Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zabaione


Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na parze (w kąpie1i wodnej) z cukrem i winem Marsa- la, niekiedy z dodatkiem skórki otartej i cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Noworoczne chińskie pierożki chiao-tzu


Składniki: 350 g mąki 250 ml gorącej wody 250 g kapusty / selera 250 g mielonej wieprzowiny por sos sojowy 1- 2 łyżki imbiru olej sezamowy bulion sól Sposób wykonania: Wymieszać mąkę z wodą, wyrobić ciasto, odłożyć na kilka godzin pod przykryciem. Kapustę /seler posiekać i moczyć 10 min. w osolonej wodzie, odcisnąć. Połączyć kapustę z mięsem, posiekanym porem, olejem i imbirem. Rozwałkować ciasto i wyciąć małe koła. Na środku każdego kłaść farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzącej wodzie ok. 20 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka alpejska z kuskusem


20 dag kuskusu
2 papryki- zielona i czerwona
1 ogórek
2 pomidory
1 cebula
10 dag oliwek
4 łyżki oliwy
nać pietruszki
czosnek
sól, pieprz
Kuskus zalać wrz?tkiem. Do wystudzonego dodać pokrojone warzywa, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do oliwy. Posolić. Wymieszać sos z sałatką.