Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zapomniany smak


Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone • kości wołowe • mięso mielone, wołowo-wieprzowe • cebula • jajko • olej • czosnek • włoszczyzna • śmietana • majeranek • sól, pieprz Etapy przygotowania Dwa garnki, jeden to taki wywar z kości, żeberek i odrobiny włoszczyzny, drugi trochę skromniejszy, sama włoszczyzna. Pierwszy ten mięsny czeka na razowiec, tylko stopniowo, nie ma być to zaprawa murarska, cebule szklimy razem z czosnkiem, gabaryty dowolne i do razowca, który się powoli rozpada. Tam razem kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ten warzywny czeka na małe kluseczki, które zrobimy z mielonego wymieszanego z drobno posiekana cebulką i surowym jajkiem, które ma za zadanie zawęzić stosunki między tymi składnikami. Formujemy małe kluseczki, kulki, i do gorącej osolonej wody, do momentu zagotowania, odcedzamy i czekamy na resztę. Razowiec odstawiamy i miksujemy, otarty majeranek, bez wahania, dużo tego cuda smakowego. Ponownie podgrzewamy, kluski mięsne dodajemy do zupy i wedle zapotrzebowania obdzielamy degustatorów, jeśli macie z kimś na pieńku, na pewno się to zmieni po solidnej porcji zupy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka owocowa z prażonymi płatkami owsianymi


Porcja: 162 kcal Składniki: 2 jabłka; 2 gruszki; 2 brzoskwinie; 2 nektarynki; kilka jeżyn; 3 łyżki cukru; 6 łyżek płatków owsianych.  Przygotowanie Płatki wymieszaj z cukrem i praż na suchej patelni. Cały czas mieszaj, aż karmel dokładnie oblepi płatki z wszystkich stron. Wyłóż gorące płatki na pergamin i porozdzielaj je tak, by się nie zbryliły po zastygnięciu. Jabłka, brzoskwinie i nektarynki pokrój w cienkie plastry, a gruszki w słupki. Wyłóż na talerze, dodaj jeżyny i skarmelizowane płatki owsiane.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryba z groszkiem


sprawiony karp lub szczupak (ok. 2 kg)
2 marchewki
1 duża cebula
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 l wody
sól
ziarna pieprzu
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżeczki żelatyny
1 puszka zielonego groszku
natka pietruszki
1 cytryna Warzywa pokroić, podgotować. Włożyć przyprawy i pokrojoną rybę, ugotować na małym ogniu. Rybę ułożyć na półmisku, przybrać różyczkami z marchewki i groszkiem. 2 szklanki wywaru przecedzić. Żelatynę zalać zimną wodą, dodać do wywaru, podgrzać. Galaretą zalać rybę, zastudzić, przybrać cytryną i natką