Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

Zapomniany smak


Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone • kości wołowe • mięso mielone, wołowo-wieprzowe • cebula • jajko • olej • czosnek • włoszczyzna • śmietana • majeranek • sól, pieprz Etapy przygotowania Dwa garnki, jeden to taki wywar z kości, żeberek i odrobiny włoszczyzny, drugi trochę skromniejszy, sama włoszczyzna. Pierwszy ten mięsny czeka na razowiec, tylko stopniowo, nie ma być to zaprawa murarska, cebule szklimy razem z czosnkiem, gabaryty dowolne i do razowca, który się powoli rozpada. Tam razem kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ten warzywny czeka na małe kluseczki, które zrobimy z mielonego wymieszanego z drobno posiekana cebulką i surowym jajkiem, które ma za zadanie zawęzić stosunki między tymi składnikami. Formujemy małe kluseczki, kulki, i do gorącej osolonej wody, do momentu zagotowania, odcedzamy i czekamy na resztę. Razowiec odstawiamy i miksujemy, otarty majeranek, bez wahania, dużo tego cuda smakowego. Ponownie podgrzewamy, kluski mięsne dodajemy do zupy i wedle zapotrzebowania obdzielamy degustatorów, jeśli macie z kimś na pieńku, na pewno się to zmieni po solidnej porcji zupy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z farszem grzybowym


Przygotowanie: 40 min.

Smażenie: ok. 30 min.

Trudność: dość łatwy


Składniki na 4 porcje


Ciasto naleśnikowe: • 2 jajka • ok. 2 szklanek mleka • ok. 1,5 szklanki mąki • sól i przyprawy do smaku  
Nadzienie: • 500 g. pieczarek • 2 duże cebule • bułka tarta • sól i pieprz do smaku • tłuszcz • ketchup
Etapy przygotowania

1. Łączymy mąkę, jajka, mleko i mieszamy mikserem. Dodajemy też obowiązkowo sól. Po uzyskaniu jednolitej konsysytencji nakładamy na lekko rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu kolejne porcje ciasta (najlepiej ilość potrzebną na 1 naleśnik wyznaczać potocznie zwaną średnią chochelką do zupy) 2. Równocześnie można zacząć przygotowywanie farszu. W tym celu na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej wymyte i pokrojone w niezbyt drobne kawałki pieczarki. Smażymy aż pieczarki zmienią kolor w ciemnoszary. 3. Na innej patelni podsmażamy cebulę aż do uzyskania przez nią szklanego odcienia. 4. Cebulę łączymy z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i sól i pieprz do smaku. 5. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i ponownie smażymy ok. 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. 6. Wysmażone naleśniki podawać polane ketchupem

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z kapusty pekińskiej i szynki


Produkty: kapusta pekińska - 1 szt.
rzodkiewka - 1 pęczek
szynka - 20 dag
szczypiorek - 1 pęczek
jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
ogórek (świeży) - 1 szt.
majonez
sól, pieprz Wykonanie: Kapustę pekińską, rzodkiewkę i szczypiorek wypłukać, wysuszyć, drobno pokroić (rzodkiewkę w talarki). Pokroić drobno również szynkę, obrane jajka i ogórek. Wszystko wymieszać, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku