Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Terrina


Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionkowej formie, którą następnie należy umieścić w naczyniu z gorącą wodą i wstawić do piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiosenno- letnia sałatka z soczewicą


SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 1 marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku gałązka koperku do przybrania WYKONANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę, cebulę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, a sałatę porwać na kawałki Do miski wsypać soczewicę bez zalewy, dodać marchew, cebulę i rzodkiewkę, oprószyć solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Polać sałatkę jogurtem i udekorować koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Chińszczyzna z kurczakiem lub wieprzowiną


filet kurczaka lub wieprz (szynka) pokrojony w drobne kawalki
sos sojowy
sos sojowy gesty
mocne ciemne piwo
miod (lejacy sie)
5 smakow
pieprz czerwony
olej sezamowy
imbir swiezy (chyba ze sie wyszarpiesz na gingseng to lepiej)
warzywka (moze byc kupiona w sklepie umyta wloszczyzna, z ktorej usuwasz lisciaste)
do tego pedy bambusa (z puszki)
kasztany wodne (z puszki)
ryz

wszystkie skladniki do kupienia w co zasobniejszych supermarketach
mieso zalewasz (70%piwa 30%sosu sojowego, odrobia oleju sezamowego (1%)) dorzucasz sporo czerwonego pieprzu (najlepiej w jakims sitku, bo potem trzeba wydlubac) calosc odstawiasz na jakies 3 godziny w temperaturze pokojowej (az mieso nabierze koloru zalewy)

smazywo:
w niewielkiej szklance albo garnuszku komponujesz: gesty sos sojowy miod 5 smakow (opcjonalnie troche galki i anyzku) sos sojowy az wyjdzie cos co chetnie lizesz, ale ze wzgledu na intesywnosc smaku nie mozesz jesc lyzkami, powino miec konsystencje troche rzadsza od miodu

warzywka:
kroisz drobno (w paski) i podsmazasz na oliwie na poltwardo, na koncu dorzucasz pedy i kasztany wlasciwie po to zeby sie ogrzaly ryz gotujesz tak jak lubisz zamarynowane miecho wylewasz zalewe, i usuwasz znakomita wiekszosc pieprzu smazysz na smazywie az smazywo robi sie bardzo lepkie po odparowaniu w polowie scierasz na to przez tarke imbir (gingseng); iloscia imbiru regulujesz ostrosc potrawy
moje doswiadczenie kaze smazyc to na dosc duzym ogniu: chodzi o to zeby oparowalo smazywo zanim mieso wypusci sok; na wolnym ogniu mieso zdazy wypuscic duzo piwa i na patelni robi sie powodz; potrawa nie jest wtedy niejadalna ale b.trudno osiagnac pyszna lepista maz na miesie
nadwyzki smazywa z patelni (razem z imbirem) usuwasz na warzywka komponujesz na talerzu tak jak lubisz