Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zasmażka


Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort z wiśniami i kremem cytrynowym


Produkty: Ciasto migdałowe: 100 g przesianej maki.
szczypta proszku do pieczenia,
75 g zmielonych migdałów,
1 żołtko.
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
szczypta soli.
75g schłodzonego masła lub margaryny
pokrojonych w wiórki Masa: 4 limetki lub cytryny,
2 jajka,
200 g śmietany kremówki (min. 30%).
80 g cukru.
1 opakowanie żelatyny,
500 g wiśni ze słoika,
1 i 1/2 opakowania czerwonej galaretki,
40 g koniaku Poza tym: 1 natłuszczona tortownica (o 28 cm),
1 natłuszczona blacha
  Wykonanie: Składniki ciasta zagnieść.
Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wykroić krążek (o 36 cm) i przełożyć do tortownicy. Z pozostałej porcji ciasta za pomocą szablonu wykroić listki, ułożyć na blasze. Ciasto i listki piec ok. 15 minut w temp. 200°C. Limetki sparzyć i wyciąć ze skórki cienkie wiórki. Z miąższu wycisnąć sok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, śmietaną i sokiem z limetek na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę schłodzić. Na upieczonym cieście rozłożyć osaczone wiśnie. Przygotowaną galaretką zalać owoce. Do tężejącej masy śmietanowej dodać pianę z białek, ostrożnie wymieszać i rozłożyć na stężałej galaretce. Tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Skórki z limetek zalać koniakiem i gotować na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Tort ozdobić skórką i listkami z ciasta.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz w sosie z dyni


Składniki 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 łyżka cukru 1 cebula 6 łyżek oliwy 300 g kwaśnej śmietany sól, pieprz 60 dkg filetów z dorsza 1/2 szklanki białego wytrawnego wina dodatki: makaron, zielona pietruszka  Wykonanie Obraną dynię drobno pokroić. Połowę gotować w wodzie z cukrem przez ok. 15 min. Odcedzić, osączyć i zmiksować. Pokrojoną cebulę przesmażyż na 2 łyżkach oliwy, dodać śmietanę, sól, pieprz, doprowadzić do wrzenia i przez 5 min gotowac ciągle mieszając. Dodać zmiksowaną dynię. Filety pokroić na duże kawałki, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni resztę oleju i usmażyć rybę na złoto. Następnie dodać drugą częśc pokrojonej dyni oraz białe wino, przykryc i dusić jeszcze 10 min. Podawac rybę z makaronem typu szerokie wstążki(tagliatelle), polaną sosem i posypaną natką piertuszki.