Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Wermut


Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińską, goździkami, szałwią i skórką z gorzkich pomarańczy. Zawiera ok. 15- 18 proc. alkoholu. Wyróżnia się wermuty białe, czerwone i różowe. y dzieli się zatem na: extra dry lub dry - wermut biały wytrawny; biały, słodki; rosso - czerwony, słodki; roso - różowy, półsłodki; amaro - czerwony, gorzko- słodkawy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wójtowski żur na wieprzowinie


SKŁADNIKI: * pół głowy wieprzowej, * kawałek podgardla, * nóżka, * kawałek łopatki z kością, * trzy litry wody, * 5 ziarenek jałowca, * 5 ziarenek pieprzu czarnego, * pół łyżeczki gorczycy, * 2 cebule, * czosnek, * majeranek, * kminek. WYKONANIE: Wieprzowinę porąbać na kawałki i gotować do miękkości z przyprawami i cebulą, około dwóch godzin. Gdy już miękkie, wyjąc na osobną michę, a do wywary wlać pół litra kwasu (kiszonego żuru owsianego), zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i zaprawić śmietaną z mąką, albo samą mąką rozbełtaną w wodzie. Żur ma być gęsty !!! Podawać z osobno ugotowanymi całymi grulami, posypanymi skwarkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z sosem serowym


Produkty: - serek topiony w plastrach do tostów
- 4-6 łyżek śmietany
- 5-10 dag sera z niebieska pleśnia
- suszona natka od pietruszki
- przyprawy do smaku
- makaron Wykonanie: Ugotować makaron, rozpuścić sery w smietanie na wolnym ogniu, doprawić, polać nim ugotowany makaron posypać natka od pietruszki.