Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WANILIA


Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich dawkach. Dodaje się ją prawie do wszystkich słodyczy, kremów, delikatnych ciast, tortów, placków, babek, kompotów i bitej śmietany. Używa się do aromatyzowania cukru, czasem też herbaty, przeciwko czemu buntują się prawdziwi "herbaciarze". Wanilia bardzo szybko wietrzeje, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych słoikach, zasypując drobnym cukrem. Popularny dziś cukier waniliowy jest najczęściej uzyskiwany sztucznie i nie ma (poza zbliżonym zapachem) nic wspólnego z prawdziwą wanilią, którą uprawia się obecnie głównie na Madagaskarze i wyspie Reunion.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Orzechowiec na Święta


Składniki: - 4 jajka, - 2 szklanki maki, - 1 szklanka cukru, - niepełna (3/4) szklanka oleju, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - połowa łyżeczki sodki, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 szklanka rodzynek, - 1 szklanka orzechów, - 4 jabłka pokrojone na "ósemki". Sposób wykonania: 1. Żółtka nalezy utrzeć z cukrem; z białek-ubić pianę. 2. Po utarciu dodać olej i nadal ucierać. 3. Dodać do masy mąkę (małymi ilościami) i przygotowaną wczesniej pianę z białek (tak naprzemiennie). 4. Następnie dodajemy bakalie a następnie (na końcu) jabłka.

Przepisy kulinarne - losowy

Kapusta słodko-kwaśna


1 średnia kapusta pekińska lub biała
1 mała ostra papryka
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju sos:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu
4 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki sherry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki cukru
5 łyżek wody Kapustę poszatkować na cienkie paseczki. Dodać sól, cukier, starannie wymieszać i odstawić na 30 min. Paprykę wypestkować, pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki sosu poł?czyć ze sob?, zagotować  i gotować na małym ogniu ok. 5 min., dopóki sos nie zgęstnieje i nie stanie się przezroczysty. Paprykę podsmażyć, ci?gle mieszając, na silnie rozgrzanym oleju ok. 2 min. Dodać kapustę i smażyć, mieszając bez przerwy, dalsze 2 min. Zmniejszyć ogień i smażyć 5 min. Przygotowaną kapustę polać gor?cym sosem.