Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zaciąganie


Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śmietaną wymieszaną z mąką. Potrawy zaciągniętej żółtkiem lub niskoprocentową śmietaną nie należy już zagotowywać, bo się zwarzy. Natomiast jeśli urzyjemy śmietany 22-proc. lub kremówki, możemy wszystko zagotować. Koniecznie trzeba to zrobić, jeśli śmietana była wymieszana z mąką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chrust na oliwie


1 szkl. mąki
2 łyżki oliwy
2 jajka
łyżka cukru
do smażenia - olej
cukier waniliowy
cukier puder Przesiać m?kę, dodać oliwę, jaja, cukier i dobrze wyrobić. Cienko rozwałkować, radełkiem wycinać dość długie prostokąty, przeci?ć każdy wzdłuż i przewinąć, smażyć z obu stron na gor?cym oleju. Wyjmować na bibułę, gdy obcieknie z tłuszczu posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Knysze drożdżowe z kapustą


Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli; farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, 1 cebula, po szczypcie soli i pieprzu, 1-2 łyżki oleju, 2-3 całe jajka. Wykonanie: Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem z dodatkiem cukru. Gdy podrosną dodać mąkę, sól, jajko i dobrze wyrobić ciasto. Wlać stopione, letnie masło i jeszcze raz krótko wyrobić, nakryć serwetą, pozostawić do podrośnięcia. Rozwałkować, podzielić na porcje, każdą rozciągnąć na placek, posmarować białkiem jaja, nałożyć farsz, zlepić mocno i ułożyć w podłużnych, wysmarowanych tłuszczem foremkach; gdy ponownie podrosną, upiec na rumiano (ok. 30 minut). Gdy są gotowe, wyjąć foremki z pieca, posmarować ciasto topionym masłem i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika do wysuszenia. Farsz: posiekaną kapustę ugotować w małej ilości wody, odparować. Dodać drobno posiekaną, przesmażoną na oleju cebulę, sól i pieprz do smaku, dusić razem ok. 10-15 minut. Ugotowane na twardo jajko posiekać, dodać do farszu.
Gotowe knysze kroi się w grube plastry. Doskonale smakują z barszczem czerwonym.