Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć

WANILIA


Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich dawkach. Dodaje się ją prawie do wszystkich słodyczy, kremów, delikatnych ciast, tortów, placków, babek, kompotów i bitej śmietany. Używa się do aromatyzowania cukru, czasem też herbaty, przeciwko czemu buntują się prawdziwi "herbaciarze". Wanilia bardzo szybko wietrzeje, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych słoikach, zasypując drobnym cukrem. Popularny dziś cukier waniliowy jest najczęściej uzyskiwany sztucznie i nie ma (poza zbliżonym zapachem) nic wspólnego z prawdziwą wanilią, którą uprawia się obecnie głównie na Madagaskarze i wyspie Reunion.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mus cytrynowy


Produkty 4 jajka
1/2 szklanki cukru
sok z 1  duzej cytryny
2 lyzeczki zelatyny Wykonanie
 
Zoltka utrzec z cukrem na puszysta mase. Zelatyne rozpuscic w jak najmniejszej ilosci wody i przestudzic. Z bialek ubic sztywna piane. Do zoltek z cukrem dodac- ubijajac trzepaczka-sok z cytryny, potem zelatyne a na koncu piane. Wlac do miseczek i  wstawic do lodowki na ok 1 godz.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Pikantny bakłażan


Składniki:
1/2 kg bakłażana
2 ząbki czosnku wyci?nięte
2 plasterki imbiru posiekane
1 cebula dymka posiekana
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
olej do głębokiego smażenia Sos:
1/2 łyżki wina ryżowego
1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka sosu chilli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka cukru
1/2 szklanki rosołu z kury
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Bakłażan obrać, pokrajać w cienkie paski o szerokości 2 cm i długości połowy bakłażana. Olej mocno rozgrzać w woku, kłaść porcjami paski bakłażana (tak żeby wszystkie pływały po wierzchu) i smażyć 1 minutę. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć do cedzaka żeby ociekły z tłuszczu. Wymieszać składniki sosu. W woku zostawić 1łyżkę oleju, rozgrzać. Włożyć czosnek, imbir, dymkę i krótko przesmażyć (ok. 30 sek.). Dodać bakłażan, wlać sos, mieszając dusić 2 min. Wlać m?kę ziemniaczaną z wod? i ostrożnie mieszając gotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem.