Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zapomniany smak


Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone • kości wołowe • mięso mielone, wołowo-wieprzowe • cebula • jajko • olej • czosnek • włoszczyzna • śmietana • majeranek • sól, pieprz Etapy przygotowania Dwa garnki, jeden to taki wywar z kości, żeberek i odrobiny włoszczyzny, drugi trochę skromniejszy, sama włoszczyzna. Pierwszy ten mięsny czeka na razowiec, tylko stopniowo, nie ma być to zaprawa murarska, cebule szklimy razem z czosnkiem, gabaryty dowolne i do razowca, który się powoli rozpada. Tam razem kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ten warzywny czeka na małe kluseczki, które zrobimy z mielonego wymieszanego z drobno posiekana cebulką i surowym jajkiem, które ma za zadanie zawęzić stosunki między tymi składnikami. Formujemy małe kluseczki, kulki, i do gorącej osolonej wody, do momentu zagotowania, odcedzamy i czekamy na resztę. Razowiec odstawiamy i miksujemy, otarty majeranek, bez wahania, dużo tego cuda smakowego. Ponownie podgrzewamy, kluski mięsne dodajemy do zupy i wedle zapotrzebowania obdzielamy degustatorów, jeśli macie z kimś na pieńku, na pewno się to zmieni po solidnej porcji zupy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik jogurtowo-waniliowy na zimno z owocami


Produkty Biszkopt:
  
•  3 jaja
  
•  0,5 szkl cukru
  
•  0,5 szklanki mąki pszennej
  
•  2 łyżki mąki pszennej
  
•  1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  
•  szczypta soli
  
Masa serowa:
  
•  0,5 kg twarogu
  
•  śmietana kremówka (ok. 350 ml)
  
•  200 ml jogurtu waniliowego
  
•  0,5 szklanki cukru
  
•  1 opakowaniecukru waniliowego
  
•  2 łyżki żelatyny
  
Pozostałe:
  
•  2 galaretki owocowe
  
•  1 kilogram owoców, np.
   Etapy przygotowania 1.  Przygotowac biszkopt: jaja posolić, ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z połaczonymi: mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 160 stopni Celcjusza około 30 minut. Po upieczeniu wyłożyć na tacę, ostudzić i włożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), w której był pieczony.
    
2.  Przygotować masę serową: twaróg dwa razy zemleć. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmielony ser, jogurt waniliowy, cukier waniliowy oraz przygotowana wg przepisu żelatynę. Wszytsko razem dokładnie połaczyć, wyłożyć na biszkopt i schłodzić.
    
3.  Galaretki owocowe rozpuścić w 3 szkalnakch wody, pozostawić do ostudzenia. Owoce oczyścić, umyć (większe owoce podzielić na części), wyłożyć na masę serową. Na owoce wyłożyć tężęjącą galaretkę, wstawic do lodówki aby stężało.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka owocowa 2


Składniki: 40 dag truskawek, 3- 4 kiwi, 20 dag winogron, łyżka cukru, 100 ml śmietany kremówki, cytryna, łyżka posiekanych orzechów Sposób wykonania:
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Kiwi umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Umyte winogrona przekroić, wyjąć pestki. Owoce oprószyć cukrem, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać. Przykryć wstawić do lodówki na pół godziny. Owoce przełożyć do pucharków. Udekorować ubitą na sztywno śmietaną, posypać orzechami.