Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tabasco


Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na małej czerwonej papryce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Listki karnawałowe


Składniki: - 50 dag m±ki - 2 łyżki cukru - łyżka oliwy - 3 jaja - 3 żółtka - 3 łyżki gęstej ¶mietany - 75 dag smalcu do smażenia - cukier puder do posypania - herbatka turecka owocowa ( kiwi ) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto i po bardzo dokładnym wyrobieniu wstaw je na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Z placka wykrój foremk± zgrabne listki i kilkakrotnie ponacinaj ich brzegi. W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż listki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu os±cz na bibule i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z tureck± herbatk± owocow±.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierożki wiedeńskie


15 dag masła
25 dag m±ki
1 jajko
3 żółtka
15 dag cukru pudru
łyżka zmieszanych w równych czę?ciach: cynamonu, mielonych goĄdzików, gałki muszkatołowej, imbiru
owoce, powidła lub konfitury Masło utrzeć na pianę, dodać jajko, żółtka, cukier, przyprawy, a na końcu m?kę. Odstawić na 2h do lodówki. Rozwałkować ciasto jak na pierogi, wycinać małe trójk±ty. W ¶rodek włożyć powidła. Złożyć, poł?czyć brzegi trójk±tów. Ułożyć na wytłuszczonej blasze. Posmarować mlekiem. Piec ok. 15-20 min. w ¶rednio nagrzanym piekarniku.