Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Tuńczyk

Tuńczyk - delikatesowa ryba poławiana w strefie zwrotnikowej. Jego czerwone mięso zwane jest często „wołowiną morza". Najczęściej spotykane na rynku w puszkach lub świeże. Zawiera wiele zdrowych kwasów omega 3.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z boczniakami


SKŁADNIKI 20 dkg boczniaków, 18 gotowych płatów ciasta won-ton, 2 ząbki czosnku, 1 dymka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku, 1/2 łyżeczki soli morskiej, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Dymkę umyj i drobno posiekaj. Oczyść i posiekaj boczniaki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj dymkę, wyciśnięty czosnek, grzyby, tymianek i sól. Całość smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw pieprzem, dokładnie wymieszaj i przełóż do miski. Rozłóż kwadratowe płaty ciasta, na rogu każdego kładź łyżkę farszu i zalepiaj krótkim rogiem (tym, na którym leży farsz), z dłuższego rogu formując długi welon ciasta. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę oliwy i wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około trzech minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski i posyp cienkimi plasterkami masła.

Przepisy kulinarne - losowy

Cielęcina marengo


80 dag cielęciny
1 marchewka
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 dag masła
30 ml oliwy
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki mało słonego bulionu wołowego
2 dag mąki
35 dag mi?ższu pomidorów pokrojonego w kostkę
12 małych białych cebulek
12 dag pieczarek
1 bouquet garni (zwi?zane w pęczek natka tymianek i listek laurowy)
masło do smażenia

Sposób przyrz?dzania:

Na patelnię o wysokich brzegach wlej oliwę, dodaj masło. Gdy całość zacznie lekko dymić, wrzuć cielęcinę pokrojoną w grub? kostkę, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż na mocnym ogniu, oprósz m?ką i lekko przyrumień. Dodaj zmiażdżony czosnek i białe wino, zredukuj do 2/3 objętości. Teraz dodaj pomidory, bouquet garni i tyle bulionu, aby przykrył mięso. Zagotuj, mieszając, zmniejsz ogień. Gotuj około godziny. Cebulki podsmaż na maśle.
W drugim garnku usmaż na maśle pieczarki (powinny się przyrumienić i odparować). Gdy cielęcina jest już w połowie ugotowana, wyjmij ją z sosu i przełóż do pieczarek razem z cebul?. Sos odtłu?ć i przecedĽ, dobrze przecierając przez sitko. Wlej do mięsa, grzybów i cebuli, gotuj razem jeszcze 20 minut.
Przed podaniem skrop cytryną. Możesz podawać z grzankami i posypać natką.