Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zabaione


Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na parze (w kąpie1i wodnej) z cukrem i winem Marsa- la, niekiedy z dodatkiem skórki otartej i cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Budyń bananowy


1 łyżka masła,
1/2 szklanki cukru,
2 jaja,
3/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki śmietany,
2 pokrojone banany

Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka, m?kę i ?mietanę, dobrze ucierając. Do gładkiej masy dodać drobno pokrojone banany oraz ubite na pianę białka. Wyłożyć do wysmarowanej formy, przykryć foli?, wstawić do większej formy z wrz?c? wod? i umieścić w piekarniku na 30-35 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Oryginalna konfitura z imbiru


Składniki • pół kg imbiru • 5 szklanek cukru • 2 szklanki wody • sok i skórka z 1 cytryny     Etapy przygotowania 1. Imbir obieramy cieniutko ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy go do rondla, wlewamy wodę, dodajemy cukier i trzymamy na małym ogniu przez około pół godziny, tak, by nadmiar soku odparował. Od czasu do czasu mieszamy. 2. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok, dodajemy do imbiru i dusimy jeszcze kilka minut. 3. Imbir przygotowany w ten sposób jest bardzo dobrym dodatkiem np. do ciast, sałatek.