Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tabasco


Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na małej czerwonej papryce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kiełbaski z porami


Składniki •  białe części z 4 dośc grubych porów
  
•  8 kiełbasek do grzania lub parówek
  
•  oliwa lub olej
  
•  pieprz, cząber
  
•  ewentualnie przecier pomidorowy - mała puszeczka
  
Etapy przygotowania 1.  Białe części porów przekroić wzdłuż na pół i bardzo dokładnie wypłukać między liśćmi, nie rozrywać
    
2.  Na dno rondla nalać oliwy tak żeby była to warstwa około 2 cm. Pory ułożyć dookoła w rondlu ( zrobić gniazdo) oraz 1 warstwę na dnie, na tej warstwie położyć kielbaski. Pory lekko posolić, posypać cząbrem.
    
3.  Postawić na palniku, gdy oliwa zacznie wrzeć podlać wodą najlepiej gorącą. Całość dusi się około 1/2 godz.
    
4.  Jeśli ktoś lubi można pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy rozpuszczony w bardzo małej ilości wody, wlać do potrawy, zagotować.


Przepisy kulinarne - losowy