Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tuńczyk

Tuńczyk - delikatesowa ryba poławiana w strefie zwrotnikowej. Jego czerwone mięso zwane jest często „wołowin± morza". Najczę¶ciej spotykane na rynku w puszkach lub ¶wieże. Zawiera wiele zdrowych kwasów omega 3.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

CIASTO JABLKOWO - MAKOWE


Składniki 6 jaj, 1 i 1/2 szkl. cukru pudru, 3/4 kostki margaryny, 25 dkg zmielonego maku, 6 łyżek grysiku, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 50 dkg jabłek, kieliszek wódki. polewa: 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru pudru Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodsać margarynę, miksować na jednolita masę, stopniowo ciagle mieszaj±c dodawać zmielony mak i grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia , dodać cukier waniliowy, starte na tarce o dużych oczkach jabłka, dodac wódkę i na końcu dodać pianę ubit± na sztywno. Piec 45 minut w 170 stopni w piekarniku elektrycznym i w 200- w gazowym. polewa:  poł±czyć składniki na gazie, doprowadzic do zgęstnienia, posmarować ciasto.

Przepisy kulinarne - losowy

Sajgonki wieprzowe


Produkty: 1 polędwiczka wieprzowa (25 dag)
3 cebulki dymki
3 plasterki ¶wieżego imbiru
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka wina ryżowego
1 łyżka m±ki kukurydzianej
1 łyżka m±ki pszennej
mielony czarny pieprz do smaku Wykonanie: Pokrój cebulki i imbir w małe kawałeczki. Mięso pokrój w kostkę. Wymieszaj dymki, imbir, sodę, sól, wino, połowę ubitego jajka i m±kę kukurydzian±. Farsz przypraw do smaku pieprzem. Teraz ubij trzy jajka z połow± tego, które ci zostało, oraz m±k± pszenn±. Przelej przez sitko, aby otrzymać gładziutk± masę, usmaż 4 cieniutkie omleciki. Na każdym omleciku układaj porcję farszu i zwijaj jak krokiet (zakładaj±c brzegi, tak aby farsz nie wypadł). Na patelni rozgrzej olej, usmaż sajgonki. Gdy mięso w ¶rodku nie jest już surowe, pokrój sajgonki na kawałki, przełóż na talerzyk i podawaj od razu z miseczk± sosu sojowego.