Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zaciąganie


Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śmietaną wymieszaną z mąką. Potrawy zaciągniętej żółtkiem lub niskoprocentową śmietaną nie należy już zagotowywać, bo się zwarzy. Natomiast jeśli urzyjemy śmietany 22-proc. lub kremówki, możemy wszystko zagotować. Koniecznie trzeba to zrobić, jeśli śmietana była wymieszana z mąką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi nadziewane kaszanką


Składniki •  200 g mąki pszennej
  
•  50 g żytniej
  
•  30 g drożdży
  
•  3 łyżki oliwy
  
•  1/2 łyżeczki cukru, soli i majeranku
  
•  200 g kaszanki
  
•  2 duże cebule 
  
•  4 wątróbki z drobiu
  
•  1 duże kwaśne jabłko
  
•  1 łyżeczka pieprzu
  
•  po 1/2 łyżeczki soli i majeranku
  
•  oliwa
   Etapy przygotowania Składniki na ciasto wymieszać, dodawać powoli letnią wodę do uzyskania zwartej kuli. Chwilę wyrabiać, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kaszankę rozdrobnić widelcem. Na oliwie usmażyć wątróbki i pokroić w kostkę. Na tej samej oliwie zeszklić piórka cebuli. Z jabłka usunąć gniazda i bez obierania pokroić w kostkę. Składniki nadzienia wymieszać, doprawić. Kiedy ciasto podwoi objętość, wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 15 cm. Pierogi ułożyć na blasze, nakłuć w kilku miejscach, posmarować rozmąconym jajem i piec około 20 minut w temp. 200 st. C.


Przepisy kulinarne - losowy

Zrazy wieprzowe


50 dag chudego mięsa bez kości
5 dag wędzonego boczku
10 dag pieczarek
2 cebule
1 seler
1 łyżka tartej bułki
1/5 szkl. oleju arachidowego /słonecznikowego
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki / estragonu Umyte mięso pokroić w cienkie płaty i zbić tłuczkiem. Na każdym układać paseczki boczku, zwijać w ruloniki, obtaczać w bułce tartej i spinać wykałaczkami. Smażyć na rozgrzanym oleju, osolić, dodać pieprz. Po zarumienieniu przełożyć do rondla i dusić z dodatkiem drobno poszatkowanych pieczarek, skrapiając wod?. Po 20 min. dodać posiekaną cebulę i utarty seler. Dusić do miękkości, w miarę potrzeby uzupełniając sos wod?. Przyprawić solą i pieprzem.