Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Terrina


Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionkowej formie, którą następnie należy umieścić w naczyniu z gorącą wodą i wstawić do piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cykoria z pomarańczami


4 cykorie
5-6 suszonych śliwek
2 pomarańcze
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz Suszone śliwki namoczyć, wydrylować, pokroić w paski, wymieszać z oliwą, pieprzem, sokiem z 1 pomarańczy. Cykorię po wydr?żeniu gł?ba pokroić w paski, pomarańczę podzielić na ćwiartki. Poł?czyć składniki, zalać sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczona ryba z ziemniakami i surówką z marchewki, kalarepki, ro


Składniki na 4 porcje
4 filety z soli, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego), 60 ml mleka, drobno mielony czarny pieprz, łyżka oliwy z oliwek, 4 łyżki oleju sezamowego, łyżka mąki ryżowej.
Składniki na 4 porcje surówki
4 średnie marchewki, 4 kalarepki, 1 /2 szklanki rodzynków. Ryba: Wymieszać musztardę, przecier pomidorowy i mleko, przyprawić pieprzem. Filety z soli ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą, polać przygotowanym sosem. Naczynie przykryć foli?, włożyć do piekarnika ustawionego na temperaturę 175 st. C na 25-30 minut. Po upieczeniu ułożyć filety na talerzu i przykryć.
Sos powstały w czasie pieczenia ryby wlać do rondelka i postawić na małym ogniu. Wymieszać olej sezamowy z m?ką ryżową na pastę, poł?czyć z zawartości? rondelka. Podgrzewać, mieszając tak długo, aż płyn zgęstnieje. Na chwilę zwiększyć ogień, by sos się zagotował. Gor?cym polać filety. Podawać z ziemniakami puree i surówką z kalarepki, marchewki i rodzynków. Surówka: Zetrzeć marchewkę i kalarepkę na tarce. Dodać posiekane rodzynki. Odstawić na pół godziny, dzięki temu surówka będzie słodsza. Wymieszać przed podaniem.