Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tuńczyk

Tuńczyk - delikatesowa ryba poławiana w strefie zwrotnikowej. Jego czerwone mięso zwane jest często „wołowiną morza". Najczęściej spotykane na rynku w puszkach lub świeże. Zawiera wiele zdrowych kwasów omega 3.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa pieczarkowa


Składniki dla 4 osób: • 500 g pieczarek • 2 selery naciowe • 3 średnie cebule • 4 szklanki rosołu • 1 pęczek szczypiorku • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki masła lub margaryny • 1 łyżka wiśniówki • sól • biały pieprz • odrobina sosu sojowego Przygotowanie: Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Oczyścić i umyć selery, pokroić na kawałki. Oczyścić i umyć pieczarki. Osiem pieczarek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na ćwiartki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić pieczarki, selery, czosnek i cebulę, przez chwilę dusić razem. Wlać rosół, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Gotować zupę na małym ogniu pół godziny, a następnie doprawić 2 łyżkami wiśniówki. Zdjąć garnek z ognia, odstawić pod przykryciem na pół godziny. Przecedzić zupę przez gęste sitko do drugiego garnka, krótko zagotować. Pozostałe pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podgrzać w zupie. Opłukać i osuszyć szczypiorek, drobno pokroić. Rozlać zupę do czterech filiżanek, posypać szczypiorkiem. Najlepiej smakuje ze świeżym białym pieczywem, np. bagietkami. porcja 80 kcal 


Przepisy kulinarne - losowy

Potrawka z pieczarek


SKŁADNIKI 60 dag pieczarek, 20 dag małych pomidorków wiśniowych, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki czarnych oliwek (najlepiej bez pestek), po łyżeczce posiekanego świeżego oregano, tymianku i natki pietruszki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki (większe pokroić w ósemki). Małe pieczarki wystarczy pokroić na połówki, można też pozostawić je w całości. Pomidory wiśniowe dokładnie umyć, usunąć szypułki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone pieczarki i przez 5- 6 minut smażyć na dużym ogniu, aż odparuje cały płyn i pieczarki zrumienią się ze wszystkich stron. W tym czasie ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć. Dodać o pieczarek razem z przygotowanymi pomidorami (kilka można odłożyć do dekoracji). Posypać posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Dusić razem około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Nałożyć na talerze i udekorować osączonymi oliwkami oraz ewentualnie pomidorami. Danie możesz podać z ryżem na sypko lub z bagietką. Jeśli lubisz podsmażoną cebulę, możesz ją też dodać do pieczarek. Zamiast pomidorków wiśniowych możesz dodać 3 lub 4 duże pomidory. Po umyciu pokrój je w ósemki. Danie będzie bardziej oryginalne, jeśli wybierzesz pomidory żółte lub różowe.