Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortilla


Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw lub sera, podawany na gorąco, najczęściej z pikantnym sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sztufada podlaska


SKŁADNIKI: * 1 kg wołowiny * 5 dag słoniny * 1 marchew * 1 cebula * pieprz * sól * liść laurowy * 0,25 l wina białego lub 0,025 l wódki * 2 dag smalcu SPOSÓB WYKONANIA: Kawałek mięsa zrazowego naszpikować grubo pokrajaną słoniną i włożyć na rozpalony w rondlu tłuszcz. Obracać mięso na wszystkie strony, trzymając rondel na silnym ogniu, aby dobrze wkoło je zrumienić. Gdy już się dobrze zrumieni, dodać pokrajaną marchew, cebulę, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy oraz białe wino lub trochę czystej wódki. Przykryć pokrywą i dusić na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Ogień musi być tak mały, żeby mięso ledwie się gotowało. Przed wydaniem obsypać pieczeń mąką, obrócić kilka razy w sosie, aby zgęstniał, po czym wyłożyć na półmisek i zaraz polać sosem przecedzonym przez rzadkie sito.

Przepisy kulinarne - losowy

Krokiety z dorsza w maśle


Składniki: - 300 g fileta dorsza - 1/2 ususzonej bułki - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka - 3 łyżki masła śmietankowego - 5 łyżek bułki tartej - pieprz czarny mielony - sól - olej roślinny dla frytury - 1 pęczek koperku - 1 pęczek zielonej pietruszki - 4 kromki pszennego chleba Sposób przyrządzania: Filet ryby bez skóry i ości pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z namoczoną w mleku bułką. Dodać sól, pieprz, jedno surowe jajko i dobrze wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na skropioną wodą deskę i ulepić z niej kilka placuszków. W środku każdego placka położyć kawałek masła, roztartego z drobno posiekaną zieloną pietruszką i koperkiem, brzegi placka złączyć i nadać mu kształt walca. Umoczyć kotlety w pozostałym rozmąconym jajku, obtoczyć w bułce tartej, powtórzyć tę czynność dwukrotnie. Obsmażyć na oleju do otrzymania spieczonej skórki, następnie podgrzewać w piekarniku lub na patelni pod przykryciem. Spiec chleb w tosterze. Na każdą grzankę wyłożyć kotlet. Podawać gorące z ugotowanym kalafiorem. Przybrać plasterkami cytryny i zieleniną.