Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortilla


Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw lub sera, podawany na gorąco, najczęściej z pikantnym sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron po nelsońsku


2 dag grzybów suszonych (lub 20 dag pieczarek),
20 dag makaronu,
2 cebulę (15 dag),
2 łyżki masła,
4 jaja,
10 dag tartego żółtego sera,
sól, pieprz,
1 szklanka śmietany,
1 ogórek kwaszony (10 dag),
1 łyżka tłuszczu do naczynia

Grzyby wypłukać, namoczyć w szklance wody (2 godz), ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać), pokroić w paski. (Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki). Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrz?cej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gor?c? wod?. Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na maśle nie rumieni?c, dodać grzyby, dusić razem ok. 5 min. Dodać makaron, wymieszać. Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać, wymieszać z makaronem. Dodać połowę sera, sól i pieprz, wymieszać. Włożyć do głębokiego, wysmarowanego tłuszczem naczynia, polać ?mietaną wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów, posolić, posypać reszt? sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać obranym ze skórki, drobno posiekanym ogórkiem kwaszonym.

Przepisy kulinarne - losowy

Lody kawowe


Składniki: - 2 szklanki mleka
- 8 żółtek
- 15-20 dag cukru
- szklanka śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
- 50 ml likieru kawowego Wykonanie: Zagotuj mleko z 3 łyżkami rozpuszczalnej kawy i wlej ją stopniowo do wstawionego do garnka z wrzątkiem naczynia z utartymi z cukrem żółtkami, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij naczynie z ognia i - po dodaniu likieru kawowego - nadal ucieraj, aż masa ostygnie. Teraz ubij śmietankę, wymieszaj ją z masą i przełóż do maszynki do lodów. Gotowe lody umieść wzamrażalniku. Lody mrożone ponad 12 godzin należy wyjąć na 10 minut przed podaniem, ponakładać do pucharków oraz udekorować bitą śmietaną i konfiturami.