Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zaciąganie


Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śmietaną wymieszaną z mąką. Potrawy zaciągniętej żółtkiem lub niskoprocentową śmietaną nie należy już zagotowywać, bo się zwarzy. Natomiast jeśli urzyjemy śmietany 22-proc. lub kremówki, możemy wszystko zagotować. Koniecznie trzeba to zrobić, jeśli śmietana była wymieszana z mąką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karkówka w soi grzybowej


Składniki plastry (kotlety) z karkówki olej,sól, pieprz musztarda sos sojowo-grzybowy (mushroom sauce) Sposób wykonania Mięso rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Solimy i pieprzymy. Nacieramy sosem sojowo- grzybowym jak najwięcej. Odstawiamy na godzinę aby wszystko sobą przeszło.  Następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Po obsmażeniu z jednej strony przewracamy na drugą i tą już usmażoną smarujemy musztardą i przykrywamy patelnię pokrywką. Karkówkę smaży się chwilę.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos karmelowo - kokosowy


SKŁADNIKI: * 150 g cukru * 200 ml mleka kokosowego WYKONANIE: Podgrzewamy cukier na suchej patelni, aż zacznie brązowieć (mieszamy go w trakcie podgrzewania), potem wlewamy na patelnię mleko kokosowe i podgrzewamy, nadal mieszając, aż rozpuści się karmel, a sam sos zgęstnieje.