Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tabasco


Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na małej czerwonej papryce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bastela


30 platkow ciasta "ouarka" ,
250 g obranych migdalow,
150 g cukru pudru,
olej do smazenia.
Krem:
4 jaja,
2 lyzki maki,
5 lyzek cukru pudru,
1,5 l mleka,
1 torebka cukru waniliowego.

1. Jaja rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z 5 lyzkami cukru
pudru na biala mase. Dodac make i dokladnie wymieszac. Bialka ubic na
sztywna piane.
2. Mleko zagotowac z cukrem waniliowym. Na wrzace mleko nakladac po lyzce
ubitej piany, a gdy ta sie zetnie - wyjac delikatnie i osaczyc i odstawic.
3. Mleko zdjac z ognia i polaczyc z utartymi z cukrem i maka zoltkami. Wymieszac starannie i wstawic na maly ogien. Gotowac, ciagle mieszajac, przez ok.
5 min. Zdjac z ognia i ostudzic.
4. Platki ciasta usmazyc na wrzacej oliwie na zloto. Na pol godziny przed podaniem, wstawic je do cieplego piekarnika na ok. 15 min., by odeschly. Migdaly
usmazyc na zloto na wrzacej oliwie, ostudzic, utluc grubo i wymieszac ze 150
g cukru pudru.
5. Na dnie okraglego polmiska ulozyc, jeden na drugim, 3 platki ciasta. Nakladac na nie warstwami: migdaly z cukrem, kolejne 2 platki ciasta, krem , 2
platki ciasta itd., az do wyczerpania skladnikow. Ostatnia warstwe powinien
stanowic krem.
6. Podawac przybrana ugotowanymi w mleku bialkami, ktore ewentualnie polac mozna odrobina karmelu.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka moskiewska z filetów z sandacza


SKŁADNIKI: - 35 dag filetów z sandacza - 25 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 3 kiszone ogórki - 3 jajka ugotowane na twardo - 3 z±bki czosnku - kilka łyżek majonezu wymieszanego ze ¶mietan± lub jogurtem naturalnym - 5 ziaren pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - 1 li¶ć laurowy - sól - biały pieprz WYKONANIE: Filety gotować 30 min z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela angielskiego i li¶cia laurowego. Ostudzić, podzielić na małe kawałeczki. Ziemniaki obrać i pokroić w duż± kostkę. Jajka posiekać. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane składniki poł±czyć, wymieszać, posolić, popieprzyć i zalać majonezem wymieszanym ze ¶mietan± lub jogurtem oraz roztartymi z±bkami czosnku. Sałatkę podawać na li¶ciach sałaty.