Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WANILIA


Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich dawkach. Dodaje się ją prawie do wszystkich słodyczy, kremów, delikatnych ciast, tortów, placków, babek, kompotów i bitej śmietany. Używa się do aromatyzowania cukru, czasem też herbaty, przeciwko czemu buntują się prawdziwi "herbaciarze". Wanilia bardzo szybko wietrzeje, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych słoikach, zasypując drobnym cukrem. Popularny dziś cukier waniliowy jest najczęściej uzyskiwany sztucznie i nie ma (poza zbliżonym zapachem) nic wspólnego z prawdziwą wanilią, którą uprawia się obecnie głównie na Madagaskarze i wyspie Reunion.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

CIASTO JABŁKOWE Z MASĄ KARPATKOWĄ


Składniki 5 JAJEK 1 SZKL. CUKRU 2 SZKL. MAKI TORTOWEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 1 SZKL. OLEJU KREM KARPATKA 1 SŁOIK MUSU JABŁKOWEGO 1 OP. WIÓREK KOKOSOWYCH 6 ŁYŻEK CUKRU 1 ŁYŻKA MARGARYNY Wykonanie UBIJAC JAJKA Z CUKREM,  DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI. CIASTO PIEC OK. 40 MINUT. NASTĘPNIE OSTUDZIC I PODZIELIĆ NA 2 CZĘSCI. NA 1 CZĘSĆ WYŁOŻYĆ MUS JABŁKOWY
NA 2 CZĘSĆ MASĘ KARPATKOWA ZROBIONA W/G PRZEPISU
NA TA MASĘ WYŁOŻYĆ GORACA MASĘ WIÓRKOWA [ MARGARYNĘ ROZPUSCIC W RONDELKU DODAC CUKIER I WIORKI KOKOSOWE SMAŻYĆ NA ZŁOTY KOLOR]


Przepisy kulinarne - losowy

Tort Pralinowy


Składniki SKŁADNIKI NA CIASTO: • 60 dkg mąki • 3 jaja • 10 dkg masła • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka amoniaku • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA MASĘ • 12 całych jaj • 2 i 1/2 szklanki cukru • 3 czubate łyżki kakao (bardzo ciemne) • 1/2 kg masła • 1 laska wanili Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki podane do zrobienia ciasta mieszamy i dobrze wyrabiamy do momentu aż nie będzie żadnych grudek czuć pod palcami. Dzielimy to na 9 lub 10 częsci tak żeby wyszło nam 10 krążków wielkości 24 cm. 2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i każdy z krążków pieczemy 5 - 6 minut. upieczone krążki odstawiamy na bok. 3. Cukier rozmieszać z kakao, dodać jaja (całe), wstawić na gorącą wodę (gotowanie na parze), mieszając ubijać 1 godzinę. 4. Tak utartą masę z jaj odstawiamy do wystygnięcia. 5. Masło utrzeć na puch z wanilją, dodawać po trochu masę z jaj i ucierać aż do wymieszania składników. 6. Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone wcześniej krążki. Dekorujemy wedle uznania kremami i różnymi przybraniami.