Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zabaione


Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na parze (w kąpie1i wodnej) z cukrem i winem Marsa- la, niekiedy z dodatkiem skórki otartej i cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort karlsbadzki


ciasto:
9 jajek
23 dag cukru pudru
wanilia
18 dag mąki
krem:
budyń czekoladowy
1/2 l mleka
kostka masła
12 dag stopionej czekolady
karmel:
łyżeczka masła
15 dag cukru
łyżeczka soku z cytryny Utrzeć żółtka, 8 łyżek cukru pudru i wanilię. Dodać pianę z białek i resztę cukru oraz m?kę. Porcjami smarować na wyłożonym papierem dnie tortownicy. Upiec kolejno 6 placków. Przygotować krem - ugotować budyń i z ostudzonym  utrzeć masło, dodając na koniec czekoladę. Mas? przełożyć 5 kr?żków ciasta, reszt? posmarować wierzch i boki tortu. Skarmelizować cukier z masłem i sokiem cytrynowym, polać ostatni biszkopt i pokroić na ok. 12-16 porcji. Wstawić do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierś kurczaka z pieczarkowo- orzechowym farszem


Produkty: 4 piersi z kurczaka
25 dkg pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzechów nerkowca
natka pietruszki
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
mąka
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać w każdym filecie kieszeń starając się aby zewnętrzne nacięcie było jak najmniejsze, przyprawić, skropić obficie sokiem z cytryny, marynować przez 1 godzinę. Na suchej patelni wyprażać orzechy do momentu aż zaczną brązowieć, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle, dodać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić, a gdy wystygną wymieszać z jajkiem. Wyjęte z marynaty filety napełnić farszem, spiąć nacięcie wykałaczką, obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż nabiorą pięknego złotego koloru.