Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Wermut


Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. kor± chińsk±, goĽdzikami, szałwi± i skórk± z gorzkich pomarańczy. Zawiera ok. 15- 18 proc. alkoholu. Wyróżnia się wermuty białe, czerwone i różowe. y dzieli się zatem na: extra dry lub dry - wermut biały wytrawny; biały, słodki; rosso - czerwony, słodki; roso - różowy, półsłodki; amaro - czerwony, gorzko- słodkawy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciastka sztokholmskie


Składniki Przepis Okolo 50 sztuk

Ciasto:
150 g masła albo margaryny
1/2 dl cukru
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 i 1/2 dl m±ki

Nadzienie:
dżem z malin albo czeresni

Garnirowanie:
drobno posiekane nie obierane migdaly albo inne orzechy

Glazura:
3 łyłki stołowe cukru pudru
trochę wody 1. Masło i cukier utrzeć.
2. Dodać żółtko, cukier waniliowy, m±kę i wyrobić gładkie ciasto.
3. Uformawać 2 wałki z ciasta dlugie na 28 cm i szerokie na 2,5 cm.
4. Rolować wałki w posiekanych orzechach.
5. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
6. Kroić wałki na ciastka o grubo¶ci 1 cm.
7. Położyć ciastka na wysmarowanych tłuszczem blachach albo na pergaminie do pieczenia.
8. Zrobić palcem małe wglębienie w ¶rodku każdego ciastka i napełnić je dżemem, około 1 łyżeczka na sztukę.
9. Piec ciasteczka na ¶rodkowej wysokosci, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez okolo 14 minut, maj± byc lekko złote.
10. Gotowe studzić na ruszcie.
11. Zrobić glazurę i posmarować ni± każde ciastko na dżemie.
12. Jeżeli mamy zamiar poukładać ciastka do pudełka, glazura musi zastygn±ć. Każd± warstwę ciastek powinno się przełożyć pergaminem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto drożdżowe ze ¶liwkami i kruszonk±


Przygotowanie: 30 min.

Oczekiwanie: 60 min.

Pieczenie: 60 min.

Trudno¶ć: łatwe


Składniki

• 2,5 szklanki m±ki + 12 łyżek m±ki na kruszonkę • 1 kg dojrzałych ¶liwek • 4 żółtka • 8 łyżek cukru + 6 łyżek cukru na kruszonkę • 1 kostka margaryny • 1 opakowanie drożdży instant • 1 szklanka letniego mleka • 1 op. cukru waniliowego • trochę bułki tartej
Etapy przygotowania

1. M±kę przesiać do miski , wsypać drożdże i szczyptę soli, wymieszać. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem do biało¶ci ,na koniec dodać mleko. Cało¶ć wlać do m±ki razem z roztopion± margaryn±. Wyrobić ciasto i zostawić do wyro¶nięcia. 2. Piekarnik rozgrzać do temp. 130 stopni C. ¦liwki przepołowić ,usun±ć pestki. Do wyższej miseczki włożyć pół zimnej margaryny, m±kę i cukier na kruszonkę.Dodać cukier waniliowy. Przy pomocy końcówek hakowych miksera utrzeć kruszonkę / sposób niezawodny i szybki/. 3. Wyro¶nięte ciasto przełożyć na natłuszczon± blachę, posypać na wierzchu bułk± tart± /wchłonie wilgoć ze ¶liwek/. Ułożyć dachówkowo owoce /skórk± do spodu/ i posypać na wierzchu kruszonk±. 4. Wstawić do piekarnika na 60 min. W trakcie pieczenia stopniowo zwiększać temperaturę do 180 stopni C. Po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze na kilka minut w piekarniku. Smacznego !