Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tuńczyk

Tuńczyk - delikatesowa ryba poławiana w strefie zwrotnikowej. Jego czerwone mięso zwane jest często „wołowiną morza". Najczęściej spotykane na rynku w puszkach lub świeże. Zawiera wiele zdrowych kwasów omega 3.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak feng- shui


Składniki 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego pół szklanki gorącej wody 1 białko olej 1-2 łyżeczki imbiru biały pieprz, sól, curry, kurkuma spora marchewka papryka świeża duża cebula kilka liści kapusty pekińskiej mogą być też: kiełki sojowe, chińskie grzyby moon, odrobina pędów z bambusa, chiński sos chili w butelce  Sposób wykonania: W głębszym naczyniu wymieszać mąkę, sos sojowy, ocet, przyprawy, można też dolać gorącą wodę. Piersi z kuraka pokroić w paseczki i wrzucić do tak przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawic do lodówki na jakieś dwie godziny. Marchew zetrzeć na grubej tarce, paprykę, cebulę i kapustę pokroić w paseczki. Ubić na sztywno białko i wymieszać z kurczakiem w marynacie. Wrzucić to na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut. Przełożyc do miseczki. Na patelnię wrzucić warzywa, podsmażyć i dusić przyprawione solą, pieprzem i skropione sosem sojowym, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Kiedy zmiękną połączyć z kurczakiem. Danie jest w zasadzie gotowe. Najlepiej smakuje podane z ryżem i polane gotowym ostrym sosem chili. Warzywa można dowolnie dobierać według gustu, pamiętając jednak o tym, że chińskie grzyby powinny się wcześniej moczyć przez kilka godzin, a pędy bambusa wyjęte z puszki najlepiej opłukać pod strumieniem wody.


Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś faszerowany szpinakiem pieczonym w cieście francuskim


Składniki: (4 porcje) Łosoś filet świeży - 450 g Szpinak - 200 g Boczek wędzony - 200 g Czosnek - 2 główki Jajko - 2 sztuki Ser parmezan - 50 g Ciasto francuskie - 500 g Ser gorgonzola - 50 g Sezam do posypania Śmietana Kawior do dekoracji sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Łososia po porcjować na kawałki o wadze około 100 g, przyprawić według gustu, pozostawić go na jedną godzinę w lodówce. Boczek (100 g) pokroić w kosteczkę i przesmażyć z trzema ząbkami czosnku, dodać szpinak i przesmażyć. Zalać szpinak 1 jajkiem wymieszanym ze śmietaną i startym parmezanem, odstawić do wystudzenia. Obrane ząbki czosnku sparzyć, zawinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami, zapiec pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na cieście położyć łososia i szpinak zawinąć resztę ciasta, posmarować jajkiem i posypać sezamem, piec w piecu nagrzanym do 220 st. C przez piętnaście minut. Podawać z sosem z gorgonzoli i śmietany na dużym talerzu, udekorować kawiorem.