Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zasmażka


Jest to smażona na tłuszczu m±ka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiosenny krem


SKŁADNIKI: • kasza gryczana • kasza jaglana • kasza kukurydziana • olej • sos sojowy WYKONANIE: 1. Zmielić w młynku do zboża np. kaszę gryczan±, pęczak, jaglan±, owies, dodać nieco kaszy kukurydzianej, pół szklanki tej mieszanki prażyć przez chwilę dodaj±c pod koniec nieco oleju. 2. Lekko ostudzić i dodać 1,5 szklanki wody. Przyprawić sosem sojowym. Gotować I5minut. Można przygotować dzień wcze¶niej. 3. Gotować wówczas 5 minut i na nic zwin±ć w koc.Do tak przygotowanego kremu dodać 0,5 szklanki drobniutko pokrojonych ziół: pokrzywy, mniszka, krwawnika oraz szczypioru, zielonej pietruszki, rzeżuchy. 4. Doskonałe do smarowania chleba.

Przepisy kulinarne - losowy

Brokuł z sosem z masła orzechowego


Produkty: - 8 kawałków brokuła
- 1 kubek wody do blanszowania
- szczypta soli morskiej sos: - 1 ½ łyżki masła orzechowego (nie zawieraj±cego soli ani cukru)
- 1 łyżka sosu sojowego shoyu
- 3 łyżki wody z blanszowania Wykonanie: Blanszuj brokuły w gotuj±cej wodzie z sol± tak by nie straciły jasno zielonego koloru. OdcedĽ.
W małej miseczce wymieszaj składniki sosu. W ciężkim garnku podgrzej pomału sos dodaj brokuły i „smaż” je w sosie około pół minuty. Podawaj gor±ce.