Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tabasco


Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na małej czerwonej papryce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki z baraniny


Produkty: - 10 g mielonego kuminu
- 50 g mielonego czarnego pieprzu
- 3 płaskie łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka chili
- 1 kg baraniny
- 2 łyżeczki soli do peklowania
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżka mieszaniny przypraw
- 2 jajka na twardo (pokrojone w kostkę)
- 1 ziemniak (pokrojony w kostkę)
- 1 marchewka (pokrojona w plasterki)
- 3 łyżki pikantnego farszu z kiełbasy lub metki
- 2 łyżki oleju
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany pomidor
- 1 posiekana zielona papryczka chili
- 1 szklanka soku tamardynowego lub lemoniady (niegazowanej)   Wykonanie: Pokrój mięso na 6 plastrów. Natrzyj solą do peklowania, posmaruj pastą czosnkowo-imbirową (lub startym imbirem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem w proporcji 1:1), dodaj ocet i pół łyżki mieszaniny przypraw i dokładnie wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Na każdym plastrze mięsa ułóż trochę pokrojonych jajek, ziemniaków, marchewki i farszu kiełbasianego. Zwiń, uformuj roladki, obwiąż bawełnianą nicią. Na dużej patelni rozgrzej olej, przyrumień cebulę, dodaj pomidora, chili i resztę przypraw. Włóż roladki, smaż na ostrym ogniu, aż się przyrumienią. Zalej sokiem tamardynowym i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem zdejmij nitki z roladek.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem bawarski z orzechami


Produkty: - 2 szklanki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 15 dag drobnego cukru
- 12 g żelatyny w listkach
- 250 ml śmietany (Rama do ubijania)
- 8 dag mielonych orzechów Wykonanie: Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj. W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę. Wlej powoli mleko, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wlej całośc do większego garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Namocz listki żelatyny w odrobinie ciełej wody, osącz je i dodaj do garnka z masą jajeczną. Mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wypłucz foremki w zimnej wodzie. Wlej masę do foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie okrój szerokim nożem i wyjmij z foremek. Posyp orzechami