Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zaciąganie


Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śmietaną wymieszaną z mąką. Potrawy zaciągniętej żółtkiem lub niskoprocentową śmietaną nie należy już zagotowywać, bo się zwarzy. Natomiast jeśli urzyjemy śmietany 22-proc. lub kremówki, możemy wszystko zagotować. Koniecznie trzeba to zrobić, jeśli śmietana była wymieszana z mąką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka chińska


mała główka sałaty
2 pomidory
4 ugotowane jajka
2 cykorie
2 marchewki
seler naciowy
rzodkiew
nać
SOS:
3 łyżki sosu sojoego
2  łyżki octu winnego
2 ząbki czasnku
1 łyżka oliwy
Cykorię podzielić na listki, pomidory pokroić na ćwiartki, jajka na ósemki. Marchew obgotować 2-3 min., pokroić w krążki. Selera pokroić na kawałki, rzodkiew w plasterki. Sos sojowy zmieszać z octem i oliwą, dodać roztarty czosnek i odrobinę cukru do smaku -podać osobno w sosjerce.

Przepisy kulinarne - losowy

Shiitake


Grzybki występujące w Chinach i w Japonii. Często używane są również w kuchni tajskiej. Te japońskie mają słonawy mięsny posmak i w kuchni japońskiej są podstawą zupy "miso" i wielu dań wegetariańskich. Zarówno chińskie jak i japońskie grzybki przeważnie dostępne są w postaci suszonej, dlatego też przed wykorzystaniem ich w kuchni trzeba je namoczyć podobnie jak nasze polskie suszone grzyby. Grzybki shiitake są niezwykle smaczne gdy smaży się je na głębokim tłuszczu i jako takie funkcjonują w kuchni tajskiej.