Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Wermut


Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińską, goździkami, szałwią i skórką z gorzkich pomarańczy. Zawiera ok. 15- 18 proc. alkoholu. Wyróżnia się wermuty białe, czerwone i różowe. y dzieli się zatem na: extra dry lub dry - wermut biały wytrawny; biały, słodki; rosso - czerwony, słodki; roso - różowy, półsłodki; amaro - czerwony, gorzko- słodkawy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Miętowe szaszłyki


Składniki:0.5 kg baraniny,
kilka gałązek mięty,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki octu winnego,
8 łyżek oleju,
łyżka oliwy,
strąk żółtej papryki,
strąk zielonej papryki,
30 dkg pomidorków koktajlowych,
szklanka ryżu,
strączek papryczki chili,
kostka bulionowa,
3 pieczarki,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Miętę posiekać. Wymieszać z octem, posiekanym czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu, dodać 6 łyżek oleju. Mięso pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i wstawić do lodówki na godzinę. Chili oczyścić i drobniutko posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili i pieczarki podsmażyć na oliwie, oprószyć solą i pieprzem. Zagotować 2 szkl. wody z kostką bulionową, wsypać ryż. Gotować 15 min. na małym ogniu. Wymieszać z pieczarkami i chili, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika (150º C). Papryki oczyścić, pokroić na kawałki. Pomidorki opłukać i osuszyć. Mięso osączyć. Na patyczki nadziać na przemian paprykę, mięso i pomidorki. Szaszłyki obsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć na półmisek z ryżem, skropić marynatą i zapiekać 10 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Eintopf - danie jednogarnkowe


40 dag wieprzowiny
olej
3 cebule
2 gruszki
20 dag śliwek
filiżanka fasoli
15 dag fasolki szparagowej
kostka rosołowa
przyprawa do zup
sól Ugotować na półmiękko fasolę. Mięso pokroić, obsmażyć, dodać do fasoli z kostką rosołową i dusić 10 min. Dodać pokrojoną cebulę i fasolę szparagową, poddusić. Dodać pokrojone gruszki i połówki śliwek. Dusić, aż składniki będ? miękkie. Przyprawić.