Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tzatziki


Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego startego ogórka. Doprawia się go czosnkiem, solą oraz pieprzem i, schłodzony, podaje do pieczonych mięs, warzyw bądź chleba.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Blok bakaliowy


Składniki •  1 margaryna
  
•  0,5 szklanki wody
  
•  1,5 szklanki cukru
  
•  3-4 łyżki kakao
  
•  ok. 3 szklanek mleka w proszku
  
•  herbatniki
  
•  wafle
  
•  rodzynki
  
•  orzechy
  
•  daktyle
  
Etapy przygotowania Margarynę, cukier, wodę i kakao chwilę pogotować. Wystudzić. Dodać mleko w proszku, pokruszone wafle i herbatniki oraz dowolne bakalie. Wyłożyć do formy i pozostawić do zastygnięcia.     


Przepisy kulinarne - losowy

Sola w sosie kokosowym


Produkty: - 1 łyżka oleju
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- 4 roztarte ząbki czosnku
- 4 łyżeczki curry
- 2 puszki (po 400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 marchewki pokrojone w słupki (julienne)
- 4 filety z soli (po 15-20 dag)
- 4 posiekane dymki (tylko szczypior Wykonanie: Rozgrzej olej w rondlu, wrzuć cebulę i czosnek, oprósz curry. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj, mieszając. Zmniejsz ogień i podgrzewaj bez pokrywki ok. 50 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj marchewki, duś 3 minuty - powinny pozostać jędrne. Zdejmij z ognia i zabezpiecz przed wystygnięciem. Rozgrzej grill w piekarniku. Ryby ułóż na natłuszczonej blasze, oprósz solą i pieprzem. Wstaw pod rozgrzany grill, piecz 7-8 minut. Przełóż na talerze, polej sosem, posyp posiekaną dymką. Podawaj z ryżem.