Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Wermut


Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińską, goździkami, szałwią i skórką z gorzkich pomarańczy. Zawiera ok. 15- 18 proc. alkoholu. Wyróżnia się wermuty białe, czerwone i różowe. y dzieli się zatem na: extra dry lub dry - wermut biały wytrawny; biały, słodki; rosso - czerwony, słodki; roso - różowy, półsłodki; amaro - czerwony, gorzko- słodkawy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa orzechowa z mięsem


Przygotowanie: 40 min


Składniki na 4 porcje

• 30 dag filetów z piersi z kurczaka • 1 cebula • 1 duża zielona papryka • 2 łyżki oleju • 8 łyżek masła orzechowego • 1 łyzka koncentratu pomidorowego • sól, pieprz, pieprz cayenne • mielony cynamon • kimnek • 1 l rosołu z kury • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
Etapy przygotowania

1. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na wąskie pasma. Cebulę obrać i drobno posiekać. Parykę oczyścić i także pokroić na wąskie pasma. Kilka z nich odłożyć do przybrania, resztę pokroić w kostkę. 2. Olej rozgrzać w szerokim garnku, podsmażyć na nim mięso, a natępnie wyjąć je z garnka i na pozostawionym tłuszczu zeszklić cebulę z papryką, po czym ponownie dodać mięso. 3. Masło orzechowe wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą pieprzy cayenne, cynamonu i kminku. Następnie dodać do mięsa i warzyw i podlać rosołem. Gotować pod przykryciem 20 min na małym ogniu. 4. Orzeszki ziemne rozdrobnić w malakserze lub posiekać ostrym nożem. Zupę przyprawić i nalać do talerzy. Posypać siekanymi orzeszkami i przybrać papryką pokrojoną w pasma. Można podać z ryżem i sałatką jako danie główne. 5. Rada: według tego samego przepisu można przyrządzić ragout. Należy wziąć jedynie dwa razy więcej mięsa i tylko 1/2 l rosołu.

Przepisy kulinarne - losowy