Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zaciąganie


Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śmietaną wymieszaną z mąką. Potrawy zaciągniętej żółtkiem lub niskoprocentową śmietaną nie należy już zagotowywać, bo się zwarzy. Natomiast jeśli urzyjemy śmietany 22-proc. lub kremówki, możemy wszystko zagotować. Koniecznie trzeba to zrobić, jeśli śmietana była wymieszana z mąką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki z sardynkami i jajem


Pół puszki sardynek
2 jaja
2 łyżki gęstego majonezu
2-3 listki sałaty
sól

Ugotowane na twardo jaja obrać i z każdego wykrajać 5 plasterków. Sardynki osączyć, wyłożyć na talerz, każdą ostrożnie przekrajać w poprzek na połowę. Szersze połówki podzielić wzdłuż grzbietu na 2 czę?ci. Na każdej kromce położyć z boku kawałek listka sałaty i oprzeć na nim ćwiartkę sardynki powierzchni? przekrojoną do spodu. Obok położyć plasterek jaja, posolić i przygotowaną kanapkę przybrać majonezem, wyciskając go z pergaminowego woreczka. Resztę sardynek (połówki z ogonkami) użyć do przygotowania następnej odmiany kanapek.

Przepisy kulinarne - losowy

Skrzydełka w sosie miodowym


Produkty: 8 skrzydełek z kurczaka
papryka w proszku
3 łyżki oleju
3 łyżki naturalnego miodu
pół cytryny
sól
biały pieprz Wykonanie: Skrzydełka oczyścić z pozostałości piór, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowymi ręcznikami, odciąć końcówki. Dokładnie posypać papryką, odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Skrzydełka ułożyć w brytfannie, skropić olejem, przykryć folią aluminiową, piec ok. 30 minut w 180°C.Miód podgrzać w rondelku, dodać sok z cytryny, utrzeć, przyprawić, polać mięso, piec jeszcze 10 minut.