Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zajączki na słodko


Składniki: Na ciasto: * 45 dag mąki * drożdże instant * 6 dag masła * 1 litr mleka * 2 jajka * 1 żółtko * 7 dag cukru pudru * sól * 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dekoracja: * rodzynki Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrośnięte podzielić na 10 części. Z każdej odłożyć 1/3 na główki i ogonki zajączków. Duże kawałki rozwałkować na prostokąty 11×7cm. Na środku, na krótszych końcach zrobić nacięcia, rozchylić na zewnątrz, tworząc nóżki. Z reszty uformować główki, naciąć na głębokość 1 cm, rozchylić, formując uszka, przykleić do tułowia. Z rodzynek zrobić oczy, a z małych kawałków ciasta ogonki . Zajączki posmarować jajkiem. Piec ok. 30 min w 180°C, posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki ze smażonymi warzywami


3 jajka
4 łyżki wody
4 łyżki mąki pszennej
4 małe garstki kapusty pekińskiej posiekanej
4 łyżki kiełków sojowych
4 grzyby Mu-er namoczone w gor?cej wodzie
4 cebulki dymki
1 łyżka posiekanego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego
2 łyżki Octu Ryżowego
1/2 słoiczka Sosu Hoisin

Przygotować ciasto naleśnikowe z jajek, wody i mąki pszennej i usmażyć 5
naleśników. Jeden naleśnik poci?ć na cienkie paseczki. Grzyby pokroić na
cienkie paski. Na woku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i
grzyby, smażyć 3-4 minuty. Dodać sos sojowy z octem i dusić dalsz?
minutę. Do tak przygotowanego farszu dodać paseczki naleśnika.

Nakładać farsz do naleśników i zawinąć.
Podawać z sosem Hoisin w oddzielnej miseczce.