Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WANILIA


Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich dawkach. Dodaje się ją prawie do wszystkich słodyczy, kremów, delikatnych ciast, tortów, placków, babek, kompotów i bitej śmietany. Używa się do aromatyzowania cukru, czasem też herbaty, przeciwko czemu buntują się prawdziwi "herbaciarze". Wanilia bardzo szybko wietrzeje, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych słoikach, zasypując drobnym cukrem. Popularny dziś cukier waniliowy jest najczęściej uzyskiwany sztucznie i nie ma (poza zbliżonym zapachem) nic wspólnego z prawdziwą wanilią, którą uprawia się obecnie głównie na Madagaskarze i wyspie Reunion.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wigilijna sałatka z tuńczyka


Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone papryki 2 jaja na twardo Majonez Hellmans albo Winiary dekoracyjny. Do dekoracji: listek sałaty.  Sposób wykonania 1. Odsączamy tuńczyka na sitku i wkładamy do misy. 2. To samo robimy z kukurydzą. 3. Z papryki wyjmujemy gniazdka i kroimy w kosteczkę 4. Jaja również kroimy w kosteczkę. 5. Mieszamy. 6. Dodajemy majonez (musi być gęsty) wedle upodobania. 7. Chłodzimy w lodówce. Można udekorować listkiem sałaty zwiniętym w "różyczkę".


Przepisy kulinarne - losowy

Fale Dunaju


Produkty: Jabłka Ciasto:
kostka margaryny,
szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 jajka,
2 szkl. mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
2 łyżki mleka. Masa budyniowa:
kostka masła,
budyń śmietankowy,
0.5 l mleka. Do dekoracji:
kolorowe cukierki.
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę. Jedną połowę wylać na blachę posmarowaną tłuszczem, a do drugiej połowy dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Obrane jabłka pokroić w plasterki i powkładać rzędami w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Ciasto posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki.