Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortellini


Tradycyjna włoska potrawa; s± to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem pomidorowym i tartym serem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karp w galarecie z rodzynkami


Karp, 2 cebule, 3 marchewki, 10 kostek cukru, sól, pieprz, rodzynki, migdały Sprawić karpia i pokrajać na kawałki. Głowę, kręgosłup, ogon i płetwy użyć na wywar wraz z cebulk± i marchewk±. Ugotowany wywar przecedzić i włożyć do niego pokrajane kawałki karpia oraz głowę. Gotować powoli 30 minut. Dodać migdały, rodzynki, pokrajan± ugotowan± marchewkę i przetart? cebulę oraz cukier; dalej gotować 30 minut. Wyj±ć na półmisek kawałki ryby i głowę. Oblać zastygaj±cym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Marynata owocowa


Składniki

• po 500 ml bialego wina i bialego octu winnego • 50 dag cukru • 2 kg mieszanych owocow (jablka, gruszki, pigwy, pomarancze) • 6 lyzek ziaren jasnej gorczycy • 3 liscie laurowe • po 1 lyzeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego • 4 jagody jalowca • 3 gwiazdki anyzu • 5 cieniutkich plasterkow swiezego imbiru  
Etapy przygotowania

1. Wino zagotowac z octem i cukrem. 2. Owoce obrac, oczyscic z pestek, pokroic na male kawalki. Obgotowac w winie, odsaczyc. Przelozyc do wyparzonych sloikow. 3. Do wywaru wlozyc przyprawy, gotowac 8 min. zalac owoce, zamknac sloiki, odstawic na 14 dni. 4. Marynata doskonale smakuje z wedlinami, pieczonym schabem i pasztetem. 5. Przepis na 2 sloiki po 700 ml.