Dzisiaj jest Niedziela 31 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Inne

Jarmuż gotowany


Przygotowanie: 15 min

Gotowanie: 5 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 4 porcje

• Jarmuż 0,5 kg • Jabłko 1 szt. lub burak naciowy 2 liście, lub seler naciowy 3 liście • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa • Mąka pół łyżki stołowej • Mleko 60ml • Sól do smaku • Czosnek 1-2 ząbki • Vegeta so smaku
Etapy przygotowania

1. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, czosnek rozetrzeć praską. 2. Jarmuż pokroić w paski i zaląć niewielką ilością wrzącej wody z solą i gotować ok. 5 min., pod koniec gotowania dodać jabłko i czosnek. Oliwę rozetrzeć z mąką zrumienić na patelni, a nst. rozprowadzić mlekiem dodać do jarmużu, wymieszać i zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pory w cieście


80 dag porów
8 łyżek śmietany
10 dag mąki
2 jajka
8 dag tłuszczu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
gałka muszkatołowa Pory oczyścić, opłukać, odci?ć zielone li?cie tak, aby długość porów wynosiła ok. 15 cm. Wrzucić na osolony wrz?tek i ugotować. Odcedzić, pozostawić na sicie, aż dobrze odcieknie woda. Przygotować ciasto: jajka zmiksować dodając na przemian m?kę i ?mietanę. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sól. Pory nabijać na widelec, maczać w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Układać na ogrzanym półmisku. Oddzielnie podać sos np. grzybowy, pomidorowy.

Przepisy kulinarne - losowy

Schab z miodem w pekińskiej kapuście


SKŁADNIKI: • 6 plastrów schabu • 6 liści kapusty pekińskiej • 15 dkg kapusty kiszonej • Sos: • 1 szklanka rosołu • 1 łyżka mąki • 8 łyżek oliwy • 1 łyżka ketchupu • 10 suszonych grzybów • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę • Przyprawy: • sól kamienna • pieprz seczuański • pieprz czarny mielony • papryka slodka mielona • oliwa do smażenia • 1 łyżka miodu • wykałaczki WYKONANIE: 1. Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem tj. na kotlety schabowe. Smarujemy go delikatnie miodem i obsypujemy przyprawami. 2. Tak przyprawiony schab obsmażamy na oliwie z każdej strony... na wolnym ogniu ok. 15 minut. 3. Kapustę pekińską płuczemy, suszymy. Na każdy listek układamy po plastrze usmażonego schabu. Na wierzchu schabu kładziemy po odrobinie kapusty kiszonej. 4. Rolujemy kapustę ze schabem na roladki i spinamy wykałaczką. 5. Gotujemy sos z wyżej wymienionych składników. Zagęszczamy go mąką. Do sosu wkładamy roladki. Gotujemy na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając) do momentu, aż kapusta będzie miękka. 6. Tak przyrządzony schab podajemy na gorąco do ziemniaków, ryżu bądź kasz i różnych surówek.