Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tofu


Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuchni chińskiej i japońskiej.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Okoń morski z pieprzem


Składniki •  4 plastry okonia morskiego lub nie duże filety z dorsza
  
•  oregano, tymianek, bazylia
  
•  3 cebulki pokrojone w kostkę
  
•  0,5 kostki masła
  
•  suszona papryka
  
•  20 ziarenek pieprzu czerwonego
   Etapy przygotowania 1.  Cebulę zeszklić na maśle i dorzucić do niej rybę, która wyleżała się już w przyprawach i soli.
    
2.  Niech się dusi pod przykryciem aż zmięknie. Powinno być sporo sosu, który można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
    
3.  Rybę należy podawać udekorowaną całymi ziarnami czerwonego pieprzu i świeżymi ziołami.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka ziemniaczana z kaparami i z miętą


Składniki: 5 średnich ziemniaków ugotowanych ze skórą 1 duża cebula (np. cukrowa) 2 pomidory 6- 8 czarnych oliwek
 
1 łyżka kaparów z zalewy 2 łyżki posiekanych listków mięty sól i pieprz, najlepiej świeżo mielone Sposób wykonania: 1. Przygotuj vinegrette: oliwę wlej do słoiczka, dodaj do niej 2 łyżki octu winnego i 2 łyżki ciepłej wody. Wkrusz mini kosteczkę przyprawową i dosyp pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim wstrząśnij. 2. Ziemniaki w mundurkach pokrój na nierówną, sporą kostkę. Wrzuć je do dużej miski. 3. Cebulę pokrój w półtalarki i dodaj do ziemniaków. 4. Wytnij szypułkę z pomidorów i pokrój je w półćwiartki. 5. Oliwki pokrój w talarki, a kapary posiekaj. Posiekaj miętę. 6. Dodaj pomidory, oliwki, kapary i miętę do miski. Dobrze wymieszaj. 7. Dodaj sos vinegrette i jeszcze raz wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.