Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tuńczyk

Tuńczyk - delikatesowa ryba poławiana w strefie zwrotnikowej. Jego czerwone mięso zwane jest często „wołowiną morza". Najczęściej spotykane na rynku w puszkach lub świeże. Zawiera wiele zdrowych kwasów omega 3.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto z cytrusowym nadzieniem


Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 20 dag masła - 10 dag cukru - 1 żółtko - margaryna do wysmarowania formy Nadzienia: - 2 kwaśne jabłka - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki rodzynek - 3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty - 1 białko ewentualnie kieliszek cointreau - wiśniówki lub likieru pomarańczowego - 125 ml (1/2 opakowania) śmietanki 30-proc lub kwaśnej śmietany 22-proc. Sposób przyrządzania: Miękkie masło siekamy z mąką, dodajemy szczyptę soli, nieco wody i żółtko. Wyrabiamy dokładnie na tłuste gładkie ciasto. Jeśli jest za tłuste i za bardzo się klei, dodajemy nieco mąki. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Wysmarowaną margaryną okrągłą formę (26 cm) wykładamy rozwałkowanym na grubość 4-5 mm ciastem. Można też z zimnego ciasta nożem odkrawać grubsze płaty i wykładać nimi formę, rozpłaszczając i dociskając palcami. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 st.C i wstawiamy ciasto na 15 - 20 minut. Powinno się upiec, ale nie przepiec. Rodzynki zalewamy na 20 minut herbatą. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, prażymy w rondelku z odrobiną wody. Na koniec możemy dodać alkohol. W drugim rondelku z 2 łyżek cukru i 2 łyżek wody gotujemy syrop, dodajemy cieniutko obraną, w małych płatkach skórkę ze sparzonej cytryny, a po 3 minutach plasterki cytryny i pomarańczy (obrane również z białej wewnętrznej skórki). Smażymy 5 minut na małym ogniu. Z białka i łyżeczki cukru ze szczypą soli ubijamy sztywną pianę. Piekarnik nastawiamy na 250 st.C. Na kwadrans przed podaniem na upieczonym cieście układamy jabłka, cytrusy i pianę. Posypujemy rodzynkami. Ciasto wstawiamy do piekarnika, zapiekamy 5-8 minut tylko od góry.
Podajemy ciepłe z bitą śmietanką lub dobrze schłodzoną śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Koktajle mleczne


To, że koktajl jest "mleczny", wcale nie oznacza, że do jego przygotowania użyto "czystego" mleka. Bardzo dobre koktajle powstają z jogurtów, kefirów, śmietanki, maślanki, serwatki lub lodów. Smak napojom nadają soki. Powinny być naturalne. Do koktajli najlepsze s? soki o wyrazistym smaku: grejfutowe, porzeczkowe, pomarańczowe, wi?niowe. Aromat napoju wzmacniamy dodając odrobinę syropu albo nektaru. Nieodzwonym składnikiem s? świeże owoce albo warzywa. Stanowi? element dekoracyjny, ale także nadają napojom barwę i smak. Owoce powinny być dojrzałe i nie uszkodzone. Jeżeli do napoju będziemy dodawać lód, zamrozimy wodę mineralną koktajl zyska na smaku. Koktajle mleczne s? bardzo delikatne. Dlatego bardzo ważne jest dokładne wymieszanie składników. Najlepiej uczynić to za pomoc? miksera /miksujemy ok. 30 sekund/, ale równie dobrze można użyć zwykłej trzepaczki. Naczynie, w którym mieszamy koktajl powinno być wysokie, aby napój nie rozchlapywał się. Koktajle podajemy w wysokich szklankach, o pojemności ok. 200 ml. Można je również serwować w naczyniach o grubym dnie tzw. tumblerach. Jeżeli koktajl jest mocno oziębiony, konieczna jest słomka. Do napoju gorącego podajemy łyżeczkę. każdą szklankę koktajlu możemy ozdobić owocami lub warzywami. Na krawędziach naczynia można umieścić plasterki owoców albo spirale z ich skórek.