Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortilla


Jest to okr±gły, cienki placek, wyrabiany z m±ki kukurydzianej z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw lub sera, podawany na gor±co, najczę¶ciej z pikantnym sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Solanka grzybowa


350 g prawdziwkow (swiezych lub slonych), albo 60 suszonych,
200 g cybuli,
100 slonych ogurkow
100 g oliwek,
100 g przetartych tomatow,
50 g masla
1,6 l rosolu grzybowego,
150 g smietany,
listek bobkowy,
pieprz czarny caly,
swieza pokrajana zielenina.

Przygotowane swieze prawdziwki ugotowac i pociac w paski, rosul pozostawic dla soljanki. Jezeli sie uzywa grzyby suszone, to je oczyscic, ugotowac jak dla przygotowania rosolu grzybowego. Soljanke mozna przygotowac i ze slonych grzybow, ktore trzeba przemyc i pociac. Reszta sie przygotowywuje jak soljanka miesna, tylko zamiast miesa grzyby i rosul grzybowy.


Przepisy kulinarne - losowy

Pieczarki faszerowane


20 dag pieczarek
4 dag masła
1 cebula
1/2 surowego jajka / 1 żółtko
3-4 łyżeczki bułki tartej
3 dag żółtego sera
zielona pietruszka
sól, pieprz Pieczarki oczy¶cić, umyć, oddzielić kapelusze, trzony drobno posiekać.  Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na ponad połowie masła. Posiekane pieczarki wymieszać z cebul?, jajkiem, bułk± tart?, sol±, pieprzem i zielon± pietruszk±. Nadzieniem kopiasto napełniać kapelusze pieczarek, układać na brytfance, pokropić pozostałym masłem i na każdej położyć plasterek sera. Zapiec. Gdy pieczarki lekko się zarumieni? podawać udekorowane zielon± pietruszk±.