lipca 2017
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka ryżowo-owocowa


1 szkl. ryżu
2 jabłka
15 dag suszonych śliwek / moreli
5 dag rodzynek
gruszki lub brzoskwinie z kompotu
2 żółtka
4 łyżki cukru
1/2 szkl. słodkiej śmietanki
cukier waniliowy Ugotować ryż na sypko. Namoczone śliwki pokroić w paski. Pokroić gruszki lub brzoskwinie. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać ?mietankę i ubijać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wymieszać z ryżem i owocami, dodając cukier waniliowy.


Przepisy kulinarne - losowy

Terrina warzywna z Tyrolu


3 cukinie (po 20 dag)
- 1 bakłażan (30 dag)
- 2 czerwone papryki
- sól
- pieprz
- 100 ml oliwy
- 1 główka czerwonej sałaty radicchio
- 10 dag chudego twarogu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki pesto
- 12 cienkich plasterków bekonu lub chudego wędzonego boczku
- natka i bazylia do dekoracji

Umyj i oczy?ć cukinie i bakłażana, pokrój wzdłuż na plasterki. Papryki oczy?ć, pokrój na ćwiartki. Warzywa oprósz pieprzem, skrop oliwą i odłóż na 30 minut. Os?cz z oliwy, posól. Upiecz na grillu lub usmaż na rowkowanej patelni. Radicchio pokrój na kawałki. Formę na terrinę wyłóż foli?, a potem grillowanymi plastrami cukinii. Kolejno wkładaj pozostałe warzywa i sałatę. Przykryj foli?, doci?nij, odłóż na godzinę. Twaróg utrzyj mikserem na gładki krem, przypraw solą i pieprzem, poł?cz ze szczypiorkiem. Terrinę wyjmij z folii i pokrój w plastry. Podawaj z twarożkiem, szynką i pesto. Udekoruj natką i bazyli?.