Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zasmażka


Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Nadziewany chleb z sezamem


Składniki: 1 chleb z sezamem o wadze około 500 g 75 g margaryny deserowej 150 g białego sera 2 łyżki majonezu (50%) 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 2 ugotowane na twardo jaja 1 mały ogórek konserwowy 1 mały słoik nadziewanych oliwek 1 mała puszka pieczarek 125 g chudej gotowanej szynki sól pieprz Sposób przyrządzania: 1.Chleb przekroić na pół, łyżką (lub - jeszcze lepiej -łyżką z ząbkami do grejpfrutów) wydrążyć miąższ. 2.Margarynę wymieszać na nadzienie z białym serem, majonezem i musztardą. 3.Obrać jaja, podzielić na połówki. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sitko, białko i ogórek niezbyt drobno posiekać, wszystko dorzucić do masy serowej. 4.Oliwki i grzyby odsączyć, pokroić na połówki, szynkę skroić w kostkę, dodać również do masy serowej. 5.Krem przyprawić solą i pieprzem, nałożyć do wyżłobienia w chlebie, starannie dociskając. 6.Chleb owinąć folią aluminiową i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podawać pokrojony w kromki.


Przepisy kulinarne - losowy

Kapuśniak z mięsem i ziemniakami


Składniki: 40 dkg mięsa wieprzowego z kośćmi albo 25 dkg kiełbasy
4 dkg słoniny
1 1/2 łyżki mąki
2 kg ziemniaków
75 dkg kapusty kiszonej
sól
15 dkg marchwi
kminek
1 duża cebula Wykonanie: Mięso oczyścić, opłukać, obgotować i odcedzić. Kapustę pokrajać, marchew opłukać, oczyścić, zetrzeć. Zagotować 2 1/2 litra wody, włożyc mięso i kapustę, powoli ugotować w odkrytym naczyniu. Gdy mięso dogotowuje się, dodać marchew, część pokrajanej cebuli i dogotować. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je, obrać z kości, pokrajać. Sporządzić zasmażkę z cebulą, tłuszcz stopić, włożyć cebulę i udusić do miękkości, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, ogrzać i zasmażkę wlać do wrzącej zupy. Gdy zasmażka rozgotuje się, do zupy dodać soli, kminku. Ziemniaki ugotować osobno, wywar wlać do zupy, a ziemniaki wydać każdemu wprost do talerza z zupą. Porcja tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 3/4 litra.