Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tofu


Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuchni chińskiej i japońskiej.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Morele zapiekane w syropie z wanilią


Składniki: 12 świeżych moreli 3 łyżki stopionego masła ¼ szklanki + 2 łyżki cukru ¼ szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski wanilii Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Włożyć morele do miski, zalać stopionym masłem i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać. Przełożyć morele do żaroodpornego naczynia. W małym rondlu zmieszać pozostały cukier, miód i sok z cytryny. Dodać miąższ z wnętrza dwóch lasek wanilii. Puste strąki także włożyć do rondla, dla aromatu. Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zalać morele syropem i zapiekać przez 20- 25 minut, co jakiś czas delikatnie polewając morele syropem. Podawać na ciepło.

Przepisy kulinarne - losowy

Sola w sosie musztardowym


Składniki •  500g filetów z soli
  
•  łyżka mąki
  
•  100g sera żółtego (startego)
  
•  pojemnik śmietany
  
•  2 ząbki roztartego czosnku
  
•  łyżka musztardy
  
•  2 łyżki oleju
  
•  przyprawy(sól pieprz, zioła prowansalskie)
   Etapy przygotowania 1.  Filety umyć obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złocisty kolor
    
2.  Po usmażeniu włożyć do naczynia zaroodpornego.
    
3.  Zrobić sos.Połaczyć śmietanę,czosnek i musztardędodać przyprawy (sół pieprz i zioła)
    
4.  Usmażoną wcześniej rybę zalać sosem Posypać startym żółtym serem.Zapiec w piekarniku nagrzanym 160-180 stopni. Podawać z pieczonymi ziemniakami i połwytrawnym białym winem.