Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tofu


Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominaj±cy biały ser. Popularny w kuchni chińskiej i japońskiej.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak w sosie cebulowo- ¶mietanowym


Składniki •  4 pojedyncze płaty kurczaka
  
•  ¶mietana
  
•  zupa cebulowa w proszku
  
•  pieprz
  
•  sól
  
Etapy przygotowania 1.  Płaty kurczaka pokroic w paski, przyprawic sol± i pieprzem,
    
2.  ¶mietane poł±czyć z zup± cebulow± w proszku (wersja such± - sproszkowana)
    
3.  w naczyniu żaroodporym ułożyc kurczaka, polać sosem ¶mietanowym z dodatkiem sproszkowanej zupy cebulowej, wymieszać,
    
4.  zapiekać około 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku,
    
5.  podawać z zielon± sałat±, ziemniakami lub ryżem


Przepisy kulinarne - losowy

Pieczeń wołowa z grzybami


Produkty: 70 dag wołowiny bez ko¶ci
6 dag tłuszczu
1 duża cebula
1 łyżka m±ki
3 dag grzybów suszonych
sól do smaku
2 szklanki wody Wykonanie: Zalać grzyby 2 szklankami wody na kilka godzin. Mięso obrać dokładnie z błon, usun±ć ¶cięgna, pobić tłuczkiem. Obsypać dookoła m±k± i sol±, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Włożyć oczyszczon± i pokrojon± cebulę i też podrumienić. Namoczone uprzednio grzyby pokroić w paski i wraz z wod±, w której się moczyły, dodać do mięsa. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 50 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru doprawić sos resztk± m±ki. Podawać pieczeń pokrojon± na plastry, polan± sosem z grzybami.