Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zapomniany smak


Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone • kości wołowe • mięso mielone, wołowo-wieprzowe • cebula • jajko • olej • czosnek • włoszczyzna • śmietana • majeranek • sól, pieprz Etapy przygotowania Dwa garnki, jeden to taki wywar z kości, żeberek i odrobiny włoszczyzny, drugi trochę skromniejszy, sama włoszczyzna. Pierwszy ten mięsny czeka na razowiec, tylko stopniowo, nie ma być to zaprawa murarska, cebule szklimy razem z czosnkiem, gabaryty dowolne i do razowca, który się powoli rozpada. Tam razem kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ten warzywny czeka na małe kluseczki, które zrobimy z mielonego wymieszanego z drobno posiekana cebulką i surowym jajkiem, które ma za zadanie zawęzić stosunki między tymi składnikami. Formujemy małe kluseczki, kulki, i do gorącej osolonej wody, do momentu zagotowania, odcedzamy i czekamy na resztę. Razowiec odstawiamy i miksujemy, otarty majeranek, bez wahania, dużo tego cuda smakowego. Ponownie podgrzewamy, kluski mięsne dodajemy do zupy i wedle zapotrzebowania obdzielamy degustatorów, jeśli macie z kimś na pieńku, na pewno się to zmieni po solidnej porcji zupy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Apetyczna szynka z ziołami


Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości kilka gałązek świeżej bazylii 1/3 szklanki oleju do smarowania Na mieszankę przyprawową: zmielona papryka słodka i pieprz czarny grubo zmielone ziele angielskie i gorczyca cząber kolendra rozmaryn sól Sposób wykonania: Mięso umyć, starannie osuszyć. Liście bazylii przebrać, odrzucić uszkodzone, opłukać, osuszyć, drobno posiekać, rozetrzeć, obłożyć nimi mięso, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Wszystkie składniki mieszanki przyprawowej połączyć mniej więcej w równej proporcji. Z szynki zdjąć liście bazylii, posmarować ją olejem i obtoczyć w przyprawach.
Blachę cienko nasmarować olejem, ułożyć na niej mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec 1 godzinę i 20 minut. Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać listkami bazylii.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka owocowa z ajerkoniakiem


Produkty: 10 kiwi
1 puszka moreli (850 ml) lub brzoskwiń
1 puszka ananasa w plastrach
1 kg truskawek
30 dag serka trzykrotnie mielonego
2 małe opakowania jogurtu naturalnego
300 ml ajerkoniaku
4 łyżki soku z cytryny
2i1/2 paczuszki cukru wniliowego
4 łyżki konfitury truskawkowej Wykonanie: Owoce z puszek dokładnie osączamy z zalewy i kroimy na kawałki średniej wielkości. Truskawki dzielimy na cztery części a kiwi w dość dużą kostkę.
Konfiturę mieszamy z sokiem cytrynowym i 5 łyżkami syropu morelowego, mieszamy z owocami i odstawiamy na 20 minut. Jogurt ucieramy z serkiem na gładką masę, dodajemy ajerkoniak, cukier wniliowy, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Sałatkę wkładamy do salaterki i polewamy przygotowanym sosem.