Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortilla


Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw lub sera, podawany na gorąco, najczęściej z pikantnym sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet wiejski z boczkiem


Składniki 40 dag wątróbki drobiowej, 1/2 litra mleka, 1 duża cebula, po 30 dag boczku i piersi z kurczaka, 5 dag masła, 1 ząbek czosnku, 7 jagód jałowca, 12 ziaren czarnego pieprzu, 3 kromki czleba (bez skórki), kieliszek białego wina, 1 łyżka winiaku lub koniaku, 1 jajko, 1 łyżeczka tymianku, około 30 dag boczku wędzonego w plastrach (cieńko pokrojony), sól, pieprz.  Sposób wykonania 1. Wątróbkę oczyścić, moczyć godzinę w mleku. Umyć pokroić na kawałki. Pokroić boczek i kurczaka, przepuścić z wątróbką przez maszynkę do mięsa. 2. Do masy wsypać posiekany czosnek, rozgniecione jagody jałowca i ziarenka pieprzu.Pokruszyć chleb, namoczyć w winie wymieszanym z winiakiem i ubitym jajkiem. Dodać do masy mięsnej. Całość przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przykryć i włożyć na kilka godzin do lodówki.
 
3. Zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, przestudzić dodać do masy. Boki i spód formy keksowej wyłożyć plasterkami boczku. Wlać masę mięsną i obłożyć resztą boczku. 4. Formę przykryć folią aluminiową umieścić w naczyniu wypełnionym wrzątkiem. Wstawić pasztet do piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 200 st. C. Obniżyć temperaturę do 175 st. C, i piec jeszcze 90 minut (po 75 minutach usunąć folię). 


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa Pavese


Produkty: 250 g włoszczyzny
260 g kości cielęcych lub wołowych
zioła przyprawowe: tymianek, liść laurowy, zielona pietruszka, lebiodka
1 żółtko na każdą porcję
starty ser żółty
masło lub olej do smażenia
natka pietruszki
długa bułka Wykonanie: Warzywa rosołowe oczyścić pod bieżącą wodą, oskrobać i opłukać. Umyć zioła: tymianek, liść laurowy, zieloną pietruszkę, lebiodkę. Kości starannie opłukać, porąbać, włożyć do zimnej wody i gotować na małym ogniu. Na 30 minut przed końcem gotowania włożyć warzywa i zioła, osolić, ugotować, przecedzić czysty rosół. Kromeczki bułki usmażyć na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości masła. W każdym talerzu położyć kromkę, zalać gorącym rosołem. Posypać ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Osobno podać w filiżance żółtko i w miseczce ostry starty ser.