Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortellini


Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem pomidorowym i tartym serem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos hiszpanski


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
250 g chudego miesa,
100 ml wina jerezu lub sherry,
750 ml bulionu,
2 lyzki oleju,
1 lyzka maki,
1 srednia cebula,
3 srednie marchewki,
1 zabek czosnku,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 lisc laurowy,
1 gozdzik,
sol.

1. Mieso umyc, pokroic na kawalki i zemlec w maszynce z sitkiem o duzych oczkach, lub drobno posiekac.
2. Cebule i czosnek obrac, oplukac i drobno posiekac. Zielona pietruszke oplukac pod biezaca woda i drobno posiekac. Marchewke obrac, umyc i pokroic w
mala kostke.
3. W garnku rozgrzac dobrze olej. Wlozyc cebule i usmazyc na zloty kolor. Dodac
mieso i smazyc je tak dlugo, az straci rozowy kolor (ok. 5-6 min). Mieso nie
powinno sie przyrumienic. Dodac marchewke, posypac maka i smazyc stale mieszajac 3 min. Wlac wino i gotowac 5 min. Wlac bulion i zagotowac. Dodac lisc
laurowy, gozdzik, posiekany czosnek i zielona pietruszke.
4. Gotowac na malym ogniu (ok. 1 godz) czesto mieszajac, az polowa plynu wyparuje a sos zgestnieje. Podawac goracy.

Przepisy kulinarne - losowy

Homar


Nalezy wczesniej przygotowac cos do posypania:
zmieszac troche tartej bulki (ok. pol szklanki) z 1-2 lyzeczkami slodkiej papryki w proszku;
oraz maslo czosnkowe: maslo lub moze byc tez margaryna, zmieszac z rozdrobnionym czosnkiem (kilka zabkow) i odrobina soli i odstawic do lodowki do zastygniecia.
Teraz:
1. homar ma byc ugotowany - jak sie gotuje nie wiem (=nie chce= wiedziec), kupuje juz ugotowane.
2. przepolowic na pol wzdluz ogona, czyli na dwie czesci. po rozpolowieniu zobaczymy biale "miesko" ktore nalezy posmarowac naszym maslem czosnkowym, posypac uprzednio przygotowana bulka tarta z papryka i wstawic do nagrzanego piekarnika na 15 min. az sie troche zarumnieni.
Pycha!