Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tuńczyk

Tuńczyk - delikatesowa ryba poławiana w strefie zwrotnikowej. Jego czerwone mięso zwane jest często „wołowin± morza". Najczę¶ciej spotykane na rynku w puszkach lub ¶wieże. Zawiera wiele zdrowych kwasów omega 3.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa czosnkowa hiszpańska


Składniki 5-6 z±bków czosnku                         3 cebule 4 pomidory 4 łyżki oliwy litr bulionu warzywnego z kostki 4 tosty 4 łyżki utartego żółtego sera natka pietruszki sól  i   pieprz Wykonanie CZOSNEK ORAZ CEBULĘ OBRAĆ, POSIEKAĆ , ZRUMIENIĆ NA ZŁOTY KOLOR NA ROZGRZANEJ W RONDLU OLIWIE .
POMIDORY NACIAĆ NA KRZYŻ , SPARZYĆ OBRAĆ ZE SKÓRKI I POKROIĆ W KOSTKĘ . DODAĆ DO CEBULI I DUSIĆ RAZEM  AŻ DO MIĘKKOSCI.
PRZYGOTOWANY WCZESNIEJ GORACY BULION , WLAĆ DO RONDLA I GOTOWAĆ RAZEM 5 MINUT. ZUPĘ DOPRAWIĆ SOLA ORAZ PIEPRZEM.
TOSTY OPIEC W PIEKARNIKU LUB TOSTERZE , WYŁOŻYĆ NA DNO CZTERECH TALEŻY, ZALAĆ GORACA ZUPA. ZUPĘ PODAWAĆ POSYPANA  ŻÓŁTYM SEREM ORAZ POSIEKANA NATKA PIETRUSZKI.


Przepisy kulinarne - losowy