Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tzatziki


Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego startego ogórka. Doprawia się go czosnkiem, solą oraz pieprzem i, schłodzony, podaje do pieczonych mięs, warzyw bądź chleba.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Knedle na parze z powidłami


- 25 dag mąki
- 1 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1 niepełna łyżka cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 10 dag powideł
- cukier
- rum
- cynamon
- 5 dag masła
- 5 dag maku
- cukier puder


M?kę przesiej do miski, dodaj drożdże wymieszane z cukrem i ciepłym mlekiem, sól, żółtko oraz stopione i przestudzone masło. Składniki zagnieć, aby powstało elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde, wlej trochę mleka i ponownie wyrób. Ciasto wyrabiaj, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj, powykrawaj kółka. Na jedno kółko nakładaj powidła przyprawione cukrem, cynamonem i rumem, przykrywaj drugim kółkiem. Sklejaj, formuj okr?głe knedle. Układaj je na natłuszczonym sicie i gotuj nad par? 12-15 minut. S? gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest po wyjęciu suchy i nie ma na nim ?ladów ciasta. Knedle przełóż na talerz, posyp makiem wymieszanym z cukrem i polej stopionym masłem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczone pierogi z kurkami


Produkty: ciasto: 300 g mąki
120 g masła
szczypta chilli
sól
1 jajo
nadzienie: 1 szkl. duszonych kurek bez sosu Wykonanie: Zagnieść ciasto (trochę jaja zostawić). Rozwałkować, wycinać krążki, lepić pierogi, nadziewać kurkami. Ułożyć na natłuszczonej masłem blasze. Pędzelkiem posmarować pierogi resztą roztrzepanego jaja. Piec 30 min. Podawać gorące.