Dzisiaj jest Wtorek 27 września 2016
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet z gęsich wątróbek po królewsku


Składniki: 25 dkg wątróbki z gęsi, mleko, tłuszcz z gęsi, 10 dkg słoniny, 5 dkg bułki czerstwej, 100 ml śmietany, puszka sardynek, 15 dkg szynki, 10- 15 dkg sosu majonezowego, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przyrządzenia:
       
Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Potem podsmażyć z drobno pokrajaną słoniną, dodać rozdrobnioną bułkę, wlać śmietanę, dusić kilka minut, wystudzić, zemleć dwa razy z użyciem sita pasztetowego, dodając do ostatniego mielenia sardynki. Następnie wymieszać z majonezem, szynką pokrajaną w paseczki, doprawić, przełożyć do formy i pozostawić do zastygnięcia. Przed wydaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyłożyć pasztet na półmisek, udekorować.

Przepisy kulinarne - losowy

Kuropatwy w śmietanie


Składniki : 4 kuropatwy 6 dag tłuszczu 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany 7 utłuczonych ziaren jałowca posiekana natka pietruszki sól do smaku Wykonanie : Skruszałe i sprawione kuropatwy wypłukać, rozkroić na połówki, natrzeć solą zmieszaną z utłuczonym jałowcem. Rozgrzać tłuszcz w szybkowarze, obsmażyć na nim połówki kuropatw. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać szklankę wody, posolić i zalać tym kuropatwy w szybkowarze. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać posypane natką pietruszki z kartoflami lub kaszą i jarzyną, np. buraczkami.