Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zasmażka


Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Miętowe szaszłyki


Składniki:0.5 kg baraniny,
kilka gałązek mięty,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki octu winnego,
8 łyżek oleju,
łyżka oliwy,
strąk żółtej papryki,
strąk zielonej papryki,
30 dkg pomidorków koktajlowych,
szklanka ryżu,
strączek papryczki chili,
kostka bulionowa,
3 pieczarki,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Miętę posiekać. Wymieszać z octem, posiekanym czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu, dodać 6 łyżek oleju. Mięso pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i wstawić do lodówki na godzinę. Chili oczyścić i drobniutko posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili i pieczarki podsmażyć na oliwie, oprószyć solą i pieprzem. Zagotować 2 szkl. wody z kostką bulionową, wsypać ryż. Gotować 15 min. na małym ogniu. Wymieszać z pieczarkami i chili, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika (150º C). Papryki oczyścić, pokroić na kawałki. Pomidorki opłukać i osuszyć. Mięso osączyć. Na patyczki nadziać na przemian paprykę, mięso i pomidorki. Szaszłyki obsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć na półmisek z ryżem, skropić marynatą i zapiekać 10 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż z mięsem i pieczarkami i krewetkami


Składniki 500 g chudej wieprzowiny 1 strąk żółtej papryki 1 strąk czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 150 g pieczarek 200 g ryzu 500 ml esencjonalnego bulionu drobiowego 200 g krewetek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki curry 2 płaskie łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz  Sposób wykonania Mięso pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oleju, włożyć mięso i smażyć do zrumienienia się. Mięso przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do głębokiego rondelka wlać drugą połowę oleju, włożyć paprykę i czosnek i smażyć 5 minut, dodać pieczarki i smażyć dalsze 5 minut, cały czas mieszając. Dodać ryż, curry, bazylię, następnie wlać rosół i doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na ostrym ogniu 5 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z mięsem, wymieszać. Nakryć pokrywką i piec około 40 minut w temp ok 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodać krewetki, przykryć i wstawić do piekarnika na jeszcze 10 minut.