Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WANILIA


Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich dawkach. Dodaje się ją prawie do wszystkich słodyczy, kremów, delikatnych ciast, tortów, placków, babek, kompotów i bitej śmietany. Używa się do aromatyzowania cukru, czasem też herbaty, przeciwko czemu buntują się prawdziwi "herbaciarze". Wanilia bardzo szybko wietrzeje, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych słoikach, zasypując drobnym cukrem. Popularny dziś cukier waniliowy jest najczęściej uzyskiwany sztucznie i nie ma (poza zbliżonym zapachem) nic wspólnego z prawdziwą wanilią, którą uprawia się obecnie głównie na Madagaskarze i wyspie Reunion.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sznycel cielęcy a la ambasador


50 dag cielęciny bez kości,
2 dag mąki,
tłuszcz,
10 dag szynki,
15 dag pieczarek,
2 dag masła,
2 dag mąki do zasmażki,
1 szklanka mleka,
50 ml śmietany,
5 dag sera żółtego,
sól, pieprz

Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wod?, uformować tasakiem i ręką prostokątne sznycle o grubości 1 cm. Posypać przyprawami i m?ką, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki razem z szynką, obłożyć sznycle. Masło rozgrzać, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c rozprowadzić zimnym mlekiem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować 6-8 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać ?mietanę, doprawić, polać przygotowane sznycle, posypać startym serem i zapiec. Podawać z ziemniakami.


Przepisy kulinarne - losowy

Drink malinowy


Składniki 50 ml wódki 50 ml soku malinowego sprayt Sposób przygotowania Równą ilość wódki i soku dopełnic w szklance spraytem.