Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zapomniany smak


Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone • kości wołowe • mięso mielone, wołowo-wieprzowe • cebula • jajko • olej • czosnek • włoszczyzna • śmietana • majeranek • sól, pieprz Etapy przygotowania Dwa garnki, jeden to taki wywar z kości, żeberek i odrobiny włoszczyzny, drugi trochę skromniejszy, sama włoszczyzna. Pierwszy ten mięsny czeka na razowiec, tylko stopniowo, nie ma być to zaprawa murarska, cebule szklimy razem z czosnkiem, gabaryty dowolne i do razowca, który się powoli rozpada. Tam razem kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ten warzywny czeka na małe kluseczki, które zrobimy z mielonego wymieszanego z drobno posiekana cebulką i surowym jajkiem, które ma za zadanie zawęzić stosunki między tymi składnikami. Formujemy małe kluseczki, kulki, i do gorącej osolonej wody, do momentu zagotowania, odcedzamy i czekamy na resztę. Razowiec odstawiamy i miksujemy, otarty majeranek, bez wahania, dużo tego cuda smakowego. Ponownie podgrzewamy, kluski mięsne dodajemy do zupy i wedle zapotrzebowania obdzielamy degustatorów, jeśli macie z kimś na pieńku, na pewno się to zmieni po solidnej porcji zupy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Long island iced tea


Składniki gin rum tequila wodka triple sec/ liker pomaranczowy/ sour & sweet /slodki koncentrat cytrynowo lemonowy/ coca cola Wysoka szklanke napelniamy lodem- nastepnie wlewamy po kieliszku wodki, rumu, ginu, tequili i triple sec- 1/2 kieliszka sour& sweet; to wszystko powinno wypelniac szklanke w polowie i uzupelniamy coca cola- smakuje jak herbata ale goraco daoradzam ostroznosc i umiar.

Przepisy kulinarne - losowy

Śliwki na Boże Narodzenie


Produkty:
1 kg suszonych śliwek 12 dkg cukru/ 6 łyżeczek kawałek cynamonu 6 dkg cukru waniliowego ¼ litra śmietany kremówki 3 łyżki masła Sposób przygotowania:
Śliwki umyć w zimnej wodzie, włożyć do rondelka wraz z tłuszczem ,cynamonem i cukrem. Wlać wino i pomieszać kilka raz, aby nabrały smaku wina. Pozostawić przez noc, na drugi dzień pogotować pod przykryciem dolewając trochę wody. Wyłożyć na salaterkę. Gdy wystygną udekorować bitą śmietaną.