Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tofu


Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuchni chińskiej i japońskiej.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa wielkopolska


SKŁADNIKI: 300 g – wędzonych żeberek, 0,5 kg – ziemniaków, 1 – pęczek włoszczyzny, 2 – cebule, 1 – łyżka smalcu lub słoniny, 1,5 – łyżki maki, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, zielona pietruszka, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Żeberka kroimy na części, porcje mięsa wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy ok. 0,5 godz. Po tym czasie dodajemy do zupy obraną włoszczyznę gotujemy z mięsem jeszcze przez 1 godz. na niedużym ogniu Dodajemy liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Odcedzamy zupę przez sito do drugiego garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki, aby się dalej gotowały z wywarem do miękkości, jarzyny odrzucamy, natomiast mięso oddzielamy od żeberek i dorzucamy do zupy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek suszony i roztarty nad garnkiem, solimy oraz doprawiamy pieprzem. ZASMAŻKA : Na patelni roztapiamy masło lub smalec, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mąkę, rozprowadzając ją w maśle. Po zdjęciu z ognia na patelnię z wystygniętą zasmażką wlewamy zupę i rozprowadzamy. Dodajemy do pozostałej zupy i mieszamy.

Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś w skorupce z sosem z białego wina


Składniki: 2 równe filety z łososia po 300 g 200 g gotowego ciasta francuskiego 100 g boczku wędzonego 1 cytryna 100 ml Ramy Cremefine do gotowania 30 g masła mąka do podsypania sól i pieprz do smaku 100 ml białego wina Sposób przyrządzania: 1. Z filetów wyjmij pęsetką ości i odetnij skórę. 2. Pokrój boczek w kostkę. 3. Podsyp stolnicę mąką i rozwiń ciasto francuskie. 4. Filety posól i posyp z obu stron świeżo zmielonym pieprzem. 5. Na środku ciasta połóż jeden filet. 6. Na nim rozłóż równomiernie boczek. 7. Przykryj go drugim filetem i owiń całość ciastem (jakbyś owijał kawałkiem płótna). Krawędzie ciasta, które się stykają, posmaruj wodą, żeby się lepiej skleiły. Nadmiar ciasta odetnij, a brzegi zawiń pod spód. 8. Wstaw całość na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. 9. Żeby przygotować sos, wyciśnij do garnka sok z cytryny i wlej wino. 10. Podgrzewaj do momentu, kiedy wino się zredukuje. 11. Dodaj do sosu śmietankę i zdejmij garnek z ognia. Dokładnie wymieszaj. 12. Wrzuć masło i znów wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. 13. Po wyjęciu z pieca ciasto z łososiem przekrój na 4 równe części. Połóż każdą na środek talerza i polej wokół sosem.