Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zasmażka


Jest to smażona na tłuszczu m±ka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowym z orzechami


SKŁADNIKI: • 1 tabliczka gorzkiej czekolady • 2 polędwiczki wieprzowe • 100 g li¶ci szpinaku • 5– 6 pomidorków koktajlowych do dekoracji • 50 g orzechów włoskich • 3 z±bki czosnku • 4 łyżki ¶mietanki • 2 łyżki oliwy truflowej • 200 ml czerwonego wina • 2 łyżki octu balsamicznego • ¶wieża mięta • sól, pieprz, oliwa • 50 ml wywaru SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: • Polędwiczki wieprzowe marynujemy w pieprzu i soli z każdej strony. • Wlewamy oliwę na rozgrzan± patelnię i smażymy polędwiczki na złoty kolor. • Przekładamy na blachę z pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10– 15 minut. • Do rozgrzanego garnka wlewamy wino, dodajemy posiekany czosnek, wywar i gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy objęto¶ci. • Do wina dodajemy pokruszon± czekoladę i posiekane orzechy włoskie, dolewamy oliwy truflowej i octu balsamicznego. • Na koniec doprawiamy ¶mietank± i jeszcze chwilę gotujemy. • Na oliwie przesmażamy do zeszklenia dwa rozgniecione z±bki czosnku, dodajemy całe li¶cie szpinaku, obsmażamy, doprawiamy sol± i pieprzem. • Wyjmujemy polędwiczki z pieca, kroimy na desce na grube plastry. • Kładziemy na talerzu podsmażone li¶cie szpinaku, na to plastry polędwiczki, polewamy wszystko sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka ziemniaczana po węgiersku


Składniki Przepis 60 dag ugotowanych w łupinach ziemniaków,
10 dag marynowanych pieczarek,
2 łyżki zalewy z pieczarek,
100 ml gęstej kwa¶nej ¶mietany,
50 ml oliwy z olwek,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz do smaku. Obrane z łupin ziemniaki i os?czone z zalewy pieczarki pokroić w kostkę. ?mietanę wymieszać z oliw± z oliwek i dwoma łyżkami zalewy (marynaty) z pieczarek. Sosem polać sałatkę. Doprawić sol± i pieprzem. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz. Podawać z białym pieczywem.