Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zapomniany smak


Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone • kości wołowe • mięso mielone, wołowo-wieprzowe • cebula • jajko • olej • czosnek • włoszczyzna • śmietana • majeranek • sól, pieprz Etapy przygotowania Dwa garnki, jeden to taki wywar z kości, żeberek i odrobiny włoszczyzny, drugi trochę skromniejszy, sama włoszczyzna. Pierwszy ten mięsny czeka na razowiec, tylko stopniowo, nie ma być to zaprawa murarska, cebule szklimy razem z czosnkiem, gabaryty dowolne i do razowca, który się powoli rozpada. Tam razem kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ten warzywny czeka na małe kluseczki, które zrobimy z mielonego wymieszanego z drobno posiekana cebulką i surowym jajkiem, które ma za zadanie zawęzić stosunki między tymi składnikami. Formujemy małe kluseczki, kulki, i do gorącej osolonej wody, do momentu zagotowania, odcedzamy i czekamy na resztę. Razowiec odstawiamy i miksujemy, otarty majeranek, bez wahania, dużo tego cuda smakowego. Ponownie podgrzewamy, kluski mięsne dodajemy do zupy i wedle zapotrzebowania obdzielamy degustatorów, jeśli macie z kimś na pieńku, na pewno się to zmieni po solidnej porcji zupy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z uszkami wonton, kurczakiem i imbirem


Skladniki: Zupa 1 łyżka oleju sezamowego 1-2 łyżeczki pasty chili 1 łyżka sosu sojowego 2 drobno posiekane ząbki czosnku 45 g świeżego imbiru pokrojonego w plasterki 8 szklanek wywaru z kurczaka 200 g pędów bambusa z puszki 6 dymek pokrojonych ukośnie Wonton 4 świeże grzyby shiitake 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków 100 g kasztanów wodnych 3 posiekane dymki 3 gałązki kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 świeże chili, posiekane 1 łyżka ziaren sezamowych 2 piersi kurczaka, bez chrząstek i skórki 1 opakowanie ciasta wonton do zawijania lub ciasto makaronowe, cienko rozwałkowane  
Sposób przygotowania: Najpierw należy przyrządzić zupę: podgrzać nieco oleju w głębokim rondlu, dodać pastę chili, sos sojowy, czosnek i imbir, smażyć 1?2 minuty. Dodać wywar i gotować na średnim ogniu 15 minut. Następnie dodać pędy bambusa i dymkę. Odstawić. Wonton: zmiksować na niezbyt jednolitą masę wszystkie składniki oprócz ciasta. Rozłożyć płaty ciasta wonton na stolnicy lub pokroić ciasto makaronowe na kwadraty (10 cm). Na środek każdego płata nałożyć 1 łyżkę farszu. Brzegi ciasta skropić wodą, składać po przekątnej na pól. Brzegi trójkąta zakleić. 2 rogi zawinąć nad farszem i skleić. Wonton powinny wyglądać jak polskie uszka do barszczu lub kołduny. Przed podaniem wrzucić uszka do gotującej się zupy, gotować ok. 4 minut. Podawać na gorąco.

Przepisy kulinarne - losowy

Kawior z bakłażanów po turecku


SKŁADNIKI: 30 dkg bakłażanów, 10 dkg cebuli, 10 dkg selera naciowego, 4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki lub liści bazylii, sól, pieprz. WYKONANIE: Bakłażan umyć, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Wyjąć z piekarnika, włożyć do miski, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko posiekać, posolić, oprószyć pieprzem. Seler naciowy umyć, oczyścić z włókien, tak jak rabarbar, posiekać, dodać do cebuli. Zimny bakłażan oczyścić starannie ze skórki, a następnie razem z selerem i cebulą zmiksować. Masę połączyć z posiekaną pietruszką lub listkami bazylii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Oryginalny przepis nie przewiduje dodatku soku cytrynowego. Warto go jednak dodać do smaku. Gotową potrawę oziębić w lodówce. Podawać jako dodatek do potraw z jajek, ryb oraz mięs i zimnych i gorących.