Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Wermut


Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińską, goździkami, szałwią i skórką z gorzkich pomarańczy. Zawiera ok. 15- 18 proc. alkoholu. Wyróżnia się wermuty białe, czerwone i różowe. y dzieli się zatem na: extra dry lub dry - wermut biały wytrawny; biały, słodki; rosso - czerwony, słodki; roso - różowy, półsłodki; amaro - czerwony, gorzko- słodkawy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kieszonki z sałatką drobiową


30 dag pieczone piersi indyka 4 chlebki pita 20 dag twarożku czosnkowego czerwona cebula ½ ogórka mała sałata 20 dag pomidorów koktajlowych szczypiorek oliwa sól, pieprz Twarożek wymieszać z solą, pieprzem, 1-2 łyżkami oliwy i łyżką posiekanego szczypiorku. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Sałatę porwać na kawałki. Mięso pokroić w kostkę, cebulę w krążki. Wymieszać mięso, pomidory, cebulę i sałatę. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Lekko skropić oliwą. Pity nadziać sałatką, polać sosem serowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Proste zapiekanki


Składniki:
bagietka lub inne bułki
masło
pieczarki
kiełbasa lub szynka
ser żólty Przygotowanie:
Babietkę lub bułki pokroić w plastry grubości 2-3 cm. Delikatnie posmarować masłem. Na bułeczki położyć pokrojone w plasterki pieczarki lub pociętą w drobną kosteczkę wędlinę (można również na zapiekance ułożyć pieczarki i wędlinę - według gustu). Posypać startym żóltym serem. Zapiekać ok. 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Po zapieczeniu można polać keczupem lub majonezem.