Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tortilla


Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw lub sera, podawany na gorąco, najczęściej z pikantnym sosem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort tiramisu z kiwi


Produkty: ciasto:
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- po 50 g mąki pszennej i ziemniaczanej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
- szklanka wody posłodzona 2 łyżkami cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół zapachu rumowego
poza tym:
- 5 łyżek dżemu morelowego
- 7 owoców kiwi
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 500 g mascarpone
- 6 listków żelatyny
- aromat rumowy (kilka kropel)
- 2 łyżki ciemnego kakao Wykonanie:  1. Jajka rozbić, odzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z 3 łyżkami gorącej wody, po trochu dodawać przesiany cukier.
2. Mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać na masę, dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Nałożyć do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem. Piec 15 minut w 200 stopniach.
3. Ostudzony spód nasączyć (nie trzeba zużywać całego nasączenia- biszkopt ma być wilgotny a nie rozmoczony), posmarować dżemem, ułożyć plasterki obranego kiwi.
4. Jajka rozdzielić, białka ubić a żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody dodając stopniowo cukier. Do masy dodać mascarpone i kilka kropel aromatu rumowego. Wszystko utrzeć razem z żelatyną rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.
5. Masę wyłożyć na kiwi, posmarować nią też boki tortu. Górę i boki tiramisu posypać kakao.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz w tartych ziemniakach


Składniki: - 500 g fileta dorsza - 800 g ziemniakow - 100 g stopionego masła - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - starta gałka muszkatołowa - pieprz - sól Wykonanie: Ziemniaki utrzeć na drobnej tarce i lekko odcisnąć. Starte ziemniaki zmieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filet dorsza podzielić na 4 kawałki, posolić, popieprzyć, zapanierować w mące. Przygotowane kawałki posmarować z obu stron ziemniaczaną masą, smażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony, następnie obsuszyć na kuchennych ręczniczkach. Podawać ze świeżymi lub konserwowanymi warzywami, przybrać zieleniną.