Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zabaione


Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na parze (w kąpie1i wodnej) z cukrem i winem Marsa- la, niekiedy z dodatkiem skórki otartej i cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Listki karnawałowe


Składniki: - 50 dag mąki - 2 łyżki cukru - łyżka oliwy - 3 jaja - 3 żółtka - 3 łyżki gęstej śmietany - 75 dag smalcu do smażenia - cukier puder do posypania - herbatka turecka owocowa ( kiwi ) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto i po bardzo dokładnym wyrobieniu wstaw je na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Z placka wykrój foremką zgrabne listki i kilkakrotnie ponacinaj ich brzegi. W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż listki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osącz na bibule i obsyp cukrem pudrem, wymieszanym z turecką herbatką owocową.

Przepisy kulinarne - losowy

Szaszłyk z kurczaka z boczkiem


Produkty: - pół kilograma mięsa z kurczaka
- 20 cienkich paseczków wędzonego boczku
- 2 cebule
- obrane i pokrojone w plastry
- szczypta tymianku (jeszcze lepiej listki świeżego)
- sól i pieprz Wykonanie: Pokrój mięso na 10 niewielkich kawałków. Każdy z nich posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem i zawiń w dwa skrzyżowane ze sobą paseczki boczku. Na rożenka lub patyczki nadziewaj na przemian cebulę i kawałki mięsa owinięte boczkiem. Szaszłyki piecz na grillu, obracając ze wszystkich stron, aż boczek będzie rumiany i chrupiący, a mięso dobrze dopieczone. (W domu można je smażyć na gorącym oleju).