Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortilla


Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw lub sera, podawany na gorąco, najczęściej z pikantnym sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa fasolowa łagodna


SKŁADNIKI: * 50 g fasoli białej, suchej (waga przed ugotowaniem), * 100 g ziemniaków, * 2 łyżki mleka 0,5%, * sól, pieprz, majeranek SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Fasolę namoczyć na noc, rano ugotować w wodzie, w której się moczyła. Następnie przetrzeć razem z wodą, w której się gotowała. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować, połączyć z fasolą, dodać mleko, przyprawy i zmiksować.

Przepisy kulinarne - losowy

Boczek faszerowany krewetkami i gorgonzollą


Składniki • 5 krewetek 16/20 • boczek wędzony - 5 plastrów • masło • oliwa z oliwek • sól, pieprz, sok z cytryny • szklanka białego wina, śmietana Etapy przygotowania 1. Z krewetek ściągamy pancerz. Na plastry boczku układamy krewetkę i kawałek sera gorgonzolla. Doprawiamy przyprawami. Zwijamy w rulon.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło. Smażymy około 6-7 minut. Pod koniec smażenia dodajemy białe wino . Gdy się zredukuje dodajemy śmietanę.
3. Można podawać z pieczywem czosnkowym.