Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortellini


Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem pomidorowym i tartym serem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Serek z papryką


PRZEPIS: * 10 dag twarożku homogenizowanego wymieszać z łyżką śmietany, doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. * Dodać oczyszczoną, pokrojoną czerwoną paprykę oraz pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. * Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału, posmarowaną miksem jogurtowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Cordero con grisante II


Składniki Przepis *0,5 kg jagnięciny ( choć równie dobrze smakuje z cielęciną a nawet wołowiną) *warzywa, jakie się ma: duż? paprykę, duż? cebulę, pół główki czosnku, mała marchewka, kawałek pora *puszka groszku konserwowego *sól, pieprz, chili, zioła *oliwa Mięsko pokroić w podłużne kawałki, wrzucić na chwilę na rozgrzaną, such? patelnie, posypać ostr? papryką. Lekko rumiane wrzucić do garnka, zostawiając na patelni sos. Wszystkie warzywa zmiksować razem,najlepiej w malakserze na drobne kawałki, ale mozna je tez zmiażdżyć na papkę. Wrzucić na patelnie, podlać oliwą i chwilę dusić. Przelać całość do mięsa, z hiszpańska nie szczęzić oliwy, dusić kilka chwil po przykryciem. Można od czasu do czasu podlać wod? lub czerwonym winem. Pod koniec dodać lekko ods?czony groszek, podusić jeszcze z 15 minut. I najważniejsze: wsypać mnóstwo przypraw, zwłaszcza chili. Sos musi być bardzo ostry, podany z ryżem - wy?mienity.