Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zaciąganie


Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śmietaną wymieszaną z mąką. Potrawy zaciągniętej żółtkiem lub niskoprocentową śmietaną nie należy już zagotowywać, bo się zwarzy. Natomiast jeśli urzyjemy śmietany 22-proc. lub kremówki, możemy wszystko zagotować. Koniecznie trzeba to zrobić, jeśli śmietana była wymieszana z mąką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet kaliski


Składniki •  1 kg mięsa ( różne wołowina, karkówka, boczek)
  
•  300 g wątroby
  
•  2 jajka, pieprz, sól, bułka czerstwa, majeranek, 1 pietruszka,
  
•  cebula, seler
  
Etapy przygotowania 1.  Mięso podprużyć, po ostygnięciu zmielić w maszyncę, bułkę namoczyć najlepiej w tłuszcu po mięsie.
   
2.  W garnku ułożyć podsmażone mięso, potem włoszczyznę, znowu mięso i na koniec surową wątrobę, przróżyć do miękkości, miękkie zmielić razem z włoszczyzną, bułką. 3.  Na konieć doprawić, wbić jajka, piec w piekarniku do 1,5 godz.


Przepisy kulinarne - losowy

Pstrągi gotowane w warzywach


Składniki dla 2 osób: po pstrągu na osobę - około 25 dag włoszczyzna - dwie marchewki, dwie pietruszki, pół średniej wielkości selera 4 kuleczki ziela angielskiego liść laurowy 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 jajka ugotowane na twardo dwie czubate łyżki masła posiekana natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Ugotować wywar. Pstrągi dokładnie umyć i wypatroszyć. Do gotującego się wywaru włozyć ryby i gotować na najmniejszym ogniu ok. 10 minut. Kiedy ryba gotuje się, ugotowane na twardo jajka posiekac drobno. Podobnie z natką pietruszki. Jajka i pietruszkę wymieszać. Ryby bardzo delikatnie wyjać na talerze. Na każdej położyć kawałek masła (można się obejść bez tego) i posypać porcją jajek z natką. pstrąg 200 g to ok 115 kcal + jajko i pietruszka 85 kcal