Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zabaione


Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na parze (w kąpie1i wodnej) z cukrem i winem Marsa- la, niekiedy z dodatkiem skórki otartej i cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z salami i fasolką szparagową


Produkty: 20 dag makaronu rurki
20 dag mrożonej fasolki szparagowej
10 dag salami (w cienkich plastrach)
pęczek rzodkiewek
łyżka gruboziarnistej musztardy
łyżki octu winnego
4 łyżki bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osączyć, wystudzić. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować do miękkości. Osączyć i wystudzić. Dłuższe strąki przekroić na połowy. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w ćwiartki, plastry salami w paski. Musztardę utrzeć z octem, olejem, bulionem, szczyptą soli, pieprzu. Makaron wymieszać z fasolą, rzodkiewką i salami. Polać sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos wermutowy


Przygotowanie: 15 minut

Trudność: łatwy


Składniki na 6 porcji

• 1 szklanka soku pomarańczowego • 1 szklanka czerwonego wermutu • 10 dag cukru • 10 dag masła • 1 łyżeczka mąki pszennej • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Cukier rozpuścić na patelni, zalać sokiem pomarańczowym i odparowacć. Następnie wlać wermut, dodać masło wymieszane z mąką i gotować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. 2. Doskonały dodatek do ryb smażonych i ryżu.