Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Terrina


Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionkowej formie, którą następnie należy umieścić w naczyniu z gorącą wodą i wstawić do piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ziołowa pieczeń włoska


1 kg schabu od szynki bez kości
10 dag chudego boczku
1/2 pęczka szałwi
2 łyżki siekanego rozmarynu
2 łyżki siekanego tymianku
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
40 dag pomidorków koktajlowych
80 dag ziemniaków
ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
cytryna
sól, pieprz
Mięso oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać zioła z przeci?niętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
Natrzeć t? mieszanką mięso i obłożyć plastrami cytryny. Na natłuszczoną blachę położyć mięso i obrane, przekrojone na
pół ziemniaki. Piec 30 min. w temperaturze 180 st. C. Otworzyć piekarnik i oprószyć ziemniaki posiekaną szałwi? oraz
solą i polać 3 łyżkami oliwy. Obok schabu położyć pomidorki i piec 20 min. Przed podaniem pokroić w plastry.

Przepisy kulinarne - losowy

Ziemniaki z cieciorką


400 g ugotowanej cieciorki
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki pasty z tamaryndowca
6 łyżek wody
1 łyżeczka mielonego chili
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli dekoracja:
pomidor
?wieże zielone chili
li?cie kolendry Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Poł?czyć w miseczce pastę z tamaryndowca z wod?. Dodać mielone chili, cukier, sól, dokładnie wymieszać. Dodać do cieciorki. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki, wymieszać, doprawić solą.
Udekorować pomidorami, chili i kolendr?.