Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WANILIA


Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich dawkach. Dodaje się ją prawie do wszystkich słodyczy, kremów, delikatnych ciast, tortów, placków, babek, kompotów i bitej śmietany. Używa się do aromatyzowania cukru, czasem też herbaty, przeciwko czemu buntują się prawdziwi "herbaciarze". Wanilia bardzo szybko wietrzeje, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych słoikach, zasypując drobnym cukrem. Popularny dziś cukier waniliowy jest najczęściej uzyskiwany sztucznie i nie ma (poza zbliżonym zapachem) nic wspólnego z prawdziwą wanilią, którą uprawia się obecnie głównie na Madagaskarze i wyspie Reunion.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyki


1 pier? kurczaka
30 dag mielonego mięsa
1 jajko
mała cebula
sól, pieprz
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokuła
5 marchewek
dipy Kurczaka pokroić w kostkę, obsmażyć na złoto. Po 3-4 kawałki nadziać na patyczki i ułożyć na tacy. Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebul? i jajkiem, dodać sól i pieprz. Uformować małe kulki i usmażyć. Pulpety nadziać po -4 na patyczki i ułożyć obok szaszłyków z kurczaka. Różyczki kalafiora i brokuła oraz kawałki marchwi wrzucić na chwilę  do osolonego wrz?tku. Gdy się zagotują, odcedzić. Zrobić kolorowe szaszłyki i ułożyć obok mięsnych szaszłyków.  Podawać z dipami.

Przepisy kulinarne - losowy

Paseczki wieprzowiny z zieloną papryką


Produkty: - 30 dag schabu środkowego
- 10 dag zielonej papryki
- sól
- 1 g MSG (glutaminianu sodu) lub szczypta vegety albo bulionu w proszku
- 100 ml oleju
- 1 białko
- 1 łyżka białego wina
- 2-3 łyżki wody
- mąka kukurydziana Wykonanie: Mięso pokrój w paseczki o długości 5 cm. Przełóż do miseczki, dodaj sól, białko i tyle mąki, aby każdy pasek mięsa był dokładnie nią pokryty. Wymieszaj. Paprykę pokrój w takie same paseczki jak mięso. W woku w gorącym głębokim oleju obsmaż mięso, a potem wyjmij je łyżką cedzakową. Z woka zlej olej, pozostawiając 2 łyżki. Wrzuć paprykę, smaż przez minutę. Dodaj mięso, MSG, wino i wodę, zagotuj. Jeśli trzeba, zagęść mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.