Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortellini


Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem pomidorowym i tartym serem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzyby w śmietanie


Produkty: 30 dag prawdziwków
5 dag masła
1 posiekana cebula
1 roztarty ząbek czosnku
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
8 dag startego żółtego sera
sól
pieprz Wykonanie: Grzyby pokrój w paski. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek i grzyby, przypraw i podduś razem. Zalej śmietaną, gotuj jeszcze przez chwilę. Przełóż do żaroodpornych kokilek, posyp serem i zapiecz

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki staropolskie


Składniki: Ciasto: - 20 dag mąki - dwa jajka - szklanka mleka - ok. 1 szklanki wody - dwie łyżeczki cukru - szczypta soli Nadzienie: - 0.5 kg ziemniaków - duża cebula - trzy średniej grubości plastry boczku - sól i pieprz do smaku Sos: - 35 dag pieczarek - kilka łyżek słodkiej śmietany - łyżka mąki - szczypta soli i cukru Dodatki: - żółty ser - natka pietruszki Sposób przyrządzania: Najpierw robimy naleśniki. Jajka wbijamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy mleko pół na pół z wodą. Miksujemy bardzo dokładnie, po czym dosypujemy mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy powoli mleko z wodą - pół na pół. Miksujemy na gładką masę, dodajemy sól, cukier, łyżkę oleju. Smażymy. Gdy ugotują się ziemniaki, odstawiamy je do ostygnięcia, wcześniej ubijając na piure. Podsmażamy cebulę wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulony. Teraz możemy zająć się przygotowaniem sosu. Dokładnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w paski. Podsmażamy i przelewamy do rondelka. Zalewamy szklanką wody i dusimy. Dodajemy sól, pieprz, zabielamy śmietaną i dodajemy mąkę. Doprowadzamy do wrzenia. Naleśniki podsmażamy na patelni, polewamy sosem pieczarkowym i posypujemy tartym żółtym serem i posiekaną pietruszką.