Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zapomniany smak


Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone • kości wołowe • mięso mielone, wołowo-wieprzowe • cebula • jajko • olej • czosnek • włoszczyzna • śmietana • majeranek • sól, pieprz Etapy przygotowania Dwa garnki, jeden to taki wywar z kości, żeberek i odrobiny włoszczyzny, drugi trochę skromniejszy, sama włoszczyzna. Pierwszy ten mięsny czeka na razowiec, tylko stopniowo, nie ma być to zaprawa murarska, cebule szklimy razem z czosnkiem, gabaryty dowolne i do razowca, który się powoli rozpada. Tam razem kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ten warzywny czeka na małe kluseczki, które zrobimy z mielonego wymieszanego z drobno posiekana cebulką i surowym jajkiem, które ma za zadanie zawęzić stosunki między tymi składnikami. Formujemy małe kluseczki, kulki, i do gorącej osolonej wody, do momentu zagotowania, odcedzamy i czekamy na resztę. Razowiec odstawiamy i miksujemy, otarty majeranek, bez wahania, dużo tego cuda smakowego. Ponownie podgrzewamy, kluski mięsne dodajemy do zupy i wedle zapotrzebowania obdzielamy degustatorów, jeśli macie z kimś na pieńku, na pewno się to zmieni po solidnej porcji zupy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jogurt z płatkami


Przepis: 200 ml jogurtu naturalnego łyżka otrąb łyżka płatków owsianych. łyżeczka pestek słonecznika, garść rodzynek dwa, drobno pokrojone, suszone daktyle. Składniki dokładnie wymieszać. Porcja: 320 kcal     

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron zapiekany z warzywami


Składniki:30 dkg makaronu fabrycznego (lub domowego),
sól,
10 dkg marchwi,
10 dkg pietruszki,
10 dkg selera,
2 dkg margaryny,
3 dkg powidełek pomidorowych,
sól,
papryka,
tłuszcz do smarowania rondelka,
2 dkg masła do skropienia.

 
Sposób przyrządzenia:        Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce i przysmażyć z tłuszczem na patelni ciągle mieszając łyżką, tak aby się lekko zrumieniły. Warzywa przełożyć do rondelka, podlać małą ilością wody lub rosołu, udusić do miękkości, odparowując wywar, dodać soli i papryki do smaku, wymieszać z pomidorami. Makaron ugotować, przelać zimną wodą, osączyć.  Makaron wymieszać z warzywami.  Jeżeli potrzeba, dosolić. Można tę potrawę podawać natychmiast lub po zapieczeniu w piekarniku (wymieszany makaron włożyć do wysmarowanego rondelka, skropić tłuszczem i zapiec). Podawać z sosem pomidorowym i surówką sezonową.