Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tzatziki


Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego startego ogórka. Doprawia się go czosnkiem, solą oraz pieprzem i, schłodzony, podaje do pieczonych mięs, warzyw bądź chleba.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bardzo delikatna aromatyczna zupa


4 skrzydełka kurze
2 podudzia kurze
1 marchewka pokrojona w paseczki
1 por
4 grzybki Mu-er
6-8 cienkich plasterków z obranego ze skórki imbiru
60-80 g Makaronu Ryżowego
1 łyżka Sosu Chilli Sambal Oelek
4 łyżki Sosu Sojowego Jasnego
kilka kropel Oleju Sezamowego
szczypta pieprzu,
kiełki do przybrania.

W woku zagotować 1l wody, wrzucić umyte mięso i plasterki imbiru. Gotować
15 minut, jeżeli istnieje potrzeba zdjąć szumowiny. W tym czasie namoczyć
grzybki Muer we wrz?tku, gdy zmiękną pokroić w paski. Po 15 minutach
wyjąć z wywaru mięso, dodać do wywaru resztę składników i gotować dalej
jeszcze 5 minut. Zdjąć skórę z mięsa i wyrzucić ją. Resztę porwać na
kawałki i wrzucić do zupy.


Podawać w małych miseczkach przybraną kiełkami.


Przepisy kulinarne - losowy

Pieczone przepiórki z pistacjami i sosem z wątróbki


Składniki: • 150 g mielonego mięsa z kurczaka • 2 przepiórki • 2 łyżki oliwy truflowej • 2 łyżki śmietanki • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki orzechów pistacjowych • 150 g wątróbki drobiowej • 4 plastry boczku wędzonego • ½ łyżeczki jałowca • 1 ostra papryczka • 50 ml sosu pieczeniowego • 100 ml porto • świeży tymianek • sól, pieprz, oliwa Sposób wykonania: Luzujemy przepiórkę to znaczy usuwamy kości – delikatnie przecinamy skórę na grzbiecie i ostrym nożykiem wycinamy ostrożnie cały korpus, tak by nie uszkodzić piersi i skóry. Następnie usuwamy kości udowe i skrzydełka. Do miksera wkładamy mielone mięso kurczaka, posiekane ziarna jałowca, dodajemy oliwę truflową, śmietankę, sól i pieprz do smaku. Miksujemy, przekładamy do miski i mieszamy z obranymi orzechami pistacjowymi. Na folii aluminiowej układamy 2 kawałki boczku, na nich wyluzowaną przepiórkę, solimy i pieprzymy, nakładamy farsz. Zawijamy farsz w skórę przepiórki i ściśle owijamy boczkiem. Dokładnie zawijamy w folię aluminiową, skręcamy brzegi i układamy na patelnię, smażymy po kilka minut z każdej strony, tak by boczek w środku się zarumienił; przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10– 12 minut. Do rozgrzanego rondla wlewamy odrobinę oliwy, wkładamy oczyszczoną wątróbkę, dodajemy posiekaną papryczkę (całą lub połowę, jeśli wolimy mniej pikantnie) i czosnek, sól, pieprz. Kiedy mięso się trochę podsmaży dolewamy porto, potem sos pieczeniowy, gotujemy kilka minut, aż wątróbka zmięknie. Miksujemy wszystko na gładko. Na talerz wykładamy wyjęte z pieca i odwinięte z folii przepiórki, polewamy sosem, przybieramy gałązkami świeżego tymianku.