Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tzatziki


Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego startego ogórka. Doprawia się go czosnkiem, solą oraz pieprzem i, schłodzony, podaje do pieczonych mięs, warzyw bądź chleba.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron zapiekany z jabłkami


Składniki 30 dag makaronu, 75 dag jabłek, 1/2 szklanki cukru, cynamon, 2 łyżki tłuszczu, bułka tarta do formy. Sposób wykonania Ugotować makaron, jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Układać warstwami makaron i jabłka wymieszane z cukrem i oproszone cynamonem. Na wierzchu położyć kawałeczki tłuszczu. Zapiec.

Przepisy kulinarne - losowy

Pstrąg w maśle cytrynowym i w kaparach


Składniki 2 pstrągi ( 35 dag każdy) sól, pieprz mąka  masło  1 cytryna 4 łyżki świeżego masła 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki małych kaparów natka pietruszki  Sposób wykonania Wypatroszone pstrągi umyć i osuszyć. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć w dużej ilości gorącego masła po obu stronach (każdą przez 10 min.). Odstawić na pewien czas w ciepłe miejsce, aż nasiąkną gorącym masłem.  W międzyczasie obrać cytrynę, usuwając białą, wewnętrzną skórkę. Pojedyńcze cząstki okroić ze skórek, zbierając ociekający sok. Pstrągi ułożyć na dwóch półmiskach. Usunąć masło, na którym były smażone. Świeże masło podgrzać na patelni, dodając sok z cytryny. Wlać czerwone wino, gotować aż składniki sosu się połączą. Cząstki cytryny zanurzać w gorącym maśle i dekoracyjnie układać na pstrągach. Kapary podgrzać w maśle cytrynowym. Polać nim pstrągi, posypać pietruszką i od razu podawać. Najlepiej z ziemniakami i zieloną sałatą.